Simon Yates weet dat korte dopingschorsing hem zal blijven achtervolgen
foto: LaPresse
woensdag 23 mei 2018 om 10:52

Simon Yates weet dat korte dopingschorsing hem zal blijven achtervolgen

Simon Yates geeft toe dat zijn korte schorsing uit 2016 aan zijn naam blijft kleven. De drager van het roze in de Giro d’Italia werd destijds met terugwerkende kracht vier maanden geschorst omdat hij betrapt was op Terbutaline. “Misschien is dat het onvermijdelijke gevolg van wat er is gebeurd in het verleden”, zegt Yates tegen La Gazzetta Dello Sport als gevraagd wordt naar de twijfels die er op social media zijn over zijn prestaties.

Volgens de ploeg kwam de positieve test doordat de dokter vergeten was een attest aan te vragen voor het middel tegen astma. “Een onschuldige fout van een onschuldig persoon”, aldus Yates. “Ik weet dat ik het er de rest van zijn carrière mee moet doen, maar er valt niet veel meer te vertellen. En ik sta helemaal niet achter sociale media.”

Yates staat na zestien etappes in de 101e editie editie van de Giro d’Italia aan de leiding, met een voorsprong van 56 seconden op de Nederlander Tom Dumoulin. De Britse klimmer van Mitchelton-Scott won al drie etappes in La Corsa Rosa.

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
23 mei 2018 10:55
In geval het een onschuldig foutje was moet het ongelofelijk frustrerend zijn.
Iedereen kan van alles roepen, terwijl het onmogelijk is voor hem om dat te ontkrachten.
23 mei 2018 10:57
Terbutaline mag je (als ik goed geïnformeerd ben) onbeperkt gebruiken met een attest in tegenstelling tot bijvoorbeeld Salbutamol.
23 mei 2018 10:58
Sterk dat ie dit toegeeft dat het hem zal blijven achtervolgen. Verder blijft het natuurlijk een ongeloofwaardig verhaal.
23 mei 2018 11:00
90% van de klassementsmannen heeft astma
23 mei 2018 11:00
Het blijft trouwens, dat hij dat middel tegen asthma al (ver) voor de Giro gebruikte. Het lijkt mij daarom geen goede verklaring voor zijn goede prestaties in deze Giro ten opzichte van eerdere resultaten.
23 mei 2018 11:02
Aub alleen reageren in het speciale doping topic ergens in een obscuur uithoekje op deze site !
23 mei 2018 11:05
Ik neem aan dat ze meneer Yates het hele jaar door uitvoerig hebben getest? Als dit niet het geval is dan is tja...
23 mei 2018 11:09
Ik blijf het telkens weer apart vinden hoe moeilijk het blijkbaar is om een dopingvrije sport creëren is. Voor de geloofwaardigheid van de sport zou het goed zijn dat die doktoren eens niet 'een onschuldig foutje' maakten, en renners niet opeens allemaal last van astma hadden. Gewoon eens een keer koersen met je benen, zonder al die troep.
23 mei 2018 11:10
Tsja, gewoon een beetje Sky taferelen toch. Marginal gains, die zijn toegestaan door de mazen in de huidige regelgeving, waarbij het misbruiken van attesten mogelijk is. Alleen waren ze even vergeten de attest uit te schrijven.
23 mei 2018 11:13
Jonge, talentvolle renners die al jongerentruien wonnen en top tien reden in grote rondes en dan hun doorbraak beleven, ik vind dat op zich niet echt verdacht in tegenstelling tot vele anderen.
23 mei 2018 11:14
Nee Simon1.. Dat komt door ouder worden en hard trainen. Zoals Dumoulin die in 2016 ineens blijkt te kunnen klimmen.
23 mei 2018 11:15
Kan hij niks aan doen ,is het klimaat hebben meer renners van dat land last van.Schijnt een vaak voor komend ziekte te zijn(astma ) voor sporters uit dat land
23 mei 2018 11:21
Wielrennen wordt pas eerlijk zonder middelen om prestaties te verhogen. Zonder deze middelen tegen astma was Yates geen wereldtopper. Gewoonweg omdat hij astma heeft. Dat is een handicap. Waarom mag Yates wel wat tegen astma gebruiken en iemand die een (aangeboren) lage VO2 max heeft geen middel om dat te verhogen? Dat is eigenlijk precies hetzelfde.
Je bent wie je bent en daar zou je het mee moeten doen. Aanleg en hard trainen en dan een competitie wie het beste is. En niet: ik ben niet de beste omdat ik astma heb, dus neem ik medicijnen die prestatieverhogend werken en nu ben ik de beste.
Ee andere oplossing is dat iedereen deze middelen mag gebruiken. Nu is het geen eerlijke competitie met al die astmapatiënten in het wielrennen.
23 mei 2018 11:24
Volgens mij mag je inderdaad Terbutaline met een TUE onbeperkt gebruiken, voor salbutamol heb je geen TUE nodig maar dan krijg je het Froome verhaal waar je niet vrolijk van wordt, kan zijn dat je met een TUE daar een ander verhaal geldt.

Ik blijf het nogal problematisch, opmerkelijk cq verdacht vinden dat de laatste 2 grote Rondes gewonnen zijn of waarschijnlijk gaan worden door 2 Britse renners die Astma patiënt zijn, statistisch is deze kans bijna verwaarloosbaar klein.

Ik sluit niet uit dat Yates ook deze Giro met een TUE rondrijdt waardoor hij Terbutaline kan gebruiken, een middel dat een aantal prettige bijwerkingen heeft.

Toen Froome werd gevraagd of hij deze Giro nog Ventolin gebruikte wou hij geen antwoord geven, is hij ook niet toe verplicht.
Nu hangt toch om Yates een zweem van, klopt dit wel, zou die "gebruikt hebben". Mocht ie van TUE's gebruik maken zou die dat beter kunnen zeggen, zo iets komt vaak toch wel naar buiten.
23 mei 2018 11:24
Een onschuldige fout van een onschuldig persoon
23 mei 2018 11:32
Erdogan ook niet. Achter sociale media staan, that is.
23 mei 2018 11:33
Grappig hele peleton heeft astma #legaledoping
23 mei 2018 11:33
Als je (inspannings)astma hebt dan heb je gewoon pech gehad. Onze lichamen werken allemaal net even anders en de één heeft een voordeel de ander een nadeel. That's life...

Zoals Carlo al zegt: waarom dan wel iets mogen doen tegen astma maar niet tegen een lagere Vo2max, waar je grotendeels ook maar mee geboren wordt.

Topsport is niet eerlijk. Sterker nog, de enige manier om het 'eerlijk' te maken is om alle vormen van doping toe te staan zodat iedereen met gelijke middelen strijdt (in ieder geval heeft iedereen de keuze hoe ver ze willen gaan, net zoals ze de keuze hebben hoe strict iemand voor zijn sport leeft). Maar dit is natuurlijk niet wenselijk, want wie laat zijn kind dan nog sporten als je weet dat ze dan professioneel junkie worden.

TUEs afschaffen en klaar.
23 mei 2018 11:38
Helemaal eens met Carlo.

Als je ziek bent, ben je ziek. Je mag dan best koersen, maar dan zonder medicatie. Met medicatie = niet rijden.
Daarnaast, zo'n attest zegt me niets als ie door de ploegarts wordt verstrekt. Dat is totaal onbetrouwbaar.

Eigenlijk zou je 2 klassementen moeten maken. Een klassement met renners die rijden met attest (in voorbereiding en/of tijdens de ronde)...en een klassement met renners die rijden zonder attest (in voorbereiding en/of tijdens de ronde)
23 mei 2018 11:42
Ik snap op zich wel dat ie niet achter sociale media staat #erstaanwelheelveelnagetievedingenovermijgeschrevendeheletijd
23 mei 2018 11:47
Volgens mij zit hij er totaal niet mee in zijn maag, lijkt me een mentaal behoorlijk solide figuur dit die makkelijk over gezeik heen kan kijken.

'Inspanningsastma' (bwoehahaha, gek he dat je dat krijgt met knetterhard fietsen) wordt binnenkort wel eens in zijn totaal aangepakt en dan is het alle puffers overboord. Evenals die tramadol-shit heeft dat kennelijk wat tijd nodig.
23 mei 2018 11:48
Het zou misschien ook leuk zijn als Eurosport als livedata ipv die van Velo-nogwat, bij een renner zou vermelden welk TUE'tje die op dat moment gebruikt. Dan kunnen we in Scorito vervolgens ook een subpoultje doen met wel- en niet-TUE gebruikers. Lijkt me enig!
23 mei 2018 11:52
Nogmaals: alle TUE's verbieden maakt de sport een stuk eerlijker.
23 mei 2018 11:56
Zonde dat er veel volgers zijn die hun frustraties uiten door Yates aan te vallen. IMO is hij gewoon onschuldig totdat hij betrapt wordt en moet je ervan uit gaan dat hij het zuiver doet. Iedere toprenner breekt eens door.
23 mei 2018 12:01
Wie rijdt met TUE is niet fit en wie niet fit is kan onmogelijk meedoen voor een (eind)zege. Het systeem is corrupt.

Reacties zijn gesloten.