‘Tadej Pogacar verdient geen ongegronde verdachtmakingen’

‘Tadej Pogacar verdient geen ongegronde verdachtmakingen’

foto: Cor Vos

dinsdag 6 juli 2021 om 07:00
Opinie

Met eenzelfde overheersing waarmee hij vorig jaar op La Planche des Belles Filles de Tour de France in zijn voordeel besliste, vervolgt Tadej Pogačar zijn pad in deze Ronde van Frankrijk. Met nieuwe records op zware cols en met een zeldzaam speels gemak degradeert hij zijn al zijn rivalen tot figuranten. De Franse sportkrant L’Équipe stelt vandaag op pagina vier en vijf terecht de vraag: ‘Heeft Pogacar de spanning gedood?’

L’Équipe refereert aan drie mokerslagen uit het recente verleden van latere Tourwinnaars die direct in de eerste de beste bergrit ook een kloof sloegen. Geraint Thomas in 2018 op La Rosière, Vincenzo Nibali in 2014 op La Planche des Belles Filles en Chris Froome in 2013 op Ax 3 Domaines. Al waren de verschillen waarmee deze kampioenen hun tegenstanders op achterstand reden kruimelwerk, in vergelijking met de kloof van liefst 3.20 minuut die Pogačar zaterdag op Col de Romme en Col de la Colombière sloeg.

Lance Armstrong was ook een winnaar die het liefst in de eerst bergrit een knockout uitdeelde. Denk aan Sestrière (1999), Hautacam (2000), L’Alpe d’Huez (2001) en La Mongie (2002). Dit was steeds met een aanval op de slotklim en het tijdsverschil dat hij realiseerde was nooit meer dan drie minuten.

De laatste Tourwinnaar die met een vergelijkbare raid als Pogačar zo ver van de finish vele minuten wist te pakken, is Marco Pantani. Hij koos in 1998 het hazenpad op de Col du Galibier richting Les Deux Alpes. Dat was destijds, evenals afgelopen zaterdag, onder erbarmelijke weersomstandigheden. Het populaire Italiaanse ‘olifantje’ pakte destijds ook op alle concurrenten 1.59 minuut of veel, héél veel meer.

Tadej Pogačar op de klim naar Tignes – foto: Raymond Kerckhoffs

Zweem van doping
Om het recente nummer van Pogačar op weg naar Le Grand Bornand te duiden, moeten we dus teruggaan naar de belangrijkste ontmaskerde dopingzondaar uit de Tour-geschiedenis Lance Armstrong én naar de Ronde van Frankrijk van 1998 die in de boeken staat als de Tour de Dopage. Prestaties in het heden die associaties oproepen met het roemruchte verleden, zorgen dat er direct een zweem van doping rond de betreffende wielrenner komt te hangen.

De Salle de Presse, de perszaal, in de Tour de France is nog altijd een snelkookpan voor insinuaties. De nieuwe nickname ‘Pogarstrong’ dook zelfs al op in de Franse media. En op de persconferentie werd Pogačar gevraagd wat hij ervan vindt dat zijn prestaties door velen als verdacht worden betiteld. Omdat de microfoon bij het begin van de vraag niet aan stond, begreep de 22-jarige Sloveen het niet goed en antwoordde hij dat zijn vorm zaterdag beter dan zondag was.

Alle insinuaties komen echter niet alleen van de media. Al decennialang wordt er vooral in het peloton naar elkaar gewezen. Wanneer een team enkele koersen sterk presteert, vragen andere teams zich af wat daar aan de hand is of doen vermoeden dat er een nieuw product op de markt is. Daarmee heeft het wielrennen (ploegen en renners) steeds zelf een bodem voor de dopingcultuur gelegd.

Vermoedens
Julien Jurdie ploegleider van AG2R Citroën liet in L’Équipe optekenen: “Pogačar domineert de debatten, omdat hij op een buitengewoon niveau presteert. Sinds het Criterium du Dauphiné rijdt ook de Bahrain Victorious-ploeg opvallend sterk in de bergen. Men kan zich de vraag stellen of zo’n overheersing kan, maar ik heb er geen antwoord op. Ik begrijp dat er vermoedens ontstaan, sommige renners rijden immers zeer sterk. Ik kan alleen maar zeggen dat de wielersport op een felle manier tegen de doping strijdt.”

foto: Cor Vos

De NOS-documentaire Code Geel over de Jumbo-Visma-ploeg in 2020 leverde ook zo’n beeld op. “Ik heb 110% gegeven”, verontschuldigde Primož Roglič zich direct na de tijdrit naar La Planche des Belles Filles waar hij verrassend de Tour alsnog verloor. De onboard-camera in de auto registreerde zijn woorden. “Ik kan het niet geloven. Twee minuten was hij sneller. Dat is een enorm verschil. Ze moeten eens uitrekenen welk vermogen daarvoor nodig is. Het is wielrennen van een andere planeet. Ik kan het niet begrijpen. Als je zo hard kunt rijden, dan win je elke etappe op één been. Hoe hebben ze dit in godsnaam klaar gespeeld?”

Pogačar zal de komende weken zijn gele trui moeten verdedigen in een omgeving van verdenkingen. ‘Omdat de recente geschiedenis van de wielersport hierom vraagt en de geest van een wielersport à deux vitesses (twee snelheden) nog niet is verdwenen’, geeft L’Équipe nog eens aan waarom dit debat gevoerd moet worden.

De Franse krant wijst naar het verleden van de teammanager van UAE Emirates, Mauro Gianetti, die ook aan het hoofd stond van het roemruchte Saunier Duval met onder anderen de ‘pakhazen’ Riccardo Ricco, Juan José Cobo en Leonardo Piepoli. En zijn ploegleider, de Sloveen Andrej Hauptman, mocht in de Tour van 2000 niet van start gaan vanwege een te hoge hematocrietwaarde. Dat er vraagtekens worden gesteld over de omgeving waarin Pogačar bivakkeert, is logisch.

Bewijslast
Zolang er geen bewijslast ligt, verdient echter iedereen het voordeel van de twijfel. Waar in de normale maatschappij geldt dat je onschuldig bent tot je schuld is bewezen, moeten in de wielersport de renners de laatste jaren steevast hun onschuld aantonen. De wielersport heeft dit, volgens velen, aan zichzelf te danken. Het is de erfenis van het epo-tijdperk dat de geletruidrager tegenwoordig dagelijks vragen over doping moet beantwoorden. De traditionele vraag ‘waarom moeten we je geloven’, zal de komende dagen ook herhaaldelijk aan Pogačar worden gesteld.

foto: Cor Vos

Maar kun je Pogačar het verleden van zijn sport kwalijk nemen? Toen Marco Pantani zijn Tour de France won, was de Sloveen niet eens geboren. En bij de zevende Tourzege van Lance Armstrong ging hij net naar de lagere school. We hebben nu te maken met een nieuwe generatie die de zwarte periode van de wielersport nooit heeft meegemaakt. Het is inmiddels ook alweer tien jaar geleden dat het USADA-rapport Lance Armstrong ontmaskerde.

Door de keiharde strijd die de wielersport heeft gestreden is het aantal positieve gevallen redelijk geminimaliseerd. Natuurlijk, iedere bedrieger is er een te veel. We moeten zeker niet zo naïef zijn te denken dat we het bedrog compleet uit het peloton kunnen halen. Dat lukt ons ook niet in de normale maatschappij.

Het epo-tijdperk heeft ons geleerd dat we nooit onze ogen mogen sluiten voor wat er in het peloton gebeurt. We moeten er echter ook voor waken dat we niet iedereen met een bijzondere prestatie verdacht gaan maken. Dat we gaan wijzen naar renners die wellicht onschuldig zijn. De wielersport heeft het afgelopen decennium verdiend om weer gelijke rechten als de normale maatschappij te krijgen. Je bent pas schuldig als de schuld bewezen is. Laten we die regel nu ook handhaven voor de huidige renners. Dus laten we ook met respect naar de nieuwe heerser van de Tour de France kijken.

Dit artikel delen:

229 Reacties

Wheely 4 juli 2021 om 20:59

De afgelopen jaren zijn er een handjevol renners betrapt, de meeste daarvan waren nitwits die presteerden in de marge. Uitzonderlijke prestaties is niet automatisch doping. VdP en Evenepoel degraderen de concurrentie ook regelmatig, men vindt die renners over het algemeen toch echt niet verdacht. Ik verwacht dat Pogacar deze Tour nog wel zijn menselijke kant laat zien… dat hoop ik althans

Romāns Vainšteins 4 juli 2021 om 21:07

De hoogdboter die ‘we’ altijd op Croissants zien zitten druipt hier daar ook de kaaskoppen af ja.

Aart van Woud 5 juli 2021 om 08:04

Kaaskoppen… lekker respectvol weer.

Eddy Vroemm 4 juli 2021 om 20:59

Na jaren van marginal gains lijkt het dat sommigen nu opeens twee keer zo snel fietsen als andere top-atleten, mindere coureurs enorm hard gaan, en gekende toppers in top-vorm niet meer meekunnen. Niet vreemd dat er dan vragen worden gesteld.
Zeker gezien de historie van deze sport en het feit dat er vanuit het peloton kritische geluiden zijn over geleverde waarden.

Ben het er mee eens dat niemand veroordeeld dient te worden zonder bewijs. Echter journalisten en onderzoekers dienen niet de boel te gaan rechtpraten maar diegenen te zijn die kritische vragen stellen en opheldering vragen.

Dus Raymond Kerckhoffs, een dikke onvoldoende voor dit artikel. Ga je werk doen en uitzoeken wat er nu echt aan de hand is.

Polleke 4 juli 2021 om 22:38

Correct… zeer tendensieus stuk, of je gaat, in dit geval Pogacar, eens serieus doorlichten of je gaat pal achter hem staan… zo’n spreidstand is de gemakkelijke oplossing… alweer niks geleerd…

debarreman 4 juli 2021 om 23:04

Dus Raymond Kerckhoffs, een dikke onvoldoende voor dit artikel. Ga je werk doen en uitzoeken wat er nu echt aan de hand is.

Nou pas maar op. Bij een bijdrage van mij op pag 1 met gelijke strekking staat nu : niet trollen.

Oppassen hoor.

Martino87 4 juli 2021 om 21:02

Pogacar is gewoon een waanzinnig talent en bewijst dat al vanaf de jeugd. In zijn eerste profjaar versloeg hij al Poels in een sprintje bergop in de Algarve. De resultaten in deze tour zijn geflatteerd doordat andere favorieten geblesseerd, afwezig of niet in vorm zijn. Van de huidige top tien zie ik alleen Carapaz in staat om een grote ronde te winnen. Als de concurrentie moet komen van de 34-jarige Uran, Vingegaard die nog nooit een grote ronde voor het klassement heeft gereden en Lutsenko die nooit verder kwam dan een 19e plek in het eindklassement van een grote ronde dan zegt dat genoeg. In het tijdrijden rijdt hij vrijwel altijd top 5. Dit keer was van Aert niet in vorm en ontbrak bijvoorbeeld Ganna. De tijdsverschillen met MvdP die nooit tijdrijdt en de geblesseerde Roglic waren m.i. ook niet zo bijzonder.

Ik snap dat er veel mensen teleurgesteld zullen zijn omdat Roglic en Evenepoel wat minder wedstrijden zullen gaan winnen door deze knaap, maar hem afschilderen als dopeur omdat hij de beste is vind ik wat gemakkelijk.

Peetvader 4 juli 2021 om 21:21

Mooi verwoord!

F4L 5 juli 2021 om 07:29

Je slaat de spijker op zijn kop!

nickdt 6 juli 2021 om 12:16

Wanneer heeft ie in de jeugd laten zien dat ie kan tijdrijden (Op 1 na geen enkele tijdrit in de top 15), rest van zijn uitslagen allemaal plek 18 t/m 30.

SpeedyLegs 4 juli 2021 om 21:03

De verdachtmakingen zijn niet ongegrond. De redenen zijn aannemelijk, duidelijk en verfieerbaar. Het probleem van de dopingcontroleurs is de volledigheid van de controle. Er kunnen hen niet bekende middelen en of methoden bestaan.
Het controlearsenaal moet wellicht ook uitgebreid worden. Bij de Tour zou je ook de top 5 van elke dag, bloed voor aanvang van de etappe kunnen afnemen. Immers, een middel dat verbruikt wordt tijdens de inspanning kan dan opgemerkt worden.

Romāns Vainšteins 4 juli 2021 om 21:04

Je kan ook te ver gaan hierin, het zijn geen staatsgevangenen of zo.

debarreman 5 juli 2021 om 10:25

Transparantie over welke controles ((type: bloed, urine, waarop gecontroleerd etc), wanneer en uitslag)) zijn uitgevoerd, zou al heel wat zijn.

Romāns Vainšteins 4 juli 2021 om 21:03

Mij lijkt het niet dat Pogacar en UAE bijzondere andere middelen tot hun beschikking hebben dan de directe concurrenten en zijn heerschappij deze ronde is volgens mij een mix van supertalent, topvorm en alle in zijn voordeel uitvallende omstandigheden. Het is overigens ieder zijn recht om jezelf te geselen met onbeantwoordbare doping kwesties doch ga ik er van uit dat eventueel goed werkende en ontraceerbare shit in gelijke mate bij de artiesten belandt.

Overigens is hij nog niet in Parijs, deze week was een aanslag op iedereen en ook Pogacar kan door zijn weerstand zakken.

YogiBear 4 juli 2021 om 21:11

Als zijn 6,3 Watt/kg klopt, is dat op basis van resultaten in het verleden best een kritische blik waardig. Maar, andersom geredeneerd, als de theoretisch gestelde grens 6,2 Watt/kg is, dan vind ik het niet zo moeilijk te geloven dat er ook ooit een schone renner komt die in uitzonderlijk goede vorm 6,25 Watt/kg trapt. En als dat mogelijk blijkt, is die 6,3 ook niet zo ver weg meer. Het zit nog niet in de buurt van Rominger met 7 Watt/kg, Armstrong met 6,9 Watt/kg en Merckx en Pantani met 6,6.

girardengo 4 juli 2021 om 21:14

Zolang er niets bewezen is kun je er moeilijk een opinie over vormen/geven vind ik. Anderzijds is het naïef om uitzonderlijke prestaties voor zoete koek te slikken. Ik denk dat met name Armstrong het wantrouwen enorm heeft aangewakkerd. Dus ik geniet van de koers, maar met mate;-) Ik hoop dat onderzoeksjournalisten en onderzoekers de signalen die zij horen (zie bijvoorbeeld de uitlatingen van Van Avermaet en De Gendt vandaag op Sporza) serieus nemen en verder gaan zoeken.

Alto de angliru 4 juli 2021 om 21:14

@martino87

+1

Alto de angliru 4 juli 2021 om 21:16

Na vorig jaar had ik dit wel verwacht het enige wat er kon gebeuren is Pogacar die sterker word jammer voor de concurrentie niks aan te doen.

Peetvader 4 juli 2021 om 21:19

Hij reed gisteren de Colombière trager op dan Kruiswijk zijn sterkste tijd. Wat een pakker moet dat dan niet zijn…

Romāns Vainšteins 4 juli 2021 om 21:31

Dat is het ook met klimtijden en wattages, veel te veel variabelen waardoor ze niet zuiver te duiden zijn.

Pole Pole 4 juli 2021 om 22:03

Romans Vainsteins
De snellere tijden die nu gereden worden zijn vaak in zwaardere omstandigheden dan door bewezen dopers.

djerkson 4 juli 2021 om 22:29

Regenweer vs droog weer, laatste col na een zware rit met 5 cols, daags na een dollemansrit van 250km, …

Peetvader 5 juli 2021 om 09:47

Het geeft in ieder geval perspectief.
En Pogacar lijkt ook gewoon zeer goed tegen de koude te kunnen.

Peetvader 4 juli 2021 om 21:20

En het Jumbo van vorig jaar…

Pole Pole 4 juli 2021 om 21:33

Zijn betrapte ploegleider Andrej Hauptman zou ook degene zijn die Pogacar ontdekte. De Sloveense wielerscene lijkt me een kleine wereld waarin Milan Erzen, het opperhoofd van de foute stam, de plak zwaait. Als je dan ziet wat de 'bezielers' van de projecten UAE en Bahrain op hun kerfstok hebben…
tja, dan is het heel moeilijk om daar echt euforisch van te worden.

Panache 4 juli 2021 om 21:36

Indien Pogacar vals speelt, dan moeten ‘wij’ wel een idee hebben hoe hij dat doet. De discussie mag wat meer diepgang krijgen in plaats van het soms simpele ‘zo hard kan je niet fietsen’.

Vroeger waren dopingcontroles een soort van flitspalen. Door slim je gloeitijd te beperken rondom wedstrijden kon je makkelijk doperen en er mee weg komen. Sinds enkele jaren heb je onverwachte controles (whereabouts) en een bloedpadpoort dat werkt als een trajectcontrole.

Wat is het dus niet? Het is geen ouderwets doperen/epo binnen een goedwerkend antidoping systeem. Het zijn ook geen nieuwe medicijnen, omdat het effect van de medicijnen (verrijken van bloed) zichtbaar zal zijn in het bloedpadpoort. Bloedzakken (autoloog) zijn lastiger te traceren, maar het biologisch paspoort laat maar weinig ruimte.

Wat kan je nog wel doen?
1) Je kan aan microdoseringen doen om een microvoordeel te behalen.
2) Je kan er op gokken dat er tijdens Corona niemand controleert, of je koopt de lokale controleur om zodat je buiten competitie flink kan gebruiken.
3) Je maakt gebruik van een technisch voordeel. Een soort van upgrade motortje. Niet scanbaar, maar op basis van een ander natuurkundig mechanisme dan het batterijtje van Femke vd Driessche.
4) Synthetische stoffen die zich gedragen als biologische stofjes en volledig gemist worden door de controles. Een futuristische/experimentele optie waarbij ik in ieder geval niet van kan aangeven of de techniek al zo ver is.

De meeste verklaringen zijn wat ver gezocht en geven het idee dat ze nooit lange tijd verborgen kunnen blijven. Op twee na vind ik ze ook niet in staat om zulke verschillen in niveau te veroorzaken (als je met microdoseringen 5 minuten pakt, dan zou ik het clean doen en tevreden zijn met 2 minuten). Het neigt daarom naar iets dat momenteel niet traceerbaar is en ik geloof daarom slechts in synthetische bloedboosters, of een technologisch voordeel dat in de reguliere scans niet zichtbaar is omdat het op een andere wijze functioneert).

ghostwriter 4 juli 2021 om 21:53

Volgens mij onderschat je het positieve effect van microdosing EPO. Microdosing EPO betekent niet dat je maar een micro effect krijgt. Het bleek uit onderzoek juist dat EPO in mindere doseringen nog steeds een groot effect had maar voor minder lang.

Pole Pole 4 juli 2021 om 22:10

Als je controle hebt over de controleurs maakt het niet uit wat je pakt.

peter_g 5 juli 2021 om 02:22

Of je begint al in de jeugd met doping zodat je niet ineens schommelingen krijgt in je bloedpaspoort. (Ik hoop uiteraard dat dit niet gebeurd)

Marco 5 juli 2021 om 10:45

Goede bijdrage Panache !! Jammer dat niemand er op door gaat zodat het iets zou opbrengen.

Bvb, ik zie nog een 5e optie of hoe kunnen ze optie 4 uitsluiten of een onderbouwd verhaal dat een paspoort nog ruimte tot rommelen open laat…

Ik heb er geen zin meer in helaas.. WF doet een goede voorzet om een discussie te openen maar het grootste deel wil alleen horen wat ze willen horen en komt met dooddoeners

Wheely 5 juli 2021 om 11:19

6) Uiterst gepersonaliseerd doping en supplementen programma. In het verleden werden de effecten van doping nogal veralgemeniseerd – de hele ploeg kreeg bij wijze een spuit en een zak en rammen maar. Nu weten ze echt wel dat bv een microdosis EPO op Bernal een heel ander effect geeft dan bij Pogacar. Kortom met uitvoerig testen en analyseren van bloed en waardes kun je vast heel veel bereiken. Als je dan het geluk hebt dat bepaalde spulletjes bij jou renner goed aanslaan heb je wellicht een hit te pakken.

Marco 5 juli 2021 om 15:47

Voor de echte liefhebber en doordouwer een interessant stuk (103 pagina’s)

https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/163/239/RUG01-002163239_2014_0001_AC.pdf

SprintMaster 4 juli 2021 om 21:42

Mensen zullen blijven zoeken naar verklaringen voor deze prestaties. In de hele wereld zijn er maar een zeer beperkt aantal renners die een grote ronde kunnen winnen. Dat twee daarvan uit een klein land zonder wielerhistorie komen is zeer opvallend. Statistisch gezien totaal onlogisch.

Mogelijke verklaringen voor de opmerkelijke prestaties zouden kunnen zijn dat hij fysiek gezien de goede genen heeft of dat zijn natuurlijke bloedwaarden hem een gunstig voordeel geven.

De laatste jaren is de trend dat renners op steeds jongere leeftijd al met de besten mee kunnen. Vroeger moest je toch wel 24 zijn om naar de Tour te mogen. Waar zit hem dat in en is dat wel een goed ontwikkeling? Zijn deze renners over een jaar of drie compleet opgebrand of bezweken onder torenhoge verwachtingen?
Zou het kunnen dat door een hele goede begeleiding/training op jonge leeftijd renners al zo’n goede basis hebben dat ze daarmee al een voorsprong hebben op de oudere generatie?

Kijkend naar de kille cijfers waarmee Pogacar wint dan zijn de verschillen serieus groot:
– hij ligt gelijk met Dumoulin, dé specialist, op het golvende stuk tot de voet van LPDBF. Dumoulin had zich helemaal op die rit gericht en had het na afloop over een verschil van 5%!
– hij klopt Küng in een redelijk vlakke tijdrit met 1% verschil (is ongeveer 3% vermogen). Dit was nog iets meer geweest omdat hij leek in te houden in de laatste kilometer vanwege de bochten. Plus hij is op alle drie de delen sneller dan Küng, ook op het snelste middendeel!
– Hij pakt op Col de Romme met 1:07 zo’n 4.2% tijd op Carapaz, de één na beste klimmer.

Natuurlijk zijn er enige verzachtende omstandigheden met het wegvallen van Roglic en het tegenvallen van Thomas en Porte. Maar van de klimmers is Carapaz toch echt wel de verwachte belangrijkste concurrent.

Om nog even te illustreren hoe goed de tijdrit van woensdag was: als je die uitslag 1 op 1 omrekent naar het WK tijdrijden vorig jaar met Küng als maatstaf, d.w.z. prestatieniveau hetzelfde als vorig jaar, dan zou dit de uitslag zijn geweest met de niet gestarte specialisten (*) er bij gezet:

Ganna 35:54 (*)
Pogacar 36:02
Küng 36:23
Dennis 36:33 (*)
Vingegaard 36:33
Van Aert 36:36 (WK 36:20)
Van der Poel 36:37
Cavagna 36:42 (*)
Asgreen 36:44 (WK 36:41)
Roglic 36:52

Alleen al het feit dat Pogacar hierin dichter op Ganna zit dan op Van Aert vorig jaar doet bij mij alle alarmbellen rinkelen. Natuurlijk was het parcours vorig jaar iets vlakker, maar dan nog denk ik dat Pogacar zou winnen van Van Aert. Voor mijn gevoel klopt dat gewoon niet. En als uitslagen niet logisch zijn gaan mensen vragen stellen…

Wheely 4 juli 2021 om 22:19

Interessante uiteenzetting maar je kunt de Van Aert van vorig jaar niet gaan vergelijken met de Van Aert van nu. Daarnaast kun je een WK, eendagswedstrijd, ook niet vergelijken met een etappe in de Tour. De belangen zijn compleet anders en de ene renner presteert nou eenmaal beter in een rittenkoers.

Martino87 4 juli 2021 om 22:29

Tja, als je het zo breng lijkt het bijzonder. Maar je kunt het gemakkelijk van een andere kant bekijken: Dumoulin was een jaar lang aan het tobben. Laten we ook niet doen alsof Kung een briljante tijdrijder is, want die wint ook zelden een grote tijdrit. En top klimmer Carapaz is niet in staat om Lutsenko er bergop af te rijden.

ghostwriter 4 juli 2021 om 21:49

Het kan zo zijn dat het verleden van het wielrennen mij cynisch heeft gemaakt maar wanneer ik iemand ZO zie presteren geloof ik er gewoon helemaal niets van.

Viktrodriguez 4 juli 2021 om 21:52

Pogacar reed bij de beloften iedereen al aan gort in elke race die hij reed en was bij de beloften ook verre van slecht. Die zet zo te zien dus die ontwikkeling gewoon door en zou ik dus echt niet willen plaatsen onder opvallende prestaties.

Ik zou dan eerder mijn vraagtekens zetten bij gasten als Evenepoel en Roglic, die uit het redelijke niets kwamen als sporters uit compleet andere sporten en meteen domineerden op de fiets. Of Froome die van een knecht niet goed genoeg voor zwakkere Sky ineens ontwikkelde tot een absolute toprenner op een leeftijd waarop je dat meer mag verwachten.

djerkson 4 juli 2021 om 22:36

Dat aan gort rijden bij de jeugd klopt alvast niet. Zie https://www.procyclingstats.com/rider/tadej-pogacar/2015

Zijn uitslagen staan erop tot 2015, dat valt best mee. Goed, uitstekend, maar niet zo uitzonderlijk zoals je het doet uitschijnen.

nickdt 4 juli 2021 om 23:31

En ook bij de beloften was hij al betrokken met mensen die een dopingverleden hadden, dus ook die resultaten in het verleden zeggen weinig als Pogacar een pakker is.

SolitaryShell 5 juli 2021 om 01:19

Dat aan gort rijden in de jeugd klopt inderdaad geen reet van. En dat Roglic meteen domineerde is natuurlijk ook volstrekte onzin.

nickdt 5 juli 2021 om 12:25

En vooral ook naar die tijdritten kijken.

1x een uitschieter in de top 10 (Zesde) tijdens de jeugd voor hij bij UAE kwam.

Voor de rest alleen maar plaatsen behaald tussen 18 en 30.

Hier klopt dus ook al geen sikkepit van, dat ie ineens kan tijdrijden.

vevie 5 juli 2021 om 13:04

Dit is wel een uppercut op je kinnetje van jewelste, Vicktje. Willen bewijzen dat hij in de jeugd als een topper was om vervolgens van alle kanten gecounterd te worden. Er klopt dus gewoon geen anus van wat je stelt. Wow.

peterwinnen 4 juli 2021 om 21:56

Eens natuurlijk…..maar de verdachtmakingen zijn niet de schuld van ons fans, maar van de renners uit jaren die achter ons liggen. Wij zijn jarenlang bedrogen en bedonderd. Ik heb weken van mijn leven doorgebracht met kijken naar bedriegers. Dan kun je nu niet verwachten dat niemand vraagtekens plaatst.

KennyKlimmen 4 juli 2021 om 21:59

Wellicht komt het door het ietwat tegenvallende jumbo dit seizoen, maar sinds jaren heb ik weer het idee dat de menselijke maat enigszins zoek is in de prestaties van sommige klasbakken….

Scott Sunderland 4 juli 2021 om 22:01

We weten het niet. Zou er een nieuw middel rondgaan in het peloton ? Geen idee. Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik Sonny Colbrelli vandaag zag klimmen, ik moest denken aan Rodolfo Massi. Massi, bijgenaamd de kleine apotheker, die ineens kon klimmen. Nou zeg ik niet dat Colbrelli zo is, maar ik betrapte mezelf op de vergelijking. En zoals Pogacar de concurrentie bekeek voordat hij weg reed vandaag, dat heb ik eerder gezien bij zowel Armstrong als Riis.

IlPirata 4 juli 2021 om 22:16

Ik vond Froome altijd wonderbaarlijker, omdat hij bij de jongere categorieën niet won.
Pogacar won bv. ook de tour de l'avenir, altijd een goede graadmeter. Net als de baby-giro. Zelfs Pantani en Armstrong waren in hun jeugd al heel erg goed met topresultaten. Al kon Armstrong eerst niet buitengewoon goed klimmen. En ik weet het, beiden aan de EPO later. Bij Froome, qua resultaten, lag dat bv. totaal anders, maar goed.
Gaudu won ook de tour de l'avenir en laat toch zien, waar hij toe in staat is in de grote rondes de laatste 2 jaar.
Bij Pogacar is het supertalent wat boven komt drijven. Maar de tijd zal het leren.

Pole Pole 4 juli 2021 om 22:23

Pogacar werd ‘ontdekt’ door iemand die gepakt is met te hoge hematocrietwaarde. Diezelfde persoon is nu zijn ploegleider annex vertrouweling bij UAE. Is het ondenkbaar dat hij die kleine al sinds zijn prille jeugd pikuren zet?

IlPirata 4 juli 2021 om 22:27

@Pole Pole Je kan voor niemand je had in het vuur steken in de wielersport, maar dan had zijn bloedpaspoort ook wel afwijkingen moeten laten zien, lijkt mij.
En hij koopt verdenkingen niet af bij de UCI, zoals mister Armstrong deed.
https://www.trouw.nl/nieuws/uci-verdoezelde-positieve-test-armstrong~ba9a4278/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Pole Pole 4 juli 2021 om 22:50

Hoe weet jij zo zeker dat hij zijn zaakjes niet afkoopt? De bazen van zijn ploeg zijn de UAE, United Arab Emirates, heb je enig idee wat die hun paarden inspuiten?

IlPirata 4 juli 2021 om 22:55

@Pole Pole Ik heb tot nu toe nog niks gezien waarvan ik zeg:”Die is verdacht”.
En bij diverse ploegen zijn oud-renners aan boord die ook niet van onbesproken gedrag mbt doping waren. Voorbeelden genoeg.
Daarnaast blijft de sport gewoon fantastisch en uiteindelijk komt (bijna) alles wel uit.

nickdt 4 juli 2021 om 23:32

@IllPirata

Kristijan Duraseks bloedpaspoort toonde ook niks, reed bij UAE, maar is middels Operation Aderlass wel gepakt. Dat bloedpaspoort kan je dus ook niet op vertrouwen dat het wel zuivere koffie is of de controle in Slovenië is zo lek als een mandje.

SolitaryShell 5 juli 2021 om 01:21

Het bloedpaspoort toont afwijkingen, maar als je vanaf het begin al bezig bent wijkt er natuurlijk niets af, maar is dat het normaal.

IlPirata 5 juli 2021 om 09:06

We gaan het beleven. Vergeet niet dat Bernal en Roglic er niet zijn om enigszins tegenstand te bieden.

Eljorro 4 juli 2021 om 22:25

Iemand die op zijn 20e al bijna de Vuelta wint kun je obv verwachte natuurlijke progressie verwachten dat hij nu de Tour wint. Vorig jaar werd hij een keer op waarde geklopt door Roglic met ca 10 sec in een bergetappe. Maar voor de rest onklapbaar. Het is te hopen dat Evenepoel bergop het nivo aankan anders zal Pogi de komende 10 jaar winnen.

djerkson 4 juli 2021 om 22:39

Sagan zou ook alles en iedereen kapot rijden in de klassiekers, maar dat viel tegen. Bij de beloften en juniores komt er ook nog een en ander aan. Geduld.

Jean Dumas 4 juli 2021 om 22:31

TdG zei bij de start dat er 60 beter zijn dan hem. Hij werd 59ste, met Roglic en VDP non partants.

ddjong67 4 juli 2021 om 22:40

als je twijfelt of het allemaal kosher is en zit je daarmee, dan moet je geen wielrennen volgen / kijken … #keepdreaming #mijnwerkers …

WielerFlitser 4 juli 2021 om 22:48

Wat mij vooral doet twijfelen is dat Pogacar dit hoge niveau in de grote rondes kan. Hij lijkt geen mindere dag te hebben. De tijdrit van vorig jaar was letterlijk ongelooflijk, na 3 weken koers zo’n tijdrit rijden, ja daar heb ik vraagtekens bij.
En vandaag lijkt het hem schijnbaar geen enkele moeite te kosten om een paar minuten op de andere klassementsmannen te pakken.
Het kon wel eens heel slecht uitpakken voor de toekomst van het wielrennen als over 5 – 10 jaar grote winnaars door de mand vallen

Romāns Vainšteins 4 juli 2021 om 23:13

Nee joh.

Wielrennen blijft altijd, het is allereerst het decor en dan het spel dat uniek is, niet de (vals)spelers. Die worden gewoon ingeladen en afgeserveerd zonder de essentie te krenken.

Pole Pole 4 juli 2021 om 23:23

Klopt niet helemaal Romans Vainsteins. Dat inpakken en afvoeren is van tijdelijke aard. Velen keerden terug in het circus als ploegleider.

Wat het wielrennen vooral niet moet doen is zichzelf nog lang teveel op het verleden laten afrekenen als foutste groepje van het pak. Er zijn elk jaar een 5 a 10 grote schandalen over alle sporten heen. In veel sporten is de controle een lachertje.
Qua zelfregulering is het wielrennen net bij de beste van de klas.

Shakes 4 juli 2021 om 23:06

Ik acht dit met name schadelijk voor het wielrennen, wat erg jammer is. Ieder individuele renner kunnen redenen gegeven worden waarom hij toch schoon is. Deze tour kunnen de tijdsverschillen uitgelegd worden door uitvallen competitie. Echter als je het blikveld iets grotere maakt wordt het uiterst dubieus. Hij rijdt sneller dan mensen vol talent en doping in de rijke wielergeschiedenis. Hoeveel meer talent heeft hij dan wel niet ? Is training echt zoveel beter? Voeding? Heeft hij dat als enige? Ongelukkig voor hem waar management van UAE uit bestaat?

Het probleem voor het wielrennen is dat je zo betrouwbare en serieuze sponsors voorgoed wegjaagd. Dan zitten we met UAE, Bahrain, Saudi Arabië en mensen als Tinkov. Denk niet dat het een gewenste route is maar wel waar wielrennen heengaat als dit zo doorgaat. Het is dan tevens geen spory waar je je zoontje gaat aanmoedigen mee te doen.

Kortom, erg schadelijk voor wielrennen maar media doet er vol aan mee. Tevens wast media zichzelf in onschuld ook al geeft men commentaar dat pogacar iedereen fietsjes geeft. Commentaar is vrijwel identiek aan Lance jaren (al was Lance mediagenieker). Tevens al artikelen gelezen wat voor fantastisch lichaam hij heeft om te wielrennen. Bijna een op een kopie met Armstrong jaren met semi wetenschappelijke termen erin gegooid. Geschiedenis lijkt zich te herhalen en sport glijdt vervolgens verder af.

Headlines

Materiaalzone

Populair