Sven Nys verkent hoge balken op WK-parcours: “Écht op heel cruciale plek”

vrijdag 3 februari 2023 om 09:18
Sven Nys verkent hoge balken op WK-parcours: “Écht op heel cruciale plek”

foto: Cor Vos

Sven Nys verkende donderdag al het WK-parcours en daarbij vielen de balken op bij de tweevoudige wereldkampioen. Die zijn namelijk verplaatst naar een hellende strook aan het einde van het rondje. “Ze liggen écht op een heel cruciale plek en zijn hoog. Op de limiet, denk ik: 40,9999 centimeter”, zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Nys was als manager van Baloise Trek Lions mee met zijn rensters Shirin van Anrooij en Lucinda Brand om alvast te verkennen. De balkenpartij is volgens hem niet te vergelijken met andere crossen. “Het is heel wat anders dan de balken die we gewoon zijn van de Superprestige of de X2O Trofee tegenwoordig: die zijn 35 centimeter hoog en makkelijk te doen, maar hier liggen ze zoals ze vroeger lagen”, herinnert Nys zich.

“Dunne planken, hoog én bergop: dus als ze je met iets meer lef kunt nemen, lig je boven tien meter voor om dan via de trap op de finish af te stevenen. Een finish die overigens ook lichtjes bergop ligt, wat je in de cross bijna nooit ziet. Moest ik terug koersen, zou ik zeggen: Hallelujah!”, geeft hij aan.

Paul Herygers: “Als je afstapt, krijg je een seconde aangesmeerd”
Ook Paul Herygers, wereldkampioen van 1994 en tegenwoordig analist voor de tv, deed een rondje over het parcours. “Ik doe het bijna in mijn broek”, zegt hij met een knipoog bij Sporza. “Het is de bedoeling om te springen, want als je afstapt, krijg je een seconde aangesmeerd. Ze liggen extreem hoog en ze liggen strategisch. Pak hier een seconde met de perfecte sprong en dan is het niet ver meer. Voor een echte jumper kunnen ze niet beter liggen.”

Lees ook:
Dit is het gewijzigde parcours van het WK veldrijden 2023 in Hoogerheide
Dit artikel delen:

12 Reacties

Oblomov 3 februari 2023 om 10:09

Ondertussen springen Guus van den Eijnden en Tibor del Grosso er gewoon overheen tijdens hun koersverkenning op Youtube. Een junior en een tweedejaars belofte die verder niet bekend staan als de Puck Pieterse van hun leeftijdscategorie.

Maar goed, laat dat de complotdenkers vooral niet tegenhouden. Een mens moet een hobby hebben.

2
wielerlover 3 februari 2023 om 12:15

Tuurlijk geraakt (bijna) iedereen daar wel over op een verkenningsrondje, maar het is nu toch ook niet vergezocht dat Puck en Mathieu wel degelijk een voordeel hebben op respectievelijk Fem en Wout. Als de voormalige crossers Herygers en Nys dan zeggen dat het wel serieus is, dan geloof ik hen wel. Tuurlijk kijken ze er ook naar met een Belgisch randje, maar als we van Adrie kunnen zeggen dat hij los van staat van dergelijke voorkeuren bij zijn analyse, dan van hen ook.

1
Oblomov 3 februari 2023 om 15:45

Herygers ziet altijd beren op weg, als hem gesuggereerd wordt dat die er wel eens zouden kunnen zijn. Van Aert komt hier probleemloos overheen.

Nys zal zich voornamelijk zorgen maken over de medaillekansen van Van der Haar. Niet ten onrechte, want bij beelden van de parcoursverkenning zie je Puck Pieterse en een kliek Nederlandse junioren probleemloos over de balken heen springen terwijl vlak daarachter Lars van der Haar van de fiets moet.

-1
Pizzi 3 februari 2023 om 09:51

Héérlijk dit!

1
Asje Menou 3 februari 2023 om 16:55

Ik moest wel even slikken toen ik zag hoe hoog die balkjes zijn, en dan op een plek waar de route omhoog loopt. Ik denk eerlijk niet gezegd dat ik daar overheen zou komen, en ik vermoed dat als de vermoeidheid toeslaat die balkjes voor scherprechter zouden kunnen spelen op een wellicht onverwachte manier.

1
LeoR 16 3 februari 2023 om 09:36

En dat allemaal door die sponsor, dik tegen de zin van A3.. :p

0
Sjaak P 3 februari 2023 om 11:08

Het schijnt dat Nys al dagenlang rondjes rijdt en bidons morst.

0
Mooie Sjors 3 februari 2023 om 09:57

Dolkomische toestanden toch weer in veldritland, waar een kleine sport groot in kan zijn. :D

-1
Klein Pierke 3 februari 2023 om 12:28

Ik trek alvast weer een nieuwe zak popcorn open….

“Voor een echte jumper kunnen ze niet beter liggen. Je zou denken dat het er om gedaan is. Maar het had een andere reden, eentje die ik niet vind.” (Herygers)

Dit soort commentaren helpt ook niet echt :-)

-1
Steven_E 3 februari 2023 om 15:23

Dat laatste was gerelateerd aan Adrie die zei dat je geen balken hoeft te leggen waar er modder ligt. Maar modder is er nu dus niet te vinden.

0
Romāns Vainšteins 3 februari 2023 om 11:28

Welke hoort niet in het rijtje thuis?

‘De balkjes staan er voor de sponsor’
‘De doping was voor mijn hond’
‘Die shit zat in een duif’

-6
Fast Freddy 3 februari 2023 om 13:22

De laatste, want dat kan waar zijn.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone