Sunweb investeert in eigen antidopingprogramma

donderdag 4 januari 2018 om 15:30

Sunweb heeft tijdens de ploegpresentatie in Berlijn bekendgemaakt met een eigen antidopingprogramma te komen. Hoofdsponsor Sunweb investeert in het programma, dat samen met de Nederlandse Dopingautoriteit wordt opgezet.

Van de mannenploeg, de vrouwenploeg en de beloftenploeg worden op eigen initiatief urine- en bloedtests geïmplementeerd en geanalyseerd. Dit komt bovenop de ‘normale’ onderzoeken, die de UCI laat doen door het onafhankelijke Cycling Anti-Doping Foundation. “Het mooie van onze samenwerking met Sunweb is, is dat we vinden dat we de sport beter achter moeten laten dan toen we er instapten”, vertelt manager Iwan Spekenbrink aan de NOS. De uitslagen van de tests komen terecht in het bloedpaspoort van de renners en worden ook gestuurd naar het wereld anti-doping agentschap WADA.

“Wij willen proberen doping uit te bannen”, zegt Spekenbrink. “De lat zo hoog leggen dat mensen het of niet meer gaan doen of gedetecteerd worden. En dan kan het zijn dat er een keer iemand positief test. Dat is heel jammer, maar het beschermt de positie van de renners die het goed bedoelen.”

Herman Ram was namens de Dopingautoriteit aanwezig bij de ploegpresentatie. Hij prijst Sunweb dat het deze stap zet en zich kwetsbaar opstelt. “We werken natuurlijk vaker samen met organisaties, bijvoorbeeld bij EK’en WK’s in eigen land. Maar dat een ploeg of team ons inhuurt is nieuw”, zegt hij tegen het ANP. “De ploeg bepaalt niet wanneer, waar en wie wordt getest. We hopen dat dit initiatief wordt overgenomen door andere stakeholders binnen de sport”, aldus Ram.

Dit artikel delen:

70 Reacties

Mooie_Mario 4 januari 2018 om 15:37

Met andere woorden, het huidige antidopingbeleid van UCI is niets waard? Beter investeren ze daar in een goed overkoepelende oplossing. Niet op eigen houtje dingen gaan financieren.

Fritsie 4 januari 2018 om 15:39

Het is goed dat het in de tekst genuanceerd wordt, alleen met deze titel zou je verwachten dat de slager zijn eigen vlees keurt.

HoofdIsVrij 4 januari 2018 om 15:39

Zit Sunweb eigenlijk (nog) bij dat clubje van ploegen voor een eerlijke sport (waar Lotto-Jumbo onlangs uit is gestapt)?

Ik ben benieuwd of en welke ploegen Sunweb zullen volgen met een dergelijk initiatief.

WernerFranke 4 januari 2018 om 15:44

Investeren tegen doping is natuurlijk heel nobel, maar wat proberen ze er mee te bereiken? Hun renners worden al gecontroleerd en hebben al een bloedpaspoort. Als de UCI één van hun renners betrapt of ze doen het zelf, maakt dat zoveel verschil uit?

MatthiasVDH 4 januari 2018 om 15:46

@hoofdisvrij
http://www.mpcc.fr/index.php/en/membres-uk
Sunweb zit nog steeds in de MPCC, samen met 6 andere WT teams.

LaurentJalabert 4 januari 2018 om 15:50

@Werner – als je het artikel leest staat dat de testen bovenop die van het UCI komen en dus een aanvullende werking hebben op het bloedpaspoort.
Mocht het je nog niet duidelijk zijn, Sunweb tracht daadwerkelijk transparant en onafhankelijk te zijn, zodat het vertrouwen van de supporter en sponsoren terugkomt. Op zih een prima en nobel streven en sneer naar Sky.

FritsvanHoefelen 4 januari 2018 om 15:52

@WernerFranke
Zie Froome

vlek 4 januari 2018 om 15:54

Hebben ze het gevoel dat Barguil ergens tussendoor is gefietst? Dat was eigenlijk het eerste wat er bij mij op kwam. Ploegen die dit in het verleden deden, deden het tenslotte meestal als reactie op iets. Verder natuurlijk prima om te doen, hoewel ik me af vraag welk signaal dit nu werkelijk afgeeft.

dikkechaap 4 januari 2018 om 16:01

@vlek
Zou kunnen, maar ik denk het niet. Ze zijn al een jaar geleden begonnen met dit plan uitwerken. Het lijkt me sterk dat ze Barguil al die tijd verdacht hebben gevonden, maar hem wel hebben laten rijden.

FondriestTF3 4 januari 2018 om 16:05

Dat deed Armstrong ook.

WernerFranke 4 januari 2018 om 16:06

@LJ
Maar er wordt gewoon op dezelfde producten getest, dus de resultaten van deze controles of de controles van de UCI zullen dezelfde uitslag hebben. Ik begrijp nog steeds de meerwaarde niet, behalve een imagoboost. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het subliem dat Sunweb zich zo radicaal inzet tegen doping.
@fritsvanhoefelen
Stel dat Froome een renner van Sunweb was, wat had dit antidopingprogramma dan kunnen veranderen? Ze hadden het hoogstens te weten kunnen komen voor de UCI hun inlichtte. Sunweb zou hem in tegenstelling tot SKY waarschijnlijk wel op non-actief zetten, maar opnieuw: wat zou de meerwaarde hier geweest zijn van dit eigen programma?

Romāns Vainšteins 4 januari 2018 om 16:07

Hoog ‘jaja’-gehalte dit wollige wereldverbeteringsverhaal, ga lekker fietsen gewoon.

LutsenkoFan 4 januari 2018 om 16:10

“kijk ons eens net als Sky zijn”

oh wacht

Explorer 4 januari 2018 om 16:28

Ze willen innovatief zijn, maar ze bewegen nog in een warrige boel. Hoe ze het gaan toepassen is niet in het artikel beschreven. Daar zal vast wel een nul-meting op toegepast zijn. En er zal met onze heer Ram ook gesproken zijn wat voor meerwaarde de testen zullen zijn die ze afnemen.
Goed initiatief, dit bericht moet eigenlijk interdisciplinair gehouden worden. Heeft geen toegevoegde waarde voor nieuws van wielerliefhebbers.

tricoloor 4 januari 2018 om 16:41

@WernerFranke, het zijn MEER controles. De toegevoegde waarde zit hem erin dat ook de vrouwen en beloften hiermee een bloedpaspoort krijgen en die van de mannen betrouwbaarder wordt. Meer meetmomenten betekent een grotere kans om gepakt te worden.

Laatste man 4 januari 2018 om 16:52

@vlek,
Precies dezelfde gedachte met Barguil.

Geflitst 4 januari 2018 om 16:53

Sunweb maakt hiermee duidelijk dat ze vinden dat het huidige systeem te beperkt is en voldoende ruimte laat voor valsspelers om onder de radar te blijven. Het klinkt raar, maar dit eigen antidopingprogramma is geen goede zaak voor de reputatie van het wielrennen.

schipperaar 4 januari 2018 om 16:56

Alleen maar toe te juichen natuurlijk om enig verdachtmaking van buitenaf buiten te sluiten, goed gevoel voor de renners ook, de wereld beter maken gaat niet meer lukken, de ploeg nog beter wel. Maar ja bij sommigen lijkt Spekenbrink niet te kunnen scoren door dat Duitse tintje.

Nibs 4 januari 2018 om 17:08

Wel men kan dit draaien en keren zoals men wil natuurlijk. Iedereen kan dit in zijn kraam doen passen. Op zich vind ik het vreemd.

vlaamse ardennen 4 januari 2018 om 17:14

Riis deed bij CSC net hetzelfde met Damsgaard binnenhalen. (2007)

Verdachtmakingen Barguil vind ik terecht en ik zou daar Dumoulin nog aan toevoegen, vond hem tijdens de Giro net iets te sterk in het hooggebergte.

skylimit 4 januari 2018 om 17:20

Waarom in een EIGEN antidopingprogramma investeren ? Er worden toch onafhankelijke controles genoeg uitgevoerd. Laat dit over aan de instanties die daarvoor zijn. De renners zijn straks net rijdende medische encyclopedieen. Je kan ook te ver doorslaan.

schipperaar 4 januari 2018 om 17:21

@ardennen
Laat dat Vlaamse maar weg, de Waalse zijn minstens zo mooi.
Ja hij was nèt iets sterker dan Nairo die niet kan tijdrijden dus zal die kleine waarschijnlijk ook gepakt hebben.

ronddraaien 4 januari 2018 om 17:21

Voor zover ik weet is er geen enkele labo in Nederland waarvan WADA de resultaten erkent, dus ik vraag me af of die extra tests überhaupt op hun officieel bloedpaspoort zullen raken.

Kwibus 4 januari 2018 om 17:23

@vlaams

Ze deden niet hetzelfde. Dat was volledig intern, binnen het team.
Sunweb betaald de dopingautoriteit om extra te testen en ook het ontwikkelingsteam.

Resultaten van deze testen worden gedeeld met wada en casf. Dat deded die ploegen die voorheen intern testen niet hoor.
Die waren vooral bezig om te zorgen dat hun renners niet betrapt werden.

Jungle Man 4 januari 2018 om 18:12

Als je echt een statement wilt maken; boycot dan eens met veel bombarie een wedstrijd waar een “geval Froome” aan de start staat.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair