Sicard oppermachtig in Mendrisio

zaterdag 26 september 2009 om 18:19

Romain Sicard heeft de wereldtitel bij de beloften behaald. De Franse Bask ging in de voorlaatste ronde in de aanval met de Nederlander Michel Kreder, om hem vervolgens te lossen en solo zijn weg te vervolgen. De Colombiaan Carlos Betancurt legde uiteindelijk beslag op zilver door de Rus Egor Silin te kloppen in een sprint-a-deux op een kleine halve minuut van de winnaar. Kreder zakte terug en werd 33ste.

Om half twee begonnen de beloften, de renners jonger dan 23 jaar, aan hun mondiale titelstrijd. In het begin van de koers waren het vooral de Colombianen die hun neus aan het venster staken, wat uitendelijk resulteerde in een kopgroep van 5 renners. Hierin namens Colombia Atapuma, namens Canada David Veilleux, namens Duitsland Nico Keinath, namens Australie Timothy Roe en namens Oostenrijk Martin Schöffmann. Hierachter ontstond een achtervolgende groep van zo’n twintig man met onder meer Dennis van Winden, maar onder aanvoering van de Belgen werd die poging teniet gedaan.

Op enkele ronden voor het einde was, nadat de Rus Sollomenikov de sprong had gemaakt, ook het verhaal van de kopgroep uitgezongen. De Colombianen bleven actief, maar desondanks ontstond er een nieuwe kopgroep zonder Colombianen erin. Wel vertegenwoordigd waren Australië met Leigh Howard, Frankrijk met Alexandre Geniez, Italië met Gianluca Brambilla en Slovenië met Blaz Furdi. De Colombiaan Sergio Luis Henao vond dit echter onverdraaglijk een sprong naar de groep toe. Ook de Belg Jérôme Baugnies waagde een poging, maar tevergeefs. Tevergeefs was ook de onderneming van de vijf koplopers, want onder aanvoering van Sollomenikov en Kreder was in de voorlaatste ronde alles weer te herdoen.

Diezelfde Kreder, de gehele wedstrijd al zeer actief, sprong even later zelf weg en kreeg de Fransman Romain Sicard met zich mee. Arthur Vichot probeerde te zorgen voor een Frans overwicht voorin, maar slaagde daar niet. Wel succesvol was hij in het afstoppen in de achtervolgende groep, waardoor het leidende duo steeds verder uitliep. Op de voorlaatste klim kreeg Kreder echter een inzinking en vervolgde Sicard solo zijn weg. De Fransman bouwde zijn voorsprong steeds verder uit en reed onbedreigd naar de winst. Kreder werd op de laatste klim nog voorbijgereden door de achtervolgers onder leiding van het duo Silin en Betancour, die sprintten voor de resterende medailles. De Brit Kennaugh kwam daarachter solo over de meet en werd vierde, terwijl Baugnies de sprint won van de achtervolgende groep.

Wereldkampioenschap op de weg voor beloften (WCU)
1. Romain Sicard (Frankrijk) 4u41m53s
2. Carlos Alberto Betancurt (Colombia) + 27s
3. Egor Silin (Rusland) z.t.
4. Peter Kennaugh (Groot-Brittanië) + 49s
5. Jérôme Baugnies (Belgie) + 54s
6. Marko Kump (Slovenië) z.t.
7. Yevgeni Nepomnyachsniy (Kazachstan) z.t.
8. Cayetano José Sarmiento (Colombia) z.t.
9. Matthias Brandle (Oostenrijk) + 1m00s
10. Damiano Caruso (Italië) + 1m33s
11. Alexandre Geniez (Frankrijk) + 1m38s
12. Christer Rake (Noorwegen) z.t.
13. Nicolas Jonathan Castroviejo (Spanje) + 1m40s
14. Sander Maasing (Estland) z.t.
15. Nicolas Schnyder (Zwitserland) z.t.
16. Arnaud Courteille (Frankrijk) z.t.
17. Nicolas Edet (Frankrijk) z.t.
18. Adrian Honkisz (Polen) z.t.
19. Peter Stetina (Verenigde Staten) z.t.
20. Dominik Nerz (Duitsland) z.t.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair