Nicki Sørensen over dopingverleden: “Schaam mij voor wat gebeurd is”

zondag 28 juni 2020 om 18:24
Nicki Sørensen over dopingverleden: “Schaam mij voor wat gebeurd is”

Nicki Sørensen (rechts) na zijn Deense titel in 2011 met Bjarne Riis - foto: Cor Vos (archief)

Nicki Sørensen zegt dat hij zich schaamt voor zijn dopinggebruik in de beginjaren van zijn carrière. De Deense oud-wielrenner zegt van 1998 tot en met 2004 naar de verboden middelen te hebben gegrepen. “Ik schaam mij voor wat er gebeurd is. Ik voelde mij toen een beetje slachtoffer, maar het was wel steeds mijn keuze”, vertelt hij bij TV2.

“Andere profs vertelden mij dat het zo werkte. Het was de enige manier”, beschrijft Sørensen. “Ik heb toen de moeilijke beslissing genomen om ook op die wagen te springen. Toen ik begon als profwielrenner was mij wel duidelijk dat er een algemene cultuur was voor renners om doping te gebruiken.”

De oud-renner van onder meer CSC en opvolger Saxo Bank gaf in 2015 al toe doping te hebben gebruikt. Op dat moment was Sørensen al gestopt en actief als ploegleider bij Tinkoff-Saxo. Die ploeg steunde hem overigens na zijn bekentenis.

Inmiddels werkt Sørensen voor Israel Start-Up Nation als ploegleider en coach. “Mensen kunnen vragen wat mijn plaats vandaag de dag in het wielrennen is als ploegleider? Maar ik heb het gevoel dat ik jonge renners kan laten zien wat niet de juiste weg is”, doelt hij op zijn dopingverleden.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Limal 28 juni 2020 om 18:50

In de tijd dat hij zich naar eigen zeggen dopeerde won hij twee koersen, nadien 8 waaronder een rit in de Vuelta en de Tour. Interessant. Hij bekende in 2015. Wat is de verjaringstermijn?

0
Panache 28 juni 2020 om 19:23

Was 8 jaar t/m 31 december 2014 en sindsdien in het 10 jaar.

0
Limal 28 juni 2020 om 20:44

Inderdaad…

0
Krakowic 28 juni 2020 om 19:34

Lijkt wel een beetje op de huidige discussie over discutabele standbeelden. Ik denk dat je juist mensen die spijt hebben betuigd als Sørensen en Boogerd, goed kunt gebruiken in een peloton. Zonder goed te praten wat er is gebeurd, kunnen zij in mijn ogen hun verleden aanwenden om huidige renners een spiegel voor te houden.
Dat ze werken in de wielersport betekent nog niet dat ze daarmee hun eigen straatje hebben schoongeveegd of hun blazoen hebben gezuiverd. Ze hebben foute keuzes gemaakt, die ook niet vergeten hoeven te worden. Maar ook zij verdienen gewoon een tweede kans.

0
Limal 28 juni 2020 om 20:43

Ik begrijp die vergelijking wel, ja, en ben het er mee eens dat iemand die vanuit een eigen dopingervaring de jeugd ten sterkste afraadt om daarmee te beginnen ongetwijfeld een meerwaarde kan zijn. Dat Sorensen zegt dat hij zich schaamt voor die periode is in die zin zeker goed.

Het verschil met een standbeeld is wel dat standbeelden enkel en alleen opgericht worden om iemand te eren, nooit als geschiedenisles. Moest bijvoorbeeld een gemeente nu een standbeeld van Hitler of Dutroux willen oprichten ‘als duiding’, dan zou niemand dat een goed idee vinden.

0
Natte spons 29 juni 2020 om 10:54

Met standbeelden is het natuurlijk een beetje vreemd. Sommige standbeelden zijn in het verleden opgericht om iemand te eren (vaak ook zichzelf). Zo zijn er velen geëerd, die een dubieuze plaats in de geschiedenis hebben. Stalin, Lenin, mogelijk ook sommigen van onze VOC en WIC kapiteins. Volgens mij hoeven we die beelden niet af te breken, ze zijn deel van de geschiedenis.
Sommige helden van het verleden, zijn in de huidige tijd geen held. Ik vind ook dat in het wielrennen helden van het verleden niet perse afgebroken hoeven te worden, maar als je je hier als sport wel te geroepen voelt, wees hier dan consequent in.
We hebben een beeld van dopinggebruiker Tommy Simpson op de Ventoux, wat een bedevaartsoord is.
We hebben helden als Merkx, Museeuw, Basso, Pantani, Theunisse, Breukink, Virenque, Anquetil, Valverde enz.
Anderen worden verguisd, zoals Armstrong, Ulrich, Riis, Ricco

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone