Sunweb-manager Iwan Spekenbrink: “Trots met twee man op het podium”

maandag 26 oktober 2020 om 10:09
Sunweb-manager Iwan Spekenbrink: “Trots met twee man op het podium”

foto: Cor Vos

Een ‘heel mooi plaatje’ vond Iwan Spekenbrink, manager van Team Sunweb, het om zijn renners Jai Hindley en Wilco Kelderman op het podium van de Giro d’Italia te zien staan. “We stonden al eens op het middelste plekje, maar nu met twee man op de andere plekjes.”

“176 deelnemers, de 22 beste teams ter wereld en dan twee plekjes op het podium. Daar kun je eigenlijk alleen maar blij mee zijn”, vertelde Spekenbrink aan de NOS na de afsluitende tijdrit naar Milaan. Daarin begon Hindley in het roze, maar uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in Tao Geoghegan Hart. “We zijn er vol voor gegaan, dus je bent even teleurgesteld als je niet gewonnen hebt. Maar als je probeert wat afstand te nemen en je ziet het podium, dan kun je eigenlijk alleen maar trots zijn.”

De teammanager denkt niet dat er meer had ingezeten. “Ik denk dat wij er echt alles aan gedaan hebben. We zijn hier met heel veel mensen maanden mee bezig geweest. En vervolgens, in het midden van de Giro, hebben we echt het initiatief gepakt die zondag, in die rit naar Piancavallo. En toen zag je eigenlijk dat op het einde Tao toch wegreed, een paar seconden en de bonificaties pakte. Desondanks pakten we op de Stelvio weer als ploeg het initiatief en zijn we vol gaan rijden. Alleen zag je toen dat Ineos counterde en we net niet mee konden.”

Iwan Spekenbrink – foto: Cor Vos

De tactiek van Sunweb in de etappe over de Stelvio zorgde voor veel discussie, onder meer over de vraag of Hindley op de geloste Kelderman had moeten wachten. Volgens Spekenbrink toonde die rit aan dat zijn ploeg met een erg sterke opponent te maken had, namelijk INEOS Grenadiers. “Wij namen daar het initiatief, we hebben er alles aan gedaan. Vervolgens nam Ineos het over. Jai kon daar gelukkig nog mee, die heeft als een anker in het wiel gezeten bij Tao Geoghegan Hart. Als hij dat niet doet, dan loopt hij daar al verder uit.”

Maximaal druk houden
Volgens de manager kon zijn ploeg op deze manier de druk maximaal houden. “Wilco die vol bleef rijden en binnen bandbreedte bleef, Jai die als een anker werkte bij Tao waardoor die niet verder uitliep. Op dat moment hadden we steeds de kaarten in handen. Het werd alleen wel duidelijk dat we met een bijzonder sterke opponent te maken hadden. Voor de etappe naar Sestriere hadden we eigenlijk nog steeds de kaarten in handen. Op dat moment was de uitgangspositie van Wilco nog steeds de beste. Maar toen hij daar niet meekon, bleef er een troef over en dat was Jai.”

“Wij hebben er alles aan gedaan, we hebben initiatief genomen. Ik denk dat we met een heel sterke ploeg hier gereden hebben. We hebben ons laten zien op de beklimmingen. En het bleef dat we met een heel sterke opponent te maken hadden. Het is een compliment dat we zo close waren. En als het dan voorbij is, dan denk ik dat je in de topsport soms ook gewoon zoveel kerel moet zijn om de opponent te feliciteren. Zij waren beter. Dat hoort ook bij sport”, vertelde de Sunweb-manager verder.

Jai Hindley en Kelderman – foto: Cor Vos

Hindley is een van de mannen voor de toekomst bij Team Sunweb. “En ik hoop dat we de ploeg voor de toekomst hebben. Het is een trend die je ziet. Heel veel ploegen, wij ook, hebben heel goed kunnen werken in de lockdown-periode. Renners hebben zich kunnen ontwikkelen.” Daar tegenover staat het vertrek van Kelderman na vier seizoenen bij de ploeg. “Ik denk dat hij bij ons stappen gezet heef. Hij werd vierde in de Vuelta en het podium in een grote ronde is een prachtige bekroning voor zijn carrière. We zijn erin geslaagd het maximale eruit te halen bij Wilco.”

Dit artikel delen:

95 Reacties

platteprijs 26 oktober 2020 om 13:40

Ik weet dat ik nu een naïeve nationalist ben, maar hoeveel grote rondes hebben Spekenbrink en zijn ploegleiders Nederland al gekost. Met een andere tactiek zou de Vuelta met Dumoulin, en de Giro met Kelderman waarschijnlijk wel gewonnen zijn. En dat Spekenbrink ondanks zijn belofte Dumoulin twee jaar lang niet van een betere ondersteuning heeft voorzien, zou ons dat geen derde grote ronde hebben gekost? Ja ik weet het … nationalist en ook nog eens naïef … Maar het zou ook maar weer eens zo kunnen.

VerstandOpNul 26 oktober 2020 om 14:24

Zeker! Met name die Vuelta van Dumoulin heeft raakvlakken met deze Giro.
In die Tour zat Dumoulin ook wel muurvast tussen Thomas en Froome, ik geloof niet dat daar meer in had gezeten met een sterkere ploeg.

En een stap verder gaand: de Giro van Dumoulin heeft hij voor een deel aan de steun van Mollema, Yates en Pinot op een cruciaal moment te danken. Ook daar had het Sunweb-beleid hem de overwinning kunnen kosten..

Domestique 26 oktober 2020 om 14:43

Mja, meestal zijn het toch gewoon de benen van de kopman die beslissen over winst of verlies.

Toen Roglic in extremis de Tour verloor had Jumbo het in ogen van velen hier tactisch ook compleet verkeerd aangepakt. Terwijl Primoz eigenlijk gewoon op een sterkere renner is gebotst.

Dan kan je achteraf wel allerlei scenario’s gaan bedenken waar winst misschien toch mogelijk was geweest, maar in de praktijk hadden de meeste van die scenario’s wellicht tot eenzelfde uitkomst geleid, namelijk: er was iemand beter.

Dr op en dr over 26 oktober 2020 om 14:49

Tactiek maakt geen ruk uit als je de benen niet hebt om te volgen.

En die benen had kelderman duidelijk niet meer. Dus dan kan je het wel op de ploegleiding schuiven en/of tactiek, maar het waren toch echt gewoon Kelderman z'n benen die niet beter konden.

KimJungPoels 26 oktober 2020 om 14:51

Tsja je kunt het ook omdraaien. Hoeveel wielervreugde en spanning hebben Spekenbrink en zijn omkadering ons als Nederlanders al niet opgeleverd.

Je kunt van alles vinden van Sunweb, maar ze halen vaak wel echt heel veel uit renners. Dus wie zegt dat gasten als Dumoulin (vooral) en Kelderman ooit in deze positie waren gekomen zonder Spekenbrink en zijn ploeg.

Met Jumbo en Sunweb zijn er twee ploegen met een behoorlijk Nederlandse insteek die bij de beteren van het peloton horen als het gaat om het opleiden van renners. Na heel wat jaren waarin we blij mochten zijn met een keer een top-10 plek in een etappe, mogen we daar ook wel eens bij stil staan.

Sunweb zal deze ronde wellicht niet alles perfect hebben gedaan, maar ze hebben wel heel veel goed gedaan. Met een zeer onverwachte tweede en een ietwat onverwachte derde plek als gevolg. Daarmee is er 1 ploeg die het beter heeft gedaan, maar ook 20 die het minder hebben gedaan.

Dr op en dr over 26 oktober 2020 om 14:46

Hulde voor Sunweb !! Prachtig resultaat voor Hindley en Kelderman, al merk je dat hier niet echt terug als ik sommige reacties zo eens lees.

Wel raar als je beseft hoe de derde plek van Kruijsraketje vorig jaar bejubeld werd. Blijkbaar zijn er dus echt mensen die denken dat Kelderbeest ook maar één seconde sneller geweest zou zijn als Hindley zich had laten uitzakken ?

Denk het toch van niet, nu was Hindley nog een mooie rem op het Ineos duo. Mocht hij daar niet bij hebben gezeten, dan had Kelderman in die rit gewoon een minuut of vier verloren.

Minuten die zaterdag overigens ook gewoon verloren had als de mannen van Almeida en Nibali waren gaan rijden. Anders had hij zaterdag gewoon vijf minuten aan z’n broek gehad d’n Wilko.

Maar geweldig resultaat iig voor de ploeg en de renners. :)

VerstandOpNul 26 oktober 2020 om 16:25

Mensen die denken dat wielrennen alleen een kwestie is van ‘heel hard fietsen’ schrijven meestal geen bijster interessante bijdragen op deze site..

Dr op en dr over 27 oktober 2020 om 07:45

Dat mogen we inderdaad wel van jou bijdrages hier zeggen @NULVERSTAND.

Veel verder dan reageren op wat anderen hier schrijven kom je inderdaad nooit. Ik heb in al die tijd hier op de site nou nog nooit eens een stukje van je gelezen waaruit blijkt dat je ook maar enigszins verstand of inzicht hebt in de wielersport.

In plaats van nu eens een keer met een goed beargumenteerd stuk te komen, waarin je uitlegt waarom je een bepaalde mening bent toegedaan. Of een fatsoenlijk onderbouwde visie op het geheel, waardoor je anderen misschien kan overtuigen van het feit dat je dus toch iets van de fietssport begrepen hebt.

Maar nee dat is blijkbaar iets te veel gevraagd ?

Dus bij deze wederom bedankt voor je zeer constructieve bijdrage aan het geheel hier.

kampie 26 oktober 2020 om 15:00

Ik denk dat Iwan en Wilco prima slapen, Iwan zeker. Behalve dat dit resultaat ook mooi is ben ik t niet met m eens, en velen met mij niet. Ze hebben wat Flinke steken laten vallen simpel zat, lees Zonneveld maar. Maar ze hebben tegelijk een fantastische giro gereden. We mogen alleen daarom al tevreden zijn en hopen dat Wilco zijn hernieuwde vertrouwen in resultaten omzet.

Ouwe Taaie Bask 26 oktober 2020 om 15:19

Dat Heart wel even 2 minuten sneller de slotklim in stelvio was opgefietst
zonder hindley in zijn wiel is echt wel het allerdomste wat ik hier ooit heb gelezen.

Joaquim Agostinho 26 oktober 2020 om 15:24

Je onderschat jezelf…

Dr op en dr over 27 oktober 2020 om 07:47

Inderdaad je onderschat jezelf. Blijkbaar is zelfs het spellen van de beste man z’n naam al een leveltje te hoog voor je.

Lalsacien 26 oktober 2020 om 15:53

De beste stuurlui staan aan wal….

john 26 oktober 2020 om 16:17

Ja Spekkenbek Spekenbrink
edit wf: niet verbasteren svp

de 22 beste teams dat klop, maar die hadden niet de beste renners gestuurd anders hadden je renners helemaal niet op het podium gestaan

Sven.99 26 oktober 2020 om 19:20

Slecht gedaan van de ploegleiding. Of ze anders de winst hadden gepakt weet ik niet, maar Kelderman zou in de tijdrit meer kans gemaakt hebben.

jonglins 26 oktober 2020 om 20:16

Je kunt twisten over de gevolgde tactiek. En dat gebeurt gelukkig ook. Iets wat deze sport zo mooi maakt.

Wat wel het geval is, is dat het getwist gebeurt met de kennis van nu. De ploegleiding moest tijdens de koers een keuze maken. Om er dan voor te kiezen de kansen van de in jouw ogen sterkere renner, die 3 staat in het klassement, niet op te offeren voor een renner die er doorheen zakt, lijkt me alleszins verdedigbaar.

Dat in de praktijk meestal wordt gekozen voor de renner die op voorhand als kopman is aangewezen, doet daar niets aan af. Want de praktijk heeft ook geleerd dat als een renner er door zakt, dat meestal niet meer goed komt.

jan jansen 26 oktober 2020 om 23:01

Kletskoek
WK is er nooit doorheen gezakt en nog minder als hij de normale ondersteuning als kopman had gekregen.
Dat Hindley niet zou winnen was al bekend vanwege zijn slechtere tijdrit.

Jammer dat subweb niet eerlijk zegt waarom ze hiervoor hebben gekozen

jonglins 27 oktober 2020 om 09:27

Mijn punt is dus dat ze op het moment dat ze erover moesten beslissen, niet wisten hoe hard hij er doorheen zou zakken.
Niet keihard bleek uiteindelijk, maar wel té hard.

Zoals Peter Winnen mooi omschreef:
"Die avond slaapt Wilco in zijn roze truitje. De kopman van Sunweb piekert. Eraf gereden door drie meesterknechten. Jai Hindley is zijn meesterknecht, Rohan Dennis is de meesterknecht van Tao Geoghegan Hart, en Tao Geoghegan Hart is de meesterknecht van Geraint Thomas die er na een paar dagen Giro al niet meer bij is. Dat belooft niet veel goeds."

Dr op en dr over 27 oktober 2020 om 10:01

@Jan Jansen …> Sunweb heeft dat voor aanvang van de Giro heel duidelijk gecommuniceerd op hun eigen website.

Hindley en Kelderman waren kopman. Dus tsja, als de ene lost heb je nog altijd de ander over.

Duidelijker kan je het niet hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair