Sven Nys: “Van der Poel is bij momenten fenomenaal”
Sven Nys - foto: PhotoPress.be
woensdag 31 oktober 2018 om 08:56

Sven Nys: “Van der Poel is bij momenten fenomenaal”

Tijdens de eerste veldritten van het seizoen toonde Mathieu van der Poel zich een klasse apart. De veelgehoorde kritiek dat zijn dominantie de veldritsport saai maakt, wordt niet gedeeld door Sven Nys. De teammanager van Telenet-Fideo kijkt met bewondering naar de prestaties van de Nederlander.

“Je kan dat saai vinden, ja. Of je kan er vol bewondering naar kijken en genieten”, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. “Van de klasse die hij uitstraalt. Van het gemak waarmee hij rondfietst, bochten aansnijdt, over balkjes jumpt… Dat is van een ongelooflijke schoonheid en niveau.”

Desondanks acht hij Van der Poel niet onklopbaar. Nys denkt dat hij te verslaan is op explosiviteit en techniek. “Met de fysieke capaciteiten van Wout heeft het niks te maken. Hij mag dan wat ‘logger’ ogen, het is puur spiermassa als gevolg van zijn switch naar de weg. Hij en Mathieu rijden ongeveer even snel. Maar per balk of bocht geeft hij wel een paar seconden toe. Dat maakt de kloof tussen beiden weer net iets groter. Los daarvan doet Mathieu dingen waar de concurrentie totaal geen antwoord op vindt. Fenomenaal, bij momenten.”

Nys verwacht echter niet dat het wedstrijdbeeld op korte termijn zal veranderen. “Ik vrees dat hij op zwaardere parcours nóg makkelijker zal winnen”, voorspelt hij. “Hij heeft alle troefkaarten in handen. Alleen… Mathieu is ook maar een mens. Die niet immuun is voor conditionele dipjes. Zo gaat het vaak in de cross: in enkele dagen tijd kan de wereld er plots helemaal anders uitzien”, voorspelt hij.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
31 oktober 2018 09:19
De expert spreekt en dat zegt genoeg .
31 oktober 2018 09:22
Waar mathieu over de balken jumpt lijkt wout er letterlijk over te kruipen man man..
    31 oktober 2018 11:33
    Nou echt. Dat doet iedere keer weer pijn aan de ogen. Moet ik erbij zeggen dat Mathieu het er wel heel makkelijk uit laat zien, dan ziet het er bij een ander al vrij snel onbeholpen uit.
    31 oktober 2018 14:49
    Ik dacht dat Van Aert eens hard is afgestapt aan de verkeerde kant van de fiets, met een gescheurde milt tot gevolg. Wellicht dat dat meespeelt.
    31 oktober 2018 19:40
    @trickstuff... klepel / klok ? Die milt blessure was toch bij Albert al weet ik niet meer hoe dat kwam. Van Aert is eens op training hard afgestapt met een sleutelbeenbreuk als gevolg. Van der Poel idem ditto, die miste toen 5 wedstrijden, de enige die Van Aert dat seizoen won, en ging daarna vrolijk verder met als resultaat 30 starts, 30 x winst.
31 oktober 2018 09:23
Amen
31 oktober 2018 09:39
Het wordt (mij) niet helemaal duidelijk hoe MvdP volgens Nys dan zou moeten worden geklopt op de onderdelen techniek en explosiviteit. Hij geeft - terecht - juist aan dat de techniek van MvdP outstanding is. Iemand?
    31 oktober 2018 09:49
    Ik denk dat hij bedoelt dat daar nog winst is te behalen voor de concurrentie. Nys geeft aan dat Wout en MVP even snel rijden, maar dat het verschil in de bochten en andere technische momenten gemaakt wordt. Als de concurrentie daar dichter bij MVP zou komen, zouden ze dus daar de winst pakken.

    ( Ik moest ook even goed zoeken naar de logica )
    31 oktober 2018 12:03
    Ah, dank je, ja, zoiets moet het zijn. Ook een manier: de aspecten waarop de ander beter is zijn de gebieden waarop je hem kunt gaan bestrijden :). Je kunt ook een Van Hooydonckje doen: je eigen sterke punten verder uitbouwen (in zijn geval het nemen van vrije trappen). Maar denk dat dit in voetbal beter werkt dan in het veldrijden/wielrennen.
31 oktober 2018 10:36
Als WVA MVDP zou kunnen kloppen dan is het op een parcours als de Koppenberg morgen. Op een goede dag rijdt WVA de 'verharde' hellingen echt hard en flitsend op. Echter moet daar dan wel een mindere dag van MVDP tegenover staan ..
31 oktober 2018 10:49
WVA is de renner met de grootste motor. MVDP de renner met de beste techniek en de meeste explosiviteit in de benen. WVA is voor mij daarom de mindere veldrijder van de 2. Op de weg is ie volgens mij daarom net in het voordeel.

Ik kan me wel niet van de indruk voldoen dat WVA altijd een vermoeide indruk heeft. Traint die jongen niet te hard, al dan niet met het oog op het wegseizoen?
    31 oktober 2018 13:08
    Daar heb ik vrij weinig tot niets van gezien in rechtstreekse duels op de weg. Ook daar wint Van der Poel.
31 oktober 2018 11:20
Zoals het er nu staat klinkt het inderdaad vreemd. Techniek en explosiviteit zijn nu net de sterke kanten van Van der Poel, die hem moeilijk te kloppen maken. Van Aert moet het van zijn vermogen hebben, maar is dat van Van der Poel zoveel kleiner??
    31 oktober 2018 19:44
    Het is één van de mythes die het orakel van Scherpenheuvel graag in stand houdt om nog wat positiefs aan de Belgische kijkers / luisteraars te kunnen melden.
31 oktober 2018 11:39
Sterke analyse van Nys, zoals (bijna) altijd. Koers lijkt idd saai, maar ook ik geniet enorm van de speciale klasse van MvdP.
Wat betreft zijn punt over techniek en explosiviteit zit ik op de lijn van Barcanoord.
Bovendien: ondanks zijn suprematie is vooraf WvA zeker niet uit te vlakken, hij kan er zomaar ineens weer staan. Zeker op de Koppenberg
31 oktober 2018 12:05
Hoe laat begint het spektakel (hoe zei Renaat dat in de Giro ook alweer) op de Koppenberg? Heerlijk, gewoon weer Sporza.
    31 oktober 2018 12:27
    Vrouwen 13.45, met veel kanshebbers. Mannen reguliere tijd: 15.00. Met vertrouwd commentaar hoewel Renaat Schotte eigenlijk op de plek van Wuyts zou moeten zitten.
31 oktober 2018 12:09
Sterke analyse?

Hoe snel telt ie op zijn vingers? Per bocht een paar seconden verliezen is schromelijk overdreven natuurlijk.
    31 oktober 2018 13:06
    "Een paar seconden per bocht" bij manier van spreken natuurlijk.
    Het is wel minstens 2 seconden per ronde als er balkjes zijn (afremmen, springen, optrekken). En op een parcours met veel technische, scherpe bochten zullen er ook wel een paar seconden bijkomen vermoed ik. En als je op die manier per ronde 4 seconden verliest, en dat maal gemiddeld 9 ronden, dan weet je het wel.
    31 oktober 2018 14:07
    @ Melkzuur
    Prima - jouw analyse is een stuk beter dan die van Nijs. :-)
31 oktober 2018 13:09
Helemaal eens met Nys.
31 oktober 2018 17:30
Bij wegwielrennen is dat hele geijl van (sowieso) balkjes en (in mindere mate maar toch ook aanzienlijk) bochten een flink stuk minder belangrijk net zoals loopstukken waar die van Aert dan weer goed in is.

Een goed gedeelte van zijn geweldigheid valt dus, poef, uit wanneer MvdP voor de weg zou kiezen. Zou dat iets zijn dat hij vreest ?
31 oktober 2018 18:17
@Romans Vainsteins
Geen vrees over eigen kunnen maar vrees voor minder makkelijk winnen en leven. Maar fenomenale dingen doen en de ander doen verbleken, dat gaat er op de weg ook bij zijn.
    31 oktober 2018 19:42
    We kijken er allemaal, al een tijdje, naar uit ja.
    31 oktober 2018 20:46
    @RV ... EK op de weg gemist? NK op de weg gemist?
    31 oktober 2018 21:03
    @yo-eddy
    Denk het wel. Hij heeft een hekel aan plaatselijke rondjes haha.
31 oktober 2018 20:49
Tsja, tegen een VdP in topvorm is werkelijk niets te beginnen, dus de laatste zin daar zit wel wat in. Er is alleen kans als Mathieu een dipje of pech heeft, net als vorig jaar ...... en het jaar daarvoor ...... en .......

Reacties zijn gesloten.