Stig Broeckx geen comapatiënt meer: “Hij fietst al vanuit een rolstoel”

maandag 12 december 2016 om 15:57
Stig Broeckx geen comapatiënt meer: “Hij fietst al vanuit een rolstoel”

foto: Sirotti

De gezondheidssituatie van Stig Broeckx blijft verbeteren. De Lotto Soudal-coureur werd tijdens de Ronde van België van zijn fiets gereden door een motard en Broeckx lag daarna enkele weken in coma. In een revalidatiecentrum in het Belgische Overpelt werkt hij aan zijn herstel. “Hij is geen comapatiënt meer, maar nog altijd geen gezonde jongen”, zegt ploegdokter Servaas Bingé tegen BELGA.

“Stig werkt heel hard aan zijn herstel. Tussen de verkiezing van de Flandrien eind oktober en vandaag heeft hij andermaal vele stappen vooruit gezet. Hij is geen comapatiënt meer, maar nog altijd geen gezonde jongen, alleen dachten we een paar maand geleden nooit dat hij nu zou staan waar hij nu staat.”

“Hij herkent andere renners, hij spreekt een beetje, maar het zijn geen volzinnen die hij uitspreekt. Zijn herstel heeft tijd nodig en hoe ver hij kan geraken, waar hij ooit weer zal staan, weet niemand, maar dit is alleszins al heel goed nieuws.”

Kort na het ongeval, eind mei, werd gevreesd voor het ergste. De 26-jarige Belg lag weken in coma en toen artsen hem langzaam wilde laten ontwaken uit een kunstmatige coma reageerde hij daar niet meteen op. “Kijk, heel snel hebben we de lat laag gelegd als het over de gezondheidssituatie en toekomst van Stig ging”, vervolgt ploegdokter Bingé tegen BELGA, “omdat de feiten nu eenmaal de feiten waren, maar intussen kunnen we veel positiever zijn dan we maanden geleden konden denken.”

“Stig krijgt dagelijkse sessies logopedie en revalideert elke dag. Hij fietst al vanuit een rolstoel, hij wint aan spierkracht, maar let op, het grootste deel van de dag ligt hij wel nog steeds neer. Dankzij die logopedie kan hij slikken en eten, en zelfs al enkele woorden spreken, zoals bijvoorbeeld ‘tot morgen’, maar laat het duidelijk zijn: hij is nog altijd geen gezonde jongen, maar wel kan hij veel meer dan we ooit konden vermoeden en hij maakt elke dag progressie.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Coldeportes 13 december 2016 om 08:20

@kaalpani
Hou je semi-medische diagnoses en negatieve prognoses lekker voor je, je hebt geen weet van zijn echte medische toestand en kent zijn dossier niet. :6

kaalpani 13 december 2016 om 09:23

@coldeportes, helaas is de realiteit hard. Dit terwijl het persbericht graag iets anders wil doen geloven. Deze jongen is voor de rest van zijn leven gehandicapt door een zware hersenbeschadiging! Ik zou zeggen loop even een revalidatiecentrum binnen. Dan begrijp je wat ik zeg!

Coldeportes 13 december 2016 om 09:29

@kaalpani
Ik heb er rondgelopen en ik weet daardoor dat geen 2 gevallen hetzelfde zijn. Hoe jij hier -zonder enige medisch inhoudelijke dossierkennis- durft te voorspellen dat de kans op zelfs een normaal leven “miniem” is en uitdrukkingen als “maatschappelijk kansloos” hanteert, getuigen van een kilte en gebrek aan empathie die ik niet deel. Hopelijk kan hij, net als vele andere mirakels uit de revalidatiewereld, de onbenulligheid van je woorden aantonen

kaalpani 13 december 2016 om 11:15

@colteporte, ik waardeer je betrokkenheid, echter is gezien zijn toestand, de periode dat hij in coma heeft gelegen, de informatie in de perspublicaties van zijn team(en artsen) aannemelijk dat voor de rest van zijn leven als gehandicapt persoon zal moeten leven. Ja in een revalidatiecentrum is niemand gelijk. Echter kan je ze wel verschillende groepen indelen. Hij zit in een zeer moeilijke groep als het gaat om 100% herstel.

Culnamo 13 december 2016 om 11:59

@kaalpani: hoop doet leven. Hij is al verder geraakt dan ik ooit had vermoed.

Headlines

Materiaalzone

Populair