Sven Nys: “Het is een eer dat Mathieu mij evenaart”

Door , maandag 19 februari 2018 om 09:30
Sven Nys: “Het is een eer dat Mathieu mij evenaart”

foto: Orange Pictures

Mathieu van der Poel boekte gisteren zijn dertigste seizoenszege. Daarmee evenaarde hij zegerecord van Sven Nys uit 2007. “Als iemand het kon, was hij het”, zegt Nys tegenover Het Nieuwsblad.

Alweer elf jaar geleden wist Nys in zijn wonderjaar dertig zeges te vieren. “Hij heeft mij laten beseffen hoe gigantisch veel dertig zeges zijn. Als renner sta je daar zelf niet bij stil”, aldus Nys. “Door hem geniet ik nu nog meer van mijn eigen zegereeks.” Net als Van der Poel wist ook Nys geen wereldkampioen te worden in zijn jaar van dertig overwinningen. “Het is weinigen gegeven om na een WK-debacle mentaal de knop om te draaien en telkens opnieuw op topniveau te presteren”, complimenteert Nys Van der Poel.

De meervoudig wereldkampioen is onder de indruk van de jonge Nederlander. “Zoals Mathieu nu rondrijdt, wint hij nog een paar keer. Dit seizoen lukt het niet meer, maar hij is in staat om 35 crossen in één winter te winnen.”

Nys is bang dat multitalent Van der Poel zichzelf teveel doelen stelt. “Hij rijdt ook nog op de weg en op de mountainbike. Hij moet oppassen dat hij niet te veel hooi op zijn vork neemt en zich gaat overbelasten”, luidt de waarschuwing van Nys.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Jean Dumas 19 februari 2018 om 09:37

Fantastische reactie, want de concurrentie was in Svens tijd groter. Kampioenen als Nys weten bovendien hoe moeilijk het is een jaar lang top te zijn en dan ook nog wereldkampioen te worden.

Sebas 19 februari 2018 om 09:42

Prachtige reactie inderdaad. Een groot kampioen, Sven Nys … Op en naast de fiets.

assen 19 februari 2018 om 09:49

Je kunt niet zeggen dat in zijn tijd de concurrentie groter was, dat volgt niet uit de resultaten. Het zou zomaar kunnen dat men nu net zo goed is als in zijn tijd (of zelfs beter), maar dat het niveau van MvdP en WvA hoger is dan wat Sven ooit heeft behaald.

Zou kunnen.

ditisdavid 19 februari 2018 om 09:52

@Jean
Als je bekijkt dat deze generatie ook achter MvdP en WvA de voorgaande generatie nu al compleet heeft overvleugeld, dan lijkt het omgekeerde me eigenlijk waar. Pak de toptien van een gemiddelde grote cross en de namen daarin hebben gemiddeld een jaar of twee tegen Nys gereden. Dat zegt in ieder geval iets over de tegenstand van Nys later in zijn carrière.

xistnc 19 februari 2018 om 09:56
Quote van Jean Dumas:
de concurrentie was in Svens tijd groter

Groter, inderdaad. Dat lijkt me redelijk goed objectief vast te stellen. Omdat de niveaus van meer toprenners dichter bij elkaar lagen. Maar de concurrentie van Sven Nys was destijds niet per se beter dan de concurrentie van MvdP dit jaar.

Craig Vanderswag 19 februari 2018 om 10:08

Mooie woorden, daar kan Roger De Vlaeminck nog wat van leren.

Wheely 19 februari 2018 om 10:37

Ha, evenAert. Flauwe grap van Sven.

maklukzat 19 februari 2018 om 12:07

Waarschuwing naar Van der Poel lijkt me op z’n plaats. Meest waardevolle opmerking. Van der Poel neemt teveel hooi op de vork.

poeske 19 februari 2018 om 14:21

Beiden 30 crossen gewonnen. Hoeveel starts in crossen had Sven, en hoeveel starts had Mathieu daar voor nodig?

schipperaar 19 februari 2018 om 14:47

@maklukzat
Voor Nys moest alles wijken, trainen op kerstdag, geen friet of chocola(zijn zoon wel) waar Mathieu meer lijkt te genieten(frietchinees) èn ontspannen.
Hoe zouden tienkampers het volhouden met zoveel hooi?

Natte spons 19 februari 2018 om 15:39

Vergelijk met tienkampers is natuurlijk belachelijk, maar dat weet Schipperaar zelf waarschijnlijk ook wel.
Tienkampers hebben maar een paar toernooien in een jaar en tevens hebben ze tegenstanders die ook al die diciplines moeten doen.

KnightBiker 19 februari 2018 om 15:56

@Schipperaar
10 kampers zijn zelden de beste op de individuele nummers ten opzichte van degene die zich specialiseren op 1 nummer, Daphne Schipper is dan ook gestopt om zich alleen op sprint nummers te specialiseren.
Misschien moet schipperaar zich net als Schippers zich ook maar beter specialiseren op trollen en niet op inhoudelijke reacties: #knowyourtalents

Gebruikersnaam 19 februari 2018 om 16:04

Nys moest het opnemen tegen de toppers van de vorige generatie (De Clercq, Vervecken, Groenendaal, etc…). Van der Poel en Van Aert niet, want die toppers waren Albert, Boom & Stybar en die waren allemaal weg. Ze hebben het nog effe moeten opnemen tegen Nys zelf, die ondertussen al 2 fietsgeneraties ouder en dus al bijna 40 was.

Dan blijft het moeilijk om te bepalen welke generatie sterker was, maar voor VDP en VA zijn de omstandigheden aanzienlijk gunstiger.

jv88 19 februari 2018 om 16:11

@ maklukzat, idd zie ook Vos. Is het niet direct zijn het de jaren erna wel dat je jezelf een keer tegen komt.

Hopelijk snel naar de weg. Swinters een paar crossjes en thans it. Beter dan dit wordt het toch niet.

Kaasjekaas 19 februari 2018 om 16:25

Toen Nys nog rond reed was ik niet echt fan van hem, maar dat had ik toen helemaal verkeerd gezien. Wat een fantastische man is dit, hopelijk blijft hij nog lang betrokken bij de sport.

schipperaar 19 februari 2018 om 16:43

@spons and knightbiker
Heb al eerder aangehaald dat een tienkamper 45 rond liep en niet op de 200 en dat tienkampers de rest vh jaar kunnen luieren is ook belachelijk natuurlijk.
Dafne koos voor de sprint door aanhoudende knie problemen bij het springen in de zevenkamp maar mist het wel, veel gezelliger.
Hoogenband gaf laatst al aan dat schaatsers, zwemmers, atletiekers veel van elkaar op kunnen steken en vdp gaf afgelopen jaar al aan dat cross, mtb en weg elkaar niet in de weg zitten, nu de baan nog.
Bij Marianne speelde vooral andere zaken.

Geraint 19 februari 2018 om 18:36

@gebruikersnaam,

Ook Nys heeft natuurlijk profijt gehad dat Stybar, Boom en Albert er niet meer waren.

Het feit dat Nys drie generaties domineerde en zelfs de vierde generatie (Wout en Mathieu) nog het vuur aan de schenen legde verdient uiteraard alleen maar respect.

teunster 19 februari 2018 om 20:54

Dat zeker Geraint.
En zit de echte vergelijking niet in wat ze buiten de cross presteren?
Nijs heeft ook wel eens een koers gereden toch? Wie weet dit?

Gebruikersnaam 19 februari 2018 om 21:08

@Geraint

Ja, op zijn 38e, wanneer de meeste veldrijders al gestopt zijn en nadat hij al een jaar of 7 tegen Albert en Stybar mocht knokken, waren die 2 weg en had Nys plots vrije baan voor maar liefst 2 seizoenen. Lucky bastard.

bloemist 19 februari 2018 om 22:13

Mathieu is zowel in het veld,de mountainbike als op de weg een klasse apart. Vergelijken met Sven Nijs kan je maar tot 23 jaar en dan staat Mathieu een stuk verder. En wat tegenstand betreft is altijd moeilijk te vergelijken. Ik schat Wout hoger in dan de tegenstanders van Sven,ondanks een wat minder seizoen. Wout is ook nog maar 23 jaar en heeft al een mooie erelijst,hij zit gegoten op zijn fiets een ijzer sterke jongen.

Edd1e 20 februari 2018 om 04:04

@Schipperaar
Ten eerste zijn het atleten en geen atletiekers. Daarnaast is de meerkamp een van de meest blessuregevoelige disciplines die er zijn.

Geraint 20 februari 2018 om 08:21

@Gebruikersnaam,

Je zet het wel heel dik aan nu. Nys heeft zelf in interviews aangegeven dat het voor hem een meevaller was dat Stybar de focus verlegde naar de weg.

En bovendien ben ik toch helemaal niet negatief over Nys? Ik was verkocht van het moment dat ik hem als 13 jarige over balken van 40 cm zag springen in Zonnebeke.

Headlines

Materiaalzone

Populair