Stannard verslaat trio Etixx-Quick-Step in Omloop Het Nieuwsblad

zaterdag 28 februari 2015 om 16:55
Stannard verslaat trio Etixx-Quick-Step in Omloop Het Nieuwsblad

George Deswijzen

Ian Stannard heeft voor een stunt gezorgd in de Omloop Het Nieuwsblad. De Brit zat samen met drie renners van Etixx-Quick-Step in een kopgroep van vier en deed het onmogelijke: winnen. Het is zijn tweede opeenvolgende zege in de Vlaamse klassieker. Niki Terpstra en Tom Boonen vervolledigden het podium.

Albert Timmer in vroege vlucht
De koers werd gekleurd door een kopgroep van zeven man. Nederlander Albert Timmer (Giant-Alpecin) reed samen met Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Christophe Laborie (Bretagne – Séché Environnement), Louis Verhelst (Cofidis), Michael Reihs (Cult Energy), Matthew Brammeier (MTN-Qhubeka) en Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) lange tijd vooruit.

Op de Taaienberg – met nog zestig kilometer te gaan – nam Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) traditioneel de leiding. Hij dunde het peloton flink uit. Even daarvoor reed Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) lek, maar hij kon snel terugkeren. Op 45 kilometer van het einde werden Timmer, Brammeier en Luke Rowe (Sky) als laatsten van de kopgroep gegrepen. Rowe had een paar kilometer eerder de sprong gemaakt vanuit het peloton.

Opnieuw pech voor Sep Vanmarcke
Niet veel later reden vijf renners weg op de Haaghoek. Niki Terpstra, Tom Boonen, Stijn Vandenbergh (allen Etixx-Quick-Step), titelverdediger Ian Stannard (Sky) en Sep Vanmarcke namen afstand van hun concurrenten. Nog voor het einde van de kasseienstrook moest Vanmarcke echter de rest laten gaan. De onfortuinlijke Belg had opnieuw een lekke band. De drie renners van Etixx-Quick-Step bleven ondertussen vooraan vol doorrijden. Stannard hield zijn benen stil.

Op de Molenberg probeerde Sep Vanmarcke weer de sprong naar voren te maken. De Belg kreeg Greg Van Avermaet (BMC) en Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) met zich mee. Op dat moment was de achterstand nog dertig seconden, maar op Lippenhovestraat halveerde een indrukwekkende Vanmarcke hoogstpersoonlijk het verschil. Het leek er even op dat hij de aansluiting zou maken, maar de Belg moest uiteindelijk tóch het hoofd buigen.

Ian Stannard stunt
Vooraan plaatste Tom Boonen op vijf kilometer voor het einde een aanval, maar hij werd gegrepen door Stannard. Daarna probeerde Niki Terpstra het. Dit keer was het zijn eigen ploegmaat Vandenbergh die het gat dichtte. Vervolgens deed Stannard zelf een poging. Daarachter moesten Vandenbergh en even later ook Boonen lossen, waardoor het aan Terpstra was om het gat dicht te rijden.

De Nederlander slaagde daarin en ging vervolgens in het wiel van Stannard zitten. De twee stevenden af op een sprint met twee. Terpstra zette zijn spurt vroeg aan, maar werd voorbijgestoken door Stannard. De Brit stuntte en greep voor de tweede keer op rij de zege in de Vlaamse klassieker. Tom Boonen pakte daarachter de derde plaats.

unnamed (4)

flag-be Omloop Het Nieuwsblad (1.HC)
Uitslag: Gent – Gent (200,2 km)
1. flag-gb Ian Stannard (Sky) in 4u58m41s
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) in z.t.
3. flag-be Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) op 8s
4. flag-be Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick-Step) op 15s
5. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 1m24s
6. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing) in z.t.
7. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) op 1m29s
8. flag-be Philippe Gilbert (BMC Racing) op 4m35s
9. flag-gb Luke Rowe (Sky) in z.t.
10. flag-fr Arnaud Démare (FDJ) in z.t.

13. flag-nl Wesley Kreder (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
16. flag-nl Jesper Asselman (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
30. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal) in z.t.
34. flag-nl Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

124 Reacties

Roosje 28 februari 2015 om 18:36

Boonen had moeten wachten op de sprint en de anderen hadden om en om moeten demarreren. Boonen had dan alleen op het wiel van Stannard moeten blijven.

Purito 28 februari 2015 om 18:36

Ik ben trouwens benieuwd of Demare nog een stap gaat maken dit seizoen. Het is allemaal vrij kleurloos dit jaar.

stoemper 28 februari 2015 om 18:38
Quote:
Boonen had moeten wachten op de sprint en de anderen hadden om en om moeten demarreren.

En nu net daar lag het probleem. Boonen wilde te graag zelf winnen. Het risico dat een ploegmaat weg zou rijden, wilde hij niet lopen.

LyndaLid 28 februari 2015 om 18:39

Boonen is de enige die verschil kon maken van Etixx tijdens de koers. Dat Stannard hem terug kon pakken zegt mij heel weinig, die zat 30 kilometer te profiteren. Boonen sprong bij versnellingen van Vanmarcke als enige heel makkelijk om een paar mannetjes heen, en in een sprint kan die natuurlijk wel Stannard aan. Kom op, die legde vorig jaar een dom sprintende Van Avermaet erop en sindsdien kan ie opeens goed sprinten?

Het is gewoon onwijs dom gereden van die hele ploeg, Boonen included. Alle drie hebben ze echt belachelijke dingen gedaan in de finale: Boonen zijn demarrage. Terpstra zijn demarrage vlak daarvoor en hij deed in de sprint alles verkeerd. En Vandenbergh spant de kroon door achter Terpstra te springen en als springplank te fungeren voor Stannard, die vervolgens diezelfde Vandenbergh er meteen afknalt.

Roberto 28 februari 2015 om 18:40

@krypton
Die heb ik dan gemist. Zoals ook hierboven in het verslag staat, gaat op 5 km eerst Boonen in de aanval en die wordt door Stannard teruggehaald. Dan gaat Terpstra, maar daar gaat ploeggenoot Vandenbergh achteraan. Daarna gaat Stannard en dan kan alleen Terpstra volgen..

Tuttipazzi 28 februari 2015 om 18:40

@Purito

Démare reed net lek voordat het losbarstte, geloof ik. Je hebt echter wel gelijk dat het iets sprankelender kan. We zullen het zien.

Purito 28 februari 2015 om 18:42

@LL
Boonen maakte inderdaad een sterke indruk, zeker (was het de Haaghoek?) toen Vanmarcke versnelde en Stannard gewoon moest passen. Toen zag je Boonen heel vinnig Lighthart en Stannard passeren.

Ik denk echter dat hij in Vlaanderen vrij kansloos is, met Cancellara, Vanmarcke en een herboren Pozzato. Het zal dan in PR moeten gebeuren, maar dat wordt ook vrij lastig.

Purito 28 februari 2015 om 18:46

@Tuttipazzi
Klopt, maar toen was hij al in de verdrukking geraakt.

Maar wellicht piekt hij later, dat kan natuurlijk.

vlek 28 februari 2015 om 18:46

Terpstra was vandaag echt niet minder dan Boonen. Boonen had vast een moment dat hij heel vinnig reageerde, maar de beslissende versnelling van Vanmarcke werd door Boonen en Terpstra gelijkaardig beantwoord. Het kopwerk was redelijk verdeelt, tot het moment dat Boonen zich wat mocht sparen. Als je het van de finale af laat hangen kom je echter bij Terpstar uit, dus een goede reden om Boonen als sterkste te bestempelen heb ik niet gezien.

Roosje 28 februari 2015 om 18:50

Nogmaals Boonen werd op het vlakke uit het wiel gereden………….

LyndaLid 28 februari 2015 om 18:50

@ purito

In Roubaix is ie sowieso kansloos, want daar wint Wiggins :). Vlaanderen reken ik op Vanmarcke en Cancellara, daarachter Sagan, Kristoff, Avermaet, Boonen en co, Sky boys. Ik zie niemand Cancellara en Vanmarcke direct volgen maar dat is nog ver!

Boum05 28 februari 2015 om 18:51

Wat een slechte verliezers van de ploeg van Boonen, en met huilebalk
Lefevre voorop.
Hij kwam met het lulverhaal , zal wel Stannard heeft 35 km in het wiel
Gezeten dat zeiden Boonen en Terpstra ook.

Wat hadden die pipo’s gedacht ,dat hij ook nog ging meehelpen.
Maar dat hebben ze aan zichzelf te danken Boonen moest zich tonen op
de heuveltjes hoe sterk hij wel was.
Wilfried Peeters had Wuyts gebeld, hij had dingen deze week van Boonen gezien dat had hij nog nooit gezien.
Toen Boonen wegsprong toen moest je Wuyts horen, hij heeft zijn kont gelicht
wie haalt hem terug, dat was wel heel snel, en hij was zo kapot dat hij
moest lossen.
En toen moest Wuyts overschakelen naar vanmarcken , dat was toch de beste
man van de wedstrijd, eindelijk heeft hij ontdekt dat er ook nog andere Belgen zijn.
Vanmarcken stak er met kop en schouders boven uit en hij alleen had de
overwinning verdiend.
Als Vanmarcken bij de kopgroep was gekomen, was hij met Stannard er
tussen uit gepiept , en zat de ploeg van huilebalk Lefevre met 4 renners te huilen.
Toen Eddy Planckaert zei toen Boonen wegsprong , die heeft de benen niet
om met Stannard naar de meet te gaan , zei deze je praat onzin, nee Eddy
had gelijk we hebben het gezien hij kon niet meer volgen.
Ook toen hem werd gezegd dat Vanmarcken de man van de wedstrijd was
geweest, wuifde hij dat ook weg.
Laat de ploeg van Lefevre maar vanavond eens naar de herhaling kijken.
Als ze dan nog niet zeggen dat Vanmarcken de beste was, dan kunnen ze
verder gaan met huilen.

Guushovd 28 februari 2015 om 18:51

Het moment waarop vd Berg achter Terpstra aangaat is echt één vd domste acties die ik ooit gezien heb. Dat kan alleen maar bedoelt zijn geweest om Boonen te laten winnen en zelfs als dat de bedoeling was dan was dat in ieder geval niet de manier.

drikkes 28 februari 2015 om 18:51

Vandenbergh een stuk sterker als Boonen en Terpstra. En Stannard gewoon dikke klasse. Als die drie met jouw in het wiel naar de finish willen rijden dan doen ze dat maar. Vanmarcke was geweldig sterk, hier gaat de theorie dat als je goed zit je niet plat rijdt.

a.roitero 28 februari 2015 om 19:01

Tactisch waardeloos gekoerst van EQS!
EQS heeft gekoerst als 3 haantjes zonder oortjes.
Heel simpel om 4e man op de kant te zetten en vervolgens gaten laten vallen. Ze hadden niet eens hoeven demarreren.

@ntidopage 28 februari 2015 om 19:05

Mooie koers met een heerlijk falende Ettixx ploeg. Soms is wielrennen zo'n heerlijk eerlijke sport. De sterkste wint hier gewoon in de finale Door uit te gaan van eigen kracht. Stannard heeft na de canard van Boonen zelf het verschil gemaakt. En Bonnen, het is niet meer als vroeger. Met behulp van een sterk collectief zal hij zeker een voorjaarsklassieker winnen maar niet een van de grote monumenten.

Knaljaas 28 februari 2015 om 19:14

Uiteindelijk is dit het ideale moment om fouten te maken. Etixx kan er alleen maar uit leren tegen dat de echt grote koersen eraan komen.
Hoe je het ook draait of keert, uiteindelijk stààn ze er wel. Er zijn andere ploegen met meer zorgen.

Guushovd 28 februari 2015 om 19:18

Roompot ook aardig gekoerst, net geen top 10 en 2 in de top 20

Harm 28 februari 2015 om 19:19

Pff, bizar dit. Denk ik nog niet eerder gebeurd dat ik blij ben dat een nederlander een sprint verliest. Heerlijk om die arrogante etix qs te zien verliezen. Zo boonen geil daar met zn allen met de domste actie ooit van vd berg. Boontje komt om zn loontje;)

Japsie 28 februari 2015 om 19:21

@ Purito. Boonen’s winstkansen in Vlaanderen “vrij kansloos”noemen en winst in PR “een moeilijk verhaal” noemen. Je moet maar durven zeg.
Toegegeven, Pozzato lijkt in vorm, maar koerst vaak angstig. Zeker, vanMarcke is in vorm, maar koerst vaak onbezonnen en heeft in de breedte een mindere ploeg. En ja, Cancellara is een fenomeen, maar dat is Boonen met zijn erelijst ook. En met zijn huidige vorm, ervaring, ploeg en de afgelopen koers als leermoment, zou ik hem niet te snel afschrijven.

fringale 28 februari 2015 om 19:22

Als die-hard Boonen-fan maak ik graag de vergelijking met 2012. Toen kon hij ook niet verliezen en las ik hier dezelfde “hij kan het niet meer” kommentaren. Ik blijf dus dromen.

tendam 28 februari 2015 om 19:37

Het Sporza-commentaar was weer niet te harden, zo chauvinistisch, maar in de finale heb ik het toch maar weer aangezet want ik had al zo’n voorgevoel. Die Etixx-lui gunnen elkaar niks. Heerlijke overwinning van Stannard.

Etixx is de enige ploeg die meerdere ijzers in het vuur heeft, dat dan weer wel. De Lotto-Jumbo knechten zullen een schepje erbovenop moeten doen willen ze ‘de te kloppen ploeg’ zijn.

tendam 28 februari 2015 om 19:49

Oh ongetwijfeld, al moet ik zeggen dat Neerlands wielernestor Smeets i.t.t. Wuyts bepaald niet chauvinistisch is in z’n commentaar. Uitgezonderd dan voor Terpstra, die vindt hij helemaal geweldig.

Dijkstra en Ducrot zijn natuurlijk überhaupt niet te harden ;)

Chaba 28 februari 2015 om 19:49

Fantastische wedstrijd gezien. Etixx is er wel klaar voor maar maakte hier wel een paar blunders. Boonen had lekker moeten afwachten maar valt aan. Vandenbergh die achter Terpstra aangaat. En dan Terpstra de kop overpakken van Stannard en dan te vroeg aangaan.
Desondanks super knap van Stannard hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen. Chapeau.

HoofdIsVrij 28 februari 2015 om 19:50

Stannard, wat een held!

En Etixx natuurlijk wel heel erg sterk in de breedte. Wel lachwekkend om Boonen in dat interview na de finish te zien. Op iedereen (indirect) afgeven, maar niet de hand in eigen boezem steken.

Headlines

Materiaalzone

Populair