Stokbro pakt slotrit ZLM Roompot Tour, Grøndahl Jansen eindwinnaar

Stokbro pakt slotrit ZLM Roompot Tour, Grøndahl Jansen eindwinnaar

foto: ASO

zaterdag 16 april 2016 om 16:56

Andreas Stokbro heeft de laatste etappe van de ZLM Roompot Tour 2016 op zijn naam geschreven. De 18-jarige Deen was in het centrum van Goes sneller dan Ivan Garcia (Spanje) en Aksel Nömmela (Estland). Amund Grøndahl Jansen uit Noorwegen verzekerde zich van de eindwinst. 

Vroege vlucht
Na een kleine tien kilometer wist een tweetal zich te onderscheiden van de rest van het peloton. De Pool Michał Paluta, die normaal gesproken voor CCC Sprandi Polkowice rijdt, sloeg de handen ineen met Yevgeniy Gidich uit Kazachstan. De Noren van klassementsrenner Amund Grøndahl Jansen vonden het allemaal prima en lieten de twee begaan. De Amerikaan Tyler Williams besloot even later om de oversteek te maken, waarna de drie snel naar een voorsprong van zo’n drie minuten. Het peloton sloeg daarna echter op hol, wat ervoor zorgde dat er in het eerste uur 46,5 kilometer werden afgelegd. Door een paar valpartijen werd het op een lint getrokken peloton een aantal keer uiteen geslagen en werd het leidende trio al snel teruggepakt.

Gunst in de aanval
Na opnieuw een aantal valpartijen waar de wind vrijspel had, was het overzicht in het peloton compleet verdwenen. Overal reden bosjes renners, waardoor er van een grote groep geen sprake meer was. Na twee uur koers legden de beloften 88 kilometer af. Net na de kasseien nabij Woensdrecht, trokken Davy Gunst en de sterke Fransman Nans Peters ten aanval. Peters stond tiende, maar wist met onze landgenoot toch snel een minuut voorsprong te nemen. Vanuit de achtergrond sloten bovendien Przemysław Kasperkiewicz (Polen) en José Luis Rodriguez (UCI opleidingsteam) aan. De Pool moest twintig kilometer later lossen, omdat het tempo er goed in zat voorin. De Noren en Australiërs lieten het gat echter nooit groter worden dan een minuut en vijftien seconden.

Spannende slotronde in Goes
De Fransen hadden aangekondigd om te zullen aanvallen, daar zij kort in het klassement stonden. Peters, wiens grootouders uit Nederland komen, deed dus een verwoede poging. De Fransman werd samen met Gunst en Rodriguez uiteindelijk op 25 kilometer van de streep teruggepakt. De Noren namen vervolgens het heft in handen en lieten niemand een kans op weg te rijden. Met tien, zes en vier bonificatieseconden op de streep was het echter wel heel spannend, want de ZLM Roompot Tour 2016 kon daarmee op de streep worden beslist. Het grote Italiaanse tijdrittalent Filippo Ganna probeerde net als vrijdagmiddag een massasprint nog te ontlopen, maar zijn poging strandde in het zicht van de haven. In de massasprint nam de pas 18-jarige Stokbro de benen en snelde naar de dagzege.

Dit artikel delen:

5 Reacties

LutsenkoFan 16 april 2016 om 17:31

Wat is dat toch de laatste jaren met die Scandinavische renners. Heeft meneer Hushovd hier voor gezorgd?

0
Dario 16 april 2016 om 18:49

Eindstand ongeveer hetzelfde als de stand na de ploegentijdrit :(

0
Tuubke 16 april 2016 om 19:31

@Dario. Tja, waar moet je anders het verschil maken op zo’n parcours.

0
Verweggistan 16 april 2016 om 20:19

Stokbro is ook wel een geniale achternaam. Net of je al een stukje heb aangesneden :)

0
Dario 16 april 2016 om 20:48

@Tuubke. Maak er dan een volledig sprintersfestijn van, of las een individuele tijdrit in op de laatste dag oid. Nu wist je al na een korte ploegentijdrit dat het volledig eindpodium Noors zou zijn.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone