Team DSM verandert geweer van schouder in de Giro: “We mikken nu op ritzeges”

Team DSM verandert geweer van schouder in de Giro: “We mikken nu op ritzeges”

foto: Cor Vos

zaterdag 21 mei 2022 om 11:40
Interview

Tot en met de ritzege van Alberto Dainese in de elfde etappe ging alles voortvarend voor Team DSM, beaamde ook ploegleider Matt Winston eerder deze week bij dit medium. Maar daarna kreeg de Nederlandse ploeg een fikse klap te verwerken in de Giro d’Italia 2022: kopman Romain Bardet werd ziek. De nummer vier in het klassement stapte vrijdag af. “We zullen het nu dag per dag moeten bekijken”, stelt Winston in een nieuw interview met WielerFlits. Een goed klassement najagen met Thymen Arensman is daarin niet het voornaamste doel.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Toch verstaan we in de stem van de Brit de mineur. “Het is teleurstellend om Romain de koers te moeten zien verlaten. Maar dat hoort ook bij de sport. We geloven nog steeds dat we ons op een erg goede manier hebben voorbereid op de koers. We hebben daar veel tijd in geïnvesteerd. Iedereen is in topconditie dankzij het werk van onze experts. Alleen tegen ziekte kun je niets doen. Het was simpelweg niet mogelijk voor Romain om door te gaan.”

Toch was er nog enige hoop dat de Fransman erdoor zou komen. “Hij werd donderdag tijdens de rit ziek. In de bus op weg naar het hotel is hij meteen in slaap gevallen en pas bij aankomst werd hij wakker. Hij sliep ’s avonds ook al snel, maar in de nacht was hij veel en ziek wakker. Vrijdagmorgen heeft onze medische staf hem getest. Romain kon starten, maar hij had last van braken en diarree. Hij heeft zijn best gedaan, maar het was er te veel aan.”

Wel wil Winston graag iets rechtzetten. Tijdens de rit sijpelde door dat Bardet een poosje op de grond had gelegen en daarbij naar zijn maag greep. “Ik ben heel de tijd bij hem geweest, maar dat was niet het geval. Hij zat aan de kant van de weg, terwijl wij zijn fiets op het dak hebben gezet. Toen hij van de fiets af kwam, moest hij meteen weer overgeven. Romain was enorm teleurgesteld. Hij was in topvorm en hij stond er heel erg goed voor. Maar hij motiveerde zijn collega’s meteen dat ze het ook zonder hem heel erg goed kunnen doen.”

Bardet bleek een echte leider deze Giro – foto: Cor Vos

Het plan met Arensman
Team DSM moet nu herbronnen. Afgelopen week maakte Winston nog kraakhelder dat de ploeg hier maar voor één doel was: het best mogelijke resultaat in het eindklassement behalen met Bardet. Nu dat uitgangspunt is weggevallen, gaat Team DSM er het beste van maken. Met Thymen Arensman hebben ze nog een klassementstroef in handen. De 22-jarige Nederlander staat elfde in het klassement, op een kleine anderhalve minuut van het roze.

Zelf liet het toptalent weten er nog niet over uit te zijn of hij al klaar is om mee te doen in de strijd om het algemeen klassement. “Eerst moet ik zelf ook de teleurstelling een beetje weg spoelen”, liet hij weten aan Algemeen Dagblad. “Ikzelf voel me niet super ready om een klassement te rijden. Ik wil zelf eerst nog een beetje sterker worden en ik had gehoopt deze Giro in dienst van Romain te kunnen doen. Dus ik moet hier eerst even over nadenken en het hier over hebben met mensen die dichtbij me staan. Aanvallen vind ik ook superleuk.”

Winston wil daarom ook niet op de zaken vooruitlopen, ondanks dat hij eerder deze week liet weten dat hij dacht dat Arensman daar klaar voor zou zijn. “We houden onze opties open. Er komt nog een sprintrit aan en bergetappes waar vroege vluchters kans maken op winst. Dag per dag gaan we bekijken wat we gaan doen. En dan zien we wel wat eruit komt. Die omslag maken is niet moeilijk, maar dat ligt wel aan de mindset. In de laatste Vuelta a España verloren we ook snel ons klassementsdoel, maar wonnen we wel nog drie ritten.”

“Zoiets kan nu ook, want er zijn een aantal van onze mannen in fantastische vorm”, gaat de Brit verder. “Zij waren goed voorbereid om Romain te helpen. Dat kunnen we nu gebruiken om de Giro verder goed door te komen. Iedere dag is voor ons nu een nieuwe kans en daar gaan we voor. Of Thymens conditie goed genoeg is voor een top-10? We kwamen hier voor een goed klassement met Romain. Thymen heeft een goede vorm, maar ik ga niet bevestigen dat we voor een top-10 met hem gaan. We hebben besloten dat we het vanaf nu dag per dag bekijken, om dan vol voor ritzeges te gaan en te kijken wat dat ons brengt.”

Matt Winston – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

23 Reacties

josi 21 mei 2022 om 07:33

Ik begrijp niet waarom er zo krampachtig wordt gedaan over het rijden van een klassement door Arensman. Als je in die positie staat, moet je het toch gewoon proberen? Als het dan niet lukt, is er geen man overboord. Hij is immers nog jong en er wordt niets van hem verwacht. Probeer vandaag en morgen de AK-mannen te volgen en kijk op de rustdag hoe je ervoor staat. Valt dat tegen, dan kun je altijd nog voor een rit gaan.

FDJ 21 mei 2022 om 07:45

Helemaal mee eens. Hij heeft ook niets te verliezen. Gewoon een keer kijken hoe ver je komt en wellicht in die laatste tijdrit de top 10 in rijden. Lukt het wel, prima, maar lukt het niet ook geen man over boord.

Panache 21 mei 2022 om 08:57

Volgens mij is dat ook gewoon de insteek. Ze houden bewust de druk weg, hebben er geen zin in om vandaag te zeggen dat hij voor een klassement gaat en morgenavond eventueel afgebrand te worden alsof hij de druk niet aan zou kunnen en mentaal te zwak is als klassementsrenner. Intern weten ze wel wat de vorm is en of een klassement realistisch is. Ik heb het gevoel dat deze Giro iemand 5e gaat worden die stelselmatig gelost is, dus ik hoop ook dat ze voor de voor hem hoogst haalbare positie gaan (tussen 5-10 misschien).

Turtlehead 21 mei 2022 om 10:16

Waarom zouden ze zich druk maken over een klassement voor Arensman? Die gaat weg. In hem investeren is weggegooide moeite. Als ie pech heeft rijdt hij na de Giro alleen nog twee NK’s. Een ritje winnen vinden ze belangrijker.
Overigens kunnen ze de UCI-punten van een mooie top10 plek volgens mij wel gebruiken, maar dat terzijde.

Renaissance 21 mei 2022 om 12:04

Zoals al vaker naar voren komt in de interviews van Arensman is hij mentaal gewoon zwak. Kan niet goed omgaan met druk, een ander voorbeeld daarvan is dat hij de Tour niet wil rijden omdat hij daar ook teveel druk ervaart. Het is nog een poffertje, hopelijk verliest hij die lafheid tezamen met de jeugdigheid, want qua talent behoort hij tot de beste.

Arry1338 21 mei 2022 om 07:58

Het kan aan mij liggen, maar volgens mij kan dit artikel de helft zo lang want ik lees constant dingen die ik al heb gelezen, of ligt het aan mij dat ik dingen twee keer lijk te lezen?

Johnny7 21 mei 2022 om 08:08

Bardet had gewoon kans op de eindoverwinning. Zijn verbetering in de tijdrit is echt iets wat ik nooit had verwacht en in de bergen was hij sterker dan ooit. Zal hij nu naar de Tour gaan of teveel druk? Alles op de Vuelta zetten zou misschien beter zijn.

Cipo 21 mei 2022 om 08:12

Oftewel Thymen, wij zien in jou op dit moment nog geen kopman. Maar ga vooral zo door. Als je echt meestrijdt voor het roze, bekijken we de zaken nog eens opnieuw.

Mystieke_Monnik 21 mei 2022 om 08:19

Ze moeten natuurlijk wel bij iemand weg kunnen rijden met de volgauto.

klootje kriekeljon 21 mei 2022 om 09:18

Wellicht voor zijn gevoel te vroeg, maar wel een mooie ervaring voor Arensman dit. Het in de luwte achter Bardet mee mogen doen is een spoedcursus kopman geworden.

Zoals anderen hier zeggen, niks te verliezen. Alhoewel, tot hij met nog 1 bergrit te gaan verrassend goed meedoet voor de plaatsen zo net achter het podium.. Kijken hoe de druk dan is op de dag van de tijdrit, vanuit het opportune sportlandje Nederland. Dionne, kom er maar in.

argon18 21 mei 2022 om 09:32

misschien dat ze voor de punten gaan die ze hard nodig hebben voor de rangschikking op de world ranking
dag succes wellicht makkelijker dan een hoge eindklassering

assen 21 mei 2022 om 09:59

Ik kan het moeilijk begrijpen dat deze halve zool nog ploegleider is na dat geblunder bij dsm een paar jaar terug in de rit naar Sestriere, door geen renner van dsm in een vlucht te sturen. Of in ieder geval erg je best daarvoor te doen.
Ook nu lees ik niets wat getuigt van inzicht.
Sorry, normaal ben ik niet zo negatief.

Turtlehead 21 mei 2022 om 10:18

Hij is wellicht zeer goed op het terrein van ‘Coöperation’ (tussen enkele aanhalingstekens, en met hoofdletter om aan te geven dat het om het door DSM gemunte begrip gaat, waarin ‘doen wat je gezegd wordt’ centraal staat).

Wildebert 21 mei 2022 om 10:44

De ene Winston heeft niet hetzelfde tactisch brein als de andere.

Ketjap Manis 21 mei 2022 om 10:07

Thymen, kom op man. Een beetje meer haar op je tanden mag wel. Je zit bij de beste 10 renners bergop. Probeer het gewoon!

De Siepel 21 mei 2022 om 10:41

Dit weekend wordt vanzelf veel duidelijk. Staat Arensman maandagmorgen nog in de top tien, dan alles op het algemeen klassement zetten. Gij beschikt ook nog eens over een uitstekende tijdrit. Gewoon kop ervoor en d’ran.

Klein Verzet 21 mei 2022 om 10:44

Lieve Thymen, je gaat ons verlaten, dus hier heb je een bidon, en tot later. Doei.

HSV 21 mei 2022 om 10:55

Dat is ook het eerste wat in mij opkwam…

Kopinkas 21 mei 2022 om 11:26

Zou je deze onzin ook neerschrijven als Arensman toevallig geen Nederlander was?

thorsen 21 mei 2022 om 11:35

Vraag dat maar aan Van Wilder.

Panache 21 mei 2022 om 12:05

Of vraag het aan Storer, die in de Vuelta alle steun kreeg voor ritzeges en de bergtrui (terwijl hij al elders getekend had). Maar ja, dat past waarschijnlijk niet in de afzeikmodus. Het feit is ook dat Van Wilder aan de kant werd gehouden tijdens een doorlopend contract, de ‘straf’ had niets te maken met een aanstaand vertrek, het was uiteindelijk een van de redenen dat Van Wilder vertrokken is.

Arema Pro Cycling Team 21 mei 2022 om 11:35

Hoog DSM bash gehalte as usual hier.
Gewoon realiteit bjj DSM. Per dag bekijken hoe Aresman het doet en ondertussen kijken of Hamilton of Combaud keer mee kan in vroege vlucht.
Voor velen mankeert er van alles bjj DSM, maar als je ziet hoe de renners zelf reageren, is de waarheid denk ik heel anders.

drethehague 21 mei 2022 om 11:50

Samen met bardett te vol gegaan maanden voor de giro. Die voelt t ook al aankomen het lossen zo lijkt