Sunweb investeert in eigen antidopingprogramma
foto: Marcel Koch
donderdag 4 januari 2018 om 15:30

Sunweb investeert in eigen antidopingprogramma

Sunweb heeft tijdens de ploegpresentatie in Berlijn bekendgemaakt met een eigen antidopingprogramma te komen. Hoofdsponsor Sunweb investeert in het programma, dat samen met de Nederlandse Dopingautoriteit wordt opgezet.

Van de mannenploeg, de vrouwenploeg en de beloftenploeg worden op eigen initiatief urine- en bloedtests geïmplementeerd en geanalyseerd. Dit komt bovenop de ‘normale’ onderzoeken, die de UCI laat doen door het onafhankelijke Cycling Anti-Doping Foundation. “Het mooie van onze samenwerking met Sunweb is, is dat we vinden dat we de sport beter achter moeten laten dan toen we er instapten”, vertelt manager Iwan Spekenbrink aan de NOS. De uitslagen van de tests komen terecht in het bloedpaspoort van de renners en worden ook gestuurd naar het wereld anti-doping agentschap WADA.

“Wij willen proberen doping uit te bannen”, zegt Spekenbrink. “De lat zo hoog leggen dat mensen het of niet meer gaan doen of gedetecteerd worden. En dan kan het zijn dat er een keer iemand positief test. Dat is heel jammer, maar het beschermt de positie van de renners die het goed bedoelen.”

Herman Ram was namens de Dopingautoriteit aanwezig bij de ploegpresentatie. Hij prijst Sunweb dat het deze stap zet en zich kwetsbaar opstelt. “We werken natuurlijk vaker samen met organisaties, bijvoorbeeld bij EK’en WK’s in eigen land. Maar dat een ploeg of team ons inhuurt is nieuw”, zegt hij tegen het ANP. “De ploeg bepaalt niet wanneer, waar en wie wordt getest. We hopen dat dit initiatief wordt overgenomen door andere stakeholders binnen de sport”, aldus Ram.

RIDE Magazine
70 Reacties
Sorteer op:
4 januari 2018 18:34
Beetje schijnheilig dit. Kijk ons het braafste jongetje van de klas zijn.. beetje Armstrong achtig dit. Waarom hierin investeren? Er zijn genoeg controles. Jullie zijn toch een schone ploeg.....
4 januari 2018 18:51
Vinden ze bij sunweb nu hun eigen renners verdacht en hopen ze een froome scenario te vermijden?
Hoe kan een ploeg nu voor wat dan ook samenwerken met een autoriteit die onafhankelijk hoort te zijn?
Zijn zij nu de nieuwe cleaner dan clean ploeg?
4 januari 2018 18:57
Zie KWIBUS, ik had altijd een kriebelig gevoel bij Armstrong en US Postal, n.l hoe kunnen zoveel renners binnen een ploeg zo goed zijn,datzelfde gevoel heb ik bij SKY en nu ook bij Sunweb.
De toekomst zal het leren....
4 januari 2018 19:00
Ofwel verklaar je openlijk dat het systeem van de UCI niet deugt en dat dopingzondaars ongestoord hun gang blijven gaan, ofwel werkt het systeem wel en is dit een belachelijk initiatief om bij het grote publiek op een goed blaadje te komen. Hoeveel geld hiermee gemoeid gaat en hoeveel tests er daadwerkelijk afgenomen zullen worden, staat natuurlijk nergens vermeld. Ze kunnen bij Dopingautoriteit wel roepen dat ze dezelfde procedure volgen als WADA, ze zijn door WADA niet erkend als labo dus zijn hun resultaten bitter weinig waard.
4 januari 2018 19:01
@nibs, markvv
Ze willen gewoon voorkomen dat hun werknemers een scheve schaats gaan rijden zoals die slaapwandelaars op stage van een samenwerking met een onafhankelijke autoriteit lijkt geen enkele sprake in dit artikel
4 januari 2018 19:06
Zijn de uitslagen ook openbaar of is dat eigendom van de ploeg?
4 januari 2018 19:06
@wielrenner en kwibus en geflitste mark
Bij SUNWEB snappen ze dat zonder vergif op natuurlijke wijze een heel seizoen constant presteren(niet alleen Dumoulin) en willen nachtelijke verwarrende slaapwandelaars op stage voorkomen, niks schijnheiligs aan, nooit van discipline gehoord?
4 januari 2018 19:25
@ schipperaar de tijd zal het leren. Ze willen met de Nederlandse dopingautoriteit samen gaan werken dat is toch een onafhankelijke partij? Het is zoals LeMond zegt: " als er dingen te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat meestal ook" in de wielersport moet je niet te naïef denken.
4 januari 2018 19:42
Ja al die goede bedoelingen altijd, ik word er wat mottig van.
4 januari 2018 19:48
@mvv
Een wederopstanding(te mooi om waar te zijn) in een dag tijd zoals bij Froome e.d hebben we nog niet kunnen constateren bij SUNWEB renners , wel een verdachte ineenzinking op de laatste dag Vuelta van Dumoulin.
4 januari 2018 20:16
Sommigen hier hadden beter even de interviews op de NOS bekeken. Dan waren de reacties wat genuanceerder geweest.
https://nos.nl/artikel/2210457-sunweb-laat-dopingautoriteit-extra-controles-uitvoeren.html
Toch vind ik het ook vreemd om Ram met een Sunweb keycord te zien, ook al was dat waarschijnlijk alleen voor de persconferentie.
4 januari 2018 20:17
Ik heb niet echt iets onrealistisch gezien van dumo laat ik daar duidelijk in zijn. Denk dat buiten froome de absolute top wel min of meer clean is nu.
Barguil viel idd wel wat op en ook alweer na een zware blessure. Je ziet dat wel meer dat supersterk terugkomen na blessure.
@ leegloper tja je zegt het zelf, nu staat die ram daar met een sunweb keycord. Dit is toch niet echt geloofwaardig. Die tests worden niet publiek gemaakt, men wil ze betrappen vooraleer ze officieel betrapt worden. Of willen ze zien tot hoever ze het kunnen drijven alvorens de limieten te overschrijden?
4 januari 2018 20:20
Wat ik me ook afvraag: Welke (goed klimmende) renner had Sunweb extra kunnen hebben zonder dit programma?
4 januari 2018 20:41
Rare en geïnformeerde reacties voeren de boventoon hier.
Zonder overal op in te gaan: de controles worden dus op dezelfde manier afgenomen als normaal door de dopingautoriteit. Dat betekent dat ze of in Gent, of in Keulen worden geanalyseerd. Wel door de WADA goedgekeurd dus, en wel relevant voor het bloedpaspoort.
4 januari 2018 20:45
Genoeg reden om kritisch ensceptisch te zijn in het wielrennen, maar vooralsnog lijkt mij dit een prima ontwikkeling.

Sunweb gaat idd erg goed en die ontwikkeling is gestaag gegaan. Ik hoop altijd dat er niets fout gebeurt. Het is naief om te denken dat er niet meer wordt vals gespeeld, maar de ontwikkeling van sunweb is wel heel anders verlopen dan bij sky.
Sky wilde al niet bij de mpcc, terwijl ze verkondigde de schoonste en meest transparante ploeg te zijn. Die ploeg stinkt al vanaf zn 2e bestaansjaar.

Sunweb presteerde zeer goed afgelopen jaar en dan gaan er terecht belletjes rinkelen, maar voorlopig is er nog helemaal niets dubieus gebeurt.
4 januari 2018 20:50
Ik begrijp de negatieve reacties niet erg.
Is toch alleen maar toe te juichen dat de ploeg probeert tenminste intern de renners schoon te houden.
4 januari 2018 20:53
Wat betreft het op het juiste moment de juiste renners in absolute topvorm te hebben zit Sunweb al zeer dicht tegen SKY aan. Met dit 'wij testen zelf NOG meer, dope moet de wereld uit, denk aan onze kleinkinderen'-gedoe is de kloof nog wat verder gedicht. Schippie's gezemelige gedweep met Sunweb terwijl SKY het steeds ontgelden moet is bespottelijk.

Dit zijn op rondegebied met afstand de slimste jongetjes van de klas.
4 januari 2018 21:56
@rv
Onverbeterlijk weer zoals vanouds, het niet aflatende vingertje naar Spekenbrink.
SKY en consorten maken zich van alle kanten verdacht met pakketjes, zwaardere fietsen(errodinamies), raken nooit uitgepuft.
Bij SUNWEB zijn ze het hele jaar in vorm dus ook op de juiste momenten omdat natural werkt itgst tot de grijze hoofden bij TLJ.
En nogmaals het is Schipperaar, ook voor jou.
Bij the way vdp neemt Froome/SKY ook op de korrel zoals 90% hier, misschien wel nl grootste allrounder aller tijden. Heb je iets met clean?
4 januari 2018 22:09
Sunweb begint inderdaad steeds meer een light versie van Sky te worden voor mn gevoel en dat komt m'n sympathie voor hen niet ten goede.
Dit heeft ook weer een heel erg hoog kijk ons eens goed bezig zijn gehalte.
4 januari 2018 22:13
@schip.
Je moet je handen voor niemand in het vuur steken. Ook ik heb het gevoel dat ik sunweb kan vertrouwen. Iets wat ik nooit bij sky heb gehad.
Uiteindelijk betekend dit niets meer dan een onderbuikgevoel.
Ik hoop dat dit gevoel juist is.
4 januari 2018 22:32
Geen goed idee. Tenzij er een onafhankelijke toezichthoudende organisatie wordt ingesteld die het geld en de resultaten beheert. Want anders zou je het ook juist kunnen gebruiken om te zien hoever je kunt gaan met doping voordat het opvalt bij de opsporing; zoals Sky dat ook min of meer deed, met die TUE's en pufjes. Nu heb ik vertrouwen in de intenties van Spekenbrink en Ram, maar die zitten er ook niet voor altijd en de omstandigheden kunnen ook snel veranderen.
4 januari 2018 22:42
@tinkerbell
Het slimste jongetje(wijsneus!) vd klas kon ook zelden op sympathie rekenen, zal nooit veranderen maar dat openheid hier alweer met verdacht wordt geassocieerd is ronduit bespottelijk natuurlijk.
Zelf hielp ik graag mn mede leerlingen die onder deden want rekenen van meerdere kanten benaderen werkte vaak zoals 15 x 15 gewoon 10 x 20 plus
5 x 5 is om het makkelijk te houden.
4 januari 2018 23:03
Oh, dan is het goed.
4 januari 2018 23:13
@Verweggistan
Ben het met je eens, je moet altijd verder kijken dan vandaag. Maar dat hebben ze ook gedaan, lees/luister maar eens goed wat dit plan nou precies inhoudt. Afgezien van de financiering is het hele proces exacte hetzelfde als bij reguliere controles. Als je die vertrouwt, kun je dit ook vertrouwen. Contractueel vastgelegd dus niet afhankelijk van de poppetjes die er nu zitten.
4 januari 2018 23:41
Wat een naïviteit hier zeg. Natuurlijk voegen extra controles wat toe. De pakkans wordt daarmee stukken groter.
Heel goed dat ze zelf stelling nemen en de resultaten bij voorbaat al beschikbaar stellen.

Reacties zijn gesloten.