Tadej Pogacar: “Op iedere klim die er is, moet ik proberen aan te vallen”

Tadej Pogacar: “Op iedere klim die er is, moet ik proberen aan te vallen”

foto: Cor Vos

dinsdag 19 juli 2022 om 07:30
Interview

Jumbo-Visma en diens kopman Jonas Vingegaard staan een hevige week te wachten. Hoewel nummer twee Tadej Pogačar twee minuten en 22 seconden achterstaat, is de tweevoudig Tourwinnaar niet voornemens de strijdbijl te begraven. “Een samenwerking met INEOS Grenadiers zie ik niet zitten, ik rijd mijn eigen koers”, vertelt hij in een online persconferentie waarbij WielerFlits aanwezig was.

Dat hij zal blijven aanvallen, vertelde hij. “Ik zal iedere mogelijkheid moeten grijpen. Op iedere klim moet ik proberen om aan te vallen. Het devies is best simpel: zo hard mogelijk alle beklimmingen oprijden en proberen vanaf nu iedere dag een beetje tijd terug te nemen. Het zal moeilijk zijn, maar ik geloof dat het mogelijk is om in mijn missie te slagen. Ik zal alles geven en hopelijk heb ik naderhand geen spijt van wat ik gedaan heb. Als ik op Alpe d’Huez dieper was gegaan en meer vertrouwen had gehad, had ik daar al tijd kunnen winnen.”

Pogačar denkt dat er vooral de komende drie dagen veel kan gebeuren. “Iedereen begint een beetje vermoeid te raken, zowel fysiek als mentaal. Als je een slechte dag hebt, heb je het zitten. Qua aantallen zijn onze ploegen na het wegvallen van Primož Roglič en Steven Kruijswijk weer in balans. We weten hoe lastig het was toen we Vegard Staken Laengen en George Bennett zijn kwijtgeraakt. We hebben te lang met zes renners moeten rijden en dat zal nu ook niet gemakkelijk zijn voor Jumbo-Visma. Dat maakt de koers voor hen moeilijker.”

Pogacar bestookte Vingegaard al op Alpe d’Huez en hier op Mende – foto: Cor Vos

De Sloveen is voornemens om in de Pyreneeën zijn gehele achterstand op Vingegaard weg te poetsen. “Dat zal ook wel moeten met het oog op de tijdrit”, zegt de UAE-kopman. “Jonas is daar heel erg goed in. Ik ken het parcours in Rocamadour, ik heb het twee keer verkend. Het zit in mijn hoofd. Maar ik ga daar niet op gokken. Ik ga er alles aan doen om een halve minuut tot twee minuten vóór de tijdrit terug te winnen op Vingegaard. Het gat moet op die dag zo klein mogelijk zijn. Als je alles zet op de laatste tijdrit, dan gaat het niet lukken.”

Samenwerking met INEOS niet im frage
Jumbo-Visma zal verdedigend koersen komende week”, gaat hij verder. “Dat is ook logisch, want ik moet hen aanvallen. In de Pyreneeën wachten ons nog ontzettend lastige ritten. Ik verwacht daarom ook man-tegen-man-gevechten. Iedereen zal alles geven, ik verwacht iedere dag koers vanaf kilometer nul. Of ik ga samenwerken met INEOS Grenadiers en Geraint Thomas? Ik zie zo’n alliance niet voor me. Zij staan er goed voor met drie renners in de top-10. Als zij aanvallen, is dat voor mij beter omdat Jumbo dan moet reageren.”

Pogačar meent echter dat de Britten voor het podium rijden en niet zozeer voor de eindzege. “Ik weet alvast niets van een samenwerking tussen hen en ons. Ik ga in ieder geval mijn eigen wedstrijd rijden. Op dit moment geldt Vingegaard als de topfavoriet voor het geel, zondag in Parijs. Hij staat meer dan twee minuten voor. Er doen nog acht renners mee voor het eindpodium. Iedereen kan een keer breken en veel tijd verliezen. Jonas heeft een groot voordeel, maar er zijn toch nog een heel aantal renners die de Tour kunnen winnen.”

Pogacar kijkt niet om naar Thomas, verzekert hij ons – foto: Cor Vos

Hijzelf hoort daar uiteraard ook bij. “Uiteraard zal ik 100% van mezelf geven. Alles wat in mijn macht ligt, zal ik in de koers proberen om het geel terug te winnen. Ik zal aanvallen en hopelijk daarmee tijd winnen. Mocht ik uiteindelijk toch als tweede of derde eindigen in Parijs, dan is dat niet het einde van de wereld. Ik ben al twee keer in het geel Parijs binnengereden. Een tweede plaats is nog altijd heel erg goed, met daarbij dan automatisch ook de witte trui van het jongerenklassement. Maar tot die tijd denk ik aan geel. Ik geef niet op.”

Sprintjes
De jongeling kwam ook nog even terug op de vele sprintjes die hij aan het eind van iedere etappe trekt. Jumbo-Visma keek er eerder al van op en Geraint Thomas spurtte op Alpe d’Huez al hoofdschuddend achter hem aan, waarmee hij zich leek af te vragen waarvoor die inspanningen nog dienen. “Je sprint tot de lijn, dat is wat ik altijd geleerd heb. Dat is hoe je moet koersen. Verder wil ik daar niet echt op in gaan, eigenlijk”, lacht de titelverdediger.


In de WielerFlits Update komt Pogačar ook aan het woord

Dit artikel delen:

34 Reacties

Dikke Vrouw 18 juli 2022 om 17:30

Hij denkt al aan plek 2 met wit en hoe mooi dat is

0
Mitchel1975 18 juli 2022 om 17:31

Held! Het wielrennen is mede door hem zoveel malen leuker geworden

0
Merlinappa 18 juli 2022 om 17:40

Klinkt als een overslaande plaat. Ik weet niet of hij nog verschroeiend uit kan halen met de hoge temperaturen en hele lange beklimmingen op het programma.

Daarnaast zou het me ook niks verbazen als TJV juist het offensief kiest eigenlijk.

0
Dr. Freakowitz 18 juli 2022 om 17:51

Hard rijden op elke klim, dat willen ze allemaal wel, maar in de praktijk zal hij het toch anders moeten aanpakken

0
Fikret 18 juli 2022 om 17:53

Pogacar zie ik er wel alles uit halen wat er nog in zit, al wint hij de Tour op 1 seconde verschil op Vingegaard, dan gaat hij daarvoor. Thomas blijft binnen de minuut met zijn wieltjesplak tactiek.

0
vevie 18 juli 2022 om 18:02

Al eerder gezegd, maar wat je ook van de man vindt het is wel een aanvaller. De man gaat niet zomaar aan de kant zonder slag of stoot. Die moet je meteen op z’n woord geloven als hij zegt dat hij gaat aanvallen. Strijder.

0
Glorious 18 juli 2022 om 18:03

Of heeft hij ineens hulp op mechanisch vlak…

0
jooprioolpijp 18 juli 2022 om 18:13

benoem man en paard of plaats liever geen comment…

0
Polleke 18 juli 2022 om 18:09

Nog duidelijker gaat het niet meer worden…iedereen weet wat hem te wachten staat, de chips en de biertjes staan klaar…

0
fransestinkkaas 18 juli 2022 om 18:12

Zin in! Prachtrenner waarbij het plezier en de kracht eraf spatten.

0
jooprioolpijp 18 juli 2022 om 18:19

Eerst een aankondiging van de aanvalsmethode kip-zonder-kop. Daarna is het ‘als zij (Ineos) aanvallen, is dat voor mij beter omdat Jumbo dan moet reageren’ maar daarna weer ‘een tweede plaats is nog altijd heel erg goed … Maar tot die tijd denk ik aan geel’. Samenvattend: Ineos mag mij ook niet voorbij en ik kijk naar boven. Mooi zo.

0
vevie 18 juli 2022 om 18:44

Ineos kan hem alleen voorbij als hij nog zo een zwakke dag heeft. Buiten dat hebben ze namelijk nergens laten zien dat ze het op eigen kracht kunnen. Het lijkt mij sterk dat The Terminator schrik heeft van Thomas (die alleen maar volgt) en laat staan Yates. De laatste was echt alleen prima in de etappe die WVA won, verder was het volgen, volgen en nog eens volgen.

0
Mister Nice Guy 18 juli 2022 om 19:07

@vevie Van Yates zal hij inderdaad geen schrik hebben, ook met oog op de tijdrit. Om gerust te zijn voor z’n tweede plek zal hij in het beste geval toch wat meer tijd moeten hebben op Thomas denk ik. Gevaarlijke klant met een vlakke tijdrit van 40 km. Los daarvan denk ik dat Pogacar echt niets geeft om die tweede plek en liever vierde wordt omdat hij helemaal instort bij het aanvallen voor geel dan passief rijden voor het podium zoals Ineos doet.

0
vevie 18 juli 2022 om 19:28

@mrniceguy: het lijkt mij ook niet dat Pogacar zich druk maakt om plek 2 of 3. Als dat wel het geval is dan moet hij, zoals jij aangeeft, zeker tijd pakken op Thomas. Met nog drie bergetappes voor de boeg lijkt mij dat eerder een zekerheid dan een mogelijkheid. Ik zie The Terminator zeker nog een minuut pakken op Thomas voor de tijdrit. Ik zie nog eerder Pogacar Vingegaard nog inhalen dan Thomas of Ineos een ‘verrassende’ move doen. Die hopen gewoon dat 1 van de 2 mannen er doorheen zakt. Dat terwijl een Yates prima zou kunnen aanvallen op de slotklim van morgen en dan in de afdaling voorop zou kunnen blijven. In theorie. In deze koers hebben ze nog nergens laten zien dat ze dit ook in de praktijk gaan brengen. Voor de koers zou het heel mooi zijn als ze het doen, dus hopelijk verrassen ze ons….

0
Kopinkas 18 juli 2022 om 18:42

Sprinten tot de lijn op de Champs Elysées, dat zou ook nog eens wat zijn.

0
Wheely 18 juli 2022 om 19:09

Hij kan ook van het groen nog een doel gaan maken, op die manier lokt hij Wout uit zijn kot en zet hij de boel pas echt op stelten.

0
Alfred Issendorf 18 juli 2022 om 19:22

Wat een rare gedachtenkronkel. Origineel, dat zeker, maar ik ben benieuwd hoe je zo’n tactiek voor je ziet. Pogacar gaat zich in alle tussensprints mengen?

0
Wheely 18 juli 2022 om 20:49

Dankjewel, zoveel mogelijk ritten winnen en zich mengen in de tussensprints ja, Wout krijgt het Spaans benauwd, verliest Jonas uit het oog en de rest laat zich raden. ;-)

0
Gebruikersnaam 18 juli 2022 om 21:16

Als hij de komende 3 dagen alle ritten en alle tussensprints wint en Van Aert neemt helemaal niets, dan…. staat hij nog steeds meer dan 50 punten achter.

0
Steve De Wolf 18 juli 2022 om 19:12

Mooi om te horen dat er nog zal gestreden worden.
2 minuten en 22 seconden is inderdaad te veel om goed te maken in die tijdrit. Maar de komende dagen Vingegaard bergop lossen lijkt mij nagenoeg onmogelijk, ook indien je Pogacar heet. Hopelijk heb ik het verkeerd voor, anders is er geen spanning meer tot in Parijs.

0
Alfred Issendorf 18 juli 2022 om 19:25

Ik hoop dat je het niet verkeerd hebt en Vingegaard de Tour wint. Als het uiteindelijk toch weer Pogacar wordt hebben we de komende tien jaar totaal geen spanning meer…

0
Steve De Wolf 18 juli 2022 om 19:48

@Alfred Issendorf

Je vergeet Remco. Daartegen maken Pogacar en Vingegaard, en eigenlijk om het even wie, de komende 15 jaren geen schijn van kans. ;)

0
Alfred Issendorf 18 juli 2022 om 19:56

Haha, klopt, even totaal vergeten. Maar hoe mooi zou het zijn als we straks een Tour krijgen met vijf of zes topfavorieten, die elkaar nauwelijks ontlopen? Pogacar, Roglic, Vingegaard, Bernal, Evenepoel, Pidcock? En met een beetje fantasie en chauvinisme zetten we Arensman ook in het rijtje. En wie weet, van Aert die zich omschoolt tot rondrenner. Ik verheug me er nu al op!

0
jooprioolpijp 18 juli 2022 om 20:11

@Alfred – Ik verheug me al een tijdje op een Tour waar de topfavorieten hooibalen en Colbrelli ontlopen :-) Van de namen die je noemt zie ik eerlijk gezegd alleen de eerste 4 de komende jaren meedoen on de winst in de TdF. Moet voor het spektakel alleen Vigo of Roga weg bij TJV…

0
vevie 18 juli 2022 om 20:12

Ik gun Remco het beste, maar het lef om hem tussen Pogacar, Roglic, Vingegaard en Bernal te noemen is bijna een belediging. Het lijkt mij dat dit sarcastisch bedoeld is.

Wanneer heeft hij bergop getoond dat hij in belangrijke etappekoersen echt met deze mannen mee kan? We gaan het zien in de Vuelta, waar ik hem zeker een etappe zie winnen. Het lijkt mij echter niet dat hij daar mee kan met de echte kleppers.

0
jooprioolpijp 18 juli 2022 om 20:13

@vevie – Inderdaad, waar is Michelangelo als je hem nodig hebt?

0
Mechia 18 juli 2022 om 22:27

Afwachten hoe Vingegaard op zijn valpartij reageert. Scheelt toch vaak een paar procent en dat kan cruciaal zijn.

0
Niklas 18 juli 2022 om 20:53

Als hij dit waarmaakt, neem ik m’n petje voor hem af. Voordat het zover is, vind ik dat hij zich overschreeuwt. Het is meer psychologische oorlogvoering dan een teken van zelfvertrouwen.

0
Mister Nice Guy 18 juli 2022 om 21:08

Als je ziet hoe hij huisgehouden heeft de afgelopen tours valt het wel mee toch met overschreeuwen?

0
AdZ 18 juli 2022 om 22:59

Zoals ik al eerder postte…

De JV renners zitten er zichtbaar doorheen. Zelfs Van Aert kon van de week de gaten niet meer goed voor Vingegaard dichten. Na een klets moment tussen de 2 besloot JV (toen nog met 8) vervolgens collectief het slot erop te gooien en ze kregen hulp van Ineos.

Nu gaat Ineos niet meer helpen, maar zelf aanvallen. En het is dan niet Pogacar, maar Vingegaard die mag ehh moet reageren. Keer op keer weer. Een Galibiertje maar dan andersom…

Ik gok op een breekmomentje in de etappe naar de Hautacam …

0
S. Morgenstern 18 juli 2022 om 23:17

Van Aert was zondag nog overduidelijk één van de sterkste renners (niet verstandig ingezet, maar het niveau was voor iedereen zichtbaar) en reed zaterdag op de voorlaatste klim in het peloton een man of dertig eraf en reed de overgebleven groep solo naar de voet van de slotklim. Laporte lijkt getuige afgelopen zondag ook alleen maar sterker te worden. Kuss en Van Hooydonck vertonen volgens mij ook geen aantoonbare verzwakking, doen op hun terrein steeds goed hun werk. Enkel bij Benoot was het duidelijk dat hij (ook voor zijn val) aan het verminderen was.

Benieuwd waar jij ze er zichtbaar doorheen hebt zien zitten?

0
Maarten 19 juli 2022 om 03:38

Het klopt dat Ineos alleen maar volgt.. Toch zit het gevaar daar wel. Je leest in dit interview duidelijk dat Pogi alleen naar Vingegaard kijkt. Wat als ze elkaar oproken? Pogi valt tig keer aan, Jonas steeds op de pedalen om te volgen. Eindstand rijdt pak m beet Quintana weg met Thomas in zijn wiel. Geen ondenkbaar scenario

0
Aart van Woud 19 juli 2022 om 07:05

Iedere keer wanneer Pogacar aanviel, moest G passen afgelopen week. Het was dat ze daarna niet doorreden dat hij terug kon komen.

0
Dave Dubbeldammer 19 juli 2022 om 09:13

Beetje kansloos, al deze meningen en commentaren. Pogacar gaat dit varkentje wel gewoon wassen, je zal het zien. Waarom? Onversneden toptalent en stoïcijnse kalmte.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone