Stijn Devolder: “Geen spijt dat ik ben doorgegaan”

woensdag 20 november 2019 om 11:54
Stijn Devolder: “Geen spijt dat ik ben doorgegaan”

Stijn Devolder - foto: Cor Vos

Stijn Devolder heeft er geen spijt van dat hij tot zijn veertigste beroepsrenner is gebleven. Dat vertelt de West-Vlaming in een afscheidsinterview met Het Nieuwsblad. “Ik heb na 2013 niks meer gewonnen, maar ik heb geen spijt dat ik heb voortgedaan”, aldus Devolder.

Devolder reed vorige maand tijdens de Tacx Pro Classic in Zeeland zijn laatste wedstrijd als beroepsrenner. De tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen maakte maar liefst 18 seizoenen deel uit van het profpeloton. De West-Vlaming boekte tijdens zijn carrière 17 profoverwinningen, waarvan de laatste het Belgisch kampioenschap in 2013.

Na een carrière in de World Tour bij onder meer Discovery Channel, Quick-Step, Vacansoleil-DCM en Trek, koos hij er in 2017 voor om zijn loopbaan bij een ProContinentale ploeg voort te zetten. Hij kijkt met een goed gevoel terug op de herfst van zijn carrière. “Veranda’s Willems en Corendon-Circus waren nog mooie jaren in twee toffe ploegen. Ik was de ervaren man naast Wout van Aert en Mathieu van der Poel, maar je moet eerlijk zijn: die gasten zijn zo goed, die hebben geen ervaring nodig. Mathieu kende voor de Ronde van Vlaanderen alleen de Koppenberg, omdat hij daar al had gecrost. Maar in de koers zit hij gewoon altijd waar hij moet zitten.”

‘Geen flauw idee wat mijn Vo2max is’
Devolder stond bekend als een eigenzinnige renner. Dat uitte zich onder meer in de manier waarop hij trainde. “Een coureur moet toch vooral zijn eigen lichaam kennen. Als je op de letter uitvoert wat je trainers je zeggen, dan ben je een idioot”, stelt hij. “Ik heb altijd mijn gevoel gevolgd op training. Geen flauw idee wat mijn Vo2max is. Niet ­belangrijk.”

Hij verruilt vanaf volgend jaar de fiets voor de tractor. “Ik ga vanaf volgend jaar werken bij een loonwerker (iemand die (landbouw)machines met personeel aanbiedt, red.). Ook niet voor het geld, maar gewoon omdat ik door landbouw gepassioneerd ben. En ik ben pas veertig: dat is veel te jong om met je vingers te zitten draaien.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Jan 20 november 2019 om 12:00

“Geen flauw idee wat mijn Vo2max is. Niet ­belangrijk.”
Heerlijk. niet de meute achterna hollen.

0
Scott Sunderland 20 november 2019 om 13:38

Hij reed al jaren vrij onzichtbaar rond zonder persoonlijke uitslagen van niveau. Maar als hij daar zin in had dan is dat prima. Hij had ook telkens een ploeg. Man met ervaring en een bekende Belgische coureur.

0
Cyclinglife 20 november 2019 om 13:42

Hij heeft een best wel nuchtere kijk op de zaken, kan dat wel waarderen. Stijn als ervaren man naast Mathieu van der Poel en Wout van Aert, ben ik wel benieuwd wie hij dan van de twee de fijnste/prettigste/beste kopman vond om voor/mee te werken.

0
Fieldbird 20 november 2019 om 13:46

Prachtige coureur, lekker op gevoel trainen. Ga je in het huidige wielrennen alleen niet meer ver mee komen vrees ik.

0
roelieman2 20 november 2019 om 14:27

Het is als wielerkijker soms lastig om een renner als devolder niet meer het niveau van vroeger te zien benaderen, maar aan de andere kant gaat het erom dat hij er nog lol in heeft.

Verder ook wel mooi om zo een uitgesproken eigenzinnige renner in het peloton te hebben. Is toch ook een van de redenen om de koers te blijven kijken.

0
Titaantje 20 november 2019 om 15:56

Van semi-ronderenner naar klassiekerwinnaar. Mooie carriere gehad. Ook bereid geweest in zijn laatste jaren om zich gewoon op of te offeren. Prima kerel met een mooie kijk op de wereld.

0
HSV 20 november 2019 om 16:05

In de voorjaarskoersen en de voorbereidingen daarvan was hij vaak heel dicht bij Mathieu. Reed in Turkije ook veel op kop om gaten te controleren. Dat zag ik em ook doen in Belgische koersen. Volgens mij werd het in de zomer ineens minder. DNF enzo hier en daar. Toen had hij de knoop wrs ook al doorgehakt. Wie echt nooit lekker in de koersen zat bij coc was Maarten van Trijp. Weet iemand waarom? Stress? Of naweeën van die val in Turkije?

0
leegloper 20 november 2019 om 17:57

Zeker niet te lang doorgegaan. Dit jaar in RVV had hij nog cruciaal kunnen zijn, als zijn ploegleider hem had verteld om op de gevallen MVDP te wachten. Dan had winst erin gezeten. Raar dat dat niet gebeurde, maar hij was inderdaad goed in het voorjaar.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone