Sivakov stelt eindzege veilig in Tour of the Alps, slotrit voor Masnada

vrijdag 26 april 2019 om 15:53
Sivakov stelt eindzege veilig in Tour of the Alps, slotrit voor Masnada

Pavel Sivakov kon opgelucht ademhalen - foto: Cor Vos

Pavel Sivakov heeft de eindwinst in de Tour of the Alps binnengesleept. In de slotrit naar Bolzano werd de jonge Rus van Sky flink op de proef gesteld door Fausto Masnada en Vincenzo Nibali, maar met de hulp van zijn ploegmaats kon hij standhouden. Masnada won wel de laatste etappe.

De 43e Tour of the Alps (voorheen de Giro del Trentino) naderde vandaag haar ontknoping. Er restte nog slechts een verraderlijke slotrit over amper 150 kilometer van Caldaro naar Bolzano, waarin nog twee zware beklimmingen naar Collalbo en San Genesio wachtten. De afgelopen dagen toonden wel aan dat Team Sky de volledige controle over de wedstrijd had en met Pavel Sivakov in de leiderstrui werd het peloton om 11.45 uur in gang geschoten.

Achttien vluchters
Liefst achttien renners lieten zich niet ontmoedigen door de regen en rukten zich al in het begin los om de vroege vlucht te vormen. Fausto Masnada, winnaar van de derde etappe, was de best geklasseerde vluchter op 3:37 van leider Sivakov. Nog in de eerste zeventig kilometer werd de kopgroep uitgedund naar zeven renners: naast Masnada waren ook Dario Cataldo, Nikita Stalnov, Carlos Quintero, Álvaro Cuadros, Mikkel Bizkarra en Roland Thalmann erbij.

Een sterke kopgroep ging er al vroeg vandoor – foto: Cor Vos

Hun voorsprong liep al rap op tot vijf minuten op de eerste klim naar Collalbo, waardoor Masnada virtueel aan de leiding kwam te rijden. In de afdaling werd het peloton dan opgeschrikt door een val van Rafał Majka; in een gladde bocht gleed hij met enkele ploegmaats onderuit. De Pool was nochtans derde in het klassement. Toch kon hij weer opkrabbelen en de wedstrijd hervatten. Kortom, het was opletten geblazen in de regenachtige omstandigheden.

Op de tweede en laatste klim naar San Genesio reden Masnada en Quintero weg vooraan. Het duo had op dat moment zo’n zeven minuten voorsprong op het peloton, waarin Team Sky het tempo bepaalde met onder meer een dienende rol voor Chris Froome. Met dit tijdsverschil zou Sivakov zijn leiderstrui immers kwijtspelen. Door het strakke tempo van de Britse formatie, die binnenkort verder gaat onder de naam Team Ineos, versplinterde het peloton.

Team Sky krijgt grip op de koers
De goed samenwerkende Masnada en Quintero hielden intussen knap stand en en met vijfenhalve minuut voorsprong kwamen zij over de top. Daarna volgden er nog enkele kilometers op een plateau en een twintig kilometer lange afdaling naar finishplaats Bolzano. Masnada had zo nog altijd een voorgift van zo’n twee minuten op Sivakov, maar Team Sky leek meer en meer vat te krijgen op het verloop van de koers.

Team Sky en Pavel Sivakov hadden de koers onder controle – foto: Cor Vos

Vincenzo Nibali, vierde in het klassement, wilde zich niet neerleggen bij de huidige situatie; toen eenmaal de tank van Chris Froome leeg was, viel hij Sivakov aan. De Rus van Team Sky kon zijn karretje echter aanhaken, net als zijn ploegmaat Tao Geoghegan Hart. De aanval van de Haai was daarmee geneutraliseerd, waarop Geoghegan Hart weer tempo ging rijden. Maar vijf kilometer later probeerde hij het opnieuw en weer wilde Sivakov van geen wijken weten.

Door een mechanisch probleem werd Quintero even weggeslagen vooraan, maar even later kon hij opnieuw aansluiten bij Masnada. De Italiaan was door het harde werk van Team Sky wel zijn virtuele koppositie weer kwijtgeraakt in de laatste twintig kilometer. Wat dan overbleef voor de mannen vooraan was de strijd om de ritzege. Op anderhalve kilometer van de streep besliste Masnada dat duel in zijn voordeel met een late aanval.

Sivakov bezorgt Sky mooi afscheidscadeau
Nadat Sivakov de aanvallen van Masnada en Nibali had afgeslagen, nestelde hij zich in het wiel van Geoghegan Hart. De koers was beslist en daarmee behaalde de 21-jarige renner zijn eerste grote eindzege, sinds hij vorig jaar toetrad tot het profcircuit. Op de erelijst volgt hij Thibaut Pinot op. Bovendien bezorgde hij sponsor Sky een mooi afscheidscadeau in haar laatste rittenkoers. Met ingang van de Ronde van Romandië draagt de ploeg immers de naam Team Ineos.

Voor Team Sky was het bovendien een een-tweetje met Geoghegan Hart op de tweede plaats (op 0:27) in het eindklassement. Vincenzo Nibali eindigde op de derde plek.

Fausto Masnada wist de slotetappe te winnen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

19 Reacties

Marcel1112 26 april 2019 om 15:54

Masnada volgend jaar WT gok ik.

ivo001 26 april 2019 om 15:59

Die Thalmann verrast me ook wel, 3e-11e-9e-20e-5e is netjes.

ChefSpijker 26 april 2019 om 16:04

En volgende week in Romandië te zien. Hopen voor ‘m dat ie deze week niet alles eruit geperst heeft.

Sivakovs zelfverzekerdheid (gebruik dat liever dan arrogantie) was dus gewoon terecht achteraf. Geen moment in gevaar gekomen. Pareerde de versnellingen van Nibali ogenschijnlijk simpel. Bij Majka zal wellicht de val parten gespeeld hebben.

Phoenix0000 26 april 2019 om 16:13

Nibali is al bijna op niveau van Majka en de knechten van team Sky. Dat belooft veel voor de giro.

IlPirata 26 april 2019 om 16:14

Knap Androni plaats 4 & 5 AK en 2 ritzeges.

de nieuweMerckx 26 april 2019 om 16:20

Sivakov vernedert hier gewoon Nibali.

Gilberto 26 april 2019 om 16:43

Overdrijf niet zo

04398 26 april 2019 om 16:50

Nibali rijdt er alleen maar om de benen op temperatuur te brengen voor de Giro, net zoals Froome er rijdt om “vorm” op te doen voor de Tour, lijkt met trouwens eerder dat dan Froome wordt vernedert binnen zijn eigen ploeg, dan Nibali wiens pas over een maand moet zijn.

Hollow Knight 26 april 2019 om 16:52

Nibali geeft niets om zulke kleine koersen. Hij is hier enkel om zijn conditie aan te scherpen.

arviidd 26 april 2019 om 16:55

Hap niet zo

ParijsTours2004 26 april 2019 om 18:12

Misschien is de discussie hier al gevoerd bij de afgelopen etappes, maar klopt het dat die Sivakov nogal uit de lucht komt vallen?
De enige uitslag bergop die een beetje okee is tot nu toe is volgens mij een zestiende plaats in de ronde van Zwitserland vorig jaar.
Snap wel dat ‘ie normaal geen kopman is, maar dit verschil lijkt me wel erg groot.

de nieuweMerckx 26 april 2019 om 18:21

Nee, hij won als belofte alles wat er te winnen valt tot en met de Ronde van Vlaanderen.

Piet Lut 26 april 2019 om 19:45

Deze reactie zegt meer over jou dan over Sivakov ;)

Maar de Ronde van Vlaanderen voor U23 won hij niet hoor

limburgia 26 april 2019 om 20:00

Bij SKY komen beslist geen “pannenkoeken ” onder contract .

ParijsTours2004 26 april 2019 om 20:51

Okee, dan zegt het idd meer over mij, ik had alleen z’n resultaten als prof teruggekeken. Bedankt.

leegloper 26 april 2019 om 22:00

En dan komt daar nog bij dat Sivakov verschillende blessures kende in zijn debuutjaar bij de profs. Zie dit Sky-artikel, waarin hij ook vertelt dat de Giro zijn hoofddoel is, omdat hij een speciale band met Italie heeft:
https://www.teamsky.com/article/sivakov-ready-for-new-challenges

Gilberto 26 april 2019 om 22:56

@leegloper, maar dan bedoelt hij toch meer het doel om er uberhaupt te starten, hij heeft het nergens over bepaalde prestaties die hij dan verwacht of wenst. Maar ik zou er niet eens raar van opkijken als Bernal er door heen zakt en Sivakov de sterkste blijkt te zijn

Haanaf 27 april 2019 om 08:41

Hij spreekt ook bijzonder goed Engels.

Waar heeft hij zijn wielerjeugd doorgebracht? Italië?

Edit: geboren in Italië, opgegroeid in Frankrijk en gereden bij BMC development. Meer Europeaan dan Rus.

Romāns Vainšteins 27 april 2019 om 09:09

Dat had je ook prima kunnen horen aan zijn ‘bijzonder goede’ Engels, daar druipt de brie van af.

Headlines

Materiaalzone

Populair