Steven Kruijswijk maakt zich niet veel zorgen om zijn Tourselectie

donderdag 9 juni 2022 om 17:24
Video

Het was even schrikken bij Jumbo-Visma. Liefst drie van hun renners kwamen eind mei met een coronabesmetting uit de Ronde van Noorwegen. Mike Teunissen, Timo Roosen en Nathan van Hooydonck moesten afrekenen met het virus, dat heel wat renners in de Tour of Norway velde.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bij Jumbo-Visma vroeg men zich direct af wat dit zou betekenen met het oog op de Tour de France wanneer de ploeg in het Critérium du Dauphiné of in de Tour de Suisse met zoveel positieve gevallen te maken kreeg. Daarom werd direct besloten om de Tour-selectie zo breed mogelijk te houden.

Op de ploegenpresentatie in januari in het Spaanse Alicante liet de ploeg nog weten dat ook Steven Kruijswijk, Sepp Kuss en Rohan Dennis gegarandeerd geselecteerd zouden worden voor La Grand Boucle, maar daar is het team eind mei op teruggekomen.

“We hebben dit jaar gezien dat we op een dun koortje balanceren. Qua blessures en coronabesmettingen is het geregeld voor bepaalde wedstrijden voorgekomen dat we niet de selectie konden opstellen die we voor ogen hadden. Daarom is het belangrijk om de selectie breder te hebben, zodat iedereen optimaal is voorbereid wanneer er nog een of meerdere renners zouden wegvallen”, vertelde ploegleider Grischa Niermann aan WielerFlits voor de start van de vijfde rit.

Goede vorm
Niermann is tevreden over het niveau dat de renners in de Dauphiné laten zien: “Iedereen maakt een sterke indruk en lijkt op weg te zijn naar de goede vorm voor de Tour. Ook Kruijswijk heeft zich in de eerste dagen al sterk getoond. Als hij dit vormpeil handhaaft dan hoeft hij zich geen zorgen te maken.”

Meer zorgen zijn er rond Mike Teunissen. Nadat hij de ZLM Tour nog moest missen door zijn blessure, opgelopen tijdens een val in de slotrit van de Ronde van Noorwegen, hoopt Niermann dat hij wel op tijd fit is om komend weekeinde van start te gaan in de Ronde van Zwitserland.

Ook Steven Kruijswijk kijkt optimistisch vooruit. In de eerste dagen van de Dauphiné maakte hij in de trein van Wout van Aert op de klimmetjes van de Auvergne een sterke indruk. “Ik ben goed van de hoogtestage op Sierra Nevada teruggekomen. Ik ben tevreden over hoe mijn vormpeil nu is”, vertelde de geboren Brabander in Thizy-les-Bourgs.

Dat zijn naam vorige week binnen Jumbo-Visma van de zekerheden voor de komende Tour werd geschrapt, deed hem niet zo veel. “Ik ga er zelf vanuit dat ik er in de Tour bij zal zijn. Vooralsnog maak ik me daar niet veel zorgen om. De ploeg maakt de uiteindelijke beslissing. Het is aan mij om deze week te laten zien dat ik de conditie heb om mee te gaan naar de Tour. Daar wil ik in dienst van de ploeg rijden.”

Steven Kruijswijk rijdt voor Wout van Aert naar het tekenpodium in Dauphiné. Foto: Raymond Kerckhoffs

Maar moet jij je dan nog bewijzen in deze Dauphiné?
“Nee, ik denk dat dit niet de insteek van de ploeg is. Ze weten wat ze aan mij hebben en ze weten ook dat ik in een wedstrijd groei. We zijn deze Dauphiné ingegaan om het eindklassement met Primož Roglič en zoveel mogelijk ritten met Wout van Aert te winnen. Na deze ronde zullen we wel zien wie er aangewezen gaan worden voor de Tour. Maar wat ik al zeg, ik maak me niet zoveel zorgen dat ik er in juli niet bij ben.”

Keek je dan niet vreemd op toen de ploeg met dit bericht naar buiten kwam?
“Voor mij verandert daardoor niet veel. De ploeg maakt uiteindelijk de selectie, maar er is ook aangegeven dat de voorbereiding voor iedereen hetzelfde blijft. Als er niks gebeurt zal er aan de oorspronkelijke selectie ook niet veel veranderen.”

Wat kunnen we van jou verwachten in de laatste drie ritten van deze Dauphiné in de Alpen?
“Deze ronde is natuurlijk ook een voorbereiding op de Tour. We rijden samen met Primož en Jonas die voor het klassement gaan, terwijl we met Wout nog een uitdaging voor de ritzeges hebben. Dit is een goede generale richting de Tour.”

We vergeten af en toe dat het nog maar drie jaar geleden is dat jij als derde eindigde in de Tour en op het podium in Parijs stond.
“De tijd gaat snel en er is ondertussen veel gebeurd. Voor mij is het te hopen dat ik het niveau van 2019 weer haal. Ik denk dat ik hier dicht tegen aan zit. Met renners als Primož, Jonas en Wout in de ploeg weet je dat je rol wat anders wordt. Ik hoop me wel positief te onderscheiden het komende weekeinde in deze Dauphiné. En zeker ook in de zwaardere etappes in de Tour. Daar zal ik mijn beste niveau moeten laten zien.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

xistnc 9 juni 2022 om 17:30

Nuchter als altijd. Die is er natuurlijk gewoon bij straks in Denemarken.

0
Charlie33 10 juni 2022 om 12:56

Steven stapte vorig jaar met een lullig smoesje af (ik heb hoofdpijn) dat zijn ze bij jumbo niet vergeten. Zie de docu Plan B die sinds vorige week op youtube staat. Ik denk dat Steven thuis wordt gelaten.

0
Aart van Woud 9 juni 2022 om 17:31

Nuchtere reactie van Steven. Ik denk dat hij zijn rol binnen de ploeg op dit moment goed inschat, door te stellen dat hij een ondersteunende rol heeft. Dan kan hij zeker van waarde zijn.

0
Apemantus 9 juni 2022 om 17:34

Mag best even de bril afzetten tijdens een interview.

0
unionwagtmans 9 juni 2022 om 20:33

helemaal mee eens. Zou iedereen moeten doen tenzij felle zon en geen schaduw mogelijk

0
the_tank 10 juni 2022 om 11:25

Inderdaad, geen doen dit. Kan daardoor niet luisteren naar wat hij zegt. Ik wist dat hij meer in een knechtenrol terecht is gekomen, daar is niets mis mee. Maar dat hij ook zelf z’n frame moet lassen gaat wel erg ver.

0
quickstep_wolfpack 9 juni 2022 om 17:42

Vind hem nou niet echt spectaculaire rijden

0
FDJ 9 juni 2022 om 17:48

Hij rijdt in dienst het hele rondje al prima. Zelfs in ritten als vandaag, die helemaal niet zijn terrein zijn, rijdt hij een knappe finale in dienst van Wout

0
FDJ 9 juni 2022 om 17:55

Dat hele bericht heb ik nooit heel serieus genomen in het AD. Beetje uitvergroot in de media. Het kwam op mij meer over van ze zijn zeker, mits het tonen van vorm, lijkt mij logisch.

Voor de resterende twee plaatsjes zal het vechten worden. Gesink schrijft in de column in procycling dat hij in principe reserve is, gaat niet mee dus (persoonlijk vind ik dat erg jammer), Teunissen mag je denk ik wel afstrepen nu hij niet kan starten in ZLM tour.

Houd je over het drietal Laporte, Benoot en Van Hooydonck. Persoonlijk zou ik kiezen voor Laporte en Van Hooydonck. Benoot is vaak in de Tour niet de Benoot van het voorjaar en valt toch vaak tegen. Hij zou in 2020 bv de aanvallende man zijn. Kwam echter structureel tekort en Hirschi en Kragh Andersen namen de bloemen mee van etappewinst. Dus dan maar Van Hooydonck.

0
ti-raleigh 9 juni 2022 om 18:10

Koortje ? Karrespoor Mannenkoortje ?

0
rosencrantz 10 juni 2022 om 06:37

Toch iemand die het opmerkt.
Balanceren op een koortje kan ook spannend en moeilijk zijn
@redactie, maar ik zou toch “koordje” (of gewoon “dunne koord”) zetten.

0
zacht 9 juni 2022 om 18:19

Ik drink liever niet te veel azijn, maar wat Kruijswijk vandaag een kilometer lang heeft gedaan voor WVA is veruit het belangrijkste dat hij de afgelopen jaren gedaan heeft. Heeft niet meer de kwaliteiten om vooraan mee te zitten in de bergen, komt qua knechten in de bergen niet verder dan halve kopbeurtjes, is geen afmaker. De enige rol die ik nog voor hem zie is knechten op het vlakke/op heuvelachtig terrein. Wat Benoot vandaag deed zeg maar, dat zie ik hem nog wel doen. Verder weinig meerwaarde. Is ook al 35. Ik was fan, maar genoeg is genoeg. Meerijden en rond de 10e plek in het AK komen, dat is het. Er zijn betere opties voor de Tourploeg.

0
Groetjesaandevoetjes 10 juni 2022 om 11:38

Ik sluit me hierbij aan, alhoewel ik hoop dat Kruijswijk ons ongelijk laat zien en in de Giro of Vuelta nog een keer zelf kan gaan.

0
Koers 9 juni 2022 om 18:52

Er zullen toch zeker 1-2 NL'ers mee moeten doen voor de interviews in de Tour, zodat ze in beeld zijn in de nieuwsprogramma's van de (hoofdzakelijke) doelgroep Nederland. Al spreekt d'n Wout ook Nederlands natuurlijk.

0
SpeedyLegs 9 juni 2022 om 21:39

Dat wordt een bijrol voor Steven: in de buurt van Rogliç blijven om achteraf namens hem een goed interview te doen in het Nederlands.
Dus Steven moet mee!

0
Zwarte Panter 9 juni 2022 om 19:26

Die Rohan Dennis heeft toch tig meer kwaliteiten

0
japio 9 juni 2022 om 19:52

Zijn kopbeurt eergisteren vond ik nou niet bepaald indrukwekkend eerlijk gezegd. OK, er was een aanval op dat moment, maar hij kon niet terugkomen om weer tempo te maken. Maar ik denk dat hij er toch wel bij zal zijn. Naast Kuss moet er toch nog wel iemand zijn om in de bergen bij de kopmannen te blijven. En ik denk dat WvA dat dit jaar minder zal gaan doen.

0
Scott Sunderland 9 juni 2022 om 22:17

Ik twijfel wel of hij in de ploeg voor de Tour gaat passen hoor. De drie kopmannen zijn bekend en dan maar kijken wie de beste helpers zijn. Ik ga voor sowieso Laporte, Dennis, Benoot en Kuss. Laatste plaats misschien Kruijswijk. Maar alleen als ze hem als helper hoger inschatten dan Gesink en Van Hooydonck.

0
FDJ 9 juni 2022 om 22:40

Kruijswijk is sowieso hoger in te schatten dan de 2 namen die je nu noemt. Gesink geeft in Procycling al aan dat hij reserve is. Benoot, Dennis en Laporte zouden evt al genoeg zijn voor het vlakke. Dus Kruijswijk is een zekerheidje.

0
Scott Sunderland 10 juni 2022 om 00:34

Wellicht. Maar Dennis zou ik vooral ook bergop inzetten. Zie de Giro van Geoghan Hart. Ik denk dat een Van Hooydonck een betere knecht is voor Van Aert dan Kruijswijk. De vraag is hoeveel knechten men wil voor Van Aert en hoeveel voor Roglic.

0
LB117 10 juni 2022 om 13:31

Ik denk dat Steven misschien wel de slechtste knecht ooit is. Ik heb hem zelden iets voor de ploeg zien doen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone