Sonny Colbrelli met gemak naar winst in Brabantse Pijl

woensdag 12 april 2017 om 17:36
Sonny Colbrelli met gemak naar winst in Brabantse Pijl

Foto: Sirotti

Sonny Colbrelli heeft overtuigend de Brabantse Pijl 2017 gewonnen. De Italiaan van Bahrain Merida reed heel de finale in de kopgroep. In de eindsprint was niemand van zijn medekoplopers in staat hem te vloeren.

In het begin van de wedstrijd werd beduidend minder hard gereden dan in de kasseiklassiekers. Na het eerste wedstrijduur waren 38,6 kilometers afgelegd. Vijf renners hadden ondertussen de ontsnapping van de dag gevormd: Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data), Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Lorenzo Rota (Bardiani-CSF), Zak Demptser (Israël Cycling Academy) en Christophe Masson (WB-Veranclassic). Zij wisten ruim vijf minuten voorsprong te nemen.

Met nog tachtig kilometer te rijden werd voor de eerste keer de finale lus van de plaatselijke omloop aangedaan, met beklimmingen van de IJskelderlaan en de Schavei. Het verschil was op dat moment tot net onder de minuut gezakt. Niet veel later werden de vroege vluchters teruggepakt.

Veel demarrages
In het daarop volgende koersuur werd lustig gedemarreerd. Onder andere Tiesj Benoot, Laurens De Plus, Victor Campenaerts, Sonny Colbrelli, Silvan Dillier en Bert-Jan Lindeman fleurden de koers op met aanvallen. Wat opviel was dat bij iedere beweging Quick-Step Floors iemand probeerde mee te sturen om controle te houden. De zes renners wisten met drie andere renners een nieuwe kopgroep te vormen.

Op 18 kilometer van het einde begonnen de favorieten zelf te reageren op aanvallen. Op een van de klimmetjes verschoot Bryan Coquard een cartouche, waarna mannen als Michael Matthews en Philippe Gilbert meeschoven.

Op tien kilometer van het einde hadden de leiders een krappe voorsprong van een halve minuut. Zij wisten op de kronkelige delen van de 23 kilometer lange omloop uit het zicht van de grote groep te blijven. Toen ze met nog vijf kilometer te gaan een grote weg opdraaiden, kreeg het peloton ze snel in beeld. De voorsprong werd in een kilometer tijd gehalveerd.

Kopgroep haalt het
Vanuit het sterk uitgedunde peloton probeerde Tosh Van der Sande als eerste de sprong te maken. Hij kreeg Petr Vakoc met zich mee. De uitval van Van der Sande bleek een springplank voor Tim Wellens. Wellens en Vakoc wisten als enigen, onder de boog van de laatste kilometer, de aansluiting te maken.

Op de beklimming van de Schavei bleven de koplopers naar elkaar kijken. De beslissing werd uitgesteld tot de laatste rechte lijn en daar bleek niemand opgewassen tegen de zeer nerveus koersende Colbrelli. Uittredend winnaar Vakoc strandde op de tweede plek. Benoot werd derde. Bert-Jan Lindeman finishte op plek vijf als beste Nederlander.

Sonny Colbrelli

Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

76 Reacties

achtpuntzes 12 april 2017 om 19:04

@ AZH:
ten koste van de RVV, serieus?

TeamNL 12 april 2017 om 19:08

5 man van TLJ bij de eerste 25. Tweede renner van Sunweb op plaats 93.

Genoten vandaag van het koersen van de TLJ mannen.

theking 12 april 2017 om 19:14

Tim Welles boort hier dus Benoot een 2e plaats door de neus. Niet echt snugger gereden. Hij had het wiel van Vakoc moeten pakken, dan had hij eventueel zelf ook meer kans gehad.

vlek 12 april 2017 om 19:14

Sunweb heeft in de eerste uren met tegenwind natuurlijk wel werk gehad. Staan hier ook met veel jonge renners aan de start. Vergelijking is duidelijk, maar ook niet helemaal fair.

josi 12 april 2017 om 19:21

Verdiende zege van Colbrelli. TLJ een positieve verrassing, goed om Lindeman ook weer eens van voren te zien.

boehoe 12 april 2017 om 19:22

Tolhoek 24e, valt me niks tegen.

Verweggistan 12 april 2017 om 19:32

Collectief sterke prestatie van TLJ. Netjes.

GeorgPhilippTelevisiemann 12 april 2017 om 19:36

Sunweb viel echt tegen, Matthews zat op 30 kilometer van de meet al volledig alleen. Hofstede en Kämna lijken toch nog een pak inhoud te missen om hun kopman in een finale bij te staan.

limburgia 12 april 2017 om 19:37

Mooie wedstrijd met eindelijk weer commentaar van José in plaats van
Karl de revue artist in Parijs – Roubaix die van coursen zoveel verstand heeft
als een koe van handballen.
Chapeau José zo valt het gebrek van cours inzicht van Michel niet zo erg op.

xistnc 12 april 2017 om 19:44

Wat te denken van Roompot: 26, 31, 32, 34, 36.

schipperaar 12 april 2017 om 19:50

@gpt
Hofstede is er lang tussenuit geweest en geen gekkere kermiskoers dan de Brabantse Pijl, Matthews heeft andere doelen. Lindeman was groots.

Sephiroth 12 april 2017 om 19:51

Mooie finale zo te lezen. Dat tlj niet wint. Is jammer, maar hoe ze reden volgens de live tickets deed mij deugd. Nu nog met z’n alle op ploegen als DDD, Cannondale etc afgeven ;)

Wielrennertje 12 april 2017 om 19:55

@RV in het Baskenland reden ze anders ook aardig.
Hoop dat dit perspectief biedt voor AGR etc. Al heb je daar natuurlijk teams zoals Movistar die meer controlerend rijden.

Alexander 12 april 2017 om 20:07

Mooie koers gezien. Vooral tlj te gek gereden. Lekker aanvallend. Jammer dat ze net niet wegkwamem. Snap alleen echt niet waarom al die mensen met Colbrelli naar de meet willen. Alleen tlj leek dit te beseffen. Quickstep ronduit dom afgemaakt. Vakoc had minimale kans na dat 2 keer wegspringen uit peleton. Devenijs dan op kop voor Vakoc zetten!? Wordt wel tijd dat Sunweb eens wat leuker gaat koersen dat wieltjesplakken. Matthews zat echt vast aan wiel van Gilbert. Jammer. Ligthart zat in diepe finale nog helemaal vooraan had stille hoop, maar toch groot deel van de ploeg netjes voorin binnen. Maar vooral Colbrelli wat goed gereden. Zoveel werk verzet en dan het met gigantisch veel overmacht afmaken. Heel erg knap.

poeskescherens 12 april 2017 om 20:13

Misschien DDV eruit en deze erin voor de WT. hoewel toen ik jong was dit zelfs lager stond in aanzien dan DDV. Sowieso is het aantal eendagskoersen uit Belgie dat WT status heeft een tikkeltje overdreven.

BenderBeach 12 april 2017 om 20:17

Colbrelli verdiende winnaar. Lindeman en lotto jumbo als totaal prima gereden #vers

Roompot inderdaad met vijf man bij de beste 40; dat red Quickstep nog geen eens (ik vergelijk ze niet hoor; gewoon leuk feitje!)

IlPirata 12 april 2017 om 20:45

Wat was Colbrelli weer sterk zeg, er gaan nog mooie koersen voor hem aankomen, zeges ook trouwens.

assen 12 april 2017 om 21:04

@Rahims
Ja-ja, op TLJ valt vandaag niets af te dingen. :-)

Striga 12 april 2017 om 21:35

Matthews werd idd in de steek gelaten door z'n ploeg maar die vent heeft dan ook echt nul pit om zich te aanpassen aan de situatie en er zelf eens koers van te maken vroeg te gaan. Dat wieltjesplakken van hem is echt van een ongekend niveau.

Doordrijver 12 april 2017 om 23:00

Als je maar kan bashen he limburgia….
Van de NOS of NLse Eurosportcommentatoren moeten we het beslist zeker niet hebben. Je roeping mss gemist en zelf een poging wagen? Vermoedelijk wordt dat een 2/10.

OT: QSF moest aanvallen met Deveneys, die trapte in de boter. Vakoc heeft zelf de domste zet gedaan.
Gilbert, of moe, of afwachtend en de ploegmaats in de zetel houden? Dat zullen we zondag zien.

Matthews heeft gegokt en zwaar verloren. Het is echt spuuglelijk om naar zo’n enkelingen te kijken die zich op 1 wiel fixeren. Al vaker hebben ze zo koersen verloren dan gewonnen.

Hensie 12 april 2017 om 23:05

Potverdorie. TLJ gewoon als eeb malle voorin zien koersen met zowaar een mooie uitslag als resultaat. Dat we dat nog mee mogen maken dit voorjaar. ;-)

Contador 12 april 2017 om 23:18

In het persbericht van Sunweb staat dat ze wat renners zijn verloren bij een valpartij. Vandaar dat er minder renners en dan voornamelijk Geschke er niet meer bij waren in de diepe finale. Nu vraag ik mij af welke valpartij dat dan is geweest, want ik ben ingeschakeld op vijftig kilometer van de streep. Daarin heb ik geen valpartij gezien of gehoord dat er een valpartij is geweest. Weet iemand hier meer over?

Berggeit1988 13 april 2017 om 00:02

Jongens, waar was onze Sean nou vandaag???

djerkson 13 april 2017 om 00:49

Aantal eendagskoersen in België is zeker niet overdreven, meer zelfs, als je het aantal dagen optelt, kom je nog maar aan 7. Aantal dagen in Spanje met CSB, RvC, RvB en Vuelta=+30, Italië en Frankrijk hebben ook +30 koersdagen. 7 koersdagen in een van de kloppende harten van het wielrennen mag dan wel zeker?

moa 13 april 2017 om 10:19

WT koersen in Vlaanderen zeker niet overdreven! Hebben jullie dan niet gezien hoe er gekoerst werd door de toppers? Wachten of wieltjeszuigen werkt niet meer, in Vlaanderen althans.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone