Spanjaard Felipe Orts wil aansluiting met wereldtop: “Beter worden in België”

Spanjaard Felipe Orts wil aansluiting met wereldtop: “Beter worden in België”

foto: Cor Vos

zaterdag 28 november 2020 om 08:00
Interview

Aangename verrassing in de Superprestigemanche van Merksplas vorige zondag: Felipe Orts Lloret. De 25-jarige Spanjaard finishte zevende, op een half minuutje van winnaar Michael Vanthourenhout. “De kloof met de top wordt steeds kleiner”, genoot hij na afloop na.

In het seizoen 2015-2016 liet Felipe Orts zich voor het eerst een aantal keer opmerken. De toen derdejaars belofte won een paar crossen in eigen land, maar viel vooral op met een zesde plaats op het WK U23 in Heusden-Zolder, waar hij amper vijftien seconden na wereldkampioen Eli Iserbyt eindigde. Hij finishte in het zog van Quinten Hermans en Thijs Aerts, maar deed wel beter dan onder anderen Daan Soete en Joris Nieuwenhuis.

Een jaar later volgde de bevestiging. In het Luxemburgse Bieles, dat u zich herinnert als het WK van de lekke banden en de oude Michelin-tubes die Niels Albert van de zolder haalde, werd Orts vice-wereldkampioen bij de beloften, weliswaar op ruime afstand van Joris Nieuwenhuis.

Parcours op maat
Sindsdien bouwt Orts gestaag aan de weg naar de top. Dat leidde voorlopig alleen tot overwinningen in Spanje, maar dit seizoen steekt hij steeds vaker zijn neus aan het venster in sterker bezette wedstrijden. In oktober werd hij al zevende in Ruddervoorde, op het EK in Rosmalen liet hij eenzelfde resultaat optekenen.

Ook zondag in Merksplas werd Orts zevende. Belangrijker is echter dat de kloof met de top steeds kleiner wordt. In Merksplas eindigde hij net niet in het spoor van Corné van Kessel en Lars van der Haar, die tot driekwart koers meededen voor het podium. “Ik ben oprecht bijzonder blij met deze prestatie”, vertelde Orts ons achteraf in de mixed zone. “Al moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat dit een parcours op mijn maat was: snel en technisch, daar hou ik van.”

Investering
De renner van het crossteam Teika-BH-GSport vergeleek het rondje met een aantal omlopen waar hij in het noorden van Spanje mee vertrouwd is. “Het parcours en de ondergrond zijn vergelijkbaar, het niveau uiteraard niet”, lachte hij. “Daarom zak ik elk jaar een aantal keer naar België af. Dit seizoen uiteraard iets meer door Covid-19 (de meeste Spaanse veldritten zijn afgelast, red), maar in jullie land maak je als crosser toch sneller progressie.”

Orts in actie in Ruddervoorde – foto: Cor Vos © 2020

Al is het voor de nummer tien op de UCI-ranking best een investering. Zowel financieel als in tijd. “De verplaatsing vanuit mijn woonplaats Villajoyosa (in de buurt van Alicante, red) naar België is niet min. Ik pendel over en weer. Alleen in december, ter gelegenheid van de drukke periode rond Kerstmis, blijf ik hier een paar weken logeren. In Betekom (Vlaams-Brabant) om precies te zijn.”

Niet in Tábor
“Ik voel dat ik dit seizoen opnieuw een stap heb gezet. Mijn doel is om stilaan de aansluiting te maken met de absolute top.” Het is ook in functie van zijn crosscarrière dat Orts vanaf 1 maart de stap naar Burgos-BH zet. Hij zal overigens alleen in de zomer voor het ProTeam uitkomen. In de winter blijft hij de kleuren van Teika, dat met BH dezelfde fietssponsor heeft, vertegenwoordigen.

Zaterdag staat Felipe Orts aan de start van de CAPS Urban Cross in Kortrijk. Voor de openingsmanche van de Wereldbeker, een dag later in Tábor, past hij. “Amper haalbaar”, verduidelijkt hij. “Ik reis al van Spanje naar België. Dan na de cross nog eens duizend kilometer erbovenop naar Tsjechië  is teveel van het goede. Ik zou te vermoeid zijn om ook in Tabor op topniveau te presteren. Nee, ik heb dit met de teamleiding uitgebreid overlegd en we hebben besloten om deze winter voorrang te geven aan het Belgische circuit.”

Lees hier de voorbeschouwing op de X2O-manche van zaterdag in Kortrijk (WielerFlits.be)

Dit artikel delen:

18 Reacties

chiller87 27 november 2020 om 08:31

Leuk dat er inderdaad een spanjaard regelmatig mee doet voor de top 10 plaatsen. Ik vrees wel dat hij aan zijn limiet zit, verwacht hem niet in de top 5 van belangrijke wedstrijden.

Jan Blokland 27 november 2020 om 12:03

Waarom zou hij aan zijn limiet zitten als er nog steeds groei in zit. Hij is blijkt uit het stukje best goed bezig.

Japiejo 27 november 2020 om 13:17

Als ik zijn hele voorbereiding en dergelijke lees, klinkt het júist alsof er nog flinke progressie mogelijk is. Als zo’n jongen bij een Belgisch ploeg gaat rijden zal hij nog wel een stapje naar de subtop kunnen maken. Ook wel eens leuk om een ander vlaggetje in de top 10 te zien. De laatste jaren denk ik toch steeds vaker ‘waar gáát het eigenlijk over’ als ik zo’n uitslag zie :)

blix 27 november 2020 om 14:13

Ik denk niet dat hij naar een Belgische ploeg moet om nog beter te worden. De geschiedenis leert dat zo'n overstap vaak averechts uitdraait. En dan met name doordat Belgische sponsors hun renners in alle belangrijke Belgische wedstrijden aan de start willen, waardoor die zich iedere week volledig kapot rijden achter de Belgen en Nederlanders. Dat was zo met Page, Bina, Taramarcaz, Toupalik, Franzoi, en ik vergeet er nog wel enkelen. Voordat deze jongens bij een Belgische ploeg terecht kwamen, richtten zij zich in de eerste plaats op de Wereldbeker, en daarnaast wonnen ze in eigen land tegen mindere goden. Maar het is net zo'n combinatie van kleine wedstrijdjes en af en toe een grote confrontatie die het volgens mij voor buitenlandse subtoppers mogelijk maakt om te groeien, en om af en toe een mooie prijs te rijden (bv. Bina in Hoogerheide 2013, Taramarcaz in Roubaix 2012, Page in Hooglede 2006), zonder zich iedere week te pleuris te rijden achter de Belgen en Nederlanders.

Arie den Blanken 27 november 2020 om 19:16

Japiejo: Dat heb je niet als je de uitslag van de vrouwenveldritten ziet?
De vaak gewenste internationalisering moet geen doel op zich zijn. Want het mag dan leuk zijn dat er meer landenvlaggetjes in de top tien van een uitslag te zien zijn maar als dat commercieel omzet verlagend uitwerkt beter geen internationalisering.
De dominantie van het veldrijden bij de vrouwen is daar een mooi voorbeeld van. Hoeveel extra topwedstrijden en nieuwe Nederlandse sponsoren heeft dat tot nu toe opgeleverd? Geen dus daar heeft het veldrijden voorlopig niets aan.

Secondant 27 november 2020 om 09:15

Deze jongen heeft een hoge gunfactor. Leuk dat jullie hem eens spreken!

Wheely 27 november 2020 om 10:00

Respect voor deze man, gun hem een paar leuke uitschieters dit seizoen.

BassieAdriaan 27 november 2020 om 10:09

Ik gun hem gewoon een overwinning, als crossen en BeNL sport blijft gaat het net als met schaatsen (en F1) een doodsaaie sport worden.

chiller87 27 november 2020 om 10:15

Pidcock niet vergeten he ;-) start volgens mij in tabor.

Chris Van Uden 27 november 2020 om 11:01

Heel goed voor het veldrijden dat er ook andere nationaliteiten meedoen. Goed voor de breedte in de sport.

Marco Willems 27 november 2020 om 11:12

Hij was sterk afgelopen zondag, zat steeds net achter de kopgroep maar kom er niet bij komen doordat het nooit stilviel. De top is nog ver weg maar zou mooi zijn Als ie het redt.

Arie den Blanken 27 november 2020 om 11:53

Dat zou mooi zijn maar als er dat niet wordt gevolgd door Spaanse of Baskische sponsoren die daar de crossen financiëel naar een hoog niveau kunnen tillen en dan blijft het bij leuk maar heeft de sport er niets aan.

doorak 27 november 2020 om 19:29

Wat meer nationaliteiten regelmatig in de top 5 zou inderdaad gewenst zijn, en leuk.
Echter tbv de verdere ontwikkeling van deze sport is de broodnuchtere opmerking van Arie duidelijk en waar. Zoals hij hier ook goed aangeeft met het vb van de Ned vrouwen.

freirefreire 27 november 2020 om 13:33

Orts is een pionier. In het allerbeste geval voltrekt zich het Raymond-van-Barneveldscenario, waarin één succesvolle landgenoot een hele natie ertoe beweegt om de sport te gaan volgen. Dat zorgt dan op termijn voor meer kijkers, meer media-aandacht en meer sponsoren uit dat land. Maar dat is natuurlijk wat naïef. Dan zal Orts eerst moeten zorgen dat hij met Wout en Mathieu mee kan.

Japiejo 27 november 2020 om 13:41

Dat gebeurd alleen als er grootse prestaties behaald worden inderdaad. Dat gaat Orts niet lukken. Maar wie weet ooit een 2e plek op het WK waar hij als enige de juist tubes er om heeft liggen :)

boenk 27 november 2020 om 13:57

Zit vaak achter de kopgroep, zou leuk zijn als hij eens meedeed voor de knikkers. Heeft inderdaad nog marge denk ik.

girardengo 27 november 2020 om 14:00

Het is hem alleen al gegund wegens de ‘verplaatsingen’ die hij steeds moet doen om op niveau te kunnen crossen. Dat kost toch een deel van je energie. Voor de broodnodige internationalisering van de sport is het noodzaak dat zo iemand aanhaakt en dat het in zijn land ook groeit. Dat probleem speelt al jaren. Vroeger waren Italië (Longo e.a.), Zwitserland (Zweifel, Frischknecht e.a.), Duitsland (Wolfshohl, Thaler e.a.) en Frankrijk (Rondeaux, Dufraisse) veel sterker dan tegenwoordig. Hopelijk komt dat een keer terug. In tegenstelling tot de weg zien we alleen maar versmalling. Dat de talenten er niet zouden zijn (en wel in België en Nederland) is natuurlijk onzin.

Theo Bovengemiddelkamp 27 november 2020 om 16:25

Wie stelt zijn huis beschikbaar aan Orts, zodat hij niet meer de verplaatsingen moet maken?

Headlines

Materiaalzone

Populair