Tadej Pogacar benoemt eigen zwaktes: “Ik kan ook instorten”

donderdag 11 november 2021 om 16:51
Tadej Pogacar benoemt eigen zwaktes: “Ik kan ook instorten”

Pogačar en Thomas - foto: Cor Vos

Tadej Pogačar heeft in een podcast met Geraint Thomas gereageerd op uitspraken van onder meer Jonas Vingegaard. De Deen van Jumbo-Visma gaf aan dat het lijkt ‘alsof Pogačar nooit een slechte dag heeft‘, maar de tweevoudig Tourwinnaar spreekt dat tegen. “Net als iedereen kan ook ik instorten”, vertelt hij.

“Ik denk niet mijn tegenstanders bang voor mij moeten zijn”, aldus de Sloveen. “Ik ben nog steeds kwetsbaar en het is niet onmogelijk om mij te laten instorten. Ik ben sterk op de middellange beklimmingen, daar trap ik goede wattages, maar in de langere klimmen ben ik te verslaan. Dat kan ook gebeuren als er geklommen moet worden naar grote hoogtes.”

Daarnaast weet de kopman van UAE Emirates dat zijn ploeg ook niet altijd even sterk ik. “Als ik plots een wedstrijd heb waarin ik geen ploeg om mij heen heb, dan kunnen teams met meerdere kopmannen van ver gaan aanvallen. Dat is dan moeilijker te controleren en daarmee kunnen ze het mij heel moeilijk maken”, geeft Pogačar aan.

De juiste tactiek vinden
Geraint Thomas, die zelf in 2018 de Tour de France won, is onder de indruk van Pogačar. “Hij heeft het wielrennen mee veranderd”, vindt de 35-jarige klimmer uit Wales. “Hij heeft samen met zijn generatie gezorgd voor een nieuwe manier van koersen. Er kan van alles gebeuren, van het begin tot het einde. Natuurlijk is het een motivatie om hem te verslaan, maar je moet de juiste tactiek vinden. Bij INEOS Grenadiers maken we niet meer het treintje waarmee we ons door de jaren heen wel hebben onderscheiden. Want dat zou betekenen dat we Pogačar in een wagonnetje meenemen.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

adelaarvanantwerpen 11 november 2021 om 17:03

Op basis van zijn prestaties op de Portet, Ventoux en Col de la Loze de voorbije twee jaar is dit wel een juiste conclussie. Op de portet won hij wel maar waren Vingegaard en Carapaz toch wel bijna zo goed als hem. Op de ventoux en col de la loze kwam hij toch duidelijk tekort. Op dit soort klimmen geeft Roglic toch wel een betere indruk en Miguel Angel Lopez is op dit soort klimmen ook wel van een hoger niveau.

LaDoyenne 11 november 2021 om 18:51

Vergeet, vooral in het hooggebergte, Bernal niet.

Landeirovic 11 november 2021 om 17:24

Al lijkt me de sterkte van zijn team wel oke te zijn. Als je Formolo, Mcnulty, Majka, Soler, Bennett, Almeida, Polanc, Hirschi hebt. Het kan veel slechter

Groetjesaandevoetjes 11 november 2021 om 18:42

Op papier een sterk team, maar afgelopen Tour vond ik UAE op meerdere dagen toch zwak ogen.

Franco Ballerini 11 november 2021 om 17:25

Pogačar steekt er toch wel met kop en schouders bovenuit. En ik vermoed dat hij gezien zijn leeftijd alleen nog maar sterker gaat worden. Een brokkenpiloot is hij niet, hij lijkt ook prima zijn piekmomenten te kunnen plannen. Kortom, potentiële kandidaat voor recordhouder aantal Tour overwinningen.

Jean Dumas 11 november 2021 om 17:56

Zit wat in, als je kijkt naar Col de la Loze 2020 en het feit dat de vorige Tour relatief weinig hooggebergte kende. Maar hij houdt het verlies binnen de perken, zoals Hinault.

Lalsacien 11 november 2021 om 18:05

De col du Granon is een moordenaar. Daar heeft trouwens iedereen het moeilijk maar misschien Pogacar wat meer dan zijn directe concurrenten.

Jean Dumas 12 november 2021 om 06:04

De Granon is te vergelijken met het steile deel van de Ventoux tot Chalet Reynard, dus 10-11 km met 9-10%.

Davide Lappartiente 11 november 2021 om 18:14

Pogacar instorten? Storten in een ravijn misschien, dat kan zelfs de allerallerallergrootste renner van deze generatie overkomen. Hij kan vooral goed acteren dat hij moe is. Soms kun je hem na de aankomst erop betrappen dat hij even uit zijn rol valt en vergeet te doen alsof. In de derde week van een grote ronde blijft hij zo fris als een hoentje. Als hij al een handvol seconden verliest, heeft hij daarvoor al minuten gepakt op de rest. Hij wint elke wedstrijd waar hij een doel van maakt. Af en toe deelt hij een cadeau uit zoals een ritoverwinning in de Tirreno of in de eerste week van de Tour toen hij mentale spelletjes speelde met Roglic. Hopelijk kan die laatste hem volgend jaar in de Tour opnieuw bekampen en legt Tadej de ronde niet reeds in de eerste week in een beslissende plooi.

Marik 11 november 2021 om 18:31

Als de grote kampioen zelf moet gaan uitleggen waar hij is te verslaan…..gekker moet het toch niet worden. Het geeft mij aan dat deze man heel zeker van zijn zaak is en dat je zijn woorden met een flinke korrel zout moet nemen. Mijn wenkbrauwen gaan er zelfs een beetje van omhoog staan. Hij doet wel erg zijn best om te vertellen dat hij niet onoverwinnelijk is.

Reiger 11 november 2021 om 19:01

Pogacar is net als de meeste toppers ook een realist. Hij zegt slechts wat de concurrentie al weet. Wanneer iemand een slechte tijdrit of sprint heeft weet ook iedereen dat. En zijn verhaal bevestigd wat er op bepaalde beklimmingen zoals de Mont Ventoux aan de hand is geweest.

Panache 11 november 2021 om 19:09

Dan wordt het tijd om Alto de Letras in het parcours op te nemen.

Alfons Haavers 11 november 2021 om 20:22

Hmm ik weet het niet, ik denk niet dat hij in het hooggebergte echt te pakken is. In een wat langere vlakke tijdrit behoort hij niet echt tot de wereldtop, dus ik vermoed dat het eerder daarin moet gebeuren. De vraag is alleen door wie. Roglic kan dat misschien wel.

vevie 12 november 2021 om 00:46

De man is praktisch onverslaanbaar zonder pech, ziekte of valpartij. Ik ga ervan uit dat de meesten hun schouders ophalen bij dit bericht en denken ‘het zal wel’.

Headlines

Materiaalzone

Populair