Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni betrapt op doping, Bardiani-CSF wacht straf
Pirazzi (links) en Ruffoni (rechts) - foto: Sirotti
donderdag 4 mei 2017 om 21:09

Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni betrapt op doping, Bardiani-CSF wacht straf

Stefano Pirazzi (30) en Nicola Ruffoni (26) zijn betrapt op doping. Dat bevestigt de UCI. De twee renners van Bardiani-CSF zijn op respectievelijk 26 april en 25 april positief getest op groeihormonen tijdens een out-of-competition-controle.

De twee renners zouden morgen beginnen aan de honderdste Giro d’Italia. Ze zijn voorlopig geschorst door de internationale wielerunie. Pirazzi en Ruffoni hebben het recht om een B-staal aan te vragen van de tests. Beide renners hangt ontslag boven het hoofd bij de Italiaanse ProContinentale-formatie, die dankzij een wildcard mee mag doen aan de Giro.

Sprinter Ruffoni won recentelijk nog twee etappes in de Ronde van Kroatië. Hij rijdt sinds 2013 voor de ploeg van de managers Bruno en Roberto Reverberi. Pirazzi, al vanaf 2010 actief voor deze ploeg, staat bekend om zijn aanvalslust. Hij won in 2014 een rit in de Giro en was een jaar eerder de beste in het bergklassement.

Ruffoni (uiterst links) en Pirazzi (uiterst rechts) tijdens de ploegenpresentatie van de 100e Giro – foto: SIrotti

Straf Bardiani-CSF
De twee dopinggevallen komen slecht uit voor Bardiani-CSF. Bij de UCI is er een regel dat als binnen één ploeg, binnen een periode van twaalf maanden, twee renners betrapt worden op het gebruik van verboden middelen, ook de ploeg voor een bepaalde periode geschorst wordt. De Italiaanse formatie wacht een algehele schorsing van 15 tot 45 dagen, waarin de ploeg niet deel mag nemen aan UCI-wedstrijden. De internationale wielerunie zal de zaak voorleggen aan de disciplinaire commissie, die binnen afzienbare tijd een oordeel velt. Of Bardiani-CSF de Giro mist, is nog niet bekend.

Update 22.10 uur Bardiani-managers reageren geschokt
Bardiani-CSF heeft beide renners op non-actief gesteld. Zij zullen dus niet starten in de Giro. Dat meldt de ploeg in een bericht op haar website. Mocht de contra-expertise ook positief zijn, dan zullen Pirazzi en Ruffoni op staande voet ontslagen worden. Daarnaast hebben beide betrapte coureurs een contract ondertekend, waarin staat dat de ploeg verdere acties kan ondernemen om het imago van het team en het imago van de sponsoren te beschermen.

“We zijn absoluut geschokt door het nieuws”, laten managers Bruno en Roberto Reverberi weten. “We wachten op de resultaten van de geplande onderzoeken door de anti-doping autoriteiten. Wij herhalen in de sterkst mogelijke bewoordingen de bedoeling van de bescherming van de waarden, die ons sportieve project de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.”

Update 22.45 uur Giro steunt strijd tegen doping
De Giro-organisatie heeft in een persbericht laten weten achter de het werk van het CADF (Cycling Anti-Doping Foundation) te staan. Zij vechten tegen dopinggebruik in al zijn vormen en maten. Daarnaast maakt het duidelijk dat de koersorganisatie en RCS Sport het recht behouden om passende maatregelen te nemen om het imago en de naam van de Giro d’Italia te beschermen. Of Bardiani-CSF van start mag gaan morgen, laat de organisatie dus nog in het midden.

RIDE Magazine
110 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
5 mei 2017 10:49
Nederbelg. Ik denk eerder dat deze ploegen, managers incluis, het risico gewoon nemen. Ook deze ploegen kunnen gosofisticeerde programma' s opzetten, maar waarom zouden ze. Pakkans is gering. En dat de managers geschokt reageren is helemaal een lachertje.
5 mei 2017 11:02
Nieuwe update duurt wel lang. Spannnnoond.
5 mei 2017 11:14
Nou, hopelijk trekt Bardiani zich uit eigen beweging terug. Ik denk niet dat zij op veel credits van publiek en van de andere ploegen kunnen rekenen wanneer zij zouden starten.
5 mei 2017 11:17
De UCI gaat die ploeg natuurlijk nooit direct schorsen. Daarvoor zijn procedures. En gelukkig maar. Of de maatschappij was helemaal naar de knoppen.
5 mei 2017 11:18
Bij mij kunnen de overige 7 renners gewoon op credits rekenen wanneer ze starten hoor. Het mogelijke (Ja, ik blijf zeggen dat zolang de contra-expertise niet geweest is je niet al veroordeeld mag worden) dopinggebruik van twee individuen die toevallig bij je in de ploeg zitten mag niet tot imagoschade leiden voor jongens die er niks mee te maken hebben.

Ik vind het diep triest dat gasten als Albanese en Ciccone nu ook al half worden weggezet als doping gebruikers doordat deze twee gasten positief getest hebben.
5 mei 2017 11:20
Ach ja, wielrenners die onderling verbolgen zijn over andermans dopinggebruik ... Ik kan er nooit zoveel mee eigenlijk. Moncoutie wist welke state-of-mind er bij dit beroep hoort, elke vorm van frustratie doe je jezelf aan in deze :)

@ Noud > Ook ik heb geen overmatig wantrouwen tov de overige renners maar met 2 man out en eveneens 2 jonge talenten die niet helemaal fris aan de start staan + massa's hijgende reporters in je nek lijkt het me beter om even onder te duiken. Zelfs als dit het einde van Bardiani betekent neemt dat niet weg dat ze veel goeds voor de sport hebben betekent.
5 mei 2017 11:44
Als het het einde betekent van Bardiani dan kunnen ze die ronde maar beter gewoon meepakken. Als ze door willen gaan kunnen ze wellicht beter uitstappen, maar aan de andere kant. Als Nibali of Dumoulin of een ander er dinsdag doorheen zakt op de Etna dan is de gehele media Ruffoni en Pirazzi alweer vergeten.

Als Ciccone dan op dezelfde manier een bergetappe wint als vorig jaar zullen er wellicht wel wat super sceptische wielervolgers zijn die hun vraagtekens zetten, maar de meerderheid zal waarschijnlijk gewoon genieten van een prachtige prestatie van een jonkie.
5 mei 2017 11:46
Ik zou bij je bij elk ander team gelijk kunnen geven @Noud89 maar het betreft hier Bardiani, die hebben bepaald geen brandschoon verleden. Het management van dit team wast zijn handen altijd in onschuld maar stappen uit de MPCC en dragen de gevolgen niet voor hun falende toezicht. Jammer voor de talenten en ook de minder talentrijken maar probeer zsm een ander, beter team te vinden.
5 mei 2017 11:52
@Sunrider

Help me even, wie zijn er allemaal betrapt bij Bardiani in recente jaren? Doe maar een beetje sinds Sella daar weg is, dus 2009 ofzo?
5 mei 2017 17:24
@noud er was een gevalletje met Boem en zijn bloedwaardes, waardoor zij uit de MPCC zijn gestapt. Verder zijn deze 2 betrapt op een groeihormoon bij een out of competition test.
Kan dit ook niet gewoon in vlees gezeten hebben zonder dat zij hiervan afwisten ? Een gevalletje Contador ?
Als ze moedwillig iets genomen hebben, dan zijn het wel een stel uilskuikens om zich te laten betrappen !
1 3 4 5

Reacties zijn gesloten.