Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni betrapt op doping, Bardiani-CSF wacht straf

Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni betrapt op doping, Bardiani-CSF wacht straf

Pirazzi (links) en Ruffoni (rechts) - foto: Sirotti

donderdag 4 mei 2017 om 21:09

Stefano Pirazzi (30) en Nicola Ruffoni (26) zijn betrapt op doping. Dat bevestigt de UCI. De twee renners van Bardiani-CSF zijn op respectievelijk 26 april en 25 april positief getest op groeihormonen tijdens een out-of-competition-controle.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

De twee renners zouden morgen beginnen aan de honderdste Giro d’Italia. Ze zijn voorlopig geschorst door de internationale wielerunie. Pirazzi en Ruffoni hebben het recht om een B-staal aan te vragen van de tests. Beide renners hangt ontslag boven het hoofd bij de Italiaanse ProContinentale-formatie, die dankzij een wildcard mee mag doen aan de Giro.

Sprinter Ruffoni won recentelijk nog twee etappes in de Ronde van Kroatië. Hij rijdt sinds 2013 voor de ploeg van de managers Bruno en Roberto Reverberi. Pirazzi, al vanaf 2010 actief voor deze ploeg, staat bekend om zijn aanvalslust. Hij won in 2014 een rit in de Giro en was een jaar eerder de beste in het bergklassement.

Ruffoni (uiterst links) en Pirazzi (uiterst rechts) tijdens de ploegenpresentatie van de 100e Giro – foto: SIrotti

Straf Bardiani-CSF
De twee dopinggevallen komen slecht uit voor Bardiani-CSF. Bij de UCI is er een regel dat als binnen één ploeg, binnen een periode van twaalf maanden, twee renners betrapt worden op het gebruik van verboden middelen, ook de ploeg voor een bepaalde periode geschorst wordt. De Italiaanse formatie wacht een algehele schorsing van 15 tot 45 dagen, waarin de ploeg niet deel mag nemen aan UCI-wedstrijden. De internationale wielerunie zal de zaak voorleggen aan de disciplinaire commissie, die binnen afzienbare tijd een oordeel velt. Of Bardiani-CSF de Giro mist, is nog niet bekend.

Update 22.10 uur Bardiani-managers reageren geschokt
Bardiani-CSF heeft beide renners op non-actief gesteld. Zij zullen dus niet starten in de Giro. Dat meldt de ploeg in een bericht op haar website. Mocht de contra-expertise ook positief zijn, dan zullen Pirazzi en Ruffoni op staande voet ontslagen worden. Daarnaast hebben beide betrapte coureurs een contract ondertekend, waarin staat dat de ploeg verdere acties kan ondernemen om het imago van het team en het imago van de sponsoren te beschermen.

“We zijn absoluut geschokt door het nieuws”, laten managers Bruno en Roberto Reverberi weten. “We wachten op de resultaten van de geplande onderzoeken door de anti-doping autoriteiten. Wij herhalen in de sterkst mogelijke bewoordingen de bedoeling van de bescherming van de waarden, die ons sportieve project de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.”

Update 22.45 uur Giro steunt strijd tegen doping
De Giro-organisatie heeft in een persbericht laten weten achter de het werk van het CADF (Cycling Anti-Doping Foundation) te staan. Zij vechten tegen dopinggebruik in al zijn vormen en maten. Daarnaast maakt het duidelijk dat de koersorganisatie en RCS Sport het recht behouden om passende maatregelen te nemen om het imago en de naam van de Giro d’Italia te beschermen. Of Bardiani-CSF van start mag gaan morgen, laat de organisatie dus nog in het midden.

Dit artikel delen:

110 Reacties

Picoo 4 mei 2017 om 21:10

Ongelofelijk, het hele team uitsluiten lijkt me nu het beste!

achterhoeker 4 mei 2017 om 21:11

Het wielerseizoen is weer begonnen !

Mkay 4 mei 2017 om 21:11

Tutti pazzi!

nasibal 4 mei 2017 om 21:13

Tutti Pazzi Rare Fratzzi

Zat lui die opeens mega klimmer worden met doping, maar Ruffoni komt met dat spul nog steeds geen verkeersdrempel over.

Bassieb 4 mei 2017 om 21:14

Ik zou graag een close up van het gezicht van Savio willen zien nu.

mus van de maasstad 4 mei 2017 om 21:15

snel die ene italiaanse ploeg invliegen die niet mee nocht doen. kan ff niet op de naam komen…

maar ff serieus. 2 dopinggevallen in een jaar was toch einde ploeg.

de nijs 4 mei 2017 om 21:15

@Picoo
Misschien is dat wel het beste, vraag jezelf nu maar eens af hoe geloofwaardig een etappezege van bardiani zou zijn. Die twijfel moet de giro zichzelf niet aan willen doen

klootje kriekeljon 4 mei 2017 om 21:15

Weinig verrassend van Pirazzi, Tutti fratsi met Pirazzi. Vooral medelijden met Renaat, die nu een dubbele teleurstelling te verwerken krijgt dit jaar.

Wel gezellig dat de Giro nu ook mee gaat doen aan het jaarlijkse vooravond-dopingfeestje dat je al een beetje begon te missen aan de Tour de afgelopen jaren. :)

Romāns Vainšteins 4 mei 2017 om 21:16

Wat een ongelofelijke sh*tzooi. Zou wel willen weten waarop precies. Echt snoeiharde dope, een fout pufje of samen naar een feestje geweest ? Gaarne nuance.

Ontzettend jammer voor zowel deze giro als voor Bardiani en het Italiaanse wielrennen, die zullen nu wel met de hele ploeg eruit gelazerd worden, kan bijna niet anders.

Moosje07 4 mei 2017 om 21:16

Wat een timing zeg… weer heel mijn poule overhoop..
Oohja ook heel erg voor de sport enzo natuurlijk

Reynaerde 4 mei 2017 om 21:16

Nu is het wachten natuurlijk op Gianni Savio om deze twee weggevallen plekken te claimen.

Bertvd 4 mei 2017 om 21:16

@ Bassieb: Inderdaad. Hoe zal die zich gepiepeld voelen.

Zat Bardiani in MPCC?

TykkeThor 4 mei 2017 om 21:17

Wat een uilskuikens zeg. En ik was nog wel fan van Pirazzi. Net als van Bardiani trouwens, maar hierdoor ga je toch twijfelen. Je hoopt toch altijd dat dit individueel gekloot is en dat jonge jongens als Albanese en Ciccone hier niks mee te maken krijgen.

Voorgeborchte 4 mei 2017 om 21:19

Had dat niet wat vroeger gekunnen? Het had ons een aantal jaar “Tutti pazzi per Pirazzi!” van Renaat bespaard…

Bertvd 4 mei 2017 om 21:20

@ Sammysosa: omdat er naar aanloop naar een grote ronde simpelweg meer gecontroleerd wordt.

Kiggen 4 mei 2017 om 21:20

Vies, heel vies dit.
Maar zo kunnen ze hier bij WF met hun pool-verrassing Albanese wel gelijk krijgen.

Rouvoet 4 mei 2017 om 21:20

Snel Savio opbellen om zijn manschappen op te laten draven!

HoofdIsVrij 4 mei 2017 om 21:21

Kan mij niet voorstellen dat Bardiani wordt uitgesloten van de Giro. Eerst nog contra-expertise en dan zit je al ruim in de Giro.

Frits des Jeux 4 mei 2017 om 21:22

Man t was altijd zo’n leuke ploeg. Niet leuk dit.

Romāns Vainšteins 4 mei 2017 om 21:22

Ik wacht nog even met mijn precieze betiteling tot we weten wat er precies gebruikt is en welke creatieve reden eraan opgehangen wordt. Zijn dit trainingsmaten/kamergenoten ?

@ Hoofd is Vrij > Ik zie de organisatie er wel voor aan om ze uit te sluiten wanneer het duidelijke betrappingen zijn en geen randgevallen. Baal echt stevig hiervan want het is een hartstikke leuk team dat enorm veel mooie coureurs heeft opgeleid/nog in de gelederen heeft, en dan heb ik het niet per se over deze 2.

Moosje07 4 mei 2017 om 21:23

Ook nog hun 2 belangrijke mannen hea…

Chrys 4 mei 2017 om 21:24

Twee dopinggevallen in één ploeg is schorsing van de hele ploeg toch?

Turtlehead 4 mei 2017 om 21:25

Niet erg vertassend, wel erg. Opzouten en wegwezen. Ploeg weigeren voor de Giro uiteraard ook. Maar dat zal wel niet gebeuren.

Bassieb 4 mei 2017 om 21:29

@Bertvd Idd en weet je wat het erge is. Ccc en Gazprom hebben tegen mijn verwachting een aardig ploegje op de been gebracht. Terwijl de twee Italiaanse ploegen het nadrukkelijk laten afweten. Willier zonder Belletti en nu Bardiani zonder zijn sterkhouders.

De Italiaanse wildcards zijn armoe troef. Bernal, Cattaneo, Torres en die geinige sprintertjes van Androni hadden hier zeker niet misstaan.

kampie 4 mei 2017 om 21:29

+1 Turtlehead. Grappig (en niet grappig) dat sommigen enkel en alleen meteen aan hun Poule denken :)

Headlines

Materiaalzone

Populair