‘Tadej Pogacar verdient geen ongegronde verdachtmakingen’

‘Tadej Pogacar verdient geen ongegronde verdachtmakingen’

foto: Cor Vos

dinsdag 6 juli 2021 om 07:00
Opinie

Met eenzelfde overheersing waarmee hij vorig jaar op La Planche des Belles Filles de Tour de France in zijn voordeel besliste, vervolgt Tadej Pogačar zijn pad in deze Ronde van Frankrijk. Met nieuwe records op zware cols en met een zeldzaam speels gemak degradeert hij zijn al zijn rivalen tot figuranten. De Franse sportkrant L’Équipe stelt vandaag op pagina vier en vijf terecht de vraag: ‘Heeft Pogacar de spanning gedood?’

L’Équipe refereert aan drie mokerslagen uit het recente verleden van latere Tourwinnaars die direct in de eerste de beste bergrit ook een kloof sloegen. Geraint Thomas in 2018 op La Rosière, Vincenzo Nibali in 2014 op La Planche des Belles Filles en Chris Froome in 2013 op Ax 3 Domaines. Al waren de verschillen waarmee deze kampioenen hun tegenstanders op achterstand reden kruimelwerk, in vergelijking met de kloof van liefst 3.20 minuut die Pogačar zaterdag op Col de Romme en Col de la Colombière sloeg.

Lance Armstrong was ook een winnaar die het liefst in de eerst bergrit een knockout uitdeelde. Denk aan Sestrière (1999), Hautacam (2000), L’Alpe d’Huez (2001) en La Mongie (2002). Dit was steeds met een aanval op de slotklim en het tijdsverschil dat hij realiseerde was nooit meer dan drie minuten.

De laatste Tourwinnaar die met een vergelijkbare raid als Pogačar zo ver van de finish vele minuten wist te pakken, is Marco Pantani. Hij koos in 1998 het hazenpad op de Col du Galibier richting Les Deux Alpes. Dat was destijds, evenals afgelopen zaterdag, onder erbarmelijke weersomstandigheden. Het populaire Italiaanse ‘olifantje’ pakte destijds ook op alle concurrenten 1.59 minuut of veel, héél veel meer.

Tadej Pogačar op de klim naar Tignes – foto: Raymond Kerckhoffs

Zweem van doping
Om het recente nummer van Pogačar op weg naar Le Grand Bornand te duiden, moeten we dus teruggaan naar de belangrijkste ontmaskerde dopingzondaar uit de Tour-geschiedenis Lance Armstrong én naar de Ronde van Frankrijk van 1998 die in de boeken staat als de Tour de Dopage. Prestaties in het heden die associaties oproepen met het roemruchte verleden, zorgen dat er direct een zweem van doping rond de betreffende wielrenner komt te hangen.

De Salle de Presse, de perszaal, in de Tour de France is nog altijd een snelkookpan voor insinuaties. De nieuwe nickname ‘Pogarstrong’ dook zelfs al op in de Franse media. En op de persconferentie werd Pogačar gevraagd wat hij ervan vindt dat zijn prestaties door velen als verdacht worden betiteld. Omdat de microfoon bij het begin van de vraag niet aan stond, begreep de 22-jarige Sloveen het niet goed en antwoordde hij dat zijn vorm zaterdag beter dan zondag was.

Alle insinuaties komen echter niet alleen van de media. Al decennialang wordt er vooral in het peloton naar elkaar gewezen. Wanneer een team enkele koersen sterk presteert, vragen andere teams zich af wat daar aan de hand is of doen vermoeden dat er een nieuw product op de markt is. Daarmee heeft het wielrennen (ploegen en renners) steeds zelf een bodem voor de dopingcultuur gelegd.

Vermoedens
Julien Jurdie ploegleider van AG2R Citroën liet in L’Équipe optekenen: “Pogačar domineert de debatten, omdat hij op een buitengewoon niveau presteert. Sinds het Criterium du Dauphiné rijdt ook de Bahrain Victorious-ploeg opvallend sterk in de bergen. Men kan zich de vraag stellen of zo’n overheersing kan, maar ik heb er geen antwoord op. Ik begrijp dat er vermoedens ontstaan, sommige renners rijden immers zeer sterk. Ik kan alleen maar zeggen dat de wielersport op een felle manier tegen de doping strijdt.”

foto: Cor Vos

De NOS-documentaire Code Geel over de Jumbo-Visma-ploeg in 2020 leverde ook zo’n beeld op. “Ik heb 110% gegeven”, verontschuldigde Primož Roglič zich direct na de tijdrit naar La Planche des Belles Filles waar hij verrassend de Tour alsnog verloor. De onboard-camera in de auto registreerde zijn woorden. “Ik kan het niet geloven. Twee minuten was hij sneller. Dat is een enorm verschil. Ze moeten eens uitrekenen welk vermogen daarvoor nodig is. Het is wielrennen van een andere planeet. Ik kan het niet begrijpen. Als je zo hard kunt rijden, dan win je elke etappe op één been. Hoe hebben ze dit in godsnaam klaar gespeeld?”

Pogačar zal de komende weken zijn gele trui moeten verdedigen in een omgeving van verdenkingen. ‘Omdat de recente geschiedenis van de wielersport hierom vraagt en de geest van een wielersport à deux vitesses (twee snelheden) nog niet is verdwenen’, geeft L’Équipe nog eens aan waarom dit debat gevoerd moet worden.

De Franse krant wijst naar het verleden van de teammanager van UAE Emirates, Mauro Gianetti, die ook aan het hoofd stond van het roemruchte Saunier Duval met onder anderen de ‘pakhazen’ Riccardo Ricco, Juan José Cobo en Leonardo Piepoli. En zijn ploegleider, de Sloveen Andrej Hauptman, mocht in de Tour van 2000 niet van start gaan vanwege een te hoge hematocrietwaarde. Dat er vraagtekens worden gesteld over de omgeving waarin Pogačar bivakkeert, is logisch.

Bewijslast
Zolang er geen bewijslast ligt, verdient echter iedereen het voordeel van de twijfel. Waar in de normale maatschappij geldt dat je onschuldig bent tot je schuld is bewezen, moeten in de wielersport de renners de laatste jaren steevast hun onschuld aantonen. De wielersport heeft dit, volgens velen, aan zichzelf te danken. Het is de erfenis van het epo-tijdperk dat de geletruidrager tegenwoordig dagelijks vragen over doping moet beantwoorden. De traditionele vraag ‘waarom moeten we je geloven’, zal de komende dagen ook herhaaldelijk aan Pogačar worden gesteld.

foto: Cor Vos

Maar kun je Pogačar het verleden van zijn sport kwalijk nemen? Toen Marco Pantani zijn Tour de France won, was de Sloveen niet eens geboren. En bij de zevende Tourzege van Lance Armstrong ging hij net naar de lagere school. We hebben nu te maken met een nieuwe generatie die de zwarte periode van de wielersport nooit heeft meegemaakt. Het is inmiddels ook alweer tien jaar geleden dat het USADA-rapport Lance Armstrong ontmaskerde.

Door de keiharde strijd die de wielersport heeft gestreden is het aantal positieve gevallen redelijk geminimaliseerd. Natuurlijk, iedere bedrieger is er een te veel. We moeten zeker niet zo naïef zijn te denken dat we het bedrog compleet uit het peloton kunnen halen. Dat lukt ons ook niet in de normale maatschappij.

Het epo-tijdperk heeft ons geleerd dat we nooit onze ogen mogen sluiten voor wat er in het peloton gebeurt. We moeten er echter ook voor waken dat we niet iedereen met een bijzondere prestatie verdacht gaan maken. Dat we gaan wijzen naar renners die wellicht onschuldig zijn. De wielersport heeft het afgelopen decennium verdiend om weer gelijke rechten als de normale maatschappij te krijgen. Je bent pas schuldig als de schuld bewezen is. Laten we die regel nu ook handhaven voor de huidige renners. Dus laten we ook met respect naar de nieuwe heerser van de Tour de France kijken.

Dit artikel delen:

229 Reacties

ProfrondeZevenbergen 4 juli 2021 om 23:23

Ik vind de prestatie van Pogacar vandaag helemaal niet zo bijzonder eigenlijk.
Zijn tegenstanders zijn gewoon niet goed genoeg en zelf lijkt hij in topvorm te zijn.

Roglic en Thomas, zijn grootste rivalen volgens de goksites, zijn naar huis en/of niet in vorm. Carapaz, de volgende in de rij, is ook niet echt super. Die komt al niet weg van subtoppers als Mas en Vingegaard. En Bernal, de andere topper, is niet eens gestart.

Tel daar bij op dat het halve peloton schade heeft opgelopen en Pogacar niet. Kan het niet “gewoon” een supertalent zijn?

F4L 5 juli 2021 om 07:42

Je hebt helemaal gelijk. Ik weet nu dat Pogacar ongeveer 6,3 W/Kg trapte zaterdag maar ik ben vooral benieuwd hoeveel de concurrentie (Carapaz, Vingegaard) deed.

Alfons Haavers 4 juli 2021 om 23:49

Wel eens dat de tegenstand hier ook wat zwak uitvalt, nu Roglic weg is. Geen Bernal bovendien, waardoor de kloof ineens groot is. Carapaz blijkt toch een maatje te klein voor de Tour (of het parcours is niet helemaal op zijn maat of hij is gewoon niet super?), Thomas weer gevallen en dan komen we al bij figuren als Uran, Lutsenko en Vingegaard. Subtop dus.

Komt ook omdat de generatie tussen oude toppers als Froome en Nibali en de nieuwe lichting met Bernal en Pogacar wat licht uitvalt. Je hebt Roglic maar dat is het zo wat. Pinot, Bardet, Dumoulin, Aru, Kruijswijk, Kelderman, Landa, Quintana, Porte… Daar zitten weinig absolute toppers bij die een constant hoog niveau halen.

Steek m’n hand niet in het vuur voor Pogi en geloof best dat er wat aan de hand is, maar dat kan evengoed betere begeleiding zijn van jongs af aan, snellere ontdekking van toptalenten adhv wattages, betere trainingsmethodes, ketonen, etc.

De wielerliefhebber sleept natuurlijk ook zijn verleden mee en wil niet nogmaals naïef meegaan in bedrog, dus ik heb best begrip voor de scepsis. Vraag me wel af wat de reacties zouden zijn mocht Pogi een laaglander zijn. Gezien er vrijwel geen enkele vraagtekens worden geplaatst bij de prestaties van Mathieu en Wout, vermoed ik dat die toch een stukkie milder zouden zijn.

Piet 5 juli 2021 om 00:07

Mooi verwoord

Scott Sunderland 5 juli 2021 om 00:32

Ik vind de Bahrein ploeg pas echt opvallend. Colbrelli die als een Rodolfo Massi de bergen bedwingt. Renners als Caruso, Padun, Teuns, Mohoric, Bauhaus, Mäder en Tratnik die de zegens binnen halen. Haig leek super sterk, totdat hij viel. Het kan hoor. Misschien dat na jaren van redelijk tegenvallende resultaten het kwartje ineens de goede kant oprolt. Maar ik moet toch een beetje aan de Franse Casino ploeg denken in 1998 : redelijk standaard wielrenners die opzienbarende resultaten gingen behalen.

Lalsacien 5 juli 2021 om 05:36

Nog iets verder terug. De Carrera ploeg met Guerini.

hjjanssen1973 5 juli 2021 om 09:05

Festina bedoel je?

Scott Sunderland 5 juli 2021 om 09:22

Nee Casino. Daar vlogen de renners ook terwijl het niet eens de grote namen waren. Bij Festina hetzelfde verhaal inderdaad alleen die hadden wél de grote namen.

IlPirata 5 juli 2021 om 15:47

@Lalsacien Guerini reed bij Polti, later T-Mobile met jan Ulrich/Kloden.
Carrera ploeg was met Chaippucci, Stephen Roche, Pantani , Rolf Sorensen, Tafi, Zaina,Luttenberger. Bontempi, broertjes Zberg oa.

nickdt 6 juli 2021 om 12:23

Grappige is nou juist dat je Mohoric in dat rijtje schaart en daar heb ik geen slecht gevoel bij, want rijdt al aantal jaren op dat niveau en moet dat dan later bekopen.

Zelfde met Poels bij Bahrein.

De enigen bij Bahrein waar ik een slecht gevoel bij heb zijn Padun, Colbrelli en Tratnik, door wat ze hebben laten zien gewoon echt niet kan (Zeker bij Padun 2x achter mekaar en Colbrelli die ineens kan klimmen).

Mensen zeggen: Oh, maar Caruso werd tweede in de Giro. Ja, klopt. Maar wat mensen vergeten is dat zelfs als knecht Caruso top 10 (Top 12) heeft gereden in een grote ronde. Dat je dan een keer een uitschieter hebt naar top 5 of zelfs podium, kan gebeuren, zeker in een wat zwakker bezet rondje.

De andere renners van Bahrein laten echt geen vreemde uitslagen zien

Bij O'Connors overwinning heb ik ook geen goed gevoel bij, gezien hij uitliep op het peloton voordat Pogacar demarreerde en ze daarna amper dichterbij kwamen (Enige die op hem inliep was Pogacar, die bijna 1.20 dichtreed op O'Connor in 2 kilometer).

Murcia 5 juli 2021 om 00:45

Mensen die in de wielersport uitzonderlijke dingen doen zullen of ze nu willen of niet altijd te maken krijgen met verhulde of openlijke beschuldigingen. Dat is een erfenis van het verleden die alle renners met zich meedragen. En hoe vervelend ook, ze hebben daarmee maar te dealen vind ik. Zeker als iemand met de bewezen dopingachtergrond als Giannetti een prominente rol heeft in de staf.

Mijn probleem zit hem in de selectieve ophef, hij presteert fantastische dingen en komt niet uit West-Europa en dus komen de verdachtmakingen terwijl wij zelf verleden jaar het normaal vonden dat Wout een heel peloton bergop deed kraken en Matthieu regelmatig de rest degradeert tot toeschouwer. Kijk, als je zegt: “Ze pakken allemaal.” dat kan ik nog respecteren maar die dopingradar die alleen werkt bij sporters van over de grens bij Maastricht vind ik bloedirritant.

Reiger 5 juli 2021 om 09:12

Helemaal mee eens! Die selectieve kijkwijze van veel reageerders hier. Net wat je zegt, wanneer Rev, Matje, Wout nu, en in het verleden Gilbert en Tom boonen de boel flink kort en klein reden met onwaarschijnlijk gemak, springen ze bijna zo hoog als het dak van hun huis en weten ze met hun geluk geen raad en wanneer een buitenlandse renner hetzelfde doet wordt er meteen “DOPING!!!” Geschreeuwd.
En over de ploegleiding: Ja Gianetti is in het verleden een grote boef geweest en heeft ook niet mijn voorkeur. Maar volgens mij kun je bij elke ploeg wel iemand vinden die ook geen brandschoon verleden heeft. Zelfs bij je eigen favoriete ploeg..

Peetvader 5 juli 2021 om 09:45

Hier kan ik me volledig in vinden.

nickdt 5 juli 2021 om 12:30

Die verdachtmakingen komen ook vooral door Operation Aderlass, waarbij een renner van UAE (Durasek) gepakt is, maar die onder de radar was gebleven ondanks het bloedpaspoort. Toont aan dat je ook niet blind kan vertrouwen in de waardes in het bloedpaspoort. De verdenkingen komen ook vooral door die uitzonderlijke tijdrit, waarbij die erkende tijdrijders verslaat, terwijl uit zijn tijdritten in het verleden ook blijkt dat hij helemaal niet zo'n goede tijdrijder is.

Reiger 5 juli 2021 om 14:19

Blijkbaar is hij dan toch wél een hele goede tijdrijder..

hanjovdberg 5 juli 2021 om 01:12

Het valt mij op dat hij zijn prestaties vooral doet op dagen dat de temperatuur niet zo hoog is en de luchtvochtigheid hoog. En bewolkt of zelfs regen. Het lijkt hem niets te doen. Waar de andere renners verkleumd en bibberend op de fiets zaten (vandaag) lijkt het hem niets te doen.

En even uit m'n hoofd;
– etappes die hij won in Vuelta waren mistig en nattig weer
– etappes die hij van Roglic verloor in TdF vorig jaar was het warm en droog
– tijdrit vorig jaar was het ook van dat drukkende vochtige niet zo warme weer
– tijdrit deze tour zelfde verhaal maar wel wat minder vochtig maar hij zei zelf nog heerlijke temperatuur ..
– gisteren en vandaag … Lijkt me overduidelijk toch?
– de rit in ronde Baskenland achter Roglic aan (was ook een ijzersterke rit van hem maar kwam hij net te kort ..) ook bewolkt, niet te warm
– Tirreno-Adriatico kletsnatte etappes en vooral waarin hij bijna MvdP achterhaald …

Waar anderen verkleumen, eerder honger hebben lijkt hij juist sterker te worden. Misschien heeft hij fysiologische eigenschappen die idd ongekend zijn. Ik vind het ook moeilijk om helemaal all in te gaan van enthousiasme en heb wel mijn bedenkingen.

peter_g 5 juli 2021 om 01:59

Dit stuk bewijst dat het dopingvraagstuk altijd zo blijft leven binnen de wielersport. Eerst een heel stuk waarom er reden is om hierover te twijfelen en dan de conclusie dat de renner in kwestie toen nog niet geboren was of nog veel te jong.

Het probleem is dat de teammanager wel nauw betrokken was met doping in het verleden. Maw kan de renner er iets aan doen dat aan het dopingverleden van het verleden? Nee! Het probleem is dat de ploegleiding daar wel aan heeft deelgenomen. Is het dan terecht dat er vraagtekens bij gezet worden bij prestaties uit de ploegen die door dat soort mensen gerunt wordt of verzorgers hebben uit die periode? Ja

Het wielrennen heeft er zelf voor gezorgd dat die dopinginsinuaties blijven. Na de epo is er geen schoon schip gemaakt. De ene wordt zwaar aan de schandpaal genageld en anderen worden gedoogd of soms zelfs nog vereerd.

Ik kan niet zeggen wie wel of niet gebruikt, maar doordat mensen als gianetti nog steeds in de sport zitten is het logisch dat er vraagtekens gezet worden bij de prestaties.

Bij deze ploeg speelt natuurlijk ook het verhaal van hirschi. Die weg moest bij dsm om etische overwegingen, maar die maar al te graag door uae binnengehaald werd. Dat voedt ook de geruchten.

trigger 5 juli 2021 om 06:02

Het is wat mij betreft vrij simpel: geen enkele renner verdient verdachtmakingen. Verdachtmakingen maken de koers evenzeer kapot als effectief dopinggebruik. De fun om eender welke renner in eender welke koers te zien winnen is dan he-le-maal weg. Media en supporters die zich inlaten met verdachtmakingen maken de koers kapot, dat is hen kwalijk te nemen. De enige houvast die je hebt, zijn dopingcontroles. Zolang een renner niet positief test, heeft het absoluut geen zin om te speculeren of te insinueren. Het wielrennen moet af van ongegronde verdachtmakingen, net zoals het af moest van de doping zelf. Supporters moeten naïef zijn, dopinglabo’s moeten effectief zijn.

nickdt 5 juli 2021 om 10:08

Probleem is dat Kristijan Durasek ook nooit positief gepakt was (UAE renner), maar toen was daar Operatian Aderlass.

De_Prins 5 juli 2021 om 11:00

“Het is de erfenis van het epo-tijdperk dat de geletruidrager tegenwoordig dagelijks vragen over doping moet beantwoorden. ”
en
“Je bent pas schuldig als de schuld bewezen is. Laten we die regel nu ook handhaven voor de huidige renners.”

Offtopic, niet alleen de renner(s) maar ook de staf/mensen die onderdeel waren van het dopinsysteem. En door in bed te gaan, op zijn best gezegd, met mensen die een besmet verleden hebben maak je jezelf gewoon verdacht – zeker in het huidige mediaklimaat. Datzelfde geldt ook voor WF met Johan B. My 2 cents daarover.

On Ik denk dat verdachtmakingen blijven, zolang er nog geen echte breuk met het verleden kan worden zolang het verleden nog in de machtstructuren van de ploegen/media zitten. Ook helpt het niet dat de vele toppers van weleer (Valverde/Wiggens/Froome/Contador/Gilbert/Di Luca/Dekker/Boogerd/Kroon/Sanchez etc). uiteindelijk betrapt zijn in bepaalde mate. Dit is gewoon het gevolg van beeldvorming, met andere sporten is dat gewoon anders (jammer genoeg of gelukkig)

Fietsr234 5 juli 2021 om 07:05

Is het nog niemand opgevallen dat Pogacar niet eens moe is als hij binnen komt, gister ging hij vrolijk even praten en liep hij het trapje naar de podiumceremonie op alsof hij nog moet beginnen, dit bewijst voor mij dat MVDP geen doping gebruikt want als hij binnenkomt is hij altijd helemaal kapot

Anton van Valouwe 5 juli 2021 om 08:48

Wat een prietpraat!

Barry Batsbak 5 juli 2021 om 10:07

Van der Poel is ook wel een beetje theatraal…

Romāns Vainšteins 5 juli 2021 om 11:01

Nogal theatraal.

Wheely 5 juli 2021 om 11:07

Fred van Leer is er niks bij.

Marco 5 juli 2021 om 11:07

de nacht van Rasmussen wel eens gezien?

https://www.youtube.com/watch?v=ya2I_DE_Kic

Je moet gewoon heel vermoeid in de camera kijken

Posterix 5 juli 2021 om 07:47

Kijk even naar zijn tegenstand. Dat is b-(carapaz) keuze, c-(Kelderman) of toevalstreffer (o-conner) zijn echte concurrentie is er niet (meer). Laat hem de tour fietsen tegen een fitte Roglic, een 100% bernal en een evenepoel die in i.p.v. naast zijn schoenen loopt. Als hij dan nog zo domineert, mag men gaan insinueren.

ddjong67 5 juli 2021 om 08:42

:) @john bidon … Eens! Ik zou echt niet kunnen bedenken wie er in het wielrennen ooit maar zou denken aan dope. Onbegrijpelijk zo’n gedachte. Wij zijn gewoon pure fietsliefhebbers en … geld/roem .. allemaal totaal niet belangrijk ….

Marco 5 juli 2021 om 11:21

Als je nu onder het verhaal van John Bidon de link beantwoorden gebruikt dan staat je opmerking onder zijn verhaal en niet 2 pagina’s verder

Villavert 5 juli 2021 om 08:52

Zou je bij het gebruik van verboden middelen niet juist de verschillen klein willen houden om verdachtmakingen te voorkomen?

VTI 5 juli 2021 om 09:16

Er zullen veel trainingskampen in de Arabische wereld aankomen nu Bahrein en Emirates daar zo’n wondervoorbereiding hebben gehad. Top(sport)klimaat!

pantaniet 5 juli 2021 om 09:17

Wie weet vanaf welke leeftijd bloedpaspoort in gaat? Anders kan het zo zijn dat hij al vanaf dat bij hem bloedpaspoort is ingegaan hij aan de microdoseringen zit. Eigenlijk zelfde als met Valverde die min of meer gedwongen nog steeds getuned rondfietst.

horsm 5 juli 2021 om 09:59

“De wielersport heeft het in de laatste jaren verdiend om weer gelijke rechten als de normale maatschappij te krijgen.”

Een kromme zin, en een nog krommere gedachte. Ten eerste: ‘de wielersport’ en ‘de maatschappij’ hebben helemaal geen ‘rechten,’ omdat het geen rechtspersonen zijn. Ten tweede die steeds-herhaalde-mantra ‘onschuldig tot het tegendeel bewezen’ geldt voor het strafrecht. Als het gaat om strafrechtelijke schuld, dan is de bewijslast (terecht) heel hoog. Maar dit is gelukkig niet de enige vorm van zoeken naar waarheid. Je kan ook bepaalde zaken ‘waarschijnlijk’ of ‘aannemelijk’ vinden om basis van wat je ziet,, hoort (uit het peloton), etc. Het is de taak van de journalistiek om op basis van dit soort zaken op zoek te gaan naar de waarheid – en niet om vanuit de hoogte van een ‘opiniestuk’ iedereen het zwijgen op te leggen.

Op basis van wat ik hoor & zie & lees vraag ik me af wat er aan de hand is bij UAE en ook bij Bahrein. Dat is geen oordeel, maar gewoon een vraag.

ghostwriter 5 juli 2021 om 13:15

^^^ Dit, 1000 maal dit! ^^^

S.t.B 5 juli 2021 om 17:00

Op die vraag zul je van zowel Bahrein als UAE rookgordijnen krijgen die de vermoedens alleen nog maar versterken.
Peiper wist Poga’s abnormale TT prestatie van vorig jaar te verklaren vanwege de goede verkenning die ze vooraf deden. Wil je het nog platter? Peiper wist Poga’s abnormale TT prestatie van dit jaar te verklaren vanwege een lichte verstelling van zijn zadel.
Toegegeven.. Je moet de concurrentie niet wijzer maken, maar beide verklaringen slaan totaal nergens op.
Poga ging vorig jaar van redelijke TT’s naar een bovenaardse prestatie omdat hij volgens Peiper over betere parcourskennis beschikte. Daarna waren het weer redelijke TT’s met vervolgens nogmaals een bovenaardse prestatie. Ditmaal omdat zijn zadel met een revolutionaire halve centimeter is versteld.
Dezelfde lariekoek wist men ook in de donkere epo dagen te verkopen.

Edwin Jansen 5 juli 2021 om 10:08

Niemand verdient ongegronde verdachtmakingen, nergens, nooit. Dus in mijn ogen is dit een beetje een zinloze exercitie. Ik begrijp dat niet iedereen de leeftijd heeft om dit hele circus al een paar keer meegemaakt te hebben. Een renner heeft pas doping gebruikt als die betrapt is met een bewezen test en in die zin zit alle logica, alle ethiek en alle emotie opgesloten. Wat veel mensen lijken te vergeten is dat we nog steeds naar een spel zitten te kijken, wel een heel bruut spel, maar nog steeds een spel.

Chippen 5 juli 2021 om 10:15

pogacar verdient het niet om meer verdachtmakingen te krijgen dan andere toppers, daar ben ik het mee eens

maar dat de nieuwe lichting collectief in een bodemloos vat vol energie lijk te zijn gevallen, regelmatig snelheidsrecords van de grootste generaties valsspelers ooit blijft breken en bestaat uit alleskunners terwijl alles al decennia evolueert in de richting van specialisatie, dan kun je eigenlijk maar 1 conclusie trekken met de wielergeschiedenis in het achterhoofd en dat is "ah, ze hebben weer iets nieuws".

iets anders verwachten is exceptioneel naïef en buitengewoon onwaarschijnlijk. maar dan moeten we als laaglanders natuurlijks wel wout, mathieu en remco mee in dat potje steken, waar tadej ook in zit. er moet altijd iemand de beste zijn van zijn lichting, daar is niets ongeloofwaardigs aan, maar dat een hele lichting beter is dan de vorige, daar kan je alleen maar eens hartelijk mee lachen

kleomantre 5 juli 2021 om 10:21

Zou het kunnen dat het corona-jaar een zegen is geweest voor de experimenterende ploegen dan wel renners, omdat er lange tijd nauwelijks controles plaatsvonden?

Je zou namelijk over een periode van enkele maanden het effect van doping op bloedwaarden kunnen tracken.

Hans cycling 5 juli 2021 om 10:28

Shit man wat een negatieve mensen en betweters allemaal, om depressief van te worden. Alsof niemand beter kan zijn dan een ander? Als altijd alles in vraag moet gesteld worden hoef je nooit nog sport te kijken. Waarom is de ene mens slimmer dan de andere, doping? Waarom is de ene mens 1m90 de andere 1m75? Groeihormoon? Vroeger werden de mensen niet groter dan 1m75, hoe kan dat? Alles evolueert zo ook sportprestaties. Als men denkt zoals alle kritikasters dan dient alles altijd hetzelfde te blijven en elke verbetering verdacht. In het geval Pogacar is toch al langer gebleken wat een oeverloos talent hij is, het is niet het laatste jaar dat hij met kop en schouders er bovenuit steekt, dat was altijd al zo. Geniet liever van de sport in plaats van altijd die ongegronde kritiek.

Wheely 5 juli 2021 om 10:39

Ja ik vind het zelf geweldig dat er weer een paar renners zijn die durven te domineren, vroeg aan te vallen en verschroeiende demarrages plaatsen. We komen uit een periode waarin bijna elke wedstrijd in de laatste paar km werd beslist met kleine verschillen. Deze mannen zijn bij mij meer dan welkom.

IlPirata 5 juli 2021 om 13:11

@ Hans Cycling Volledig met u eens. Er zijn echter journalisten zoals Zonneveld die dit ook weer aanwakkeren.

Anton van Valouwe 5 juli 2021 om 13:22

Er huizen hier natuurlijk een heleboel teleurgestelde lieden, beschouw het als een verwerkingsproces.
Ik geniet met volle teugen van deze jonge Sloveen!

Peet Gute 5 juli 2021 om 15:02

Helemaal mee eens, ik heb alvast genoten van de eerste week van de Tour en kan me in de 60 jaar dat ik het wielrennen volg niet herinneren zo'n schitterende emo-tourweek gezien te hebben.
Niet alleen Pogi maar ook Flupke, Matjee, Wout, Cav en gisteren nog die lange sola van die Aussie. Ik laat me alvast het plezier niet ontnemen door die azijnzeikers hier.

Verweggistan 5 juli 2021 om 11:08

Tsja, de top10 is met al die gevallen renners ook niet top. Beetje zoals de tour die Nibali won. En dan schat ik Pogacar sowieso al hoger. Alleen van Carapaz had ik meer gehoopt en die heeft ook geprobeerd. De rest zit wel op het niveau dat ik had verwacht.

F4L 5 juli 2021 om 11:54

Precies dit. Nibali reed toen ook meer dan een minuut weg van zijn concurrentie op Hautacam.

hjjanssen1973 5 juli 2021 om 11:45

Het is maar een spel inderdaad, wel een bruut spel, maar een publieksspel. Pogacar is keigoed. Had gehoopt dat ie eerder zou aanvallen, wat het kijkerspubliek ten goede was gekomen. Het is en blijft een publieksspel. Mannen als Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe beseffen dat heel goed. Nu de rest nog.

Piet 5 juli 2021 om 12:01

Voor ons kijkers misschien een spel maar voor de ploegen en sponsoren draait het om keiharde euro’s. Een Oostenrijkse arts zei ooit: Topsport is een huis met de gordijnen dicht en af en toe komt er iemand naar buiten om bij het tuinhekje een praatje maken met de pers. Soms mag je nog even door het open gordijn naar binnen gluren…

LooptSpaak 5 juli 2021 om 11:54

Wat een gelul en wat een verdenkingen, schoenmaker blijf bij je leest. De jonkies van nu rijde

LooptSpaak 5 juli 2021 om 11:59

Wat een achterdocht, de jonkies in de Tour rijden een ieder aan flarden, dat is toch puur spektakel!!

Paul Bus 5 juli 2021 om 12:17

Mocht er iets gebruikt worden door Pogi dan zal hij of zijn ploeg niet het monopolie hebben lijkt mij.De sportwereld is een klein wereldje me dunkt.
ik heb het misschien al vaker gezegd of opgeschreven maar mogelijk gebruik van stimulerende middelen maakt mij eigenlijk niet zo veel uit.Ik beschouw topsport als een vorm van top entertainment en bij een goed of mooi muzieknummer zal het mij worst wezen of het onder invloed van geestverruimde middelen tot stand kwam idem voor sportprestatie’s.Ik ben zo’n figuur die de beroemde Landis etappe met heel veel plezier terugkijkt.
Doping is zeer arbitrair omdat de dopinglijst telkenmale aan verandering onderhevig is,misschien worden ketonen over een paar seizoenen toch als doping gezien?

Jacco van Stierop 5 juli 2021 om 12:46

Ik heb geen probleem met Pogacar. Hij is een zeer talentvolle, complete renner die ook nog eens aantrekkelijk koerst. Behaalt zijn winst zonder de koers lam te leggen, en speelt op subtiel-sympathieke wijze het verdeel-en-heers-principe uit. Aanwinst voor de wielersport.
Voorlopig prevaleer ik het genot boven de achterdocht.

Alto de angliru 5 juli 2021 om 13:29

Niemand die het doet maar ik zal het wel weer even doenn, deze ‘pakker’ werd weggeblazen in de Strade Bianchi door een wielerflits idool..

Wat moet die kerel dan wel niet gebruikt hebben vraag ik mij dan af en nee ik wil aub niets horen over talent etc.

Olly 5 juli 2021 om 13:45

3 bruine boterhammen met pindakaas ipv 2.

SprintMaster 5 juli 2021 om 13:49

Wat denk je dan van de andere vijf die ook voor hem geëindigd zijn? Dit soort opmerkingen zijn gewoon losse flodders als je ze niet in de juiste context plaatst.

Marco 5 juli 2021 om 13:54

194 reacties maar niemand die het doet??? wielerflits idool ??

Dus je conclusie is dat deze ‘pakker’ gepakt heeft en of iedereen zijn mond wil houden?

Als we het nu dan toch over pakken hebben en op deze tour moeten. ??

je reactie is van half 2, ik vraag me af wat jij deze morgen gepakt hebt?

Marco 5 juli 2021 om 15:35

Alto de angliru 5 JULI 2021 OM 15:08
@ Marco

Ik heb een sandwich tonijn met jus d'orange gepakt, jij waarschijnlijk wat anders aangezien je tijdstippen met reacties associeert.

Verder denk ik ook dat je daarom mijn post niet echt begrepen hebt.

BEANTWOORDEN <– daar kun je mee antwoorden

@Alto de angliru

Om zo veel onzin uit te slaan in 2 zinnen zou je normaal denken dat je 2 flessen wijn moet uit hebben.. maar omdat het pas half 2 is geef ik je het voordeel van de twijfel en vraag wat je dan gepakt hebt.. maar blijkbaar zat er iets in je Tonijn.

Er staat niet voor niets "Dit soort opmerkingen zijn gewoon losse flodders"

En aan, "maar ik zal het wel weer even doenn," valt niet veel te begrijpen hé

Pak nog een broodje tonijn en lees het volgende eens door.. mss leer je er wat van

https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/163/239/RUG01-002163239_2014_0001_AC.pdf

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair