Sunweb-ploegleider Visbeek: “Prestatie Matthews in Waalse Pijl historisch”

Sunweb-ploegleider Visbeek: “Prestatie Matthews in Waalse Pijl historisch”

foto: Marcel Koch

donderdag 19 april 2018 om 16:55

Sunweb is onder de indruk van de prestatie van Micheal Matthews in de Waalse Pijl. Bling werd woensdagmiddag vijfde op de Muur van Huy. Ploegleider Aike Visbeek noemde dat resultaat bij Sporza historisch. “Hoe vaak gebeurt het dat de winnaar van de groene trui in de Tour de France het jaar nadien zo’n uitslag rijdt in de Waalse Pijl?”, vraagt hij zich af.

Volgens Visbeek is het niet helemaal de bedoeling om Matthews om te scholen naar een man voor de Ardennenklassiekers. “De fysieke mogelijkheden van Michael reiken heel ver. We willen hem in de klassiekers wel stappen laten zetten. We hebben bewuste keuzes in zijn voeding en training genomen, want we zien in hem een specialist voor de klassiekers. Dat kan ten koste gaan van zijn snelheid, maar hij haalt nog altijd goeie sprintwaardes. Alleen heeft hij dat dit seizoen door pech nog niet kunnen laten zien. De prestaties van Michael in de Ardennen vorig jaar smaakten naar meer en door zijn schouderbreuk na een val in de Omloop werden we ook gedwongen. Dit jaar lag het accent op de Ardennen.”

Teleurstelling in Amstel als motivatie
Ook tijdens de Amstel Gold Race was de Australiër bij de pinken, maar gooide pech roet in het eten. Tegenover WielerFlits gaf Visbeek toen aan dat Sunweb daardoor de zege wel eens gemist zou kunnen hebben. “Die lekke band in de Amstel Gold Race was een mokerslag voor zijn zelfvertrouwen. Daarom was hij extra gebrand op een goed resultaat in Hoei, om aan iedereen en aan zichzelf te laten zien dat hij er klaar voor was. Maar we hebben nog niet zwart op wit staan dat hij na 250 kilometer goed genoeg is om echt diep in de finale nog mee te zijn. In Luik-Bastenaken-Luik gaan we voor Sam Oomen, Tom Dumoulin en Michael. We zullen niet alles op hem zetten, maar hij is wel een van onze speerpunten.”

Dit artikel delen:

39 Reacties

roelieman2 19 april 2018 om 17:01

Erg mooie prestatie van Matthews. Klein aandachtspuntje is wel de manier waarop de groene trui gewonnen is in de Tour. Middels het huidige puntensysteem is het makkelijker voor een niet pure sprinter deze te winnen. Dit wil natuurlijk niets aan beide prestaties afdoen.

thorsen 19 april 2018 om 17:02

Het gevaar schuilt hem er wel in dat Matthews van alles kan, maar in alles ‘net niet’ wordt.

Mac-S 19 april 2018 om 17:12

Knappe vijfde plek voor Bling, dat zeker, maar om dat nou al historisch te noemen? Misschien heeft Visbeek ook last van de warmte, net zoals die geel-zwarte ploegleider? ;-)

Arema Pro Cycling Team 19 april 2018 om 17:15

Historisch was de zege van Tom in de Giro..

Jean Dumas 19 april 2018 om 17:19

In de Tour moet hij de Mur de Bretagne-etappe maar winnen dan.

wulu 19 april 2018 om 17:25

@Mac-s kan je mij nog een sprinter noemen die in de historie van de Waalse pijl in de top 5 is beland?

josi 19 april 2018 om 17:28

Inderdaad een erg knappe prestatie van Matthews. Behoort zeker tot de grote kanshebbers in LBL.

LutsenkoFan 19 april 2018 om 17:29

Het is pas historisch als men het over een jaar of 10 niet vergeet.

WCEendT 19 april 2018 om 17:32

@Roelie
Matthews zijn groene trui was verre van gestolen dus die kanttekening hoeft helemaal niet.

Misschien niet historisch, maar zéér knap zeker.

AZH 19 april 2018 om 17:36

Historisch. Je moer wat zeggen na een dramatisch voorjaar he.

Henkie284 19 april 2018 om 17:37

@wulu Oscar Freire 5e in 2005. Laurent Jalabert won in 1995 zowel de groene trui als de Waalse Pijl.

snoep de hond 19 april 2018 om 17:41

@roelieman,
Waarom is dat een aandachtpuntje? De regels voor de groene trui zijn toch vooraf bekent voor iedereen die aan de Tour deelneemt?

Daarbij is de groene trui van oorsprong niet een trui voor de beste sprinter. Het is namelijk een van oorsprong meer een regelmatigheidsklassement. De regels zijn over de jaren heen dus juist steeds meer aangepast in het voordeel van de sprinter (door o.a. minder punten te geven in bergetappes en tijdritten). Sterker nog afgelopen jaar zijn er nog een aanpassingen doorgevoerd in een poging Sagan meer concurrentie te geven van de pure sprinters.

SolitaryShell 19 april 2018 om 17:41

@wulu

Ik vind Matthews überhaupt geen sprinter.

Pédaleur de charme 19 april 2018 om 17:44

En Sean Kelly flikte het ook wel ns.

Knappe prestatie, maar het woord historisch werd in de historie zelden zo vaak gebruikt als de laatste jaren en is daarmee nogal waardeloos geworden.

Javier 19 april 2018 om 17:45

Prachtige prestatie van een geweldige coureur en ploeg. Comment van @Thorsen is wel degelijk interessant. Ben benieuwd welke kant het uiteindelijk op gaat met Matthews. Hij heeft in het verleden al zelf aangegeven zich niet specifiek meer op de groene trui te richten omdat hij die al heeft gewonnen. Dus op naar nieuwe doelen.

Geraint 19 april 2018 om 17:49

Freddy Maertens won in 77 de Waalse Pijl maar werd achteraf, samen met nog enkelen uit de top tien, geschrapt wegens… Doping

Viktrodriguez 19 april 2018 om 17:59

roelieman2 > Euh, het huidige puntensysteem is juist meer in het voordeel van de pure sprinters en het nadeel van de klimmende types in vergelijking met het verleden. Nu krijg je meer punten voor de reguliere vlakke ritten en minder voor de zwaardere ritten. In het verleden was er juist geen verschil in de etappecategorie, alles leverde evenveel punten op.

En terecht, want het is van origine een regelmatigheidsklassement. Zie een Vuelta, waar mensen als Valverde en Felline strijden om deze prijs. Of een verleden in de Tour, waarin klassementsrenners er regelmatig mee aan de haal gingen. Los van dat die aanpassingen weinig helpen, want ze gaan nog steeds naar beter klimmende sprinters als Sagan en Matthews. Net als dat de recordwinnaar nog steeds Erik Zabel heet, nog zo’n type.

Die aanpassingen in sprintersvoordeel is een van de belangrijkste redenen dat het tegenwoordig verward wordt als een sprinterstrui. Sprinters maken er namelijk eerder een doel van, ze hebben meer kansen dan de klassementsrenners tegenwoordig en van de weinige klimmerskansen gaan er veel naar vluchters tegenwoordig.

west 19 april 2018 om 18:03

Jalabert zal ze alle twee gewonnen hebben (alle twee twee keer)? En dan ga je denk ik al echt terug in de Historie? Kelly, Hinault, Merckx? Hoeveel jaar er overal tussen zat gaat me iets te ver, dan moet je ook gaan kijken naar “hoe” die prestatie is behaald…

wulu 19 april 2018 om 18:10

Ah Jaja uiteraard! Freire had ik niet verwacht. Matthews geen sprinter, wat dan wel? Het is geen Groenewegen,Kittel of Cavendish. Maar wel het type Freire en Jalabert, uitgenaste sprinters die na of op een klim nog bij kunnen zitten en ook nog eens in een massasprint top 5 rijden of zelfs winnen.

ghostwriter 19 april 2018 om 18:16

Het gaat me een beetje ver om een vijfde plaats historisch te noemen. Daarbij hebben we het niet over Cavendish of Kittel maar over Matthews. Iemand die zich al zo’n 4/5 jaar meer op het punchen dan het sprinten richt.

Nibs 19 april 2018 om 18:45

De renaat schotte vd ploegleiders.
Wat @thorsen zegt is idd het probleem in een tijdperk van hyper specialisatie.

west 19 april 2018 om 18:55

Jalabert was zijn tijd natuurlijk ver vooruit, een begenadigd renner met eerst een hyperspecialisatie op de sprint gevolgd door een 180 graden draai naar een hyperspecialisatie bergop.

fringale 19 april 2018 om 19:10

Ik vind Bling een klasbak die enorm kan focussen. WK ? of te zwaar ? Nibali vindt het zwaar maar die wil natuurlijk geen Matthews op het wk

Jacco van Stierop 19 april 2018 om 19:15

Begrijp de nieuwswaarde niet zo. Matthews is geen onaantrekkelijke renner, reed vorig jaar een prachtige Tour, sprokkelt altijd wel wat prijsjes bij elkaar maar een fatsoenlijke klassieker staat nog niet op zijn erelijst. Waarom deze uitslag “historisch” zou moeten zijn is mij een raadsel. Is, ik noem maar wat, 5e worden in Gent- Wevelgem en vervolgens de paarse trui in de Giro winnen dan ook “historisch”? Zo wordt het geschiedenisboek wel heel lijvig.
Zelfs als Roy Curvers 5e zou worden in de Waalse Pijl, moet je heel voorzichtig zijn om die term te gebruiken.

xistnc 19 april 2018 om 19:29

Matthews: “Ploegleider hysterisch na Waalse Pijl”.

  • 1
  • 2

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone