Sjeik oppert ventilatoren langs het WK-parcours
foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad
donderdag 11 februari 2016 om 10:52

Sjeik oppert ventilatoren langs het WK-parcours

Het wereldkampioenschap wielrennen aan het einde van dit seizoen blijft de gemoederen bezig houden. De hitte is een van de vele zaken die renners tegen de borst stuiten. Sjeik Khalid bin Ali al-Thani heeft echter een oplossing in het verschiet: ventilatoren met waterdamp.

Extreme hitte
De sjeik is het hoofd van de organisatie rondom het WK in Qatar. Hij is zich bewust van de hitte in oktober, maar laat aan Sporza weten te bouwen aan een oplossing. “In oktober 2015 was het abnormaal warm, boven de 40 graden Celsius. Maar we zijn echt bezig met het weer. Er zijn plannen om in bepaalde zones ventilatoren te plaatsen die waterdamp verspreiden. Zo wordt het op die plaatsen koeler, waardoor de renners er een beetje kunnen recupereren. Ook denken we aan extra bevoorradingszones, waar meer water kan worden uitgedeeld. We willen het de renners zo comfortabel mogelijk maken.”

Sjeik spreekt van uitdagend parcours
Tijdens de tweede etappe in de Tour of Qatar reden de renners vier rondes op de Pearl, een opgespoten eiland. Daar reed het peloton een aantal rondes over het WK-parcours, maar de kritieken waren niet mis. Een veredeld criterium die gevaarlijke situaties kan opleveren, menen grote namen als Mark Cavendish, Alexander Kristoff en Greg Van Avermaet. “We hadden zelf al voorgesteld om enkele gevaarlijke rotondes te verwijderen”, countert sjeik Khalid bin Ali al-Thani. “Maar volgens de UCI was dat niet nodig. Het is niet evident om een parcours uit te tekenen in Qatar. Er zijn hier geen bergen en heuvels en we wilden geen artificiële aanpassingen. Uiteindelijk hebben we er toch een uitdagend parcours kunnen van maken. Het is technisch met veel bochten. Fans kunnen er bovendien gemakkelijk hun weg vinden en de renners aanvuren.”

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
11 februari 2016 10:55
Die organisator is geen domme lul hoor, die heeft er wel wat verstand van.
Opzich is het best een goed idee, die ventilatoren denk ik.
Als er geen waaiers komen is het namelijk een saai parcours.
Maar zo kunnen sommige ploegen bij die ventilatoren toch nog waaiers trekken ;)
11 februari 2016 10:55
Goed voor het milieu ook.
11 februari 2016 10:56
Ja doe dat maar. Toch genoeg geld..
11 februari 2016 10:59
Warmte en waterdamp. Ze willen er een tropisch parcours van maken haha
11 februari 2016 11:00
@redactie: volgens mij kan je niet 'opperen voor'. "Sjeik oppert ventilatoren als mogelijke oplossing", of "Sjeik opteert voor ventilatoren langs het parcours". Lijkt me een contaminatie.
11 februari 2016 11:04
"We wilden geen artificiële aanpassingen"
Ja ... een opgespoten is eiland is al artificieel genoeg - lol.
11 februari 2016 11:05
Mooi, dan opper ik voor een ventilator op zijn knettergekke hoofd, het lijkt nodig te zijn.
11 februari 2016 11:06
Ergens vind ik die ongeëvenaarde ambitie die je in Qatar en de VAE ziet ook wel fantastisch. Dat zijn nog landen waar dromen mag, en de leiders daar zorgen dat hun eigen dromen ook waargemaakt worden. En langzaamaan gaan ze het voor elkaar krijgen om een centrale plek in de wereld te worden, terwijl er jaren geleden alleen nog woestijn was.

Ja, ik mag die visie wel.
11 februari 2016 11:09
Die waterdamp met ventilatoren lijkt me zeker geen slecht idee.

Ondanks dat het land vrij weinig wielerhistorie heeft, vind ik dat een hele hoop mensen echt onwijs lopen te zeiken.

Alsof Richmond zo'n grote wielerhistorie heeft. In de VS leeft het wielrennen ook totaal niet. In de VS is het verschil tussen arm en rijk bijna net zo groot als in Qatar.

Misschien moeten we ook niet vergeten dat als er een land milieuonvriendelijk is, het Nederland is met onze immense welvaart. Maar dat moet allemaal maar kunnen, maar een skihal in de woestijn is echt not done. De hypocrisie druipt er vanaf.

Dan al die doden bij het bouwen van de stadions voor het WK. Misschien moet je ook even beseffen elke keer als je op je Iphone kijkt, of in je H&M t-shirt rondloopt, hoeveel kinderhandjes daar aan gewerkt hebben, ziektes en andere ellende dat heeft veroorzaakt.

De wereld is in sommige opzichten nou eenmaal vertieft, daar hebben wij in Nederland meer aan bijgedragen, dan een paar sjieks die niks anders doen dan het Westen voorzien van hun olie. En van gekkigheid soms niet weten wat ze met hun geld moeten (zoals @Noud89 zegt, ik moet trouwens nog wel zien wat er gebeurd met die landen als het Westen massaal overstapt op elektrisch rijden en zonne-energie).

Het enige verschil is misschien dat wij ons er langzaamaan bewust van worden (en niet meer dan dat), maar dat de Nouveau Riche in de opkomende landen daar nog even niet aan toe is. En terecht.

Tot zover, tot morgen.
11 februari 2016 11:15
Dit idee klinkt misschien gek, maar dat valt best mee. Ventilatoren met waterdamp zijn heel effectief, zeker in beschutte delen van het parcours kan je de temperatuur zo drastisch laten zakken. Daar heb je niet eens zoveel ventilatoren/energie voor nodig.
11 februari 2016 11:22
@scotty

Ach ja, het altijd sterke 'ja maar zullie doen ook ......' argument
11 februari 2016 11:23
Ik ben geen fan
11 februari 2016 11:28
@kelderbelg,

Ik snap niet wat je bedoelt met je zullie?
11 februari 2016 11:31
Ben het 100% met noud eens, die mensen dromen gewoon en maken ze nog waar ook. En overal waar het verwende westen commentaar op maakt weten ze nog een oplossing voor te vinden ook. Mensen vinden het misschien oneerlijk omdat ze het wk gewoon kopen, maar zo werkt het toch een beetje in deze wereld? UCI zou gek zijn als ze het grote geld lieten liggen, en de sjeik zal het een spreekwoordelijke worst wezen.
11 februari 2016 11:33
Wat een kul. Eerst een locatie kiezen die kennelijk niet zo geschikt is, en dan met geld smijten voor een tech-oplossing, die ik nog niet zie lukken. Hoe hard moeten die ventilatoren blazen om het midden van de weg te bereiken? Of maken ze dan een sprinklerinstallatie waar ze onderdoor rijden?
Zetten we dan op winderige hoeken in Vlaanderen windschermen neer?
11 februari 2016 11:37
@Turtlehead, in de Vuelta rijden ze ook dikwijls in temperaturen van 40 plus, net als in de TdF. Ook niet geschikt?

Heb je wel eens gezien hoe ver een sneeuwkanon waterdamp spuit? Je haalt lachend het midden van de weg. Desnoods maken ze een boog over de weg die waterdamp spuit.
11 februari 2016 11:44
@Noud Ik ben niet tegen ambitie maar wel voor rekening houden met de gezondheid van sporters (en eigenlijk ook van arbeiders die stadions voor het WK Voetbal bouwen, maar dat is een andere discussie). Misschien dat ventilatoren werken, misschien dat de wedstrijd 's nachts kan beginnen zodat alleen de laatste 50 km bij daglicht verreden worden, maar vol koersen in de brandende zon bij meer dan 40 graden lijkt me geen goed idee.
11 februari 2016 11:45
@ Scotty > Leg mij eens even haarfijn uit waarom ik mijn nationaliteit moet betrekken bij het vormen van een oordeel over Qatar ?
11 februari 2016 11:48
Als die Sjeiks genoeg geld hebben laten ze dan even Thijs inhuren en
een paar bergjes en heuveltjes aanleggen , dat brengt meer kijkgenot.
11 februari 2016 11:50
Don hamstre, schat eens hoeveel van de door jou en andere NLers gekochte spullen uit erbarmelijke werkomstandigheden voortkomen?

Het heeft niks te maken met zij doen het dus wij mogen het ook. Het is enkel hypocriet om te mekkeren over werkomstandigheden als het spul wat de gemiddelde westerling koopt ook niet onder nette arbeidsomstandigheden geproduceerd is. en wielerhistorie was er idd ook niet echt in Richmond. Dus gezever tot zover. Of doen jullie allemaal je best om verantwoord eten te kopen, verantwoorde kleding etc? wat consumeer je het meeste: energie uit fossiele brandstoffen of nieuwe energie bronnen?

De toewijzing was niet zo snugger, maar ze proberen iig met een oplossing te komen. En water met ventilatoren is echt zo slecht nog niet. Prima haalbaar, enige zorgenpuntje van mij uit is het snel wisselende klimaat waar ze de hele dag doorheen gaan (zeg 25 graden vochtige lucht tegen 40 graden droge lucht)

RV: nationaliteit hoeft niet, maar algemeen consumptie gedrag van de mensen die mekkeren mag wel. Laat het op een NL forum nou net voornamelijk nederlanders zijn. Dus nee niet perse relevant, maar je snapt zijn punt toch ook wel als je het nationaliteit gedeelte weglaat, niet dan?
11 februari 2016 11:53
@Don Hamstre

Het is inderdaad erg triest om te zien dat er zoveel gastarbeiders dood gaan bij de bouw van de stadions aldaar en het zou goed zijn als er meer aandacht komt voor de rechten van deze mensen.

Maar het is dan ook wel weer zo dat de dromen van deze sjeiks miljoenen banen creeren. Als je in Dubai kijkt dan werken daar ook honderdduizenden Indiers, Bengalen en noem het maar op. Die moeten als taxichauffeurs ongelofelijk hard werken, maar als je met ze spreekt dan zijn ze wel erg blij dat ze uberhaupt kunnen werken, en op die manier voor hun gezin kunnen zorgen dat in het geboorteland achter blijft.

Dus als westen kunnen we ongelofelijk kritisch zijn op de ambities van die leiders in het Dubai, Qatar etc., maar het feit is dat er daar kansen liggen om uberhaupt te werken, terwijl je in het ingeslagen westen als vluchteling zit te verpauperen in een AZC of een vluchtelingenopvang en de kans dat je werk krijgt ongeveer 0,01% is.

Dus is het daar allemaal perfect geregeld? Nee absoluut niet. Maar maak je geen illusies, dat is het hier ook niet.
11 februari 2016 11:55
@Romans, het gaat niet om je nationaliteit maar om je eigen handelen. Aangezien ik niet weet hoe iedereen er bij zit, pak ik Nederland maar even als gemiddelde, en heb ik het daarom over "ons" handelen.

Zoals Sephiroth dus zegt.

Maar goed, het voelt natuurlijk wel lekker, beetje ongefundeerd k*nkeren op Qatar bij de "fairtrade" koffiemachine.
11 februari 2016 12:01
Mijn gedacht, maar in feite zou men het WK enkel maar mogen toekennen aan landen die renners in bijv. De top 50 van de worldtour staan hebben. Waarom moet men in een land, waar de jeugd geen ambitie heeft coureur te worden, een WK en bijhorend circus laten doorgaan? Wil men in die landen dan toch het wielrennen promoten, dat men dan begint met het investeren in een dergelijke opleiding en worldtour teams. Idem voor andere sportevenementen zoals het voetbal.
11 februari 2016 12:04
@Noud

Leuk, een baan waarbij je voor een hongerloontje omkomt in de hitte, en waarbij je als tweederangs mens wordt gezien. Gelukkig behandelen wij elkaar in Nederland dan ook weer niet zo erg. Bovendien hoor je economische vluchtelingen niet te misbruiken door ze als halve slaaf te laten werken, maar ze gewoon terug te sturen en in hun thuisland voor fatsoenlijke hulp te zorgen, maar dat is een andere discussie.

En inderdaad Sepiroth, een hele hoop producten die wij consumeren worden gemaakt onder vreselijke omstandigheden. Dat is vreselijk en gelukkig zijn er een hoop initiatieven om er iets aan te doen, al gaat het uiteraard lang niet hard genoeg. Dat is alleen nog geen excuus om in je eigen, rijke, land mensen te misbruiken. Dat doen de Golfstaten dus wel. En dat onze dromen vroeger gebouwd zijn op slavenbloed betekent ook niet dat we een herhaling van deze vreselijke geschiedenis niet moeten proberen te voorkomen.
Edit: De hypocrisie kaart is ook makkelijk, maar als je zo blijft denken is iedereen een slechterik en gaat er nooit wat veranderen omdat niemand elkaar op fouten aan mag spreken. Dat werkt dus niet helemaal.
11 februari 2016 12:05
@DirkdeWolf

Ik ben het op zich wel met je eens hoor dat sporten niet zomaar op iedere plaats hoeven plaats te vinden. Zeker met voetbal zou ik het toejuichen als er gewoon 5 a 6 landen gekozen worden waar het WK gehouden wordt, en dat het daar blij blijft. Scheelt weer een gigantische investering van landen waar ze verder toch nooit iets met de stadions doen.

Maar waar ik moeite mee heb is dat er zo minderwaardig gedaan wordt over de mensen die het voor het zeggen hebben in Dubai, Qatar etc. Wat die mensen daar in de laatste decennia hebben neergezet is ongelofelijk en verdient in mijn ogen echt heel veel respect. Het zijn mensen met een visie die heel erg groot durven denken, en mogelijkheden zien in dingen waarvan wij in het westen meteen roepen dat het gekkenwerk is.

Ook hier zie je dat ze niet denken in problemen, maar in oplossingen. En het zou mij eerlijk gezegd niks verbazen als het WK in Qatar (Zowel wielrennen als voetbal) een van de beter georganiseerde WK's ooit gaat worden. Maar goed, zelfs als dat zo zal zijn zullen we dat hier nooit volledig toegeven.

Reacties zijn gesloten.