Simon Yates weet dat korte dopingschorsing hem zal blijven achtervolgen
foto: LaPresse
woensdag 23 mei 2018 om 10:52

Simon Yates weet dat korte dopingschorsing hem zal blijven achtervolgen

Simon Yates geeft toe dat zijn korte schorsing uit 2016 aan zijn naam blijft kleven. De drager van het roze in de Giro d’Italia werd destijds met terugwerkende kracht vier maanden geschorst omdat hij betrapt was op Terbutaline. “Misschien is dat het onvermijdelijke gevolg van wat er is gebeurd in het verleden”, zegt Yates tegen La Gazzetta Dello Sport als gevraagd wordt naar de twijfels die er op social media zijn over zijn prestaties.

Volgens de ploeg kwam de positieve test doordat de dokter vergeten was een attest aan te vragen voor het middel tegen astma. “Een onschuldige fout van een onschuldig persoon”, aldus Yates. “Ik weet dat ik het er de rest van zijn carrière mee moet doen, maar er valt niet veel meer te vertellen. En ik sta helemaal niet achter sociale media.”

Yates staat na zestien etappes in de 101e editie editie van de Giro d’Italia aan de leiding, met een voorsprong van 56 seconden op de Nederlander Tom Dumoulin. De Britse klimmer van Mitchelton-Scott won al drie etappes in La Corsa Rosa.

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
23 mei 2018 13:46
Yates is een stinkerd... M.a.w. dit zaakje stinkt!
23 mei 2018 13:55
Wellicht even een nuance over TUEs en (inspannings)astmamedicatie. Op zich is het een nobel streven om mensen die inspanningsastma ontwikkelen te helpen om weer even goed (niet beter) te laten fungeren als mensen zonder. Dat is niet oneerlijk. Problemen ontstaan uiteraard pas als het middel je helpt beter te worden dan 'de controlegroep'. Voor zover ik de literatuur correct begrepen heb is het middel van Froome (geen TUE, wel bovengrens) niet prestatiebevorderend in goed getrainde atleten en het middel van Yates (wel TUE, geen bovengrens, onbekend of hij het nu echt gebruikt) wel prestatiebevorderend (n.l. kracht, wellicht ten koste van uithoudingsvermogen).
Mijn eerdere stelligheid dat alle TUEs en astmamedicijnen weg moeten zou ik nu niet meer willen verdedigen. 'Ziek is ziek' klink leuk, maar is nodeloos stringent.
Om bovenstaande te ontkrachten: ja, ik weet dat onderzoek met goed getrainde atleten ook heeft aangetoond dat EPO niet werkt. Daar twijfel ik toch zeer aan.

Kortom, het is allemaal niet zo zwart-wit...

@Sajarano - Dank, dit artikel kende ik niet. De cruciale zin dat 'Long-term use may also improve the energy producing pathways that do not require the presence of oxygen, hence a boost to anaerobic bursts of power' klink zorgwekkend. Ik heb de referentie (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270505/) even diagonaal gelezen en daarstaat idd dat terbutaline-achtigen 'may on the one hand benefit exercise performance by enlarging the anaerobic energy production...', maar vervolgens staat er '...but on the other be detrimental to performance and contractile function through formation of lactate and lowered pH'.
23 mei 2018 14:01
Ik vind het verhaal van de vergeten TUE ook niet rijmen met 'ik heb al van kinds af aan Astma etc etc'.
Dan lijkt me dat hij ook al (veel) langer medicijnen (bijv. Terbutaline) gebruikt en hiervoor de papieren in orde moet hebben als profsporter?
Ik krijg hier een 'zadelpijnzalfje-cortisonen-LanceArmstrong-Tour1999-antidateren-gevoel' van.
23 mei 2018 14:04
Het topwielrennen is en blijft vrij simpel > vroeger kon je geen grote ronde zonder EPO winnen, nu ben je vierkant de lul zonder een hoogtestage gedaan te hebben en binnen 5 jaar rijdt er geen AK-man zonder neusoperatie meer rond.
23 mei 2018 14:25
Opvallend hoeveel beschuldigingen / twijfels overal worden uitgesproken over één renner, nooit eerder gezien.
Over zijn verleden kan je kort zijn, je bent als renner zelf verantwoordelijk voor wat er in je lichaam komt dus eigen schuld dikke bult, beetje flauw van meneer Yates om de fout bij de dokter te leggen. Overigens vind ik het wel nogal kort door de bocht om prestaties van een Froome en nu dan Yates terug te voeren op een attest van één middeltje. Als(!!) er al sprake is van dopinggebruik zal er echt wel meer aan de hand zijn dan een pufje te veel, tenslotte zijn er ongetwijfeld ook zat renners met astma én een attest die de middenmaat niet ontstijgen.
Attesten verbieden vind ik overigens waanzin. Er zijn zoveel kwalen waarvoor je medicijnen nodig hebt en waardoor je dan alsnog topsporter kunt worden. Neem alleen al Diabetes, Novo Nordisk ook maar opdoeken dan? Lekker makkelijk vanuit je luie roepen dat mensen maar geen topsporter moeten worden omdat ze lichamelijk iets mankeren (al dan niet aangeboren).

Verder snap ik alle twijfels wat betreft de prestaties van Yates heel goed. Van op hangen wurgen naar een plek tussen de top 5 en 10 naar met grote overmacht iedereen op een hoop rijden naar (waarschijnlijk) winst is toch wel héél opmerkelijk. En ja, die demarages heb ik echt voor het laatst gezien van ene R. Riccò. Anderzijds.... Froome was er ook ineens, Dumoulin ook (en die won zelfs als “dikzak” nog bijna de Vuelta). Wat dat betreft heb ik toch een stuk prettiger gevoel bij jongens als Nibali, Pinot en Bardet waarbij je een hele gestage groeicurve zag.
23 mei 2018 14:29
@kosmonaut ...en tekenen van menselijke zwaktes, zie Pinot in de ITT. Alhoewel ik me ook een 3 weken niet-verzwakkende Nibali herinner uit een TdF van een paar jaar geleden.
23 mei 2018 14:36
@jooprioolpijp
Wat betreft Nibali in 2014 heb je wel gelijk, maar vergeet niet dat zowel Contador als Froome toen uitvielen, en Quintana de Giro reed. Hele vreemde Tour toen getuige het feit dat zelfs een Péraud toen nog podium haalde.
23 mei 2018 14:42
Vers van de pers: een artikeltje over Terbutaline. http://suppversity.blogspot.nl/2018/05/2-agonists-build-muscle-low-dose.html
23 mei 2018 15:12
Zet toch al die TUE online van je ploegsite. Kan iedereen zien wat je gebruikt en waarom. Al dat geheimzinning gedoe.
Gaat nergens over.

Of eigenlijk nog beter schaf heel dat systeem maar af. Het wekt bij renners ploegleiders, supporters alleen maar wrijvingen op.
Koers gezond,zonder medicamenten heb je ze wel nodig tja dan ben je patient. Is het verantwoord om als patient topsport te bedrijven?(ter discussie, open vraag)
23 mei 2018 15:39
@Kosmonaut: eens met je opmerking over Nibali, Pinot en Bardet... over de Tour van 2014: Nibali reed toen in de door hem gewonnen bergritten later in de Tour (zonder Contador en Froome) absoluut geen indrukwekkende tijden op de bergen, dus dat 'zonder verzwakken' is relatief...
23 mei 2018 15:53
Je kunt een lang onderbouwd betoog met steekhoudende argumenten houden voorzien van literatuurverwijzingen, gebaseerd op feiten en redelijke aannames.

Je kunt ook simpel zeggen dat je grote twijfels hebt bij de prestaties van Yates, ja zelfs dat er een luchtje aan zit en het behoorlijk stinkt. Die conclusie lijkt meer dan gerechtvaardigd.

De TUE's van tegenwoordig zijn wat eens EPO voor het peloton betekende, zie ook de Westra case.
23 mei 2018 16:32
Nederlanders hebben recht tot spreken gezien hun vlekkeloos dopingverleden....
23 mei 2018 18:01
@ Carlo: dit is gewoon een domme mening. Water werkt ook prestatieverhogend. Moeten we ook maar terug naar de goede oude tijd waar volgwagens geen water mochten geven aan wielrenners met als argument dat het nou eenmaal natuurlijk is dat sommige mensen daar nou eenmaal iets beter tegen kunnen.
23 mei 2018 18:15
Daarnaast vind ik het appart dat er zoveel mensen zijn die de "plotselinge" opkomst van Yates verdacht vinden. Tom kon ook opeens met de beste mee omhoog klimmen. Waarom is dat dan ook niet gigantisch verdacht?
23 mei 2018 19:03
Wiggens astma
Froome astma
Yates astma
Yeah right, die Engelsen lopen de boel te besodemieteren.
(--> zoveel andere renners in het profpeloton hebben geen astma, dit in tegenstelling tot wat sommigen hier beweren.)
23 mei 2018 19:50
@kosmonaut Dumoulin werd in zijn eerste Tour waarin hij in de sprinttrein van Kittel reed al net buiten de top 30. Hij was daar 23 jaar. Dat is indrukwekkend. Vervolgens via de Ronde van Zwitserland (podium) naar een klassement in de Vuelta (waarin veel renners reden met Tour of Giro in de benen) naar de Giro. In die Giro was hij met name door twee lange tijdritten de winnaar. Bergop waren er echt renners sterker. Ik ben nog steeds van mening dat als Nibali en Quintana vorig jaar in topvorm waren hij die Giro niet gewonnen had.
23 mei 2018 20:03
@zz
Iemands mening dom vinden en vervolgens zelf beweren dat Tom ook "opeens" met de beste mee omhoog kon klimmen...
Enige bescheidenheid is op z'n plaats, nog even je huiswerk doen!
23 mei 2018 22:12
Waarschijnlijk gebruikt hij nu dus dezelfde middelen maar dan legaal. Maak het dan gewoon legaal voor alle renners en schaf de TUE's af. Anders blijft het oneerlijke concurrentie.
23 mei 2018 22:45
Ik bedoel dus om alle relatief onschuldige en weinig prestatie verhogende middelen voor veel voorkomende kwaaltjes legaal maken voor iedereen. Ook zonder TUE. Al het andere betekent gewoon niet starten. Anders kan elke dubieuze dokter een klassementsrenner tot astma patient verklaren om zo voordeel te pakken. Werken immers voor hetzelfde team en doktoren zijn ook gewoon mensen.

Reacties zijn gesloten.