Sels na kritiek De Bie: “Heel erg triestig, compleet respectloos”
foto: Marcel Koch
Youri IJnsen dinsdag 17 januari 2017 om 14:46

Sels na kritiek De Bie: “Heel erg triestig, compleet respectloos”

Loes Sels is geselecteerd voor het WK Veldrijden in Luxemburg, maar dat had zo maar anders kunnen lopen. Bondscoach Rudy De Bie noemde haar een ‘hobbycrosser’. En dat schoot bij de Belgische compleet in het verkeerde keelgat. In tranen doet ze haar zegje tegenover Wielerverhaal.

Onzin
Sels is woest op de Belgische keuzeheer. De Bie zei namelijk ook dat de Belgische ‘niet echt aanspraak zou mogen maken op een onkostenvergoeding om naar dat WK te gaan’. Sels reageert verbolgen: “Heel erg triestig, compleet respectloos. Het is gewoon onaanvaardbaar en ik ben niet de enige die daar zo over denkt.  Er zijn maar twee vrouwelijke profs (Sanne Cant en Laura Verdonschot, red.). Als ze zo gaan redeneren, dan moet iedereen ermee stoppen en thuis in zijn zetel gaan zitten. Ik denk niet dat De Bie enig besef heeft van wat hij allemaal uitkraamt.”

Vergeven
Sels vertikt het naar eigen zeggen om De Bie te bellen en denkt niet dat ze hem zijn uitspraak ooit kan vergeven. “De Bie heeft geen benul van wat ik allemaal doe voor mijn sport. Mijn echtgenoot, mijn ouders, mijn kinderen… iedereen is ermee bezig. Ik doe en laat alles voor de cross. Ik ga werken, maak ’s avonds eten, moet ook stofzuigen en doe alles wat bij het huishouden komt kijken… Er moet hier ook geld binnenkomen, hè. Ik verdien wel iets met de cross, maar niet genoeg om van te leven. Bovendien zijn er toch ook genoeg mannen die het veldrijden combineren met een job, of niet soms? Ik snap echt zijn redenering niet. Met zijn woorden zegt hij vlakaf: ‘Stop ermee.’”

 
37 Reacties
Sorteer op:
17 januari 2017
Ambetant, onprofessionele uitspraak van De Bie.
17 januari 2017
Nou lekkere vent die de Bie....
17 januari 2017
lijkt me een erg gezellige WK-selectie. ;)
17 januari 2017
#janker
17 januari 2017
Hahahahaha Velominatus :p. Nee, inderdaad heel erg triest wat de Bie zegt.
17 januari 2017
De Bie heeft natuurlijk ook de uitstraling van Malle Pietje....
17 januari 2017
Nou ja, bondscoach van de veldrijders is natuurlijk ook een beetje een hobbybaan. Hij heeft haar natuurlijk wel prima weten te motiveren.
17 januari 2017
Het geeft wel aan dat het vrouwencycle-cross in België nog een lange weg te gaan heeft (net als in veel andere landen, waaronder Nederland). En laten we eerlijk zijn, vrouwenwielrennen in België is zo slecht ontwikkeld. Zeker als je het niveau vergelijkt bij de mannen (weg of veld). Oorzaak ligt deels in de desinteresse van publiek en (deels) pers. Dat er toch nog vrouwen zijn die deze keuze maakt is dus alleen maar te waarderen.
17 januari 2017
Het is respectloos, maar hij heeft wel gelijk. Maar pik niet alleen haar eruit.
17 januari 2017
"Ik doe en laat alles voor de cross. Ik ga werken, maak ’s avonds eten, moet ook stofzuigen en doe alles wat bij het huishouden komt kijken..." Uhhh, hiermee zeg je toch zelf dat je part-time crosser bent? En daar is ook niets mis mee. Je bent een crosser die binnen een druk leven het kleine beetje vrije tijd opoffert voor de sport. Je haalt er zodoende als amateursporter bijna het maximale uit. Heel knap. Maar stoor je dan ook niet aan de term 'hobbycrosser' en wees niet zelf de persoon om aan dat redelijk neutrale woord een negatieve connotatie te hangen. Gebruik het als geuzennaam en schaam je niet voor het feit dat je een fantastische amateurcrosser bent!
17 januari 2017
Zoiets is te verwachten van de Bie, die man heeft een uitstraling van een tomaat waar al 5 keer een auto heeft over gereden, en dan praat ik nog niet over hoe deze persoon zich uitdrukt, een bondscoach onwaardig.
17 januari 2017
@Orakel, En daarom verdient ze ook geen onkostenvergoeding? Daar zit hem namelijk het negatieve en het compleet gebrek aan respect.
17 januari 2017
Veel respect voor types als Sels, Verschueren etc. Zij moeten veel harder werken dan profs. En zonder hen bestaat, zeker bij de vrouwen, de cross niet eens. Dan kan ik me perfect voorstellen dat dit aankomt als een harde klap.
17 januari 2017
Het laatste wat ik zou willen, na het lezen van dit artikel, is me respectloos uitlaten over de Bie. Maar wat doe je nu eigenlijk als bondscoach? Behalve eens in de zoveel tijd wat renners selecteren en betaald de cross aanschouwen? Goed beschouwd zouden we het meer kunnen zien als een soort hobby?
17 januari 2017
Het valt me vaak op hoe denigrerend Belgen zijn over vrouwensport. Als D'Hoore een Olympische medaille wint, staat het land op zijn kop, maar de rest van het jaar zien ze haar niet staan. Ook Wuyts heeft het steeds over 'meisjes en profs' ipv 'vrouwen en mannen'. Ik vraag me af of de prestaties van Vos, Van Moorsel, VDB, Van Vleuten, Van Dijk etc de oorzaak of gevolg is van het grotere respect en erkenning in Nederland.
17 januari 2017
De Bie betuigt spijt: http://www.sport-planet.eu/nl/veldrijden/lees/2017-01-17/rudy-de-bie-reageert-op-heisa-rond-hobbycrosser-sels-het-is-heel-dom-geweest
17 januari 2017
Een type Wuyts dus, daarvan lopen er nog te veel rond in het veldrijden, en in de topsport over het algemeen.
17 januari 2017
Ik vind juist dat amateursporters die op hoog niveau presteren, nog meer aanspraak zouden moeten maken op een vergoeding voor deelname aan het WK dan mensen die al maandelijks een loon gestort krijgen. Doe zo voort, Loes!
17 januari 2017
Mja ok.....kort maar krachtig en komt een beetje geforceerd over maar soit!
17 januari 2017
tja, dan heeft De Bie wel spijt betuigd, maar hij heeft het nog steeds over 'meisjes'. de heren veldrijders zijn toch ook geen 'jongetjes'?
17 januari 2017
Met zijn stom mutske op ,dat al 10 jaar meegaat .Wedden dat hij het op het wk terug op heeft
17 januari 2017
Het ironische is dat Marianne Vos zich op haar eigen twitter 'full time hobby cyclist' noemt. Het is een kwestie van context, en die heb ik bij deze uitspraak van De Bie niet. Overigens zou ik tegen deze Sels willen zeggen: lekker laten lullen, als jij al een hobbyist bent wat stelt die baan van De Bie dan wel voor?
17 januari 2017
Op zich wel sterk dat hij toegeeft fouten gemaakt te hebben. Want als x publiekelijk over y verklaard, kan y altijd zeggen dat het anders/genuanceerder etc is gegaan. Vind de reactie ook wat overdreven. Topsport is keihard, in die zin wordt er voor vrouwen dus geen onderscheid gemaakt.
17 januari 2017
@tendam, In combinatie met de uitspraak over de onkostenvergoeding heb je die context toch net wel?
17 januari 2017
@geraint Ik snap vooral niet helemaal wat hij daarmee bedoelt. Krijgen de profs wel zo'n vergoeding?

Reacties zijn gesloten.