Schadevergoeding oud-renner Bassons door onterechte dopingschorsing

maandag 7 januari 2019 om 09:54
Schadevergoeding oud-renner Bassons door onterechte dopingschorsing

Bassons in dienst van Jean Delatour, rechts in beeld - foto: Cor Vos

De Franse oud-wielrenner Christophe Bassons moet een schadevergoeding ontvangen van de Franse wielerbond FFC. De voormalig renner van Festina is in het gelijk gesteld door het Franse gerecht, omdat de wielerbond hem ten onrechte voor een jaar schorste vanwege het missen van een dopingcontrole.

De inmiddels 44-jarige Bassons deed in 2012 mee aan een mountainbikewedstrijd, maar toen miste hij een dopingcontrole. Daarop besloot de bond hem voor één jaar te schorsen. Bassons tekende beroep aan tegen die straf, omdat hij twintig kilometer voor de finish opgegeven had in die wedstrijd. “Pas twee en een half uur later kreeg ik te horen dat ik naar de dopingcontrole moest, maar ik was al bijna thuis en het was te laat om nog terug te keren en de dopingcontrole te ondergaan.”

De Franse rechter was het eens met Bassons, maar de FFC ging in beroep. Daarin werd de bond niet gevolgd, waardoor Bassons alsnog een schadevergoeding van ruim 31 duizend euro moet ontvangen.

‘Mister Proper’
Bassons behoorde tot de selectie van Festina in de jaren 1996, 1997 en 1998. Aan de Tour de France van 1998, toen de ploeg vanwege epo-gebruik uit koers gehaald werd, deed hij niet mee. De Fransman sprak zich in die tijd openlijk uit tegen het dopinggebruik en noemde zichzelf telkens ‘Mister Proper’. In 2001 stopte hij omdat hij geen graag geziene gast in het peloton meer was.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Scott Sunderland 7 januari 2019 om 11:23

Klinkt in ieder geval wel logisch en terecht dat hij in dit geval een schadevergoeding krijgt.

Hij was een talent die nooit doorbrak. Geen doping nemen was daar zeker debet aan. Hoewel we niet kunnen weten of hij anders wel heel goed was geworden. Toen hij uit de school klapte over doping in het peloton is hij uitgekotst als een verrader.

HSV 7 januari 2019 om 15:37

Ja, en was hij niet diegene die Armstrong tegen zich kreeg? Meen me te herinneren dat Tyler Hamilton expliciet deze renner noemde in zijn dopingrelaas.

girardengo 7 januari 2019 om 21:21

Armstrong vond dat Bassons beschuldigingen het wielrennen geen goed deden. Daar kreeg hij uiteindelijk gelijk in, omdat het waar was.

Headlines

Materiaalzone

Populair