Stephen Cummings zegeviert in het Baskenland

Stephen Cummings zegeviert in het Baskenland

foto: © 2016 Zikliamatore

woensdag 6 april 2016 om 17:26

Stephen Cummings mag de derde rit in de Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2016 op zijn palmares bijschrijven. De 35-jarige Brit van Dimension Data was in het kustdorpje Lesaka de betere van Simon Gerrans en Fabio Felline. Mikel Landa blijft de leider in het algemeen klassement, terwijl Wilco Kelderman zijn tweede plek vasthoudt.

Sam Oomen in vroege vlucht
Onder het motto ‘Van aanvallen groeit een jonge renner’, schoof Sam Oomen mee in de vroege vlucht. Het 20-jarige rondetalent van Giant-Alpecin kreeg Blel Kadri (AG2R La Mondiale), Stefan Denifl (IAM Cycling), Domingos Gonçalves (Caja Rural-RGA Seguros) en Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) met zich mee. De maximale voorsprong groeide tot vijf en een halve minuut, maar groter zou deze niet worden.

Gerrans zet mannen op kop
Orica-GreenEDGE zette zich daarna op kop van het peloton, want Gerrans had snode plannen voor de rit van vandaag. Zij brachten de voorsprong langzaam terug naar drie en een halve minuut, toen de vijf bovenop de eerste van een vijftal beklimmingen kwamen. Teklehaimanot pakte daar de punten. De laatste drie beklimmingen lagen in de laatste dertig kilometer van de koers. Orica-GreenEDGE en Trek-Segafredo brachten de voorsprong rap terug, door de pelotonssprint naar de voet van de derde beklimming van de dag.

foto: © 2016, Zikliamatore

De kopgroep, met links Sam Oomen – foto: © 2016 Zikliamatore

Oomen versnelt
Oomen begreep op het derde bergje van de dag dat het vooraan te langzaam ging en besloot te demarreren uit de kopgroep. Hij kreeg alleen Denifl mee, die gisteren ook al de ontsnapping van de dag sierde. De twee hadden een dikke minuut voorsprong op de voorwacht van het peloton, waar op dat moment vier renners uit ontsnapten. Michael Albasini (Orica-GreenEDGE), Laurens De Plus (Etixx-Quick-Step), Daniel Navarro (Cofidis, Solutions Crédits) en Dario Cataldo (Astana) gingen in de achtervolging.

Spannende slotfase
In de afdaling naar de voet van het laatste klimmetje kwamen de achtervolgers bij de koplopers. Albasini had daar de rol moeten lossen, maar zijn ploeggenoot Simon Yates was er nu wel bij vooraan. Datzelfde gold voor Pierre Rolland (Cannondale). Het peloton zat echter maar achttien seconden achter de zeven. Op het laatste klimmetje versnelde Navarro en dat was voor de overige zes te machtig. De achtervolgers brokkelden vervolgens uit elkaar. Terwijl onder andere Oomen werd teruggepakt door het peloton, wipte Rolland op drie kilometer voor het einde op en over Navarro. In de laatste kilometer kwam alles samen, maar verraste Cummings de ‘sprinters’ met een ultieme jump.

Landa behoudt de leiderstrui - foto: © 2016, Zikliamatore

Landa behoudt de leiderstrui – foto: © 2016 Zikliamatore

Dit artikel delen:

35 Reacties

Wheely 6 april 2016 om 17:28

Mooie renner die Cummings, flikt het weer!

montventoux 6 april 2016 om 17:32

Mooie overwinning! En geweldig dat Oomen weer in beeld was.

OT: Commentaar van Jose Been begint behoorlijk genante vertoning te worden. Permanent aanwezig met poeziealbumcommentaar. Gisteren de onsmakelijke anecdote over haar ass-saver en vandaag een stortvloed aan irrelevante namedropping. Grr. Iemand goeie contacten bij Eurosport? Genoeg kundige commentatoren…

LutsenkoFan 6 april 2016 om 17:32

Yeah! nice!

Voigt 6 april 2016 om 17:34

Gerrans nog eens tweedes.

SolerEritrean 6 april 2016 om 17:36

klasserenner!

Striga 6 april 2016 om 17:38

Epic fail van Orica.

Steven_E 6 april 2016 om 17:45

Amai De Plus, knappe rit toch wel als jongste renner van de WorldTour!!

123poetertjes 6 april 2016 om 17:47

Ik weet niet hoe die het flikt, maar het valt wel vaak precies goed voor Cummings. Vandaag weer de mazzel dat die Cofidisman (Jeannesson?) hem aantrok zonder enig idee. De ideale springplank voor zo’n aanval. En als ie weg is dan is ie ook weg.

Chaba 6 april 2016 om 17:51

Sterk gereden van Oomen zeg. Gerrans ook duidelijk klaar voor de klassiekers.

Romāns Vainšteins 6 april 2016 om 17:52

Goed zo Cummings, jij weet hoe je er eentje weg kan grissen. Laat het een zoethoudertje voor alle jonge renners met gemis aan palmeres een wijze les zijn, Plaza, Dekker, Tiralongo etc etc etc, hoe ouder hoe wijzer en des te meer kans op een mooie zege.

vanuit de kantlijn 6 april 2016 om 17:58

Yes toppertje, gelukkig vanochtend aangeklikt als winnaar.

Lennimator 6 april 2016 om 18:02

Ben het volledig eens met Striga. Epic fail.

Purito 6 april 2016 om 18:07

Dan Martin op 6 minuten. Die laat het lopen?

Het blijft wel een wisselvallige renner. Normaal moet Itzulia toch een rondje zijn waarin hij voor de top-5 mee moet kunnen doen. Of heeft hij ook iets onder de leden?

Mooie zege van Cummings. Het is toch wel een fenomeen. Je weet gewoon, dit wordt een 'Cummings-momentje'. Knap hoor.

vlek 6 april 2016 om 18:13

En Slagter op drie minuten. Die loopt hier, met nog drie ploeggenoten in de groep, ook een grote kans op een dikke uitslag mis.

Manuel Beltran 6 april 2016 om 18:42

Itzulia… Het slaat misschien nergens op, maar ik kan er maar niet aan wennen. Voor mij is het gewoon Baskenland. Vreemd misschien, want ik zeg ook “Tour de France” of “Giro”, maar toch.

denistel 6 april 2016 om 18:57

pracht zege en goed voor de centjes.

Lalsacien 6 april 2016 om 18:57

Aanval van Pinot vlak voor de top van het laatste klimmetje. Op de website van l’équipe legde zijn trainer uit dat er een tricky afdaling volgde en dat het beter was om daar vooraan te rijden.

bilthoven 6 april 2016 om 18:58

Het lijkt wel alsof Cummings ieder jaar beter wordt. Dat komt vooral door zijn koersintelligentie, hij voelt de koers perfect aan en weet meestal precies, wanneer hij moet aanvallen. Sympathieke vent ook. Ik gun hem nog meer van dit soort fraaie overwinningen!!

Il Cavaliere 6 april 2016 om 19:03

Ik riep twee jaar geleden nog dat LottoJumbo hem moest halen, toen hij richting het eind van December nog contractloos was. Zij gingen echter voor George Bennet xD

Front-runner 6 april 2016 om 19:09

Vreemde tactiek van Orica. Waarom Albasini en Adam Yates naar voren schuiven? Doordat er geen organisatie was in de laatste kilometers sprint Gerrans (wederom) voor plek 2. In de eerste etappe lag de finish veel dichter na het einde van de laatste afdaling. Hier was nog bijna 6 kilometer om het goed te organiseren en Gerrans een goede lead-out te geven (met Albasini).

Navarro herstelt zich ook goed dit jaar na een slecht 2015. Heel gaaf ook om Oomen zo prominent in beeld te zien!

vlek 6 april 2016 om 19:20
Quote:
toen hij richting het eind van December nog contractloos was.

Ik neem aan dat een renner als Cummings, bij een ploeg die hem niet kwijt wil, niet tot december hoeft te wachten voor hij een contract tekent. Die zal in de zomer vast al hebben geweten waar hij naartoe zou gaan.

Tokstar 6 april 2016 om 19:33

Hoe vaak heeft hij ondertussen al op deze manier gewonnen :D?

Keshi 6 april 2016 om 19:54

@Tokstar
We moeten niet overdrijven, 2x nu zo denk, in de Tirreno en vandaag. Die in de Tour was toch wel duidelijk anders, althans naar mijn mening. Maar daarom nog niet minder knap, zijn overwinning in de Tour lijkt hem dat stukje vertrouwen te geven wat nodig is voor dit soort overwinningen en hij loert er nu natuurlijk op nu hij weet dat hij het kan. Je moet nu eenmaal vooraan rijden om te winnen.

123poetertjes 6 april 2016 om 20:26

@Keshi
Kan me er ook nog één in de Vuelta herinneren waar hij op een vergelijkbare manier een kopgroepsprint ontliep.
Edit: de Trofeo Andratx 2015 kan je wellicht ook noemen, al was hij daar meer een overgebleven vluchter. En dan was er nog een rit in Beijing 2012, daar bleef ie met Hesjedal vooruit na een vlucht in een vrij zware rit.

biazzi 6 april 2016 om 20:32

Morgen kyrenka

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone