Stephen Williams verrast favorieten in openingsrit Ronde van Zwitserland
foto: Cor Vos
zondag 12 juni 2022 om 17:20

Stephen Williams verrast favorieten in openingsrit Ronde van Zwitserland

De eerste etappe in de Ronde van Zwitserland, met aankomst in Küsnacht, is gewonnen door Stephen Williams. De 26-jarige Brit van Bahrain Victorious won na een attractieve finale de sprint van een elitegroep, voor Maximilian Schachmann en Andreas Kron. Williams is tevens de eerste leider in de Zwitserse ronde.

Het Critérium du Dauphiné kende vandaag zijn apotheose met een bergrit naar het Plateau de Solaison, die andere belangrijke voorbereidingskoers op de Tour de France ging dan weer van start in Küsnacht, een plaats op de oostoever van de Zürichsee. In de openingsrit van de Ronde van Zwitserland was het meteen alle hens aan dek voor de renners met klassementsambities. Er stonden de nodige hoogtemeters op het menu, maar was het lastig genoeg om de sprinters te lozen? De beklimmingen van de Pfannenstiel (4,1 km aan 4,6%) en de Küsnachter Berg (2,8 km aan 7,3%) waren de hindernissen die steeds moesten worden bedwongen.

Kopgroep van zeven 
De vroege vlucht werd gevormd door zeven renners, die van bij de start hadden besloten om weg te springen uit het peloton. De voorsprong van thuisrijder Simon Vitzthum (Zwitserse selectie), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Johan Jacobs (Movistar), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Casper Pedersen, Chad Haga (Team DSM) en Quinn Simmons (Trek-Segafredo) liep al snel op en na goed 25 kilometer werd het verschil met het peloton geklokt op goed vier minuten. Brent Van Moer probeerde nog de oversteek te maken naar de koplopers, maar slaagde niet in zijn missie en liet zich – na een klassieke chasse patate – weer inrekenen.

De zeven renners die wél deel uitmaakten van de vroege vlucht, reden een maximale voorsprong bijeen van vier minuten. Dit was voor BORA-hansgrohe het sein om te versnellen in het peloton en de koers in handen te nemen. De Duitse formatie had blijkbaar snode plannen met zijn kopmannen Aleksandr Vlasov, Sergio Higuita en Maximilian Schachmann. Na verloop van tijd besloot ook Quick-Step Alpha Vinyl een handje toe te steken in de achtervolging. Met tempobeul Tim Declercq als verse kracht, werd het verschil met de kopgroep alsmaar kleiner.

foto: Cor Vos

Favorieten roeren zich op slotklim
Aan de voet van de voorlaatste klim van de dag had de kopgroep nog maar een kleine halve minuut over. Dit bleek niet genoeg om uit de greep te blijven van het peloton: de kopgroep werd nog voor de voet van de laatste passage van de Küsnachter Berg ingerekend. De Küsnachter Berg was slechts een kleine drie kilometer lang, maar kende wel behoorlijk steile percentages en dit bleek voor de toppers een uitgelezen mogelijkheid om aan de boom te schudden. Alessandro Covi, Andreas Kron en Stefan Küng probeerden het, maar slaagden er niet in om weg te rijden.

Vlak voor de top trok Jakob Fuglsang door en de ervaren Deen werd vrijwel meteen gecounterd door een bijzonder attente Remco Evenepoel. Fuglsang raakte dus niet weg, maar wist met zijn versnellingen wel het kaf van het koren te scheiden. Een elitegroepje van een vijftiental renners bleef over op de top van de Küsnachter Berg. De belangrijkste favorieten leken mee te zijn, al zagen we toppers als Daniel Felipe Martínez en Gino Mäder wel in de problemen. Eenmaal op de top van de Küsnachter berg, was het nog goed vijf kilometer tot de streep.

Williams als een duveltje uit een doosje
In de slotkilometers was er een spervuur aan demarrages, maar deze versnellingen werden in de kiem gesmoord. In de voorlaatste kilometer trok Aleksandr Vlasov ten aanval en de renner van BORA-hansgrohe kreeg Evenepoel met zich mee. Vlasov en Evenepoel leken het vervolgens met z’n tweeën te gaan uitmaken voor de overwinning, maar INEOS Grenadiers wist het gat te dichten en zo kregen we een sprint met een vijftiental renners om de zege. In deze chaotische spurt trok Stephen Williams toch wel verrassend aan het langste eind. Schachmann werd tweede, Kron derde.

Ritwinnaar Williams – foto: Cor Vos

Het is voor de 26-jarige Williams, die dit jaar pas elf koersdagen in de benen heeft, zijn eerste zege van 2022. De Britse klimmer stapte enkele jaren geleden met mooie adelbrieven over naar de profs, maar kende de voorbije seizoenen veel blessureleed. Vorig jaar liet hij al zijn klasse zien door in de CRO Race naar de eindzege te fietsen. De meeste toppers voor het klassement finishten in de eerste groep en verloren dus geen tijd, maar voor coureurs als Martínez, Rigoberto Urán, Thibaut Pinot en Gino Mäder is er na één etappe al werk aan de winkel. Deze renners kwamen in een tweede groep, op 51 seconden van ritwinnaar Williams, over de streep.

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
12 juni 2022 17:32
Ha, leuk, de Janneke Mieke van de dag heet Stephen Williams! (interessant om zijn resultaten er eens op na te kijken - vooral het laatste jaar voordat hij naar Bahrein verhuisde)

Zoals ik dacht op basis van het profiel draaide het uit op een mooie strijd tussen de favorieten, met een weer straf bergop rijdende Küng en vooral dus een heel verrassende winnaar. Echt een sterk groepje vooraan en meteen relatief grote achterstanden voor enkele AK-mannen. Dit wordt hopelijk spannender dan de Dauphiné ;-)
  12 juni 2022 17:38
  Stevie heeft veel gekwakkeld met blessures. Als belofte reed hij de stenen uit de straat bij SEG racing academy. Vorig jaar had hij al mooie hoogtepunten. Dus ik ga met veel plezier de week volgen.
  12 juni 2022 22:03
  Ik volg het jeugdwielrennen niet echt en ook zijn prestatie in de Cro Race '21 was mij volledig ontgaan, dus voor mij was het een verrassende eerste kennismaking. Altijd mooi wanneer een beloftevol renner de eerste flitsen van klasse laat zien bij de profs. De namen in het groepje waarvan hij hier de sprint won zeggen veel over zijn potentieel.
12 juni 2022 17:34
Wat een mooie overwinning van deze jongen! En wat zullen ze bij Bahrain blij zijn dat ze hem na 2 door blessures volledig verpeste seizoenen eind 2020 toch een nieuw 2 jarig contract hebben aangeboden.
12 juni 2022 17:36
Mader en martinez toch wel heel ontgoochelend. Als je dan ziet wie er allemaal wel nog bij zit…
12 juni 2022 17:37
Vermakelijke slotfase, helaas wel via Tiz gekeken want niet op tv. Nu ja helaas, stream haperde niet en prima Engelstalige commentaar dus dat was nog wel aangenaam. Stond niet in de voorbeschouwing dat Eurosport 1 het ging geven?

Wat een verrassende winnaar zeg, ik had geen idee wie het kon zijn toen ik een Bahrein-shirt als eerste over de meet zag gaan. Met Schachmann en Kron zelfde nummers 2 en 3 als in Gippingen, vooral Schachmann zal wel balen. Wel goed dat de Duitser weer op niveau is na een zwak najaar in 2021 en door ziekte geteisterd voorjaar in 2022.
  12 juni 2022 18:29
  De laatste 6 km was op Eurosport 1 in HD te zien.
  12 juni 2022 18:59
  Echt? Ik checkte toen het nog 8 was, en dan was het na Dauphiné reclame en begon iets van motorsport (zoals ook aangegeven in tv-gids) dus ik dacht het komt niet meer. Ofwel was er een verschil tussen Europsport BE en NL.
  12 juni 2022 20:15
  45 euro voor een jaarabonnement bij Eurosport player. Best bestede geld dit jaar. Alles live te volgen, ZLM Tour, Zwitserland, Noorwegen, ...
  12 juni 2022 20:36
  @Krist, het kan nog iets goedkoper zelfs. 39 euro bij GCN. Volgens mij zenden die nòg meer uit dan Eurosport op hun player
  12 juni 2022 20:41
  @legrandbornand, o ja? Ik zou graag es een vergelijking tussen de twee zien...
  Is het ook met Nederlands commentaar?
  Wat ik heel vervelend vind bij Eurosport Player is dat ik niet via chromecast kan kijken in uitgesteld relais terwijl de live verslaggeving nog bezig is (vb. om een 1/2 uurtje pauzeren)... om één of andere reden springt hij altijd naar het livebeeld...
  12 juni 2022 21:08
  Ik heb al 2 jaar de GCN player app. Je kunt uit alle beschikbare audio commentaar kiezen. Vandaag waren er zelfs 4 koersen live te volgen. Voor €39.99 per jaar. Streamen geen enkel probleem. Pauzeren, later terug kijken etc alle allemaal mogelijk.
  12 juni 2022 21:37
  Volgens mij komen alle wedstrijden die (live + uitgesteld) op GCN te zien zijn ook op de Player. Misschien dat er op GCN ook wat randprogramma's verschijnen (die ook gratis via Youtube te bekijken zijn?) maar naar mijn gevoel mis ik niets. En bij Eurosport krijg je ook lekker veel andere sporten erbij - alle wintersporten, tennis, motorsporten, snooker... Voor mij is het een no-brainer om Eurosport Player te nemen ipv GCN.
  13 juni 2022 03:03
  Discovery plus heeft aanbiedingen van 30€ per jaar, dit is inclusief Eurosport.
  13 juni 2022 12:08
  @Limal, enkel geïnteresseerd in wielrennen, ja, je mag me een one trick pony noemen.
12 juni 2022 17:40
Die versnelling vanop het zadel van Evenepoel was redelijk indrukwekkend.
  12 juni 2022 17:44
  Hij werd toch redelijk eenvoudig weer bijgebeend.
  12 juni 2022 17:47
  Het ene sluit natuurlijk het andere niet uit he xistnc.
  12 juni 2022 17:57
  Of, zoals José dan pleegt te zeggen: "wat brengt het op".
  12 juni 2022 18:09
  Echt vervelend inderdaad dat aanvallen, wat brengt dat nu op. Ze kunnen beter gewoon in elkaars wiel blijven zitten.
  12 juni 2022 20:16
  Dat wel, maar ging hij niet op 'reserve' rijden?
  Toch wel beste man in koers vandaag, dat belooft!
12 juni 2022 18:04
Is Cosnefroy gevallen? Komt op meer dan 12minuten binnen. ik heb niets kunnen zien dus, weet het ni.

Thanks
  12 juni 2022 18:38
  Cosnefroy geen idee, maar Rohan Dennis ook als een van de laatsten?
12 juni 2022 18:35
Kuss lijkt ook goed in vorm en tourploeg krijgt, samen met een eveneens goeie Kruijswijk m.i. een plekje in de sterke klimselectie van Jumbo.
12 juni 2022 18:45
I. Izagirre is ook lekker bezig.
12 juni 2022 18:45
Eindigt de knecht voor de kopman?
12 juni 2022 18:51
Nog wat jong Nederlands talent vooraan of is Oomen de beste Nederlander? Jammer dat er in dit soort rondjes niet meer Nederlands talent mee rijd en goed is. Het wordt weer tijd voor een nieuwe Roompot die voor dit soort wedstrijden wordt uitgenodigd is namelijk heel belangrijk voor het Nederlandse wielrennen en dat missen we nu.
  12 juni 2022 19:24
  We? Ik wist niet dat Vlaanderen zich weer bij het moederland heeft gevoegd. Fijn om te weten dat we Wout nu ook kunnen zien schitteren op de VAM berg.
  12 juni 2022 20:39
  Tja, een nickname zegt niet alles zeker?
  Jij bent ook geen Spanjaard, geloof ik hé, Murcia ;-)
  12 juni 2022 20:55
  Tja, Arensman deed mee, maar kreeg bijna twee minuten aan de broek. Zou hij iets tegengekomen zijn, was hij simpelweg niet goed genoeg om eraan te blijven hangen, of heeft hij bewust rustig aan gedaan om een van de volgende dagen mee te kunnen gaan in een ontsnapping?
  12 juni 2022 21:03
  Eenkhoorn kwam als eerste Nederland over de streep. wel in het groepje Oomen.
  12 juni 2022 21:34
  Arensman is halsoverkop uit Andorra ingevlogen om invalcorvee te verrichten. Aldus zijn woordvoerder.
12 juni 2022 19:47
Evenepoel kon het weer niet laten. Waarom spaart die zichzelf niet meer. Straks in de bergen zal hij ALLE energie nodig hebben m
  12 juni 2022 20:18
  Hmm, ja, ik maakte net diezelfde bedenking... maar hij was goed hé, niet?
  En @Klimkater, toch ook 1.52 gepakt op Arensman ;-)
  12 juni 2022 21:04
  Wat dan te denken van Jay Vine bv die in de kansloze Johny’s ontsnapping meegaat terwijl hij zich hier toch een mooi klassement bij elkaar kan fietsen…
  13 juni 2022 09:44
  Ja, inderdaad, dat was ook vreemd.
  13 juni 2022 13:23
  tja ,Remco blijft Remco he en daar kunnen we maar van genieten,overal waar hij meedoet gebeurt er tenminste wat
12 juni 2022 20:25
Chad Haga weer terug bij DSM ? Als gastrenner voor deze wedstrijd ?
  12 juni 2022 21:33
  Tja, het is ook niet meer bij te houden wie daar allemaal vertrekt, steeds weer.
12 juni 2022 20:28
Human Powered Health bedankt meteen voor de wildcard met een epische 84e plaats op zeven en een halve minuut.
  12 juni 2022 20:34
  Ze bedanken met Chad Haga in de kopgroep. Zoals wel vaker bij teams met een wildcard
12 juni 2022 20:46
Hoort je nickname ook niet met een hoofdletter, Hendrike?
12 juni 2022 21:00
In navolging van Kruijswijk stelt Rohan Dennis zijn kandidatuur voor de TdF nadrukkelijk! Kunnen ze nu niet meer omheen. ;-)
12 juni 2022 21:10
vraag me echt af wat die kolos van een Küng in de top 10 doet

top 30 überhaupt
12 juni 2022 22:41
Op nos.nl een korte video-samenvatting. Wel grappig. Daarin rijdt Evenepoel de laatste honderden meters op kop om het net niet te redden.
linkje
  13 juni 2022 09:35
  Dat was Van Wilder.
  13 juni 2022 09:43
  Slecht werk weer van de Nos. Nu lijken die twee op de fiets best op elkaar, zelfde formaat volgens mij maar toch. Evenepoel werd verrassend laatste van het groepje.
  13 juni 2022 10:08
  Het is in ieder geval makkelijk te fixen achteraf, neem aan dat ze de uitslag inmiddels toch ook hebben gezien. Dat ze dit zo online laten staan is incompetentie of gewoon luiheid.
12 juni 2022 22:52
Op GCN dachten ze dan weer dat het Johan Price Pejtersen was die won. Die zou uiteindelijk pas 20 minuten later binnenlopen.

Niet echt een finale waarin een type Evenepoel zich kon/moest sparen denk ik. Met Fuglsang en/of Vlasov moet je gewoon mee. Meteen ook paar man uitgeschakeld voor het GC die misschien over een dag of 5 wél hadden meegekund als ze wat meer gerodeerd zijn (Martinez en Mäder voorop, maar bv ook Uran en Pinot).

Marc Soler ook niet bepaald als een speer uit zijn lenteslaap gekomen. Moscon daarentegen met voor het eerst wat positieve signalen. Met een 20e plaats doet ie ruim beter dan z'n vorige beste resultaat dit jaar (58e in een massaspurt en tot vanochtend ook evenveel DNF'jes als Tietema)
12 juni 2022 22:58
Dennis tegen iets aangelopen? Werd toch uitgespeeld als kopman?
  12 juni 2022 23:13
  Waar heb je dat laatste gelezen?

  Maar als Dennis ergens tegenaan loopt, is dat doorgaans tegen zichzelf.
  12 juni 2022 23:45
  Ik meen dat gelezen te hebben maar kan me vergissen.
12 juni 2022 23:53
Nog nooit van deze renner gehoord, toch een grote verrassing als je kan winnen vanuit deze elitegroep.
13 juni 2022 12:10
@Hendrike, vreemd dat je je niet meer stoort aan het met de voeten treden van de dt-regels, zoals hier bij 30% van de reacties gebeurt...

Reacties zijn gesloten.