‘Tadej Pogacar verdient geen ongegronde verdachtmakingen’

‘Tadej Pogacar verdient geen ongegronde verdachtmakingen’

foto: Cor Vos

dinsdag 6 juli 2021 om 07:00
Opinie

Met eenzelfde overheersing waarmee hij vorig jaar op La Planche des Belles Filles de Tour de France in zijn voordeel besliste, vervolgt Tadej Pogačar zijn pad in deze Ronde van Frankrijk. Met nieuwe records op zware cols en met een zeldzaam speels gemak degradeert hij zijn al zijn rivalen tot figuranten. De Franse sportkrant L’Équipe stelt vandaag op pagina vier en vijf terecht de vraag: ‘Heeft Pogacar de spanning gedood?’

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

L’Équipe refereert aan drie mokerslagen uit het recente verleden van latere Tourwinnaars die direct in de eerste de beste bergrit ook een kloof sloegen. Geraint Thomas in 2018 op La Rosière, Vincenzo Nibali in 2014 op La Planche des Belles Filles en Chris Froome in 2013 op Ax 3 Domaines. Al waren de verschillen waarmee deze kampioenen hun tegenstanders op achterstand reden kruimelwerk, in vergelijking met de kloof van liefst 3.20 minuut die Pogačar zaterdag op Col de Romme en Col de la Colombière sloeg.

Lance Armstrong was ook een winnaar die het liefst in de eerst bergrit een knockout uitdeelde. Denk aan Sestrière (1999), Hautacam (2000), L’Alpe d’Huez (2001) en La Mongie (2002). Dit was steeds met een aanval op de slotklim en het tijdsverschil dat hij realiseerde was nooit meer dan drie minuten.

De laatste Tourwinnaar die met een vergelijkbare raid als Pogačar zo ver van de finish vele minuten wist te pakken, is Marco Pantani. Hij koos in 1998 het hazenpad op de Col du Galibier richting Les Deux Alpes. Dat was destijds, evenals afgelopen zaterdag, onder erbarmelijke weersomstandigheden. Het populaire Italiaanse ‘olifantje’ pakte destijds ook op alle concurrenten 1.59 minuut of veel, héél veel meer.

Tadej Pogačar op de klim naar Tignes – foto: Raymond Kerckhoffs

Zweem van doping
Om het recente nummer van Pogačar op weg naar Le Grand Bornand te duiden, moeten we dus teruggaan naar de belangrijkste ontmaskerde dopingzondaar uit de Tour-geschiedenis Lance Armstrong én naar de Ronde van Frankrijk van 1998 die in de boeken staat als de Tour de Dopage. Prestaties in het heden die associaties oproepen met het roemruchte verleden, zorgen dat er direct een zweem van doping rond de betreffende wielrenner komt te hangen.

De Salle de Presse, de perszaal, in de Tour de France is nog altijd een snelkookpan voor insinuaties. De nieuwe nickname ‘Pogarstrong’ dook zelfs al op in de Franse media. En op de persconferentie werd Pogačar gevraagd wat hij ervan vindt dat zijn prestaties door velen als verdacht worden betiteld. Omdat de microfoon bij het begin van de vraag niet aan stond, begreep de 22-jarige Sloveen het niet goed en antwoordde hij dat zijn vorm zaterdag beter dan zondag was.

Alle insinuaties komen echter niet alleen van de media. Al decennialang wordt er vooral in het peloton naar elkaar gewezen. Wanneer een team enkele koersen sterk presteert, vragen andere teams zich af wat daar aan de hand is of doen vermoeden dat er een nieuw product op de markt is. Daarmee heeft het wielrennen (ploegen en renners) steeds zelf een bodem voor de dopingcultuur gelegd.

Vermoedens
Julien Jurdie ploegleider van AG2R Citroën liet in L’Équipe optekenen: “Pogačar domineert de debatten, omdat hij op een buitengewoon niveau presteert. Sinds het Criterium du Dauphiné rijdt ook de Bahrain Victorious-ploeg opvallend sterk in de bergen. Men kan zich de vraag stellen of zo’n overheersing kan, maar ik heb er geen antwoord op. Ik begrijp dat er vermoedens ontstaan, sommige renners rijden immers zeer sterk. Ik kan alleen maar zeggen dat de wielersport op een felle manier tegen de doping strijdt.”

foto: Cor Vos

De NOS-documentaire Code Geel over de Jumbo-Visma-ploeg in 2020 leverde ook zo’n beeld op. “Ik heb 110% gegeven”, verontschuldigde Primož Roglič zich direct na de tijdrit naar La Planche des Belles Filles waar hij verrassend de Tour alsnog verloor. De onboard-camera in de auto registreerde zijn woorden. “Ik kan het niet geloven. Twee minuten was hij sneller. Dat is een enorm verschil. Ze moeten eens uitrekenen welk vermogen daarvoor nodig is. Het is wielrennen van een andere planeet. Ik kan het niet begrijpen. Als je zo hard kunt rijden, dan win je elke etappe op één been. Hoe hebben ze dit in godsnaam klaar gespeeld?”

Pogačar zal de komende weken zijn gele trui moeten verdedigen in een omgeving van verdenkingen. ‘Omdat de recente geschiedenis van de wielersport hierom vraagt en de geest van een wielersport à deux vitesses (twee snelheden) nog niet is verdwenen’, geeft L’Équipe nog eens aan waarom dit debat gevoerd moet worden.

De Franse krant wijst naar het verleden van de teammanager van UAE Emirates, Mauro Gianetti, die ook aan het hoofd stond van het roemruchte Saunier Duval met onder anderen de ‘pakhazen’ Riccardo Ricco, Juan José Cobo en Leonardo Piepoli. En zijn ploegleider, de Sloveen Andrej Hauptman, mocht in de Tour van 2000 niet van start gaan vanwege een te hoge hematocrietwaarde. Dat er vraagtekens worden gesteld over de omgeving waarin Pogačar bivakkeert, is logisch.

Bewijslast
Zolang er geen bewijslast ligt, verdient echter iedereen het voordeel van de twijfel. Waar in de normale maatschappij geldt dat je onschuldig bent tot je schuld is bewezen, moeten in de wielersport de renners de laatste jaren steevast hun onschuld aantonen. De wielersport heeft dit, volgens velen, aan zichzelf te danken. Het is de erfenis van het epo-tijdperk dat de geletruidrager tegenwoordig dagelijks vragen over doping moet beantwoorden. De traditionele vraag ‘waarom moeten we je geloven’, zal de komende dagen ook herhaaldelijk aan Pogačar worden gesteld.

foto: Cor Vos

Maar kun je Pogačar het verleden van zijn sport kwalijk nemen? Toen Marco Pantani zijn Tour de France won, was de Sloveen niet eens geboren. En bij de zevende Tourzege van Lance Armstrong ging hij net naar de lagere school. We hebben nu te maken met een nieuwe generatie die de zwarte periode van de wielersport nooit heeft meegemaakt. Het is inmiddels ook alweer tien jaar geleden dat het USADA-rapport Lance Armstrong ontmaskerde.

Door de keiharde strijd die de wielersport heeft gestreden is het aantal positieve gevallen redelijk geminimaliseerd. Natuurlijk, iedere bedrieger is er een te veel. We moeten zeker niet zo naïef zijn te denken dat we het bedrog compleet uit het peloton kunnen halen. Dat lukt ons ook niet in de normale maatschappij.

Het epo-tijdperk heeft ons geleerd dat we nooit onze ogen mogen sluiten voor wat er in het peloton gebeurt. We moeten er echter ook voor waken dat we niet iedereen met een bijzondere prestatie verdacht gaan maken. Dat we gaan wijzen naar renners die wellicht onschuldig zijn. De wielersport heeft het afgelopen decennium verdiend om weer gelijke rechten als de normale maatschappij te krijgen. Je bent pas schuldig als de schuld bewezen is. Laten we die regel nu ook handhaven voor de huidige renners. Dus laten we ook met respect naar de nieuwe heerser van de Tour de France kijken.

Dit artikel delen:

229 Reacties

xistnc 4 juli 2021 om 19:28

Helemaal mee eens. Geen ongegronde.

Quote:
Dat er vraagtekens worden gesteld over de omgeving waarin Pogacar bivakkeert is logisch.

Hier nog meer mee eens.

0
Lendilonus 4 juli 2021 om 19:49

Inderdaad, ongegrond mensen beschuldigen is niet oké maar als je je met mensen als Gianetti inlaat, uit een land komt waar de laatste tijd nogal veel positieve gevallen naar boven zijn gekomen en vervolgens dit soort prestaties levert, zijn in ieder geval twijfels wel op zijn plaats.

0
esims 4 juli 2021 om 23:31
Quote van xistnc:
Helemaal mee eens. Geen ongegronde.

Zijn er soms bonuspunten te verdienen met open deuren en politieke correctheid? What about de geschiedenis van het wielrennen als grond? In het tijdperk Armstrong zijn 20 van de 21 podiumplaatsen in de Tour gerelateerd aan doping. Om maar een voorbeeld te noemen.

0
Ton van Wieringen 5 juli 2021 om 11:12

De mannen achter Pogacar bij UAE hebben een dubieus verleden en het krachtsverschil Pogacar versus tegenstanders is groot. Denkend aan het verleden ga je dan aan doping denken. Maar dat hoeft uiteraard niet zo te zijn. Hopelijk niet. We kunnen hier ook te maken hebben met een uitzonderlijk talent!

0
monsieur soixante pourcent 4 juli 2021 om 19:34

Iedereen die pretendeert iets van wielrennen te kennen/weten haakt af bij het lezen van deze titel.

0
jooprioolpijp 4 juli 2021 om 20:09

Het artikel is dan ook veel beter dan de titel – ik dacht hetzelfde als jij, maar het verhaal klopt. Ook als je vind dat het stinkt.

0
Petje 4 juli 2021 om 19:35

Maar ik ben er zeker van, dit stinkt

0
IlPirata 4 juli 2021 om 22:11

Waar baseer je dat op?

0
Renaissance 4 juli 2021 om 22:51

Het is wel vreemd als jarenlang alle etappes pas in de laatste kilometers of nog later worden beslist, iedereen aan elkaar gewaagd is en alles dicht op elkaar zit, maar Pogacar zijn naaste belagers, buiten iemand die de vlucht cadeau, krijgt op 5 minuten staan.

0
IlPirata 5 juli 2021 om 10:18

Vergeet niet dat Bernal en Roglic er niet zijn om enigszins tegenstand te bieden.

0
Hans cycling 5 juli 2021 om 10:37

Petje, specialist ter zake? Mannekes toch wat je hier allemaal kan lezen. Zonder dat iemand ook maar iets weet de naam van mensen door het slijk halen. Is dit jaloezie, fan van iemand anders. Gewoon schandalig dat mensen ongegrond, onwetend, bewijsloos zomaar beschuldigingen uiten. Laat dit over aan experts en als het jullie stoort kijkt dan geen sport meer.

0
Anton van Valouwe 5 juli 2021 om 13:25

Onder je petje?

0
Gonzalez_de_Galdeano 4 juli 2021 om 19:35

Het probleem is het verleden heeft geleerd dat zulke prestaties nooit geleverd zijn door renners die geen doping hebben gebruikt. Toen die renners dat deden was er ook geen bewijsmateriaal maar is dat jaren later toch allemaal uitgekomen. Er fiets nu iemand nog harder dan er ooit iemand heeft gedaan terwijl die renners allemaal doping hebben gebruikt. Tuurlijk is het materiaal en de voeding en weet ik het allemaal nu beter dan ooit, maar om dan zo veel harder te fietsen roept dan altijd vragen op.

0
super 4 juli 2021 om 19:41

Bernal, Van der Poel, Evenepoel en Pidcock dan ook maar afschrijven. Het kan nooit dat die zo goed zijn.

0
Turtlehead 4 juli 2021 om 19:53

@Gonzalez: goed verwoord!

0
G99prblms 4 juli 2021 om 20:00

En dat is inderdaad precies wat het zo gegrond maakt. Je kan niet sneller dan iemand met doping, zonder doping. En iedereen die zegt van wel, moet 'Icarus' maar eens kijken. Dan zie je hoeveel wattage erbij komt na een goede dopingkuur en dan weet je gelijk dat zijn concurrenten het wel móeten doen.

0
Peet Gute 4 juli 2021 om 20:01

en wat dan gezegd van Wout, Roglic of telt dat niet voor TJV renners ….

0
VespavanBern 4 juli 2021 om 20:27

@ super,

Van der poel en Pidcock opereren vanuit een ander energiesysteem. Het creatinefosfaat systeem wat veel minder goed te doperen valt dan het anaerobe en aerobe energiesysteem. Daarnaast steken zij ook een stuk minder boven de concurrentie uit dan Pogacar nu doet. Goed, AGR 2019 van vdp was bizar, maar het is niet alsof zij met het gemak van Pogacar de rest minuten klop geven.

0
Sil Verhallen 4 juli 2021 om 20:42

Er zullen altijd buitengewone talenten opstaan die maar eens in de zoveel tijd voorkomen. Denk aan Messi, Bolt of zelfs een Verstappen. Dat is wat mij betreft (voorlopig) ook het geval nu.

Natuurlijk roepen deze prestaties bij mij ook vragen op. Echter kan je niemand beschuldigen zonder gegrond bewijs. Het argument ´´aangezien het altijd te mooi om waar te zijn gebleken is, zal dat nu ook zo zijn´´ is geen gegrond argument. Elke situatie is uniek, elk mens is uniek, elk talent is uniek. Daarom verdient Pogacar deze verdachtmakingen niet. Hij heeft bovendien geen mogelijkheid tot verweer. Zijn negatieve dopingstalen zullen namelijk als ongeloofwaardig worden gezien.

Het lijkt alsof Pogacar nu gestraft wordt voor zijn prestaties, en dat kan nooit goed zijn.

0
VespavanBern 4 juli 2021 om 21:35

@sil, bizzare vergelijking. De atleten die jij opnoemt beoefenen allemaal geen duursport, pogacar wel.

0
Willem Kieft 4 juli 2021 om 21:47

Komt nog bij dat ongeveer iedereen in Usain Bolt's omgeving met doping te maken heeft gehad. En Messi is een leuk talent, maar als hij in het Van Basten/Maradona tijdperk had gespeeld had de Slager van Bilbao hem op zijn 18e al voorgoed ongelukkig geschopt. Hij is vooral goed omdat verdedigen tegenwoordig niet meer echt mag.

Prima artikel overigens. Wil Pogacar wel graag doen, wat i.t.t. Armstrong komt hij zeer sympathiek op mij over.

0
Sil Verhallen 4 juli 2021 om 21:53

@Vespa

Waarom zou de vergelijking alleen met duursporters gemaakt mogen worden? Ik trek een vergelijking met exceptioneel talent, wat die anderen ook bezitten, en erg zeldzaam is.

0
Sil Verhallen 4 juli 2021 om 21:54

@Willem Kieft

Hou het maar bij het wielrennen, want van voetballen heb je geen verstand.

0
Willem Kieft 4 juli 2021 om 22:30

Tegn het geschop van een Goikoetxea of een Olde Riekerink had Messi geen schijn van kans gehad met de manier waarop destijds gefloten werd. Dat kan je een gebrek aan voetbalkennis noemen of een overdaad aan realiteitszin, maar laten we het hier dan maar bij wielrennen houden.

0
hanjovdberg 5 juli 2021 om 00:45

Messi heeft groeihormoon (doping…) nodig gehad om überhaupt voldoende te groeien anders was hij nooit profvoetballer geworden.

Het is dat Barca zijn exceptionele talent zagen en in hem hebben geïnvesteerd (een heel medisch traject zijn opgestart) anders was hij nooit zover gekomen.

Kijk de documentaire maar over hem.

0
Romano1800 5 juli 2021 om 08:45

Zullen we dan ook een artikel maken over de schansspringer die ineens ook schijnt te fietsen volgens mij komt hij ook uit het sloveense kamp , waar de laatste jaren ook veel zaken stinken . Of mag dat niet want oohh het is het heilige TJV . Waar in het verleden ook de boogaards en de dekkers gereden hebben

0
VTI 5 juli 2021 om 09:36

Sil, wanneer Messi (of neem een talent als Madueke) ineens harder kan renner dan een voetballer voor hem ooit heeft gedaan en harder kan schieten dan een andere voetballer ooit heeft gedaan, is dat zeker ook verdacht (zie Juve dat Ajax versloeg). In één discipline een beetje beter zijn dan de rest van je generatie is iets anders dan alle records verpulveren.

0
Ontframed 5 juli 2021 om 13:46

@Sil Verhallen
Dan nog is het vergelijken met Verstappen krom omdat F1 in eerste instantie om geld draait. Iedereen kan van jongs af aan voetballen of fietsen, dat maakt de sport zo competitief. Wil je als kind een seizoen karten dan kan de knip bij papa en mama open wat het maakt dat deze sport wellicht nooit de échte talenten gaat leren kennen.

En wat denk je van Marc Hirschi die op een (op zijn minst) bedenkelijke wijze van ploeg switchte?

0
Koers 4 juli 2021 om 19:39

Het is enorm jammer dat we renners in twijfel moeten trekken, maar ook enorm jammer dat schone renners in twijfel worden getrokken. Je zal maar schoon een van de mooiste sportevenementen winnen en constant in twijfel genomen worden. Elke dag weer naar doping gevraagd worden. Ik kan mij voorstellen dat dat enorm pijn doet als je zelf weet wat je er allemaal voor gedaan hebt en gelaten.

Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn, en is het bij zulke prestaties soms lastig om van te genieten omdat er dat zweempje van doping om heen hangt, maar we zullen het maar moeten proberen, ik weiger voetbal te kijken.

Ik vind overigens wel dat van tourwinnaars meer stalen bewaard mogen worden, zodat er later alsnog veelvuldig gecontroleerd kan worden.

Ik vind ook dat deze site aandacht mag schenken aan de attesten die de renners hebben verkregen (mits deze openbaar zijn), gevoelsmatig wordt daar nog aardig geknoeid.

0
Rufusvb 4 juli 2021 om 19:47

Goed opiniestuk, van meerdere kanten belicht en uitgelegd. Ik geniet van zijn prestaties en rijstijl en hoop dat ik in de toekomst ook van kan blijven genieten.

0
Turtlehead 4 juli 2021 om 19:52

Ik had net de suggestie gedaan in het Forumtopic ‘verbeterpunten WF’ om een opiniestuk te publiceren over de opvallende krachtsverschillen etc. van de laatste tijd.
Ik ben sneller op mijn wenken bediend dan ik had kunnen hopen. Dank!

Het was inhoudelijk helaas niet helemaal wat ik had verwacht. Zelfs Mart Smeets durfde indertijd nog iets over een brommer te mompelen in de samenvatting van de Ricco-etappe in de Pyreneeen. Maar die had natuurlijk geen aandelen bij de NOS. Jammer, ik denk er anders over.

0
Dolledriesoldebroek 4 juli 2021 om 19:53

De ketonenploegen weten we van, en dat schijnt toegelaten te worden. Maar bij de oliedollarploegen van nu hangt er toch zeker een vreemd luchtje momenteel.
Ook ik kan het niet onderbouwen, maar de prestaties van Pogi sinds die tijdrit vorig jaar en de demonstratie van dit jaar, tsja… een megatalent is het absoluut, maar het ligt er wel een beetje dik op. En als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Dat heeft de wielergeschiedenis ons toch ook geleerd.

En de mannen van Bahrein zelfde laken in pak. Stijgen dit jaar ook ineens vele malen boven zichzelf uit tov de drie seizoenen hiervoor. Leuk voor de koers, maar zonde als we daar allemaal weer voor op de blaren moeten zitten over een een paar jaar…

0
Spirit 4 juli 2021 om 20:05

helemaal mee eens +1

0
Nelson 4 juli 2021 om 20:20

@Dolledrie Helemaal mee eens !!

0
Willem Kieft 4 juli 2021 om 21:52

Er is hier nogal wat discussie over Bahrein, maar kijk even waar ze die overwinningen behalen. Niet in eindklassementen of grote eendaagse wedstrijden. Het is echt niet alsof ze de stenen uit de straat rijden in wedstrijden waar het echt om gaat.

0
Dolledriesoldebroek 4 juli 2021 om 22:05

Volg de koers en projecteer de uitslagen van ploegen en specifieke renners van dit seizoen over de drie seizoenen ervoor, en je ziet duidelijke verschillen!

Neem Pello Bilbao, vond ik altijd een prachtige renner..geen toprenner bij Astana, maar pikte her en der zijn momenten mee.
Rijd dit jaar al vanaf februari onafgebroken op topniveau, zeg jij het maar dan…

0
Pole Pole 4 juli 2021 om 23:05

Dat argument ook "kijk naar de jeugduitslagen bij de Pogacars of de Van der Poels" vind ik niet relevant. Ok, je bent de beste bij de jeugd, je maakt progressie bij de profs van kleinere naar iets grotere wedstrijden enz.

Maar op een bepaald moment komt die menselijke limiet. Als je moet zien wat die gasten na 5, 6 uren, 8, 9 dagen nog uit hun verschrikkelijk pijn doende benen persen denk ik how wacht effe, zie ik dat goed?

Wat die doen kunne veel profs nog niet fris als een hoentje, terwijl het ook allemaal toptalenten waren in de jeugd.

0
Willem170 4 juli 2021 om 19:57

De reactie van De Gendt over zijn waardes en het moeten laten rijden van 70 man deed me toch even denken aan Gerrit Solleveld en Maarten Ducrot begin jaren ’90

0
kleomantre 4 juli 2021 om 20:01

Wat moet je wel niet denken als in zo’n etappe als vandaag Colbrelli nog derde eindigt. Van de gekende renners de opmerkelijkste prestatie vandaag.

0
ChefSpijker 5 juli 2021 om 09:53

Denk dat je niet moet onderschatten welk impact het weer heeft gehad de afgelopen twee dagen. Dan komen er andere verhoudingen. Zie bijvoorbeeld ook Politt en Stuyven die tot ver op de slotklim bij de favorieten zaten. Of een Pedersen die bijna top 50 rijdt terwijl ie de hele Tour als een van de eersten loste. Dat is ook ondenkbaar in een loodzware bergrit waar het vanaf de eerste kilometer gas geven is. En niet geheel toevallig is Pogacar ook een geweldige regenrijder. Die haalde in zijn eerste jaar in de Vuelta ook uit in zo'n zwaar verregende bergrit. En inmiddels is ie alweer twee jaar verder en twee jaar sterker.

En wat betreft De Gendt, die wordt misschien ondertussen wel te oud. Het beste is eraf. Die andere 'klager' Van Avermaet haalde gister zelfs bijna de tijdslimiet niet. Gelost door een Cavendish en co. Dan kan ik moeilijk geloven dat jij je beste waarden ooit trapt…

0
fietsvriend 4 juli 2021 om 19:59

Ironisch genoeg lijkt dit stuk juist aanleiding te geven tot meer speculaties over mogelijk dopinggebruik.

Maar goed, alle serieuse uitdagers hebben op de grond gelegen of zijn afgestapt. En misschien is Roglic op dit moment zijn enige echte uitdager. En had INEOS het kunnen zijn als ze meerdere pionnen hadden gehad maar die pionnen zijn op Carapaz na ook al genoeg tegengekomen deze week. De rest van de kopmannen die nu nog rondrijden zijn domweg niet sterk genoeg. Dat Pogacar er nu fors bovenuit steekt is in mijn ogen niet heel vreemd.

Ik vind persoonlijk prestaties Bahrein ploeg opvallender.

0
Spirit 4 juli 2021 om 20:08

Dat hij er bovenuit steekt is niet vreemd inderdaad.
Maar dat hij er zover bovenuit spreekt? dat geeft twijfel.
En inderdaad. wat Bahrein aan het doen is, lijkt verdacht.
Hoewel Poels daar vandaag niet echt in mee ging.

0
Pole Pole 4 juli 2021 om 21:57

Er loopt een onderzoek naar de baas van Bahrain. Milan Erzen. Sivstov is gepakt voor een plas uit 2018. Durasek dopete zonder dat ze het konden vinden…

0
the student 4 juli 2021 om 20:06

Er is op het moment dat de prestaties worden waargenomen is nooit bewijsmateriaal. Was dat er wel dan waren ze al geschorst. Dat bewijsmateriaal komt er pas na onderzoeken. Die onderzoeken komen pas bij geruchtmakende verdenkingen.

Bij alle grote dopeurs was er op het moment van de prestatie niets hard te maken. Ook niet bij Armstrong, Ullrich of Beloki. De renner is altijd de onschuld zelve. De verklaringen voor hun prestaties waren ook dezelfde als die ik nu te horen krijg.

Wie verdenken we met zijn allen? Nou niet een renner als Anthony Turgis die 132e wordt.

We verdenken de renner die iedereen op het buitenbladje voorbijtuft alsof hij naar de bakker fietst. Die dingen doet waar anderen absoluut geen antwoord op hebben. Die dat niet een keer doet, maar makkelijk drie dagen achtereen. Die ook nog eens omringd is door ploegleiders en ploegartsen waar wel degelijk bewijs voor is dat ze zich ingelaten hebben met onfrisse praktijken.

Op basis van deze verdenkingen kan de organisatie niemand uit de tour nemen of overwinningen ontnemen. De dopingcontroleurs kunnen echter wel op basis van verdenkingen besluiten eens een tandje bij te zetten waar mogelijk.

Verdient Pogacar boegeroep? Nou ja in mijn opinie niet, ik zou zelfs voor hem klappen
Verdient hij de gele trui? Tot nu toe wel.
Wint hij de tour? Zeker weten

Geloof ik in zijn prestaties? Euhm hahahaha nee natuurlijk niet.

0
Monsieur Bendy 4 juli 2021 om 20:20

Mooi verwoord the Student. Ik zou heel graag naar de prestaties willen kijken zonder dat er argwaan door mijn hoofd waart. Zo keek ik vroeger als tiener immers ook naar de prachtige klimstijl van Pantani, de Amerikaanse bravoure en overmacht van Armstrong en de epische solo van Landis. Helaas bleek dit achteraf allemaal een stuk minder mooi dan het leek en dit zal ik en velen met mij, nog altijd met ons meedragen wanneer we weer zulke mooie prestaties zien.
Ik zou het zo graag willen bekijken zonder argwaan, helaas zal dit waarschijnlijk nooit meer het geval zijn. De argwaan is sinds de tijdrit van vorig jaar wel een stuk groter dan het in jaren geweest is.

0
Michelangelo 4 juli 2021 om 20:08

Er is 1 hele grote misvatting:
Je bent niet onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Je bent onschuldig als je daadwerkelijk niks hebt gedaan!!

Is een inbreker die nooit gepakt is maar in 100 huizen heeft ingebroken daadwerkelijk onschuldig? In mijn ogen is hij net zo schuldig als zijn collega die wel is gepakt en met bewijs is veroordeeld.

Ik weet niet of Pogacar die inbreker is die al in 100 huizen heeft binnen gezeten. En ik weet ook niet hoe dat zit bij Bahrein. Maar het mag toch ook duidelijk zijn dat je ineens verdacht veel "mooie spulletjes" ziet, waarbij iedereen zich afvraagt waar dit vandaan komt.

En deze vraag is volledig legitiem in mijn ogen. En een logisch gevolg van zowel de prestaties als de historie in het wielrennen. Waarbij uiteindelijk heel veel fantastische prestaties uit het verleden achteraf gezien niet werden geleverd via bruine boterhammen met kaas, maar met prestatiebevorderende middelen. Denk aan het klimwerk van Pantani, Armstrong die Ullrich inhaalt in een tijdrit, Landis die een Landisje doet, en ga zo maar door.

@WF, jullie schrijven er een opiniestuk over, heel goed. En ik ben geen fan van Bruyneel, maar als je hem toch ergens zijn visie op laat geven, dan mag dat hierop zijn. Maar tegelijkertijd zijn jullie heel fanatiek aan het modereren in discussies juist ook over dit onderwerp. En dat vind ik persoonlijk jammer, aangezien een dergelijke discussie gewoon gevoerd moet kunnen worden (mits dit gewoon respectvol gebeurt). Want ik denk niet dat we de illusie moeten hebben dat er geen valsspelers meer zijn in de wielersport, want dat zou dan voor het eerst zijn in de ruim 100 jarige geschiedenis van deze hele mooie sport.

0
the student 4 juli 2021 om 20:12

Het tegendeel bewijzen blijkt inderdaad het lastigste.

0
Franco Ballerini 4 juli 2021 om 20:43

Zeer mee eens, met name met de suggestie om Bruyneel als grote ervaringsdeskundige hier eens eerlijk zijn licht over te laten schijnen. Maar is dat mogelijk? Ik vrees van niet…

0
roeleur 4 juli 2021 om 20:54

Het gaat niet over moraliteit maar bewijsbaarheid. Dat is rechtspraak.

0
Maenhout 4 juli 2021 om 21:18

Dat ‘onschuldig tot het tegendeel bewezen is’ wordt te pas en te onpas misbruikt, ook in deze column. Het geldt voor het strafrecht, en dat is hier niet van toepassing. Juridisch onschuldig is heel wat anders dan moreel onschuldig.

0
Romāns Vainšteins 4 juli 2021 om 21:25

Maar waar wordt Pogacar eigenlijk precies van beschuldigt dan?

Of gaan we morgen de frontale aanval krijgen tijdens de persconferenties? Zal wel weer een hoop gereutel opleveren van huiskamerpsychologen hoe hij zijn oog bewoog en zo.

0
Marco 4 juli 2021 om 21:32

@Michelangelo @WF terugkomend op onderstaande stukje van Michelangelo

“Maar tegelijkertijd zijn jullie heel fanatiek aan het modereren in discussies juist ook over dit onderwerp. En dat vind ik persoonlijk jammer, aangezien een dergelijke discussie gewoon gevoerd moet kunnen worden”

Ik denk dat WF hier de juiste optie bied om die discussie te voeren dat is ook precies waar je nu gretig gebruik van aan het maken bent Michelangelo.

Onder elk artikel over een etappe of uitslag of wat dan ook opnieuw beginnen is totaal niet nodig en voegt helemaal niets toe.

Het over over over grote deel van die beschuldigingen komt op het moment dat een berg teleurgestelde fans heeft moeten vaststellen dat hun prins of ploeg niet gewonnen heeft.

Het is voor een fan op de Spaanse wielerflits geen enkel probleem om van VDP of van Aert de inbreker met de spulletje te maken waar jij het over hebt.. Werkelijk niemand verwacht wat VDP laat zien.. twee demarrages in 1 etappe om 8 seconde bonus te pakken en daarna te winnen en ineens kan hij ook nog tijdrijden.. De Nederlanders die hoor je dan niet.. Als dan een Belg weer met EPO aan komt zetten is de lol er voor een hoop weer af..

Deze morgen heb je nog een verhaal in elkaar gezet hoe van Aert het geel zou gaan pakken.. als je dan teleurgesteld bent dan snap ik dat heel goed.. Maar ik mag toch hopen dat je dan snapt dat een fan van een andere ploeg of renner die dan iets moois gedaan heeft niet op de opmerking EPO zit te wachten (wat je niet zou doen als van Aert wel het geel pakt)

Verder kom je met een voorbeeld Armstrong rijdt Ulrich voorbij in een tijdrit..

De ASO en UCI hebben waarschijnlijk besloten om voor de Tour zegens van Armstrong geen vervanger aan te wijzen omdat ze zichzelf compleet belachelijk zouden maken omdat sommige jaren de nummer ZEVEN van dat jaar dan de Tour moet winnen omdat de eerste ZES gebruikte..

Als er voor elk jaar toch een winnaar zou aangeduid worden, dan zouden dit de winnaars worden van de Tour tussen 1999 en 2005. Het gaat telkens om de eerste renner in de eindstand die nog steeds onbesproken is.

1999: Fernando Escartin (3de in de eindstand)
2000: Fernando Escartin (8ste in de eindstand)
2001: Andrei Kirilev (4de in de eindstand)
2002: José Azevedo (6de in de eindstand)
2003: Haimar Zubeldia (5de in de eindstand)
2004: José Azevedo (5de in de eindstand)
2005: Cadel Evans (8ste in de eindstand)

Als je dan diverse studies naleest waaruit blijkt dat de werking van doping marginaal is dan kun je dus eigenlijk nu nog zeggen dat Armstrong beter was dan Ulrich omdat ze beiden een hele bollenwinkel innamen..

Als ik hier de commentaren lees (je kunt die met gemak terugvinden) dan gebruiken de renners van: DQS, UAE en Bahrein al zeker.. ik heb juist onderbouwd dat Alpecin ook gebruikt en dan zouden die van Jumbo de enige schone renners zijn ?!?!

Dus als ze weer allemaal gebruiken dan zal de beste weer wel winnen.

Ik wil WIELERFLITS graag bedanken voor het moderator werk want zowel de discussies en reacties hier als zeker in de live chat zijn er flink op vooruit gegaan
(gisteren in de live chat flink wat geflits gezien en het werd daarna een stuk fatsoenlijker allemaal)

Dank U

0
Pole Pole 4 juli 2021 om 21:48

mooi betoog Marco.

0
Willem Kieft 4 juli 2021 om 22:32

Was Azevedo onbesproken? Heb het niet helemaal helder meer voor de geest, maar dacht dat hij ook nogal wat geruchten om zich had hangen.

0
LeoR 16 5 juli 2021 om 08:46

"Als je dan diverse studies naleest waaruit blijkt dat de werking van doping marginaal is dan kun je dus eigenlijk nu nog zeggen dat Armstrong beter was dan Ulrich omdat ze beiden een hele bollenwinkel innamen.."

Zelden zo'n ongenuanceerde post gezien. In slechts 1 zin slaag je er in het gebruik van doping te bagatelliseren, bijna goed te keuren om dan tegelijk de grootste bedrieger ooit ook nog wat verder op te hemelen.

0
Marco 5 juli 2021 om 10:32

@LeoR 16 Als je het in combinatie met mijn complete verhaal zo wilt lezen, dan is dat niet mijn bedoeling. Ik heb die 7 tours allemaal week na week gekeken en als je dan later de waarheid te zien krijgt dan is dat absoluut niet leuk dus ik wil het totaal niet goedkeuren !!!

Wat ik bedoel is, dat als je nog naar deze sport wilt kijken en bij elke prestatie zeg je dat hij die alleen kan leveren op basis van doping dat je dan niets over houdt.

Het huidige verhaal als voorbeeld: VDP zijn eerste week kan alleen met doping, Pogacar kan alleen met doping enz enz dan heb je geen sport meer..

Wat je dan zou zeggen nu, is Pogacar gebruikt en als hij dat niet zou doen dan stond nu Urán op de eerste plaats want die is schoon… ?! Dat is dus niet zo.

En of de sport volledig schoon is, daar hebben wij geen invloed op daar zou de UCI nog veel harder aan moeten werken.

0
MarkPeeters 5 juli 2021 om 11:01

@marco: schrap maar gerust Escartin (teamdoping Kelme) en Azevedo (operatie Fuentes) uit je lijstje van onbesproken Tourrenners.

0
Marco 5 juli 2021 om 16:43

Ik weet het MarkPeeters, het lijstje is inmiddels gewoon veroudert, het is van 2012.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20121022_049

Ik heb nu eens Ronde van Frankrijk 2002 als voorbeeld genomen en kom dan onder voorbehoud uit bij nr 10 Carlos Sastre als winnaar (onder voorbehoud omdat ik over hem geen schandaal kan vinden maar mss is er dat wel)

1 Lance Armstrong
2 Joseba Beloki
3 Raimondas Rumšas
4 Santiago Botero
5 Igor González de Galdeano
6 José Azevedo
7 Francisco Mancebo
8 Levi Leipheimer
9 Roberto Heras
10 Carlos Sastre

0
Davide Lappartiente 4 juli 2021 om 20:13

Gisteren laat hij zich nog vloeren in de sprint tegen moegestreden en uitgetelde lieden als Izaguirre en Woods, nadat hij tijdens de afdaling waarschijnlijk zelf weer helemaal gerecupereerd was. Dat was pas verdacht, maar hoort bij het toneeltje om na de finish echt moe te lijken. Vandaag demarreerde hij nog zo traag hij kon, uit medelijden, in de hoop toch iemand mee te krijgen. Uiteindelijk hield hij zich vandaag braafjes in, zodat het halve peloton toch niet buiten tijd zou eindigen.

0
mooiman 4 juli 2021 om 20:19

Tsja het ziet er inderdaad zo volstrekt ongeloofwaardig uit.

0
yoeri 5 juli 2021 om 17:25

Ik moet zeggen, ik vind dat ook heel vreemd. Nu je het zegt kan dat inderdaad berekenend zijn geweest, omdat anders de verdachtmakingen nog heviger zouden zijn geweest. Hij reed per minuut zo’n 30 seconden van de voorsprong van Dylan Teuns eraf (bergop) zo ongeveer. Komt op 10 seconden na hem boven aan, maar wordt vervolgens met die super benen in de afdaling en een deel vlak (die tijdritten wint hij ook van de specialisten) op 50 seconden gereden. Ik weet dat afdalen wat anders is, minder trappen, meer sturen. Maar dat kan hij volgens mij toch ook. En als je zoooveel sterker bovenkomt, dan gaat die ander je niet ineens op 50 seconden rijden. Dan pak je hem gewoon, toneelspel zou voor mij ook een serieuze optie kunnen zijn. Voor het plotselinge verval van het buitenaardse niveau wat hij te pakken had.

0
mark vv 4 juli 2021 om 20:17

Over enkele jaren zullen we het weten. En heeft Kelderman de Tour gewonnen. Krijg heel de tour al het idee dat we in 1998 leven.

0
ProfrondeZevenbergen 4 juli 2021 om 20:46

En jij steekt wel je handen in het vuur voor Kelderman? Knap.

0
mark vv 4 juli 2021 om 20:54

Eigenlijk voor niemand.

0
roeleur 4 juli 2021 om 21:13

Kelderman laat altijd netjes iemand voorgaan.

0
Pole Pole 4 juli 2021 om 22:32

rouleur
gniffel gniffel
het was weer erg vandaag
hij kwam 5 meter op kop en werd al zenuwachtig van de wind
omkijken, omkijken, omkijken

0
Tony 4 juli 2021 om 20:19

Kijkers die al heel lang de rondes volgen zullen altijd automatisch aan het verleden denken. Bijna alle renners die buitengewoon presteerden zijn op een gegeven moment door de mand gevallen. Dus enig wantrouwen is niet vreemd. Ik hoop dat het niet weer zal gebeuren en dat we naar een eerlijke tour kijken.

0
Pole Pole 4 juli 2021 om 21:55

bijna alle tourwinnaars zijn door de mand gevallen.

0
debarreman 4 juli 2021 om 20:20

Ik kan eerlijk gezegd niets met een opiniestuk over dit onderwerp. Onderzoeksjournalistiek en feiten graag.
edit wf: laat trollgedrag achterwege

De toekomst zal het uitwijzen.
Overigens geen gegevens over wattages van Pogacar kunnen vinden.

0
F4L 4 juli 2021 om 20:25

Eens! Ik ben vooral benieuwd of Pogacar nou zo goed is, of de rest een stuk minder. Vergeet ook niet dat er vorig jaar amper werd aangevallen bergop.

Volgens dit Twitter-account: https://twitter.com/ammattipyoraily reed Pogacar gisteren op de Romme 6,3 W/kg (echt heel sterk).

0
TIO 4 juli 2021 om 20:27

Het verschil met de rest is te groot om geloofwaardig te zijn.

0
KimJungPoels 4 juli 2021 om 20:29

Kijkend naar het verleden van het wielrennen waren dingen die te mooi waren om waar te zijn ook altijd te mooi om waar te zijn.

Van al het wielrennen dat ik de laatste 15 jaar gezien heb is het wielrennen van dit weekend misschien wel het allermooist om waar te zijn.

Je kunt je als wielerfan maar beter een stukje zelfbescherming inbouwen. Geniet van de fantastische koers, maar zorg alvast dat je niet teleurgesteld bent als over 10-15 jaar opeens meer bekend wordt over de brandstof waarop het gebeurde.

Pogacar als persoon verdient het misschien niet, maar de wielersport an sich verdient nog altijd een zeer sceptische houding.

0
Pole Pole 4 juli 2021 om 22:34

Je moet vooral niet te verknocht raken (lees fan worden) aan een bepaald renner. Zeker geen veelwinnaar en genieten van onderlinge strijd tussen actor a, b, c, x, y en z.

0
SolitaryShell 5 juli 2021 om 01:12

Kan aan mij liggen, maar waar is die fantastische koers dan? Bij de klassementsrenners was er de afgelopen twee dagen geen enkele spanning en de etappewinnaar was ook al vér voor de finish bekend.

0
stephano 4 juli 2021 om 20:34

Die hoop die je als kijker hebt, kan juist zo misleidend zijn. Je hoopt dat je aan het genieten bent van een topprestatie en daarom kijk je eigenlijk liever weg. Ondertussen zijn we dertig jaar bedrogen. Of hebben we ons laten bedriegen? Ik snap het als liefhebber maar of het verstandig is om Pogacar het voordeel van de twijfel te geven, weet ik niet. Ik denk dat er flink wat aanwijzingen zijn om als UCI grondig te onderzoeken wat er aan de hand is. Met die prestaties met dat team met die begeleiding , is het echt noodzakelijk dat je kritisch blijft. Natuurlijk moet je Pogacar niet veroordelen zonder bewijs maar dat betekent niet dat er echt uitgezocht moet worden wat er aan de hand is.

0
Thijs E 4 juli 2021 om 20:35

In deze tijd waarin de prestaties van renners continu gemeten worden zou je als journalist eens kunnen vragen naar de waarden die Pogacar haalt, bij het gewicht dat hij heeft. Te beginnen met de waarden in de tijdrit naar La Planche, of de eerste bergetappe.

Hoe zeldzaam is het dat iemand de beste klimmer, tijdrijder en klassementsman is en dat ook nog koppelt aan explosiviteit? En dan ook een voorjaartje klassiekers rijdt met LBL als prijs. Zonder daarbij qua s’winters iets heel anders te doen dan de anderen? En zo fris afstapt alsof hij op een E-bike rijdt.

Of vraag eens aan Küng, SKA, Dumoulin, Roglic of de dertigers in het peloton wat ze er van vinden, of wat ze zien, of waarom ze zo verbaasd zijn.

M.i. een betere tijdbesteding dan een opinie schrijven dat we onszelf hardop geen vragen moeten stellen zonder bewijs. Je kunt je namelijk ook afvragen of je niet al naar het bewijs hebt zitten kijken…

0
Pietspeed 4 juli 2021 om 20:46

Als er door reaguurders hier insinuaties worden gegeven vwb verondersteld gebruik van wellicht verboden middelen of niet natuurlijke hulpmiddelen door renners die zeer uitzonderlijk presteren, worden deze reacties verwijderd met de redactie mededeling 'geen insinuaties'
Nu is in dit artikel te lezen dat het in de perszaal van de Tour een snelkookpan is van insinuaties en verder

citaat:

"Alle insinuaties komen echter niet alleen van de media. Al decennialang wordt er vooral in het peloton naar elkaar gewezen. Wanneer een team enkele koersen sterk presteert, vragen andere teams zich af wat daar aan de hand is of doen vermoeden dat er een nieuw product op de markt is. Daarmee heeft het wielrennen (ploegen en renners) steeds zelf een bodem voor de dopingcultuur gelegd."

Tsja, het hier kennelijk zich niet mogen uiten over onderhavig onderwerp, is dan wat eufemistisch uitgedrukt, wat tegenstrijdig als het elders wel gebeurt. Maar ok.

Uiteindelijk gaat het om transparante. Wat is bekend en wat niet? Onderzoeksjournalistiek kan daar zeker aan bijdragen. Of waarom worden bewegingswetenschappers, voedingsdeskundigen, inspanningsfysiologen, of bijvoorbeeld sportartsen niet eens aan het woord gelaten? Dat verschaft misschien wat meer inzicht en duidelijkheid over de mogelijkheden van rennersprestaties. En dan misschien minder discussie of juist wel.

0
Tompot 4 juli 2021 om 20:47

Je kan er natuurlijk niet omheen dat onze geliefde wielersport helaas bol staat van doping perikelen. Sommige bewezen, sommige niet. Maar veel meer dan in de meeste andere sporten. De waarden die hier worden gereden door sommige renners in achterhoede van peleton zijn exact dezelfde als toen ze wonnen. Daar mee is niks bewezen. Ik raad iedereen aan de podcast van Thijs Zonneveld van gisterenavond te beluisteren in t wiel. Maar stop ajb met een onzinnige het is niet waar / wel waar discussie. Ulissi die in Giro in zwaarste bergetappe 4e wordt, de Bahrein successen en ja ook Pogacar hebben in elk geval de schijn tegen op zijn minst. Helemaal omdat ze niet hun waardes willen laten controleren. Is t daar mee bewezen? Nee hooguit opvallend

0
Franco Ballerini 4 juli 2021 om 20:49

Buiten alles wat al gezegd is: zeer opvallend dat er vandaag bij de overgebleven plusminus 20 renners er nog 5 van UAE waren. Wie had dat voor de Tour ooit kunnen voorspellen? Ik dacht onmiddellijk aan US Postal, Festina etc.

0
roeleur 4 juli 2021 om 21:04

Binnen de eerste twintig alleen nr.6 van UAE. Daarna op 35e plaats en 17:12 min Majka.
https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-france/2021/stage-9

0
harryjohan71 4 juli 2021 om 21:50

@Rouleur Het dagklassement zegt natuurlijk niets. De renners van UAE hebben laten lopen. Op het moment dat Ineos overnam. Ook van Ineos waren toen alleen Porte en Thomas naast Carapaz nog over. Dit toont wel aan hoe hard UAE reed, maar aan de andere kant ook O'Conner. Die heeft pas een ongelofelijke goede prestatie neergezet.

0
John Bidon 4 juli 2021 om 20:50

Alsof dit opeens is. Kijk naar Poga zijn uitslagen. Zat die 3 jaar geleden al aan de dope? Bestond dit geheimzinnige wondermiddel toen ook al?

Wat een afgunst hier. Poga is clean en is gewoon van wereldklasse.

Alsof deze jongen ook maar zou denken aan dope

https://i.imgur.com/i9SQzYZ.png

0
Rufusvb 4 juli 2021 om 21:03

Eens, wat dat betreft vind ik van der Poel en Evenepoel net zo verdacht: die laten ook zogenaamde ‘onwaarschijnlijke dingen’ zien.

0
madeinstars 4 juli 2021 om 21:31

Je bent het eens dat Pogacar clean is, maar vindt evenepoel en vdp net zo verdacht? Die snap ik niet.

0
nickdt 5 juli 2021 om 00:01

Ja ik heb gekeken naar zijn uitslagen en dan vooral naar de tijdritten.

Voor die tijdrit van de Tour van vorig jaar is hij geen enkele keer in de top 5 in een tijdrit gereden van een ronde, behalve tijdens de Ronde van de Algarve van 2019 en zelfs daar moest ie erkende tijdrijders als Kung, Kragh Andersen, Mullen en Lampaert voor zich laten gaan.

Zelfde jaar in de ronde van het Baskenland wordt ie 18de maar moet 16 mindere tijdrijders voor laten gaan op Geraint Thomas wellicht na (Gebaseerd op wat hij daarna heeft laten zien, had ie ze daar al op minuten moeten zetten, zeker als je dan naar de Tijdrit kijkt in de Vuelta, waar hij 11de in de tijdrit wordt, maar wel achter Soler, Craddock, Latour, Martinez en Teuns).

In de Tour van 2020 wordt hij ineens eerste voor erkende tijdrijders als Roglic, WvA, Dumoulin, Cavagna, Porte,). Sorry, maar gebaseerd op zijn eerdere uitslagen in tijdritten, had hij daar achter moeten zitten.

UAE Tour 2021: 1. Ganna. 2. Bissegger. 3. Bjerg. 4. Pogacar.

Gebaseerd op zijn Tourtijdrit, had hij sowieso voor Bisseger en Bjerg moeten zitten (Maar hier kan je van verliezen, dus is niet zo gek).

Tirreno: Weer 4de achter 3 erkende tijdrijders (Wel gek dat je van Aert voorblijft tijdens de Tour, maar niet tijdens de Tirreno op een gelijkwaardige parcours)

Maar nu wordt het grappig. Baskenland. Weer 4de. Achter Roglic (Kan). McNulty, Foss en Vingegaard. Deze drie moet je sowieso voorblijven als Tourwinnaar zijnde als je huishoudt in de Tour van een jaar eerder.

En dan zie je ineens in de Tour: Nu blijft ie ze wel allemaal voor.

Maar hier is het gekke: Voordat hij bij UAE kwam, heeft ie nooit top 10, met als enige uitschieter een proloog van 3.1 kilometer tegen nobodies en zelfs daar moest ie Lars van den Berg voorlaten en zelfs hier werd ie zesde en geen top 5.

Sorry, maar zijn uitslagen in tijdritten voor de Tour van 2020 verklaren zijn uitslagen in de tijdritten niet (Maar 1x top 5 gereden voor die Tour in het Baskenland van 2019). Rest was allemaal buiten de top 10.

Maar ineens staat ie 1 in de Tour van 2020 (Nogmaals, tegen de gevestigde orde).

Sorry, maar het hele zaakje stinkt aan alle kanten, ook zeker met UAE renner Durasek en Operation Aderlass in het achterhoofd als wel de omkadering van UAE en zijn ontdekker (Wat valt er aan hem te ontdekken dan, hij is slechter dan menig ander renner waar hij nu mee koers in de jeugd als je kijkt naar zijn uitslagen).

Dus gebaseerd op zijn tijdritten in het verleden, is Pogacar associeren met doping helemaal geen ongegronde verdachtmaking, maar juist een gegronde.

0
S.t.B 5 juli 2021 om 04:09

@nickdt

Gewoon de interviews met Peiper over Poga’s wonderbaarlijke Tour TT’s lezen.
Na LPDBF vorig jaar.. “We wisten al voor de Tour dat we hier het verschil konden maken, daarom heeft Pogacar het parcours extra goed verkend”
Of neem de eerste TT van de huidige Tour. “Het klopt dat Pogacars tijdritten dit jaar nog niet zoals gewenst waren. Daarom hebben we voor deze TT het zadel ietsje versteld zodat hij aangenamer op de fiets zit”.

Buiten de Tour is Pogacar een goed tijdrijder. Tijdens de Tour plots van bovenmenselijk niveau omdat hij het parcours iets beter dan normaal heeft verkend of zijn zadel een tikje heeft versteld.
Een specialist tijdrijder zou zich een dubbele bypass lachen als hij zoiets leest.

0
Landeirovic 5 juli 2021 om 13:27

Je moet ook afstand van de tijdrit vergelijken. Ook het feit dat hij in 2019 19/20 jaar was en nu 22 ook nu maakt hij steeds progressie.

0
Handige Harry 4 juli 2021 om 20:57

Misschien eens de prestaties omzetten in cijfers dan kun je het toch wel beter vergelijken.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone