Sinkeldam verliest sprint van Terpstra: “Erg zuur”

Sinkeldam verliest sprint van Terpstra: “Erg zuur”

Foto: Marcel Koch (archief)

zondag 28 juni 2015 om 20:21

Ramon Sinkeldam sprintte zondagmiddag naar het zilver op het Nederlands kampioenschap. Een ondankbare tweede plek, wat tot weinig woorden leidde tijdens het podiuminterview in Emmen. Op de persconferentie na afloop was dat een ander verhaal. “Het is erg zuur dat Niki me juist hier klopt”, klinkt de teleurstelling na afloop. 

‘Geen blufpoker, wij zouden niet rijden’
Niki Terpstra vond dat ook Giant-Alpecin meer had kunnen doen in de achtervolging op de vroege vlucht. “Ik trek me dat niet zo zeer aan”, kaatst Sinkeldam terug. “Wij rijden in een grote ploeg, maar zijn hier ook maar met zes renners. Waarvan er twee een beetje ziekig zijn. Van te voren hadden we afgesproken dat wij de koers niet zouden dragen. Dan hou je je daaraan. Uiteindelijk hebben Tom Stamsnijder en later Albert Timmer nog wel gereden. Het was geen blufpoker: we reden gewoon niet, ook al was er een vlucht weg. Ik voelde mezelf ook absoluut niet als een favoriet. Ik weet dat ik snel aan kan komen, maar daar zijn er meerdere van.”

Onbegrip voor tactische keuzes LottoNL-Jumbo
Net als Terpstra, kon ook Sinkeldam maar moeilijk begrip opbrengen voor de tactiek van met name LottoNL-Jumbo. “Acht man in de kopgroep, waarvan één uit de WorldTour (Bert-Jan Lindeman, red.). Dat wil niet zeggen dat je dan ook automatisch de sterkste bent en zo maar even gaat winnen. Ik kan hun keuze enigszins begrijpen, maar hoe groot is de kans dat één van die acht renners gaat winnen. Gok je daar dan op? We reden toen echt op een slakkengangetje achter de kopgroep aan. Op een gegeven moment hadden we zó veel achterstand, dat als we het plaatselijke rondje zouden bereiken, we dan uit koers zouden worden gehaald.”

‘We hadden ons laten dubbelen’
“Iedereen zei: ‘wij rijden niet’. Dat is een hele rare situatie”, gaat Sinkeldam verder. “Ja, we hadden ons echt laten dubbelen. Je moet af en toe gokken.” – Terpstra, tussendoor: “Die jongens moeten niet naar het casino vanavond!” – “Als je vooraf afspreekt dat je met drie of vier de finale wilt rijden, dan kun je die mannen niet op kop zetten vanaf kilometer twintig. Dan had ik in de slotfase alleen moeten rijden. Als het dan écht een finale wordt, met mannen als Terpstra, Sebastian Langeveld en Lars Boom… Dus daarom moet je gokken. Er waren twee ploegen met twintig, 25 man aan de start hè? Daar verwacht je dan eigenlijk ook iets van. Tenminste, ik wel.”

Te vroeg op kop
Uiteindelijk mondde de nationale titelstrijd uit in een sprint. Sinkeldam legt uit hoe hij de laatste vijfhonderd meter beleefde. “Ik herinner me nog goed dat Niki en ik elkaar aankeken, zo’n honderd meter voor de laatste bocht. We zaten daar te vroeg en sneden hem relatief rustig aan. Het was natuurlijk ook glad. Ik verwachtte dat er nog renners over ons heen zouden komen. Dat was niet zo en toen was er niets meer aan te doen. Ik dacht: ‘We gaan gewoon volle bak aan en dan kijken we wel waar het schip strandt’. Maar het was nog driehonderd tot 350 meter… Dan moet je wel heel sterk zijn, wil je dat volhouden. Niki is natuurlijk niet de eerste de beste. Maar als je zo dichtbij bent, is het wel erg zuur.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Thijs E 28 juni 2015 om 20:42

Net als bij de combo Van Avermaet-Van Hecke moet Sinkeldam het ook doen met een trainingsmaat in kampioenstrui.

xistnc 28 juni 2015 om 20:46
Quote:
Er waren twee ploegen met twintig, 25 man aan de start

Tuurlijk, Ramon.

nickdt 28 juni 2015 om 21:00

Lol, Sinkeldam. Eerst zeggen wij rijden niet en dan gaan zeiken op TLJ als zij niet rijden. En een sprinter die verliest van een strijkijzer is gewoon geen sprinter.

mus van de maasstad 28 juni 2015 om 21:18

Wat zit iedereen nou te zaniken op TLJ. Waarom zouden die in hemels naam moeten rijden met iemand in de kopgroep? Ik vond het gewoon slim. Dat Hofland het daarna niet afmaakt is zuur, maar dat had natuurlijk niet anders geweest als ze wel hadden gereden.

En als je dan toch huilie gaat doen, zet dan zelf iemand op kop.

debarreman 28 juni 2015 om 21:24

TLJ en/ Roompot rijden mij niet naar de finish, dus hebben hullie schuld. Tjonge, wordt eens volwassen. Erken nu gewoon dat je ervaring tekort als kopman in een 250 km koers. Is geen schande.

denistel 28 juni 2015 om 21:51

TLJ had Lindeman mee maar 2 ploegen hadden er 2 voorop zitten dus
kon je verwachten dat die Lindeman nooit weg lieten rijden toch.
waar was de trein voor Hofland mag je je afvragen want die renners]
hebben toch niets hoeven doen de hele koers.

Laatste man 28 juni 2015 om 22:30

De 2 grootste ploegen hadden iemand mee Ramon..

Niet de schuld aan een ander geven. Kan nog wat leren van Dumoulin.

StonedCamel 28 juni 2015 om 22:59

@denistel
Normaliter, als ze vooruit zouden blijven wint Lindeman het toch 9 van de 10 keer, dus die verbazing dat TLJ niet meereed snap ik totaal niet. Iemand die bekend staat als een erkend aanvaller op WT-niveau moet die continentals er na dik 200km in alle standen af kunnen rijden. Enige bedreiging was mijns inziens Honig door zijn ervaring, maar het is ook al wat jaren geleden dat die een serieuze uitslag reed. Zonder van Baarle en/of Langeveld had Bert-Jan lekker met het roodwitblauw om de schouders gezeten. De tactiek van TLJ was niks mee tot 6 km voor de streep. Toen hadden ze gegroepeerd voorin moeten zitten en het tempo op moeten voeren. Waarom ze dat niet deden heb ik geen idee van, slechte benen of een slecht plan, dat was duidelijk niet goed.
Qua Giant: ik vind het verhaal ‘we zijn maar met 8 man dus rijden niet’ echt zeer slap, vooral als je bekend staat als sprintersploeg. Valt me toch wat tegen van Giant, zorg dan gewoon dat je een mannetje meehebt en ga niet achteraf mauwen dat hullie achter zichzelf aan had moeten rijden.

dikkechaap 28 juni 2015 om 23:24

Iedereen heeft Hofland zo omhoog gepraat de afgelopen dagen, dat ze allemaal dachten dat lotto jumbo de wedstrijd ging proberen te controleren tot het eind. Daarop hadden ze dan ook hun wedstrijdplan gebaseerd, dat geeft Sinkeldam hier ook aan. De kansen van Lindeman in die groep waren echter groter dan die van Hofland in de sprint, zoals ook bleek. Logische tactiek dus van lotto jumbo. Roompot had met honig daarna de beste kansen, dus dat was ook begrijpelijk. Het was gewoon een onhandige groep om weg te laten rijden voor de kleinere WT blokken aan de start, dat kunnen ze alleen zichzelf aanrekenen.

denistel 29 juni 2015 om 09:34

ik zeg ook niet dat TLJ had moet rijden in de achtervolging maar wel dat ze Hofland beter naar de laatste rechte lijn hadden moeten brengen. en dat er 2 teams met 2 voorin zaten en dus om beurten op een eventuele uitval van Lindeman konden reageren.

Huubi 29 juni 2015 om 09:39

Ik snpate werkelijk niets van Giant. Met Sinkeldam hadden ze een hele goede troef. Met een ploeg die gespecialiseerd is in het terughalen van ontsnappingen en een sprint rijden. dan helemaal niets doen

Headlines

Materiaalzone

Populair