Sörensen boekt zege in Vittel

donderdag 16 juli 2009 om 17:50

Nicki Sörensen heeft de twaalfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. In Vittel kwam de Deen na een etappe van 211 kilometer solo aan. Sörensen was de sterkste renner in een vluchtersgroep van zeven man die hij in de finale achter zich liet. Rinaldo Nocentini blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

In de beginfase was het peloton uiterst onrustig. Er waren tientallen vluchtpogingen, maar er wist maar één groepje weg te blijven: Calzati, Lefevre, Fothen, Pauriol, Martinez en Sörensen. Er probeerden veel renners alsnog bij het groepje te komen, zelfs klassementsrenners Cadel Evans, Andy Schleck en Levi Leipheimer probeerden het maar de toppers werden direct teruggeroepen door de andere klassementsrenners. De zeven-koppige kopgroep reed lang met een voorsprong van ongeveer vier minuten voor het peloton uit, maar dit peloton kwam nooit op gang.

Er gebeurde een hele poos helemaal niets meer in de koers. Het peloton bleef rustig rijden, terwijl er in de kopgroep geen enkele uitvalspoging werd gedaan. Een aantal klassementsrenners reden nog lek in deze fase.

Er kwam pas enigszins spektakel op 20 kilometer van de streek. De Deen Nikki Sörensen sprong weg en kreeg alleen Calzati mee. Er zaten maar enkele seconden tussen de twee en de achtervolgers, maar het gat werd niet gedicht. Op 5 kilometer van de finish sprong Sörensen weg bij Calzati. De Saxo Bank-renner sloeg al snel een gaatje van ruim een halve minuut en werd niet meer bijgehaald. In de strijd om de tweede plek versloeg Laurent Lefèvre met gemak Franco Pellizotti.

Etappe 12: Tonnerre – Vittel (211km)
1. Nicki Sörensen (Denemarken/Saxo Bank) in 4u52m24s
2. Laurent Lefèvre (Frankrijk/Bouygues) op 48s
3. Franco Pellizotti (Italië/Liquigas)
4. Markus Fothen (Duitsland/Milram)
5. Egoi Martinez (Spanje/Euskaltel)
6. Sylvain Calzati (Frankrijk/Agritubel)
7. Rémi Pauriol (Frankrijk/Cofidis) op 1m33s
8. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Columbia) op 5m58s
9. Thor Hushovd (Noorwegen/Cervélo)
10. Marco Bandiera (Italië/Lampre)

Complete rituitslag en klassementen

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone