Pogacar is het na zege op Muur van Huy eens met Anna van der Breggen

Pogacar is het na zege op Muur van Huy eens met Anna van der Breggen

foto: Cor Vos

donderdag 20 april 2023 om 18:00
Interview

De beste renner van deze generatie was het roerend eens met de koningin van de Muur van Huy. Liefst zevenmaal wist Anna van der Breggen op de roemruchte klim de Waalse Pijl te winnen, maar een vast recept voor de steile Muur had ze niet. Steeds keek ze op tegen deze verschrikkelijke helling die ze het ultieme festival van het afzien noemde. Ook Tadej Pogacar moest na zijn eerste winst in Huy erkennen dat er niet een vaste tactiek voor deze Muur is.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Waar moet je vol gas geven? Waar moet je een beetje energie sparen? Wanneer moet je reageren als een van je concurrenten vroeger dan verwacht aanzet? Het zijn allemaal vragen waarop Anna van der Breggen na al haar zeven zeges op de Muur van Huy nog steeds geen passend antwoord heeft.

“Ik kan haar begrijpen”, geeft Pogacar een half uurtje na zijn succesvolle raid aan. “Vorig jaar had ik in de Waalse Pijl bijvoorbeeld een vergelijkbare vorm als nu. Ik eindigde dat jaar niet eens in de top-tien. Dat geeft aan hoe duur je kleine foutjes op deze klim moet betalen.”

foto: Cor Vos

Hij vervolgt: “Eén verkeerde beweging en je benen kunnen in een keer vollopen. Wanneer je op het steile stuk komt en daar al vol lactaat zit, pers je er in de laatste honderd meter echt geen sprint meer uit. Je moet zelf in een goede positie weten te komen zodat je links of rechts kunt versnellen. Het enige advies dat ik voor de Muur van Huy kan geven is dat je zoveel mogelijk krachten moet sparen voor het steilste stuk rond de chicane.”

Dat Pogacar ook in de Waalse Pijl dé superfavoriet was, vond hij zeker geen nadeel. “Nee, ik denk dat die rol me op dit parcours eerder heeft geholpen dan dat ik er nadelen van heb ondervonden. Ik denk dat de rest van de jongens in het peloton naar mijn rug heeft gekeken. Dat gaf ons wat meer ruimte om vrij aan het front van de groep te bewegen en in een goede positie te komen. Dus ik denk dat het vandaag goed was om een van de belangrijkste kanshebbers te zijn.”

Lees ook:
Tadej Pogacar is ook heer en meester in Waalse Pijl

Echt moeilijk werd het Pogacar op deze woensdag in de Ardennen niet gemaakt. Al was het terecht dat de Sloveen na afloop een diepe buiging maakte naar zijn manschappen van de UAE Emirates-ploeg.

“Ik denk dat onze ploeg de perfecte wedstrijd heeft gereden”, gaf hij zijn ploegmaten een groot compliment. Van start tot finish nestelden de renners van de Emiraten-ploeg zich met minimaal twee renners aan de kop van het peloton en controleerden zo de hele koers.

foto: Cor Vos

“De jongens hebben het geweldig gedaan. Ja, misschien wel onverwachts dat we zo’n controle konden uitoefenen. Het was zo goed, zo geweldig. Echt toegewijd werk van iedereen en dat gaf me een enorme boost en veel motivatie om voor de winst te gaan. Ik ben mijn ploegmaten vandaag veel verschuldigd.”

De Waalse Pijl is alweer de twaalfde zege van Pogacar in dit seizoen. Een aantal dat hij behaalde in achttien koersdagen. Als de kopman van UAE Emirates aan de start staat, dan weet de concurrentie hoe laat het is. Een rugnummer opspelden betekent voor hem strijden voor de overwinning. Na de winst vier dagen geleden in de Amstel Gold Race en nu de overwinning in de Waalse Pijl kan hij zondag de Ardennen-trilogie voltooien door Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Dat lukte alleen wijlen Davide Rebellin in 2004 en Philippe Gilbert in 2011. De Waal die hem in Huy op het podium namens organisator ASO mocht feliciteren.

Lees ook:
Met overmacht! Indrukwekkende Demi Vollering zegeviert ook in Waalse Pijl

Een recordman wil Pogacar zichzelf niet noemen. “Ik ken de statistieken niet zo goed. Ik doe gewoon mijn ding. Het zou geweldig zijn om ze alle drie te winnen. Zondag is Luik de belangrijkste van deze drie klassiekers. Het zal moeilijk worden om dit monument te winnen. Al gaan we zeker voor de winst koersen. Het team is supergemotiveerd en iedereen is supersterk.”

Het winnen van de vijf Monumenten is daarentegen wel iets dat door zijn hoofd spookt. Inmiddels heeft hij de Ronde van Lombardije (2021, 2022), Luik-Bastenaken-Luik (2021) en de Ronde van Vlaanderen (2023) al op zak. “Ik denk dat ik Parijs-Roubaix ooit moet rijden. Gewoon voor het plezier en om het eens te proberen. Maar voorlopig blijf ik me op de wedstrijden richten waar ik bewezen heb goed uit de voeten te kunnen.”

De afgelopen weken heeft Pogacar ondervonden hoe belangrijk ervaring in de klassiekers is. In de Ronde van Vlaanderen en afgelopen zondag in de Amstel Gold Race, maar zeker ook voor de slotklim van de Muur van Huy is positionering essentieel.

foto: Cor Vos

“Ervaring kan een groot verschil maken”, bevestigt de tweevoudig Tour de France-winnaar. “Vorig jaar had ik geweldige benen in de Ronde van Vlaanderen, maar toch eindigde ik slechts als vierde. Dit jaar probeerde ik alles perfect te doen en was ik attent om op de essentiële plekken goed van voren te zitten. Al moet ik ook zeggen dat ik zes en een half uur veel geluk had doordat ik nooit door pech achteruit werd geslagen. Dit jaar valt alles goed in Vlaanderen, de Amstel en nu hier in de Waalse Pijl. Daar mag ik dankbaar voor zijn.”

Na Ben Healy na afloop van de Amstel Gold Race, was het ditmaal Mattias Skjelmose die aangaf trots te zijn om als tweede te eindigen achter dé renner van deze eeuw. De bewondering en het respect van de andere renners voelt Pogacar zeker. “Mattias kan dat vandaag wel zeggen, maar ik zie dat hij iedere wedstrijd korter in de uitslag eindigt. Misschien is hij zondag wel in staat om mij te verslaan. Ik voel het respect in het peloton, maar ik respecteer ook alle andere renners. Ik denk dat dit een goede eigenschap in het wielrennen is.”

Dit artikel delen:

35 Reacties

Kartouche 19 april 2023 om 22:35

De beste renner van deze generatie. Een mooie combinatie met een zeer respectvolle houding ten opzichte van zijn tegenstanders en de enorme plezier die hij op de fiets uitstraalt.

9
Wim Kruithof 20 april 2023 om 00:22

100% met je eens…

0
Boomie1 20 april 2023 om 06:51

Ik zou er aan toe willen voegen de meest complete renner. We roepen dat vaak over van Aert. Maar die zal nooit een grote ronde winnen.

0
roeleur 20 april 2023 om 11:53

Maar deze eeuw duurt nog lang…

0
Kzit Kapot 20 april 2023 om 12:48

Aankomst RvV2022 niet gezien zeker?

0
Cochise 20 april 2023 om 00:20

Ook altijd flink in z’n interviews. Ik las laatst een omschrijving van hem door Bieke Purnelle (over de jongen die je niet kan haten) en was het roerend eens:

“Hij neemt nooit iets kwalijk. Hij dolt met z’n tegenstanders voor en na dat hij ze vernietigt. Hij toont zich ootmoedig in het verlies (wat allicht makkelijker is als je meestal wint). Hij zeurt nooit. Hij ploetert niet, maar huppelt. Hij ziet niet af en ziet niet om.”

“Tadej is alles tegelijk behalve vervelend. Jong én matuur. Speels, maar niet dom. Aanvallend, maar niet agressief. Dartel, maar ook dapper. Een killer en een lieverd en soms dat allebei tegelijk; wat hoogst verwarrend is. En iemand moet me uitleggen hoe iemand, een beoefenaar van de lastigste sport ter wereld nota bene, altijd in z’n nopjes kan zijn, alsof elke dag, ook de grauwe, de kille, de klamme en de onzekere, het hartelijk omarmen waard is.”

7
Wim Kruithof 20 april 2023 om 00:28

prachtige woorden over een ultieme sportman.

2
TheBigShow 20 april 2023 om 01:05

RvV 2022…

0
Dikke Vrouw 20 april 2023 om 09:22

Ik vind dat ie meestal suffe pr praat speekt

1
Lalsacien 20 april 2023 om 11:00

@TheBigShow één voorbeeld om de rest weg te zetten? Heb je er nog meer?

1
roeleur 20 april 2023 om 12:05

Dit vrouwelijk gedweep doet me wel wat denken aan die soppende column van Marijn de Vries over Cancellara.

-1
joowii 20 april 2023 om 12:30

@rouleur
Wat is hier nu weer vrouwelijk aan? Waar komt toch die vreemde neiging bij sommigen vandaan om op de gekste momenten een geslacht erbij te halen (en dan meestal lekker zwart-wit)?

0
Kzit Kapot 20 april 2023 om 12:51

Kunnen we over koers praten en proza voorbehouden voor een ander forum?

-2
Kartouche 20 april 2023 om 20:50

@Kzit Kapot, met de alliteratie in je naam, zou je verwachten dat je wel enig gevoel voor proza zou moeten hebben. ;)

0
PIETJE BEL 20 april 2023 om 08:12

Moet er nog zand zijn, of zijn er nog twijfels met de prestaties van Pogacar? Het volgende hoofdstuk is nu afwachten tot hij een nederlaag leidt. Natuurlijk zal hij eens verliezen en daarop staan de fanatieke sportievelingen ongeduldig te wachten om te zeggen Vergeet niet dat hij nog lang op de troon zal blijven. Laat ons ook nog hopen dat Remco Evenepoel zondag in LBL zich gaat tonen om het vuur aan de schenen van zijn grootste tegenstanders te leggen in ieder geval denk ik dat de batterijen van Remco het meest opgeladen zijn en dat hij zich voor driehonderd procent op LBL heeft voorbereid !!

0
Cycling 20 april 2023 om 08:27

@Pietje BEL waar komt het beeld vandaan dat Pogacar nier kan verliezen. 1 van zijn grote doelen in het voorjaar heeft hij echt niet gewonnen. San Remo is hij er finaal afgereden door Van der Poel.

3
ParijsIsNogVer 20 april 2023 om 09:25

Wat dacht je van de tour van vorig jaar?

2
Kartouche 20 april 2023 om 20:59

Dat vind ik juist het mooie aan Pogacar: hij heeft vorig jaar de tour verloren/niet gewonnen. En desondanks gaat hij niet angstvallig op een berg zitten om maar energie te sparen om zo fris mogelijk aan de start van de Tour te staan. Die frisse (bijna) ik-wil-plezier-hebben-en-ik-zie-wel-waar-het-schip-strand-houding spreekt mij heel erg aan.

0
dakraamflats 20 april 2023 om 08:38

Ergens is het irritant, een sportman die dáár wint waar ie wil. En toch is ie sympathiek. Stel dat de prins over een x aantal jaren zover zou zijn, dan is ook dat irritant, maar tegelijk strontvervelend. Sympathie leer je niet aan, dat is je natuur.

0
Romāns Vainšteins 20 april 2023 om 08:51

Jij weet daar wel het een en ander van ja.

0
dakraamflats 20 april 2023 om 09:16

Toffe inhoudelijke reactie RV, hoe kan het ook anders (ja, het kan anders).

0
Mwielerfan 20 april 2023 om 10:16

Ik denk dat veelwinnaars vooral minder sympathiek worden als ze de grote wedstrijden saai maken, zoals Armstrong, froome. Pogacar is juist het tegenovergestelde. Bovendien ligt het erg voor de hand dat hij heus niet elk jaar de tour en klassiekers domineert. Ook een tour verloren terwijl ie in z’n prime is, vorig jaar geen voorjaar klassieker gewonnen. Dat ie nu super goed is betekent niet dat hij alles wint. Zelfs Valverde heeft de Waalse pijl en luik maar 1x in hetzelfde jaar gewonnen. En dan is er ook nog de kans dat pogacar z’n vormpiek meer op San Remo gaat richten in het voorjaar, of überhaupt minder in voorjaar en na de tour heel erg voor wk een 2de seizoenspiek

0
Draadband 20 april 2023 om 10:55

Heb een +je gegeven voor Dakraamflats, dat is er een voor de recordboeken !

0
Klein Verzet 20 april 2023 om 10:19

Ik denk dat hij beter is dan Merckx, die zijn zeges behaalde in een tijd dat iedereen het hele jaar dezelfde wedstrijden reed, van maart tot oktober. Nu heeft Pogacar te maken met specialisten, met wereldtoppers die pieken naar bepaalde momenten en dus kortstondig in topvorm zijn, daarentegen heerst hij in elke wedstrijd gedurende het hele jaar. "Een fenomeen."

0
Kzit Kapot 20 april 2023 om 12:24

In de AGR en WP stonden m.i. niet al te veel "wereldtoppers" aan de start. Eigenlijk heeft Pogje dus maar 1 klassieker gewonnen met waardige tegenstand, nl. de RvV.

1
peterwinnen 20 april 2023 om 14:46

@kzit kapot…devalueer je de term wereldtoppers dan niet? In mijn ogen zijn er momenteel juist extreem veel wereldtoppers. Daar steken er alleen nog een aantal bovenuit. Van dat soort renners zijn er nooit heel veel geweest. Maar dat ze dan met gemak van de andere wereldtoppers winnen, maakt hun prestatie niet minder groots.

0
Wieler-Joke 20 april 2023 om 14:48

Generaties vergelijken is onmogelijk omdat ze niet tegen elkaar kunnen koersen om het even uit te vechten wie de beste is. Pogacar is gewoon de beste coureur op deze moment, en als Evenepoel zondag zou winnen is die plots weer de beste, zo snel kan het gaan.

0
Romāns Vainšteins 19 april 2023 om 23:20

Het is en blijft een baggerkoers.

Muur van Huy hadden wel 999 vergelijkbare klimmen zijn.

-1
Boomie1 20 april 2023 om 06:54

Ze zouden inderdaad eens een hertekende finale mogen overwegen. Bij de Amstel Luik en Ronde brengt dat toch al meer spektakel. En aan koersen als de E3 en Brabantse Pijl te zien moet het geen 250km zijn voor spektakel

0
VespavanBern 20 april 2023 om 10:04

De ronde meer spektakel sinds de parcourswijziging? Echt waar? Dan raad ik je toch aan om de edities van 2011, 2010, 2008 en 2007 terug te kijken.

0
Kzit Kapot 20 april 2023 om 12:29

Waalse Pijl organiseren op een vlak parcours. Gegarandeerd wint een Belg of een Nederlander.

0
Romāns Vainšteins 20 april 2023 om 13:11

Waalse Pijl er uit (naam klopt ook niet, is meer Rundum Huy) en de Ardense Pijl er in.

Sluit beter aan op Luik qua koers en is ook esthetisch een fraaier parcours.

Maar goed, muur van Huy is een soort van traditie dus die zal er in moeten blijven, bidden dan maar voor een volledig hertekend parcours daarvoor met meer kansen om te schiften. Je zou helemaal in het zuiden kunnen starten en langs Namur kunnen trekken om daar een passage over de Citadel te doen (is ie wel langs 2 kanten benaderbaar?) bijvoorbeeld.

Het huidige gecirkel in dat lelijke achterland daar: kale heuvels, nare bebouwing. Niet onderscheidende klimmen, linke afdalingen.

1
Boomie1 20 april 2023 om 13:41

@vespavanBern, zeker allemaal gezien.

2007 was de Ballan editie, niet mooier dan vorig jaar.
2008 en 2009 waren solo’s van Devolder, herhaald door Gilbert in 2017 op het nieuwe parcours.
2010 was een duel Boonen vs Canc, zelfde als Mathieu vs Wout in 2020.
2011 was een uitzonderlijke editie met zelfoverschatting van Canc.

Anders gesteld, de hertekende finale zorgde voor alsnog mooie edities in de Ronde.

@RV: Huy kun je meenemen als passage, zoals de Muur terugkwam toen de Ronde startte in Antwerpen.
Luik is de laatste jaren ook mooier nu de finish verplaatst is.

0
Blackcanyon 19 april 2023 om 22:36

Het is een stuk makkelijker dan vroeger. Valverde doet niet meer mee en als een Belg de slotklim rijdt zegt ie dit is de muur van oei.

-5
Kzit Kapot 20 april 2023 om 12:36

Blackcanyon, je drukt het nog voorzichtig uit. Behalve Pogacar zelf, deed er niemand mee, zelfs geen Belg die oei zegt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone