Simon Yates zegeviert in Fayence, Alaphilippe behoudt leiderstrui

Simon Yates zegeviert in Fayence, Alaphilippe behoudt leiderstrui

foto: ASO

vrijdag 10 maart 2017 om 16:35

Simon Yates is de winnaar geworden van etappe zes in Parijs-Nice. Hij sprong in de finale weg uit een favorietengroep en kwam solo over de finish in Fayence. Sergio Henao (Sky) deelde op de slotklim een tik uit aan Julian Alaphilippe, maar de Fransman van Quick-Step Floors is nog wel de leider.

Lastig begin
De etappe begon direct met een klim van eerste categorie. Het peloton bestond op de top uit nog maar zestig renners. Op het vlakke gedeelte volgde een algemene hergroepering. Acht renners kregen daarna de vrijgeleide: Alessandro De Marchi (BMC), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Winner Anacona en José Herrada (Movistar), Michael Valgren (Astana), Ben Swift (UAE Emirates), Sylvain Chavanel (Direct Energie) en Eduardo Sepulveda (Fortuneo-Vital Concept). Zij kregen al snel meer dan twee minuten voorsprong.

Aanvalspoging Contador, Kruijswijk lost
Met nog vijftig kilometer te gaan trok Alberto Contador ten aanval. Dat deed de Spanjaard op de eerste beklimming van de Col de Bourigaille van eerste categorie. Quick-Step liet dat echter niet gebeuren en haalde El Pistolero terug. Door het werk van de Belgische ploeg moest een groot deel van het peloton lossen, waaronder LottoNL-Jumbo-kopman Steven Kruijswijk.

Yates solo
Op de tweede beklimming van de Bourigaille bepaalde Sky het tempo in dienst van Sergio Henao. Op het steile eerste deel, waar 25 kilometer later de finish zou liggen, werd het peloton verder uitgedund en op een lijn getrokken. De laatste vluchters (De Marchi en Sepulveda) werden op 21 kilometer in de kraag gegrepen door de ploeg-Henao, waarna Simon Yates vijfhonderd meter onder de top van de Bourigaille ten aanval trok.

Henao maakt tijd goed
De drager van de witte trui kreeg de ruimte van de favorietengroep, waar onder meer Sam Oomen deel van uitmaakte. De Brit begon met 45 tellen voorsprong aan de slotklim (1300m aan 9,8%) naar Fayence. Richie Porte sprong als eerste weg uit de favorietengroep, maar hij werd al snel bijgehaald door een ontketende Henao. Alaphilippe moest passen op het steilste deel en verloor op de finish twaalf tellen op de Colombiaanse kampioen.

Dit artikel delen:

45 Reacties

LyndaLid 10 maart 2017 om 17:48
Quote:
Ben bang dat Kruis vorig jaar een uitstekende kans om de Giro te winnen heeft verspeeld en dat het dit jaar wat minder zal zijn.

Dat is natuurlijk wel wat we nu veel lezen, maar is eigenlijk een beetje onzinnig.. Vorig jaar, en het jaar ervoor, was het ook niks in het voorjaar (of najaar). Daar ging het in het volgtopic nog over, hij presteert nooit in koersen, behalve de Giro… zou er absoluut nog geen conclusies aan verbinden!

alsjewint 10 maart 2017 om 17:49

@LyndaLid

Laten we dat hopen of anders dat Kruijswijk wat onder de leden heeft want anders is er wel reden voor zorg als je er zo afgepierd wordt. Moet de oude Tank de meubels anders nog gaan redden voor TLJ. Ben wel erg benieuwd naar de echte krachtsverhoudingen morgen. Houdt Alaphilippe stand?

Noud89 10 maart 2017 om 17:51

@koel

We kunnen er een superlange discussie van maken, maar als ik lees dat iemand een dag lang heeft moeten knechten dan verwacht ik dat iemand heeft moeten werken voor een ander. Zoals roche of nieve vandaag bijvoorbeeld. Daar was bij oomen geen sprake van. Die heeft gewoon samen met barguil aan proberen te klampen.

Dat barguil op papier misschien aangeduid is als kopman geloof ik dan nog wel. Maar als Oomen hier sterk genoeg was om top-10 te eindigen hadden ze hem echt niet op warren laten wachten. Heeft gewoon een mooie koers gereden en is geëindigd op de plek waar hij op dit moment thuis hoort.

schipperaar 10 maart 2017 om 18:06

@noud
Als je als broekie de opdracht krijgt om geen meter te wijken van je kopman de hele rit lang kan dat best als knechten worden gezien en misschien mag ie morgen zijn eigen gang gaan om nog een flinke sprong te maken.
Waar was de rest van het legioen in dit heuvelritje?

RobertMollema 10 maart 2017 om 18:09

Hoe is het toch mogelijk dat Kruijswijk in geen enkele koers wat presteert, behalve in de Giro? In zowel Abu Dhabi als nu in Parijs-Nice zakt hij er overtuigend doorheen. Ik heb grote twijfels met het oog op de Giro.

Koel 10 maart 2017 om 18:14

LyndaLid – 10 maart 2017 om 17:48
Volledig mee eens.
Kruijswijk is geen geweldig talent, maar heeft als klimmer pur sang, die sinds een paar jaar ook een goede tijdrit in de benen heeft, het vermogen om een maal per jaar, met name de Giro, top te zijn.
Alles daarvoor en daarna haalt hij dat niveau niet, een wankel evenwicht natuurlijk.

kelderfan 10 maart 2017 om 18:28

Ik vind ’t een beetje apart, dat bij Kruijswijk alles op de Giro wordt geschoven. Hij is door ’t slapen van zijn team in de 1e. rit meteen op achterstand gezet en ook Clement is uitgevallen.
Hij voelde zich al niet 100% en dan loop je achter de feiten aan. Dus ’t is deze race uitzingen en zich richten op Catalunya met wel voldoende steun.

schipperaar 10 maart 2017 om 18:38

Vergelijk Tlj altijd een beetje met het vreemdelingen legioen, hier heb je een geweer en kijk maar wat je er meedoet. Zowel Lobato en Battaglin dwalen geruisloos onzichtbaar rond en lijken elke steun te ontberen of bij te dragen.
In het weekend waren de kaarten zoals vaak alweer geschud en t wordt tijd dat Steven voor een andere ploeg kiest ipv dat aanmodderen.

fcdb4-ever 10 maart 2017 om 18:39

Kruijswijk heeft gisteren op zijn instagram aangegeven niet 100% fit te zijn.

markd 10 maart 2017 om 19:31

Vergeet die eerste 2 ritten niet, die hebben er op in gehakt! , waardoor de meesten, ook de rasklimmers nu nog effen moeten bekomen

TykkeThor 10 maart 2017 om 20:04

Dat van Tankink kan toch haast niet kloppen? Die kwam vandaag binnen op bijna negen minuten.

AZH 10 maart 2017 om 20:05

Hij is gewoon ziek/niet fit. Dat lijkt me duidelijk. Ik vond hem daarnaast in Abu Dabhi gewoon prima. Viel wat te vroeg aan maar handhaafde zich daarna gewoon in de groep

De Brigadier 10 maart 2017 om 20:10

“Hoe is het toch mogelijk dat Kruijswijk in geen enkele koers wat presteert, behalve in de Giro? In zowel Abu Dhabi als nu in Parijs-Nice zakt hij er overtuigend doorheen. Ik heb grote twijfels met het oog op de Giro.”

Volgens mij geef je zelf exact aan waarom er geen enkele reden zou moeten zijn je zorgen te maken mbt de Giro.

nederbelg 10 maart 2017 om 20:26

@Brigadier
Juist, maar toch niets om vrolijk van te worden. In deze tijd van ‘specialisten’ heb je er nu bij de GC-specialisten dus één die eigenlijk maar in één wedstrijd uitblinkt…

TykkeThor 10 maart 2017 om 20:33

Zo uniek is is het vormpatroon van Kruijswijk toch niet? Kijk wat een Chaves of Nibali vorig jaar presteerde voor de Giro. Of Aru in 2015. Misschien levert het hem juist net dat tikkie extra frisheid op in een grote ronde.

TheArt 10 maart 2017 om 20:50

@TykkeThor: Dat klopt gewoon hoor. Door die waaierritten en de enorme verschillen in het klassement nu al, zie je daar gekke dingen. O.a. dus Tankink die 14e staat, maar ook een gat van 5 minuten met degene voor hem. En dat na 5 dagen in een rittenkoers van amper een week.

En over die discussie wat betreft Kruijswijk. Vergeet niet dat zijn grote voordeel, het punt waar hij het op wint t.o.v. anderen, zijn herstelvermogen is. En dat begin je natuurlijk steeds meer te merken naarmate de tijd en de ritten vorderen. Kruijswijk was helemaal geen fantastisch talent of iemand die bewezen heeft constant het gehele jaar door te presteren.

Pantani77 10 maart 2017 om 21:50

Ik ben het dus niet helemaal met je eens lyndalid voor wat betreft Contador. Dit zijn nou niet bepaald de aankomsten waarop hij heeft uitgeblonken. En genoeg moois nog laten zien de afgelopen jaren. Hij is trouwens ook ziek naar deze koers gekomen. Gaf vandaag ook aan niet over de beste benen te beschikken.Morgen mag hij het laten zien.

mus van de maasstad 10 maart 2017 om 22:56

Als het slecht weer was geweest, hadden we hem vandaag uit koers gehaald”, aldus ploegleider Nico Verhoeven over Kruijswijk. “Hij was al niet fit en vannacht heeft hij slecht geslapen. Zijn verkoudheid is er door de slechte weersomstandigheden van de eerste vier dagen niet beter op geworden.”

schipperaar 10 maart 2017 om 23:20

Vier of twee dagen maakt niet uit, lekker in de wagen morgen met een pleegzuster bloedwijntje, doormodderen brengt niks op, oo kontrer.

mollemarijden 11 maart 2017 om 17:27

Contador kan helaas niet beter. Henao gaat hem pakken.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair