‘Tadej Pogacar verdient geen ongegronde verdachtmakingen’

‘Tadej Pogacar verdient geen ongegronde verdachtmakingen’

foto: Cor Vos

dinsdag 6 juli 2021 om 07:00
Opinie

Met eenzelfde overheersing waarmee hij vorig jaar op La Planche des Belles Filles de Tour de France in zijn voordeel besliste, vervolgt Tadej Pogačar zijn pad in deze Ronde van Frankrijk. Met nieuwe records op zware cols en met een zeldzaam speels gemak degradeert hij zijn al zijn rivalen tot figuranten. De Franse sportkrant L’Équipe stelt vandaag op pagina vier en vijf terecht de vraag: ‘Heeft Pogacar de spanning gedood?’

L’Équipe refereert aan drie mokerslagen uit het recente verleden van latere Tourwinnaars die direct in de eerste de beste bergrit ook een kloof sloegen. Geraint Thomas in 2018 op La Rosière, Vincenzo Nibali in 2014 op La Planche des Belles Filles en Chris Froome in 2013 op Ax 3 Domaines. Al waren de verschillen waarmee deze kampioenen hun tegenstanders op achterstand reden kruimelwerk, in vergelijking met de kloof van liefst 3.20 minuut die Pogačar zaterdag op Col de Romme en Col de la Colombière sloeg.

Lance Armstrong was ook een winnaar die het liefst in de eerst bergrit een knockout uitdeelde. Denk aan Sestrière (1999), Hautacam (2000), L’Alpe d’Huez (2001) en La Mongie (2002). Dit was steeds met een aanval op de slotklim en het tijdsverschil dat hij realiseerde was nooit meer dan drie minuten.

De laatste Tourwinnaar die met een vergelijkbare raid als Pogačar zo ver van de finish vele minuten wist te pakken, is Marco Pantani. Hij koos in 1998 het hazenpad op de Col du Galibier richting Les Deux Alpes. Dat was destijds, evenals afgelopen zaterdag, onder erbarmelijke weersomstandigheden. Het populaire Italiaanse ‘olifantje’ pakte destijds ook op alle concurrenten 1.59 minuut of veel, héél veel meer.

Tadej Pogačar op de klim naar Tignes – foto: Raymond Kerckhoffs

Zweem van doping
Om het recente nummer van Pogačar op weg naar Le Grand Bornand te duiden, moeten we dus teruggaan naar de belangrijkste ontmaskerde dopingzondaar uit de Tour-geschiedenis Lance Armstrong én naar de Ronde van Frankrijk van 1998 die in de boeken staat als de Tour de Dopage. Prestaties in het heden die associaties oproepen met het roemruchte verleden, zorgen dat er direct een zweem van doping rond de betreffende wielrenner komt te hangen.

De Salle de Presse, de perszaal, in de Tour de France is nog altijd een snelkookpan voor insinuaties. De nieuwe nickname ‘Pogarstrong’ dook zelfs al op in de Franse media. En op de persconferentie werd Pogačar gevraagd wat hij ervan vindt dat zijn prestaties door velen als verdacht worden betiteld. Omdat de microfoon bij het begin van de vraag niet aan stond, begreep de 22-jarige Sloveen het niet goed en antwoordde hij dat zijn vorm zaterdag beter dan zondag was.

Alle insinuaties komen echter niet alleen van de media. Al decennialang wordt er vooral in het peloton naar elkaar gewezen. Wanneer een team enkele koersen sterk presteert, vragen andere teams zich af wat daar aan de hand is of doen vermoeden dat er een nieuw product op de markt is. Daarmee heeft het wielrennen (ploegen en renners) steeds zelf een bodem voor de dopingcultuur gelegd.

Vermoedens
Julien Jurdie ploegleider van AG2R Citroën liet in L’Équipe optekenen: “Pogačar domineert de debatten, omdat hij op een buitengewoon niveau presteert. Sinds het Criterium du Dauphiné rijdt ook de Bahrain Victorious-ploeg opvallend sterk in de bergen. Men kan zich de vraag stellen of zo’n overheersing kan, maar ik heb er geen antwoord op. Ik begrijp dat er vermoedens ontstaan, sommige renners rijden immers zeer sterk. Ik kan alleen maar zeggen dat de wielersport op een felle manier tegen de doping strijdt.”

foto: Cor Vos

De NOS-documentaire Code Geel over de Jumbo-Visma-ploeg in 2020 leverde ook zo’n beeld op. “Ik heb 110% gegeven”, verontschuldigde Primož Roglič zich direct na de tijdrit naar La Planche des Belles Filles waar hij verrassend de Tour alsnog verloor. De onboard-camera in de auto registreerde zijn woorden. “Ik kan het niet geloven. Twee minuten was hij sneller. Dat is een enorm verschil. Ze moeten eens uitrekenen welk vermogen daarvoor nodig is. Het is wielrennen van een andere planeet. Ik kan het niet begrijpen. Als je zo hard kunt rijden, dan win je elke etappe op één been. Hoe hebben ze dit in godsnaam klaar gespeeld?”

Pogačar zal de komende weken zijn gele trui moeten verdedigen in een omgeving van verdenkingen. ‘Omdat de recente geschiedenis van de wielersport hierom vraagt en de geest van een wielersport à deux vitesses (twee snelheden) nog niet is verdwenen’, geeft L’Équipe nog eens aan waarom dit debat gevoerd moet worden.

De Franse krant wijst naar het verleden van de teammanager van UAE Emirates, Mauro Gianetti, die ook aan het hoofd stond van het roemruchte Saunier Duval met onder anderen de ‘pakhazen’ Riccardo Ricco, Juan José Cobo en Leonardo Piepoli. En zijn ploegleider, de Sloveen Andrej Hauptman, mocht in de Tour van 2000 niet van start gaan vanwege een te hoge hematocrietwaarde. Dat er vraagtekens worden gesteld over de omgeving waarin Pogačar bivakkeert, is logisch.

Bewijslast
Zolang er geen bewijslast ligt, verdient echter iedereen het voordeel van de twijfel. Waar in de normale maatschappij geldt dat je onschuldig bent tot je schuld is bewezen, moeten in de wielersport de renners de laatste jaren steevast hun onschuld aantonen. De wielersport heeft dit, volgens velen, aan zichzelf te danken. Het is de erfenis van het epo-tijdperk dat de geletruidrager tegenwoordig dagelijks vragen over doping moet beantwoorden. De traditionele vraag ‘waarom moeten we je geloven’, zal de komende dagen ook herhaaldelijk aan Pogačar worden gesteld.

foto: Cor Vos

Maar kun je Pogačar het verleden van zijn sport kwalijk nemen? Toen Marco Pantani zijn Tour de France won, was de Sloveen niet eens geboren. En bij de zevende Tourzege van Lance Armstrong ging hij net naar de lagere school. We hebben nu te maken met een nieuwe generatie die de zwarte periode van de wielersport nooit heeft meegemaakt. Het is inmiddels ook alweer tien jaar geleden dat het USADA-rapport Lance Armstrong ontmaskerde.

Door de keiharde strijd die de wielersport heeft gestreden is het aantal positieve gevallen redelijk geminimaliseerd. Natuurlijk, iedere bedrieger is er een te veel. We moeten zeker niet zo naïef zijn te denken dat we het bedrog compleet uit het peloton kunnen halen. Dat lukt ons ook niet in de normale maatschappij.

Het epo-tijdperk heeft ons geleerd dat we nooit onze ogen mogen sluiten voor wat er in het peloton gebeurt. We moeten er echter ook voor waken dat we niet iedereen met een bijzondere prestatie verdacht gaan maken. Dat we gaan wijzen naar renners die wellicht onschuldig zijn. De wielersport heeft het afgelopen decennium verdiend om weer gelijke rechten als de normale maatschappij te krijgen. Je bent pas schuldig als de schuld bewezen is. Laten we die regel nu ook handhaven voor de huidige renners. Dus laten we ook met respect naar de nieuwe heerser van de Tour de France kijken.

Dit artikel delen:

229 Reacties

Alto de angliru 5 juli 2021 om 13:30

Als we het nu dan toch over pakken hebben en op deze tour moeten.

Bart 5 juli 2021 om 14:41

Op het moment dat ze in het peleton insinueren dat er op twee snelheden gereden wordt, dan wordt er zeer waarschijnlijk op twee snelheden gereden. Dat heeft het verleden keer op keer uitgewezen.
Wat volgens mij een enom voordeel voor de jonge generatie is, is dat zij al vanaf de jeugd werken met een bloedpaspoort. Als je direct vanaf de start je hb constant hoog houdt, heb je een voordeel op renners die al vele malen een lagere hb hebben moeten noteren. Van de andere kant zag je bij Pantani dat als je eenmaal begint met je bloed kunstmatig te verrijken dat wel gevolgen heeft voor andere lichaamsfuncties. Dat had zijn biograaf prima verwoordt.
Het zou me derhalve niets verbazen als we met een totaal nieuw soort doping te maken hebben nu. UCI/WADA zouden mijn inziens alles op alles moeten zetten om zo snel mogelijk in kaart te hebben waar het over gaat. Publiceer maar gewoon alle middelen waarvan je nu vagelijk gehoord hebt en maak maar duidelijk dat je zo snel mogelijk deze middelen (met terugwerkende kracht) op de dopinglijst zet als ze echt doping blijken te zijn (die regels zijn er dus dat moet kunnen). En als je kunt dreigen met een snelle hercontrole van de stalen van deze tour, dan zal de angst wel toenemen bij de gebruikers.
Of wellicht is Pogacar niet in een baarmoeder maar in een lab ontwikkeld. Dan houdt het op.

Alto de angliru 5 juli 2021 om 15:08

@ Marco

Ik heb een sandwich tonijn met jus d'orange gepakt, jij waarschijnlijk wat anders aangezien je tijdstippen met reacties associeert.

Verder denk ik ook dat je daarom mijn post niet echt begrepen hebt.

Pole Pole 5 juli 2021 om 15:55

Pogacar heeft een smiley cursus gevolgd. Vroeger was het altijd wegkijken van de camera, nu ziet het er ook niet erg authentiek uit.

[pseudopsycholoogmodus uit]

Pole Pole 5 juli 2021 om 16:01

Wellens beste 10min ooit 485W/67kg 7.23W/KG voor 10 minuten (opwarmen-gaan-rust)
Ganna top op training 524W/82kg 6.4W/KG voor 13 minuten
Van Aert top op training 470W/77kg 6.1W/KG voor 20 minuten

Pogacar etappe 8 Tour 2020
1ste col 369W/66kg 5.6W/KG voor 20 minuten dan afdaling + vallei
2de col 380W/66kg 5.8W/KG voor 47 minuten dan afdaling
3de col 428W/66kg 6.5W/KG voor 24 minuten (24km/u op 7%)
laatste 11 minuten op die col reed ie trouwens 6.8W/KG (bron: strava Pogacar)

gewoon talent, veel meer talent dan Ganna en Van Aert.

Pole Pole 5 juli 2021 om 16:56

Over MVDP heb ik van een coach gehoord 60min 400W, zelf heb ik 59min 380W op hoogtetraining gezien.
430W Normalised Power (Strava) in een MTB wedstijd en die 396 NP in het NK (volgens de trainer)
Deze laatste 2 zijn inspanning waar hij de benen even kan stilhouden in de afdaling en die 0 waarden niet meegerekend worden dus niet 1 op 1 vergelijkbaar met de andere cijfers.

Poggio 2021: 494W/74kg of 6.67W/KG voor 6 minuten. Redelijk all out toch? En Pogiboy… 24 minuten… na wat voor rit?
Roodhooft heeft ooit een 5 minutenwaarde van Matje uit een interview geschrapt met Hans Vandeweghe. Vond hij het te verdacht? Gelukkig hebben we die topwaarde nu.

Zijn beste 1 minuut waarde ligt rond de 770W. (iets meer dan 1pk, net als Tom Boonen) Maar er zijn specialisten zoals Samuel Gaze en zelfs amateurs die dik boven de 800W gaan op 1 minuut dan, niet in koers. (Zie segment Paterberg)

In piekwaarde haalt MVDP vaak rond de 1500W of 20W/KG. Dat is Ewan en prime Cavendish territorium. Hier ligt ook zijn grote kracht. Zijn kick waarmee hij een gat slaat is die van een pocketsprinter en dan plakt hij er een 1 minuut inspanning aan vast van een top klassiek renner, het ongelofelijke is dat hij dat na 4, 5, 6 uur koers doet. Alsof de benen nog fris zijn en niets van vermoeidheid hebben.

Pole Pole 5 juli 2021 om 16:58

In termen van normalised power hebben dit weekend in de Tour de klimmertjes van 65kg eventjes 3 dagen na elkaar waarden gereden in de buurt van Kristoff en VDP in Gent Wevelgem en die Amstel Gold Race.

Alto de angliru 5 juli 2021 om 16:35

Er zal er altijd 1 beter zijn voorlopig helaas niet jou lieveling.

james lee 5 juli 2021 om 16:36

Je moet zorgen dat tweede staan in eindklassement. Dan kan je misschien over paar jaar nog als winnaar verklaart

Peet Gute 5 juli 2021 om 16:49

Tja, wat een shit hier, ipv te genieten van de mooiste Tour in jaren, althans de eerste week. Tadej is gewoon een toptalent en de tegenstand valt hier tegen met de klemtoon op vallen.
En wat dan gezegd van de overmacht van de Nederlandse dames …. die is nog een stuk groter als ik zonet naar die klimtijdrit keek, zelfs een Nederlandse sprintster reed sneller naar boven dan pure klimsters ….. onzin natuurlijk …. zullen we gewoon maar genieten van het wielrennen op topniveau van topsporters ipv ze te bestempelen als schurken zonder het minste bewijs.

nickdt 6 juli 2021 om 12:38

Toptalent op basis van wat.

Zijn jeugduitslagen zeggen dat hij een normaal talent is, geen toptalent (En als helemaal niet in het tijdrijden).

Anton van Valouwe 6 juli 2021 om 12:47

Vingegaard helemaal niet.

Alto de angliru 5 juli 2021 om 16:51

Kan je nog lang wachten

Marco 5 juli 2021 om 16:56

Ik heb eigenlijk een goed idee voor een nieuw artikel op WF.

Opinie: Hoe zou het klassement er nu uitzien volgens de doping deskundigen onder de gebruikers van WF?

Pas het huidige klassement hieronder aan zoals het zou moeten zijn zonder doping
1 Tadej Pogacar
2 Ben O’Connor
3 Rigoberto Urán
4 Jonas Vingegaard
5 Richard Carapaz
6 Enric Mas
7 Wilco Kelderman
8 Alexey Lutsenko
9 Guillaume Martin
10 David Gaudu

Pole Pole 5 juli 2021 om 17:14

O'Connor
Kelderman
Martin
Gaudu

De idee dat wat alleen met rommel spektaculaire koers kunnen zien klopt misschien niet. Als iedereen op water en brood reed zouden ze misschien allemaal hun menselijke slechte dag(en) hebben en hun momenten grijpen als de benen goed zijn om tijd te pakken.

Marco 5 juli 2021 om 17:19

Cool Pole pole… ik had gehoopt op dat kun je niet weten..

Maar jij weet echt precies wie er wel en niet gebruiken en dat ze daardoor zo veel tijd verliezen dat ze uit de uitslag verdwijnen

Pole Pole 5 juli 2021 om 17:41

Marco
Ploegen die zelfs niet aan ketonen beginnen en jongens die ik mentaal gewoon niet stabiel genoeg acht om in het licht van beschuldigingen overend te blijven.

Bikepure 5 juli 2021 om 17:30

Als met zo’n grote afstand de beste bent in een sport die van oudsher is bol staat van de doping, ben je wat mij betreft per definitie verdacht.

wielrenner 6 juli 2021 om 14:52

Ben het helemaal met je eens. Met Armstrong was het precies hetzelfde, n.l ook had negatieve controles. Presteerde uitzonderlijk en twee kampen, waarvan de eerste moeite had met de schijnbaar buitenaardse prestaties en het andere kamp dat geen beschuldigingen wilde maken zonder bewijs.
Nu zie je een herhaling van de geschiedenis. Ook Pogacar verklaart dat hij de dopingtesten met succes heeft doorstaan. En wéér twee kampen die elkaar proberen te overtuigen van hun gelijk.
Indertijd had ik allang het vermoeden dat die U.S.Postaltrein niet zo goed kon zijn. Iedereen kon ineens klimmen? Hincapie, was het geloof ik dat dat kwam omdat ze een geheim wapen hadden; aardappelen!!
Nu is het dankzij de verkenning van het parcours en in de tijdrit een betere afstelling van het zadel…etc etc.
Nou ik weet wel beter!

Bontempi1962 5 juli 2021 om 18:24

Zonder bewijs is iedereen onschuldig. Tot het tegendeel wordt bewezen

wielrenner 6 juli 2021 om 14:53

Dat is ook zo, echter dat riepen ze bij Armstrong en anderen ook!

Headlines

Materiaalzone

Populair