zaterdag 26 augustus 2017 om 11:47

Sunweb: “Deze beslissing is niet zomaar genomen”

Sunweb heeft Warren Barguil uit de Ronde van Spanje gezet. De 25-jarige Fransman mag niet meer van start vanwege het negeren van ploegorders. “Deze beslissing is niet zomaar genomen”, zegt ploegleider Marc Reef voor de camera van WielerFlits.

Meer wil Reef er echter niet over kwijt. “Wat we nu vooral willen doen, is vooruitkijken”, zegt hij. De ploegleider weigert ook te antwoorden op de vraag of het besluit alleen op basis van de etappe van gisteren is genomen, toen Barguil niet wachtte op zijn kopman Wilco Kelderman, die lek had gereden. “Zoals ik al zei: ik wil graag vooruitkijken en dat we ons daar mee bezighouden.”

In een persverklaring schreef Sunweb eerder dat de koerswijze van Barguil “niet in overeenstemming was” met de doelen van de ploeg. De Franse renner, die volgend jaar voor Fortuneo-Oscaro rijdt, wilde liever aanvallen in de bergen, zoals hij dat deed in de Tour de France.

RIDE Magazine
116 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2017 12:27
Begrijp het besluit van het team heel goed. Er is hier al veel overgeschreven. Wat mij alleen verbaasd is dat sommige mensen denken dat de rol van Barguil voor de Vuelta onduidelijk was. Aan het begin van het jaar was het duidelijk dat hij zou gaan knechten. Vlak voor de Vuelta is dat wederom zo gecommuniceerd en dat heeft hij zelf in een interview bij de telegraaf ook aangegeven; doel 1 een etappe winnen, doel 2 knechten voor Kelderman ( check volgende link; https://www.telesport.nl/artikel/113656/wielersport/sunweb-knikkert-barguil-uit-vuelta?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=telesporttf

Deze etappe was niet voor zijn etappe winst en dus was doel 2 aan de orde; Kelderman ondersteunen. Hij krijgt de orders en weigert. Laat daarna weten dat hij het sowieso niet wil. En in een goed functionerend team is op elkaar kunnen vertrouwen essentieel.
Sommige mensen halen aan dat hij in het klassement er beter voor staat maar het is toch al heel lang duidelijk dat Barguil geen kopmanschap ambieert voor het algemeen klassement en dat daar ook zijn kracht niet ligt. Kopmanschap als rittenkaper is meer zijn kwaliteit en gezien het verleden past hem dat ook beter. In de Tour knechtte hij nog wel maar nu ineens niet meer, ondanks dat dat wel de afspraak is. Dan pas je mijn inziens niet in het team en zul je alleen maar een stoorzender zijn in de groep. Je moet ook op elkaar kunnen vertrouwen. En dat kunnen ze nu niet op Barguil. Volgens de telegraaf zijn er meer incidenten geweest maar de bron daarvan is mij niet bekend en de telegraaf mag ook graag wat zaken aandikken.

En alle kritiek dat Wilco slecht is en er niets van kan vind ik lariekoek. Daar gaat het helemaal niet om in deze kwestie, hier gaat het om collegialiteit en het nakomen van werkafspraken waarvoor je betaald wordt. Sowieso vind ik dat Kelderman hier vaak overbekritiseerd wordt, mijn inziens verdient hij veel meer credits.
26 augustus 2017 12:27
@ terminillo, je mag dat vinden, maar volgens mij is dit besides the point. Als je in de winter een programma afspreekt (Dumoulin - Giro + Kelderman knecht, Barguil - tour en Kelderman Vuelta + Barguil knecht) moet je je daaraan houden. Niets is zo laag als op het moment dat je zelf aan de beurt bent geweest en nu een ander gaat helpen gaat zeggen, nee dat doe ik niet, ik ben nog een keer aan de beurt. Terecht dat je er wordt uitgegooid. Wel jammer voor Kelderman, hij had aan Barguil een hele goede gehad in het hooggebergte. Tot slot is dit vrij dom van Barguil, hij kans een redelijke kans om in te kunnen stappen als kopman op het moment dat Kelderman er doorzakt/valt/ziek wordt, etc.
26 augustus 2017 12:29
Moeilijk toch. Barguil is in principe toch een betere renner nog dan Kelderman. Maar Barguil is ook weer geen Froome natuurlijk. Ik vind wel dat Barguil had kunnen wachten. Ik geloof niet dat hij zelf voor het klassement reed. Zou Barguil wel bijvoorbeeld Dumoulin hier geholpen hebben als die het was geweest en niet Kelderman ? Heeft Kelderman genoeg status en credits opgebouwd ?

Mogelijk is de spanning binnen de Vuelta ploeg zodanig opgelopen dat men wel moest ingrijpen. En als Barguil dan weigert mee te werken... Ze sturen hem niet zomaar weg natuurlijk.

Dat renners de bevelen van de ploeg niet altijd opvolgen is natuurlijk al zo oud als het wielrennen zelf. Ik meen dat in 1982 een piepjonge Steven Rooks weigerde zijn wiel af te geven aan de kopman Gerrie Kneteman toen die lek reed. Peter Post gaf hem voor 1983 geen contract. Helaas voor Post won Rooks vervolgens wel Luik-Bastenaken-Luik in 1983 voor een andere ploeg...
26 augustus 2017 12:43
Lees hier veel onzin, Barguil kan je toch onmogelijk laten knechten voor Kelderman als hij de betere is van de 2????
26 augustus 2017 12:46
Verhalen van de apenrots vervelen ons organismen nooit. Gelukkig voor ons staat Planet Earth er bol van.
26 augustus 2017 12:50
@wesley1983
Dat is zo ongelofelijk irrelevant. Het gaat niet om hoe goed Barguil is of hoe goed Kelderman is. Het gaat erom wat de ploeg van je verwacht. De ploeg geeft jou geld om Kelderman aan een klassement te helpen. Als je dat vervolgens weigert, kun je opstappen. Zo simpel is het.
26 augustus 2017 12:50
Het is wel duidelijk dat het niet koek en ei is bij Sunweb, nu snap ik ook die "uitloop"van renners de laatste jaren zoals van Kittel, Degenkolb, de Kort, al die Amerikanen etc.
Sunweb lijkt me verkrampt en het lijkt een(sun) web van intriges, vriendjespolitiek etc.
26 augustus 2017 12:58
@Vlinder
+100
26 augustus 2017 13:01
@wesley
Leg eens uit, waarom is Barguil beter? Barguil staat een schamele 3 seconden voor Kelderman. Had hij zich gister aan de teamorders gehouden, dan had hij zelfs achter Kelderman gestaan. En dat terwijl hij met sterke benen uit de Tour komt en het heel goed mogelijk is dat hij in de derde week een behoorlijke terugslag zal krijgen. Dit terwijl Kelderman weinig koersdagen heeft gehad, in de Ronde van Polen vorm heeft laten zien en waarschijnlijk gaat groeien in deze ronde. Komt bij dat het beste klassement in een grote ronde tot nu toe nog altijd door Kelderman is gereden, al scheelt dat niet veel (7e in de Giro om 8e in de Vuelta). En er komt nog een tijdrit van 40 kilometer waarin Kelderman ook veel beter is dan Barguil.

Beetje kortzichtig om Barguil op basis van 1 Tour waarin voor hem alles op zijn plaats viel en hij geweldig door het team is ondersteund, de betere te noemen. Barguil heeft zijn kans gehad in de Tour, afgesproken is dat Kelderman zijn kans mag gaan in de Vuelta.

Als Barguil iets had geleerd van zijn prestaties de afgelopen tijd, dan had hij begrepen dat je dat niet zonder team kan en dat je je dus soms ook moet opofferen voor dat team om wat terug te krijgen. Zelfs de Franse bondscoach geeft in een interview aan dat je het team hebt te volgen en dat je jezelf niet boven het teambelang kunt stellen. En dat Barguil een dergelijk kunstje dus ook niet bij hem hoeft te flikken.
26 augustus 2017 13:05
Vlinder +1
Hulde voor sunweb. Lange termijn gaat boven een opportunistische etappezege op korte termijn. En hulde voor vertrouwen in breekbare Wilco. Hij kan hier op basis van talent en conditie prima top5 rijden en dan heb je ineens een volwassen renner met zelfvertrouwen waar je jaren plezier van kan hebben.
26 augustus 2017 13:06
Toch weer verbazingwekkend hoe sommigen op dit forum redeneren en tot een standpunt komen. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, maar de dosis onzin die hier links en rechts wordt uitgekraamd is toch wel wat zorgwekkend.
26 augustus 2017 13:11
Het is vooral verbazingwekkend hoe massaal topsporters vergeleken worden met willekeurige werknemers die voor een werkgever/baas werken. Ligt het aan het type bezoeker hier en de oververtegenwoordiging vanuit het spectrum, dat zo'n strikte hiërarchische verhouding nodig is om grip op de werkelijkheid te houden?
26 augustus 2017 13:11
@wielrenner - 26 augustus 2017 om 12:50 Ik denk dat je de plank misslaat. Volgens mij heeft Sunweb een groot plan gemaakt voor strategie en tactiek, met een overgang van pure sprintploeg naar een ploeg die voor klassementen kan rijden. Zo'n Kittel had er dus niets meer te zoeken. Een belangrijk element in het succes van Sunweb dit jaar is het rijden als team, en Barguil wil dat (kennelijk) niet meer. Terecht einde oefening dus, niets met krampachtig te maken. Reef wil duidelijk niet met modder smijten en laat Barguil, die mooie resultaten heeft behaald voor de ploeg eerder dit jaar, in zijn waarde door niets los te laten. En dat is nog altijd beter dan keihard voorliegen.
26 augustus 2017 13:15
Kelderman is een renner die niet zit te wachten op een hele hoop gedoe rondom zich, die wil zijn ding doen zonder al te veel schijnwerpers op hem, waarna de Sunweb-kalveren nu even heel veel lawaai gaan maken met hem mee in 't midden van de storm te plaatsen.

Barguil is een probleem dat mocht aangepakt worden, maar is gewoon een ongekend domme oplossing daarvoor.
26 augustus 2017 13:16
Vlinder +1
Het gaat simpelweg om stalorders. Kelderman is kopman. De assistentie van Barguil had er zeer waarschijnlijk voor gezorgd dat Kelderman wel weer had kunnen aansluiten. Hij reed lek voor de klim. Redelijk vitaal momentje om niet te luisteren, en dus.....consequente beslissing.
26 augustus 2017 13:18
Erg benieuwd wat Tom hiervan vindt?! Vond Warren geweldig in de Tour en werkte ook voor Matthews.
Is het nu naar zijn bol gestegen? Erg jammer dit,maar begrijpelijk als je filosofie van team kent.
26 augustus 2017 13:19
Overigens ook verbazingwekkend wat Danny Nelissen en Maarten Ducrot aan het twitteren zijn over het zogenaamde spreekverbod en het teamaspect. Wat mij betreft zie je dat zij uit het oude wielrennen komen waar het teamaspect veel minder een rol speelde en dat projecteren ze op vandaag de dag zonder met de ontwikkeling tov team, pers, etc. rekening te houden. Triest dat ze dit doen zonder dat er blijkbaar daadwerkelijk een spreekverbod vanuit de ploegleiding is opgelegd en het de keuze is van de renners zelf om als team niet te spreken met de pers.
26 augustus 2017 13:22
@Vlinder +1
26 augustus 2017 13:24
Je kunt je als ploeg natuurlijk ook bij herhaling voor paal laten zetten en door blijven modderen, zoals elders gebeurt met Lars Boom (NK en BB tour)
26 augustus 2017 13:24
Maar als je als ploegleider weet dat hij zich toch niet 100pct inzet als knecht waarom hem dan geforceerd knecht maken, dat is toch oerdom. Laat hem een rit winnen en profiteer nog van een uitstekende rittenkaper ipv rancuneus te zijn.
Man man moest ik van sunweb zijn ik zou die ploegleiding trakteren op een fameus telefoontje
26 augustus 2017 13:30
Barguil voor de start vertellen dat er voor hem geen plek is in de Vuelta, had inderdaad kunnen voorkomen dat je nu als PLOEG voor paal staat en dit soort interviews moet geven.
26 augustus 2017 13:30
Ik snap ook niet waarom Barguil zich moet opofferen, want plaatst zich sowieso hoger dan Kelderman. Ik heb Kelderman nog niet zien schitteren in een grote ronde. Maar ja Nederlandse ploeg en manager zeg ik dan maar als Nederlander .
26 augustus 2017 13:32
&Nibs
Ik vind het juist verfrissend dat Sunweb niet zo opportunistisch te werk gaat, meestal blijken principes niks waard als er een succesje gehaald kan worden
26 augustus 2017 13:36
Veel reacties over dit zg. nietszeggende interview. Helemaal niet mee eens. Zeer waardevol en informatief en veel tussen de regels door. Sunweb wil, zoals hier wordt gezegd, op respectvolle manier met medewerkers omgaan, en daarom geen inhoudelijke toelichting geven. Ook dat is waardevolle informatie over deze ploeg.
26 augustus 2017 13:39
De reacties gelezen op" le equipe.fr"
Veel fransen begrijpen het donders goed waarom hij is weggestuurd.

Reacties zijn gesloten.