Staf Scheirlinckx komt met nieuwe Belgische rennersvakbond

maandag 24 juni 2019 om 18:11
Staf Scheirlinckx komt met nieuwe Belgische rennersvakbond

Staf Scheirlinckx, midden - foto: Cor Vos

Oud-profwielrenner Staf Scheirlinckx komt met een nieuwe belangenvereniging voor wielerprofs. Het gaat om de Belgian Professional Cycling Association, ook wel BPCA. Het is een aftakking van de internationale rennersvakbond CPA.

Zaterdag, een dag voor het BK wielrennen in Gent, worden de renners in het huidige peloton bijgepraat over de nieuwe vakbond. Scheirlinckx kreeg bij de oprichting onder meer hulp van CPA-voorzitter Gianni Bugno. “Nadat Sporta opstapte, hebben wij actie ondernomen om de vertegenwoordiging van de Belgische profwielrenners in CPA te waarborgen en een sterke en onafhankelijke vereniging op te starten in het land”, vertelt Bugno tegen Sporza.

“De vergadering wordt een eerste stap voor de oprichting van de vereniging van Belgische profwielrenners. De nationale verenigingen die in CPA zetelen, zijn van fundamenteel belang om de activiteit op nationaal niveau uit te bouwen en dicht bij de renners te staan”, aldus de Italiaanse oud-prof. Bugno laat weten dat soortgelijke vakbonden eraan komen in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Polen en Duitsland.

Nederlandse vakbond niet bij CPA
In Nederland is de VVBW de nationale rennersvakbond, maar die organisatie stapte vorig jaar uit de CPA omdat het de verdeling binnen het internationale collectief oneerlijk vindt.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone