Simon verslaat Van Avermaet in Grand Prix Wallonie

woensdag 12 september 2012 om 16:51

Julien Simon (Saur-Sojasun) heeft de Grand Prix de Wallonie op zijn naam geschreven. In een spannende sprint bovenop de Citadel van Namen wist de Fransman Greg Van Avermaet (BMC Racing) en Bjorn Leukemans (Vacansoleil-DCM) af te troeven.

Het duurde lang voordat een echte kopgroep zich kon afscheiden. Uiteindelijk konden 25 renners zich verzekeren van een plaats in de ontsnapping van de dag. Daarbij de Nederlanders Brian Bulgac (Lotto-Belisol), Dirk Bellemakers en Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM), maar ook Oscar Freire (Katusha) en Jan Bakelants (Radioshack-Nissan) en Iljo Keisse (Omega Pharma-Quickstep) reden de hele dag voorop.

De voorsprong liep ondanks de ruime bezetting vooraan nooit echt hoog op, en op 60 kilometer van de streep kwamen er dan ook enkele versnellingen vooraan. Vooral Freire ging bij aanvang van de heuvelzone meermaals aan de boom schudden. De ex-wereldkampioen kon wegkomen met Bakelants en Vachon. De andere 22 werden al snel teruggegrepen door het peloton onder leiding van Topsport Vlaanderen-Mercator.

Dat betekende een wissel van de wacht vooraan in het peloton, het Omega Pharma-Quickstep van Tom Boonen nam resoluut de leiding en begon het peloton in meerdere stukken te breken. De leiders zagen al snel dat hun poging geen nut had en lieten zich afzakken. Het was de Belgische kampioen zelf die aan de basis lag van de schifting. Onder andere Andreas Klöden (Radioshack-Nissan), Bjorn Leukemans (Vacansoleil-DCM) en Greg Van Avermaet (BMC Racing) haakten hun wagon aan.

De kloof tussen de eerste waaier en het peloton liep nooit hoger op dan 20 seconden. Vooral FDJ, dat Nacer Bouhanni vooraan wilde krijgen, sleurde hard aan kop van het peloton. Op 25 kilometer van de finish, bovenop de Citadel van Namen, was alles echter te herdoen. Vervolgens scheidde en groepje met wederom Oscar Freire, maar ook de niet voor het WK geselecteerde Johnny Hoogerland zich af en nam al snel een halve minuut. 

Het verschil werd niet heel snel gedicht, maar onder leiding van Radioshack-Nissan was op 5 kilometer van het einde de hergroepering een feit. Bij aanvang van de slotklim trok Marco Marcato door in functie van kopman Bjorn Leukemans. Slechts een handvol renners konden hen volgen. In een lange spurt moest de Belg de duimen leggen voor respectievelijk Julien Simon en Greg Van Avermaet.

Uitslag Grand Prix de Wallonie 2012 (1.1)
1. Julien Simon (Frankrijk/Saur-Sojasun) in 4u45m51s
2. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing) z.t.
3. Bjorn Leukemans (België/Vacansoleil-DCM) op 1s
4. Luca Paolini (Italië/Katusha) op 3s
5. Jan Bakelants (België/Radioshack-Nissan) op 5s
6. Bert De Waele (België/Landbouwkrediet) op 7s
7. Jasper Stuyven (België/Nationale Selectie België) op 10s
8. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil-DCM) z.t.
9. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil-DCM)
10. Nacer Bouhanni (Frankrijk/FDJ-Big Mat)

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair