Spilak klopt Froome in koninginnenrit Ronde van Romandië

vrijdag 2 mei 2014 om 17:22
Spilak

foto: Sirotti

Simon Spilak heeft de derde etappe in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Katusha-renner klopte Chris Froome in een sprint-à-deux. Ze waren samen weggereden op de slotklim. Spilak is bovendien de nieuwe leider in het klassement.


Lastige openingsfase
In de openingsfase van de wedstrijd ontstond een kopgroep van acht man. Daarbij zat met Tom Veelers (Giant-Shimano) één Nederlander, maar hij loste snel uit de voorste groep. Na veertig kilometer moest de Col des Planches (eerste categorie) beklommen worden. Op deze berg werd de kopgroep flink uitgedund. Naast Veelers moesten ook drie anderen de koplopers laten gaan. Alleen Elia Favilli (Lampre-Merida), Davide Malacarne (Europcar), Cyril Gauthier (Europcar) en Andriy Grivko (Astana) bleven over.

Ook het peloton werd flink uitgedund. Op de top van de Col des Planches waren er nog maar dertig renners over. Onder meer Michael Albasini, de leider in het klassement, moest het peloton laten gaan. Ook voor Michal Kwiatkowski ging het te hard, maar de Pool wist in de afdaling terug te keren. Op de volgende beklimming, wederom van eerste categorie, werd de kopgroep ondertussen verder uitgedund. Alleen het duo van Europcar bleef over. Het peloton reed minder snel op deze berg. Daardoor groeide de voorsprong van het tweetal naar vier minuten.

Aanvalspogingen Nibali en Froome
Op de derde en een na laatste beklimming van de dag maakte Garmin-Sharp tempo. De Amerikaanse ploeg zorgde ervoor dat de voorsprong snel kleiner werd. Op één kilometer van de top werden de twee koplopers gegrepen. Daarna probeerden opnieuw renners weg te rijden, maar die werden snel gegrepen. Het uitgedunde peloton stevende af op de voet van bergoord Villars-sur-Ollon, de laatste beklimming van de dag. Direct moesten veel renners lossen. Ook voor Belkin-kopman Laurens ten Dam ging het te snel.

Al na een paar minuten klimmen, plaatste Vincenzo Nibali een verrassende aanval. Chris Froome reageerde meteen en kreeg Rafal Majka en Simon Spilak met zich mee. Het drietal kwam snel bij Nibali en ook andere klimmers sloten weer aan. Het bleef niet lang rustig, want meteen daarna ging Chris Froome zelf in de aanval. Alleen Nibali kon reageren, maar ook hij moest de Brit snel laten gaan. De Haai van Messina werd zelfs gepasseerd door Simon Spilak, die langzaam het gat naar Froome wist te dichten, waardoor we twee koplopers kregen.

Sprint-à-deux
Enkele klassementsrenners kenden op de slotbeklimming pech. Rafal Majka en Thibaut Pinot kwamen ten val, terwijl Andrew Talansky problemen kreeg met zijn materiaal. Ondertussen werkten Froome en Spilak goed samen. Het tweetal had op de top van de beklimming een voorsprong van één minuut op drie achtervolgers. Dit waren Vincenzo Nibali, Beñat Intxausti en Mathias Frank. In de natte afdaling kwamen later ook Rui Costa en Jakob Fuglsang aansluiten bij de achtervolgers. De vijf kwamen echter niet veel dichter bij de koplopers.

Froome en Spilak stevenden vervolgens af op een sprint-à-deux. De twee koplopers wilden elkaar duidelijk geen cadeau geven. Beiden gingen er vol voor om te winnen. Froome zette als eerste aan, maar Spilak wist er snel overheen te komen. Vervolgens moest het duo een bocht naar rechts nemen. Omdat Froome aan de binnenkant van de weg zat, kon hij zijn medevluchter weer passeren. Op het laatste rechte stuk slaagde Spilak er echter in om wederom voorbij Froome te spurten. De Sloveen kon zodoende een dubbelslag slaan. Rui Costa sprintte in de achtergrond naar plek drie.

Simon Spilak

Tour de Romandie 2014 (2.UWT)
Uitslag etappe 3: Le Bouveret – Aigle (180.2 km)

1. flag-si Simon Spilak (Katusha) in 5u09m23s
2. flag-gb Chris Froome (Team Sky) in z.t.
3. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 57s
4. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) in z.t.
5. flag-es Beñat Intxausti (Movistar) in z.t.
6. flag-ch Mathias Frank (IAM Cyling) in z.t.
7. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) in z.t.
8. flag-es Jesús Herrada (Movistar) op 1m41s
9. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr) in z.t.
10. flag-us Andrew Talansky (Garmin-Sharp) in z.t.

17. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin) op 3m25s
Volledige daguitslag

Klassement na etappe 3
1. flag-si Simon Spilak (Katusha) in 11u39m25s
2. flag-gb Chris Froome (Team Sky) op 1s
3. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 1m02s
4. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) in op 1m06s
5. flag-ch Mathias Frank (IAM Cyling) op 1m10s
6. flag-es Beñat Intxausti (Movistar) op 1m13s
7. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 1m14s
8. flag-es Jesús Herrada (Movistar) op 1m40s
9. flag-es Ion Izagirre (Movistar) op 1m48s
10. flag-us Andrew Talansky (Garmin-Sharp) op 1m50s

18. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin) op 3m54s
Volledig klassement

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.