Jonas Vingegaard over bijzondere ontwikkeling in 2021: “Veel geleerd over mezelf”

maandag 8 november 2021 om 15:10
Jonas Vingegaard over bijzondere ontwikkeling in 2021: “Veel geleerd over mezelf”

foto: Cor Vos

Voor Jonas Vingegaard was zijn derde seizoen bij Jumbo-Visma het beste jaar tot nu toe. De 24-jarige Deen nam de rol van kopman over in de Tour de France nadat Primož Roglič moest opgeven, en werd knap tweede. In gesprek met Cyclingnews blikt hij uitgebreid terug op 2021. “Ik wilde een betere helper worden en stappen maken als renner. Maar ik heb veel meer bereikt. En ik heb veel geleerd over mezelf”, vertelt hij.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Voor Vingegaard was 2021 een topjaar, met als uitschieter zijn tweede plaats in de Tour de France, maar ook een tweede plek in de Ronde van het Baskenland, eindwinst in de Wielerweek van Coppi en Bartali en ritwinst in de UAE Tour. “Ik ging het seizoen in zonder al te veel verwachtingen, maar ik heb een geweldige ontwikkeling achter de rug. Ik ben daar heel blij mee. Ik wilde een betere helper worden en stappen maken als renner. Maar ik heb veel meer bereikt dan dat”, geeft hij aan.

Vingegaard zegevierde in de UAE Tour – foto: Cor Vos

“Maar ik wil mij graag blijven focussen op mijn ontwikkeling en verbetering. Dat geldt ook voor volgend jaar”, aldus Vingegaard. “Ik heb veel geleerd over mezelf en hoe ik bepaalde dingen moet aanpakken. Er was in de Tour veel druk en mensen spraken erover, maar ik heb het goed verwerkt. In het verleden heb ik wel problemen gehad met de verwachtingen die van mijzelf had. Nu wil ik gewoon mijn best doen en is er minder focus op het resultaat. Dat is echt anders dan vroeger.”

Toch weet Vingegaard dat er wat van hem verwacht wordt. “Ik wil nog steeds resultaten behalen. Maar in de Ronde van Polen, tijdens mijn eerste profjaar, begon ik als leider aan de slotrit. Toen kon ik de druk niet aan, omdat ik dacht dat ik moest winnen. Dat soort dingen heb ik nu beter onder de knie. En zo lang ik zie dat ik mijzelf fysiek en mentaal kan blijven verbeteren, dan ben ik tevreden”, stelt hij.

Tadej Pogačar
In de voorbije Tour de France stuitte een 24-jarige Vingegaard op Tadej Pogačar, en de Sloveen zal in 2022 zijn titel in de Tour opnieuw gaan verdedigen. “Het lijkt erop alsof hij geen slechte dagen heeft op de fiets, maar ik hoop dat we hem kunnen verslaan”, zegt de Deen. “Dat wordt ons doel. De Tour is de grootste wedstrijd van het jaar, dus het zou ongelooflijk zijn om die te winnen. Ik zie geen zwaktes bij Pogačar. Hij is goed in alles, maar we moeten er gewoon elke dag staan en ons best doen.”

Vingegaard in het wiel van Pogačar – foto: Cor Vos

Tourstart in Kopenhagen
“Ik geef in 2022 de voorkeur aan de Tour de France, omdat die volgend jaar begint in Denemarken. Maar het kan ook zijn dat we met twee kopmannen beginnen aan de Tour”, legt Vingegaard uit. “Het kan wel zo zijn dat de ploeg wil dat ik de Vuelta rijd, en dan zal ik dat ook doen, maar persoonlijk zou het geweldig zijn om de Tour te rijden. Als de start niet in Denemarken was, dan had ik graag de Vuelta of de Giro gereden. Natuurlijk wil ik dat in de toekomst wel graag doen.”

De Deen debuteerde afgelopen zomer in de Ronde van Frankrijk en voelde daar een bepaalde spanning. “Er is iets speciaals en je voelt dan echt dat je daar bent. Het zou mooi zijn als ik de Tour weer kan rijden en daar hoop ik op, maar ik heb het nog niet gehoord van de ploeg. Ik zie wel wat het wordt. Ik ben er zeker van dat we met een goed plan komen”, weet hij. “Maar mijn focus ligt op mijn ontwikkeling. Ik weet ook niet of ik als kopman zal starten. Dat bepaalt de ploeg, maar het zou mooi zijn.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Deo 8 november 2021 om 15:26

Heeft die krachtige dijbenen die je de laatste tijd bij de toppers ziet. Pogacar, Roglic, Carapaz en nu ook Vingegaard zijn sprinters vergeleken met Froome.

0
josi 8 november 2021 om 15:30

Vingegaard heeft dit seizoen reuzestappen gezet. Hopelijk kan hij die lijn volgend jaar doortrekken. Hij heeft nog niet het constante van Pogacar of Roglic, maar heeft in principe alle wapens in huis om ooit op het hoogste schavotje in een grote ronde te staan. Hij zal vast wel aan de Tourstart verschijnen, naast Roglic, dat hebben ze volgens mij bij TJV al wel een beetje door laten schemeren.

0
Panache 8 november 2021 om 16:44

Ineens hadden we daar Jonas Vingegaard. Een tweede plek in de Tour is niet zomaar iets, dat is groots. Hoe ze het flikken weet ik niet maar de begeleiding van Vingegaard van talentvolle onzichtbare tot de één na beste in de grootste race van het jaar is als er netjes binnen de lijntjes wordt gekleurd een wereldprestatie van TJV.

0
Michiel 8 november 2021 om 16:48

Jonaaaaaaaaas

0
Romāns Vainšteins 8 november 2021 om 17:10

Als ze mij hadden verteld van die gast heeft pokkelang bij de visafslag gewerkt had ik het zo geloofd ook joh.

0
Franco Ballerini 8 november 2021 om 17:52

Aan zijn postuur te zien inderdaad hooguit een blauwe maandag bij de visafslag. Wel een mooi heroïsch verhaal.

0
Shinzawai 8 november 2021 om 18:36

Vingegaard en Roglic naar de Tour, Kruijswijk en Dumoulin naar de Giro?

0
Michiel 8 november 2021 om 19:01

Dat is zeker mogelijk, maar weet jij dan een Nederlandse renner te noemen die mee gaat doen in de TDF?

0
Dahu 8 november 2021 om 19:44

Teunissen?

0
Groetjesaandevoetjes 9 november 2021 om 09:45

Gesink zal de tour wel weer doen

0
I. Karner 8 november 2021 om 20:57

@Michiel
Gesink, Teunissen en Kruijswijk naar TdF, Dumoulin naar Giro

0
Mystieke_Monnik 9 november 2021 om 11:27

Ik hoor vooral veel van toppers die NIET naar de giro gaan volgend jaar. Mooie kans voor Tom inderdaad!

0
Murcia 9 november 2021 om 12:02

Vooral de volwassenheid in de Tour viel op, de druk nam immens toe maar hij bleef overeind en pakte een tweede plek. Overigens zag je al in Baskenland dat hij progressie had gemaakt. In de Dauphine was die bergetappe achter Padun ook al een teken dat hij op verschillende manieren kan koersen. Nu komt er een nog moeilijkere opdracht, namelijk bevestigen en we moeten afwachten of dat lukt. Binnen deze ploeg en met iemand als Roglic om hem heen die zeer belangrijk voor zijn ontwikkeling was en is zie ik dat goed komen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone