Savio: “Een domme crimineel heeft een overtreding begaan”

dinsdag 28 juli 2015 om 09:30
Savio: “Een domme crimineel heeft een overtreding begaan”

Gianni Savio tijdens de Giro dItalia van dit jaar - Foto: Sirotti

Gianni Savio werd gisteren negatief verrast door de positieve dopingtest van Fabio Taborre. De manager van Androni Giocattoli-Sidermec is teleurgesteld in zijn renner, maar accepteert de gevolgen die door de UCI en de MPCC worden opgelegd.

“Als de contra-expertise wordt bevestigd dan heeft een domme crimineel een overtreding begaan”, vertelt Savio in een persbericht van de ploeg. “En daarbij heeft hij ernstige schade aangericht aan ons team.”

Volgens nieuwe UCI-regels en het reglement van de MPCC moet de ploeg nu voor bepaalde tijd uit competitie blijven, omdat eerder ook al Davide Appollonio betrapt werd. “We zullen onze activiteiten opschorten voor de voorgeschreven tijd”, verklaart Savio.

Savio, die dacht dat hij met het instellen van een aanzienlijke boete bij een positieve dopingtest genoeg gedaan had, is verder strijdvaardig. “We vonden het voldoende afschrikken, maar de werkelijkheid is helaas anders.”

“We hebben een zuiver geweten en we hebben nooit druk op onze renners gelegd. Het enige wat we vroegen was inzet en loyaliteit. We zijn nu zeer bedroefd, maar we zullen niet opgeven en blijven vechten.”

Update 13:24
Ook de ploeggenoten van Appollonio en Taborre zijn niet blij. Onder meer Andrea Zordan en Francesco Chicchi laten hun onvrede merken op twitter.

Zordan: “Eén ding is zeker. Na het missen van zes maanden door letsel moet ik nu weer een maand aan de kant door twee imbecielen.”

Chicchi: “In het licht van enkele domme incidenten in ons team wil ik me volledig distantiëren van wat er is gebeurd. De schuldigen moeten betalen!”

https://twitter.com/andreazordy92/status/625984625475735552

Dit artikel delen:

32 Reacties

Wim Kruithof 28 juli 2015 om 09:34

zoals Androni (Savio specifiek) zich nu manifesteert vind ik toch dik in orde. Publiekelijk afgeven op de dopeur en een fikse geldboete ten gevolge brengen.

Het zal niet zaligmakend zijn, maar oogt in ieder geval strijdvaardig.

Sephiroth 28 juli 2015 om 09:42

Helemaal mee eens Wim.

Ik vind het wel bizar dat er twee idioten zijn gaan gebruiken en dus ff 100k mogen overmaken. Ik weet niet hoe hun bankrekening eruit zien, maar ik dacht dat de meeste renners dat toch echt niet grappig zouden vinden…

John Bidon 28 juli 2015 om 09:42

Savio is een kleine boef. De pot verwijdt de ketel.

Scotty 28 juli 2015 om 09:49

@sephiroth, je zou haast denken dat Savio ze zelf stiekem wat EPO in spuit, aardig verdienmodel heb je dan.

Kingstown 28 juli 2015 om 09:52

Een dopinggebruiker een crimineel noemen is toch wel een tikkeltje overdreven.

Jammer dat zulk overdreven taalgebruik in de mond wordt genomen. Daarmee devalueert de waarde van het woord "crimineel" enorm plus dat valsspelen een lading krijgt die het niet verdiend.

Carlfan1 28 juli 2015 om 10:00

Crimineel vind ik niet overdreven. Toen Ricco in 2008 met CERA twee touretappes won, was dat product nog beperkt beschikbaar voor mensen die dat voor hun gezondheid en welzijn nodig hebben. We moeten niet vergeten dat dopingmiddelen in basis zijn ontwikkeld als geneesmiddel/medicijn.

albertooo 28 juli 2015 om 10:02

@Scotty
Savio heeft helemaal geen geld voor een dopingprogramma. Hij gooit vooral renners een reddingsboei toe, als kans om weer hogerop te raken. Veel meer dan minimumloon zullen de meesten daar niet krijgen.

Cdw112 28 juli 2015 om 10:17

Ik vind het verbazingwekkend te lezen hoeveel mensen er nog steeds denken dat het om individuele gevallen gaat waarbij ploegen zogenaamd van niet weten. De verantwoordelijkheid zou moeten liggen bij de ploegen! Helemaal bij meerdere dopinggevallen per team.

StonedCamel 28 juli 2015 om 10:25

@Cdw:
Maar de verantwoordelijkheid is nu toch voor een deel naar de ploeg geschoven? Androni mist straks de volle maand augustus qua koersen.
Ik vind een combinatie van 4 jaar schorsing, 100k boete en een schorsing voor de ploeg van een maand een prima maatregel, gaat de goede kant op wat mij betreft.

Koel 28 juli 2015 om 10:25

John Bidon – 28 juli 2015 om 09:42
"De pot verwijdt de ketel"…..waardoor deze breder wordt…?

on: keurig dat hij zich aan het reglement van de MPCC houdt, dat kun je niet van ieder team zeggen….

Wim Kruithof 28 juli 2015 om 10:28
Quote:
Cdw112 – 28 juli 2015 om 10:17
Ik vind het verbazingwekkend te lezen hoeveel mensen er nog steeds denken dat het om individuele gevallen gaat waarbij ploegen zogenaamd van niet weten.

Indien jij in jouw wijsheid het tegendeel blijkt te weten, voel je vrij deze te ventileren.

Scotty 28 juli 2015 om 10:29

lol @ koel

@albertooo, dat bedoel ik. Als je voor elke pakhaas 100.000 euro krijgt, heb je toch een aardig verdienmodel als team? Helemaal als je enkel in de vijver vist waar afgegleden renners en wanhopige renners in rondzwemmen.

west 28 juli 2015 om 10:37

@Scotty
Verdienmodel? Je pakt maximaal een half miljoen en dan is je ploeg allang opgeschort door de instanties, waarna je je sponsor mag gaan terugbetalen. Het is nogal onbenullig op de stellen dat Savio renners aanneemt waarvan hij verwacht dat ze eventueel doping gaan gebruiken om ze een ton afhandig te maken.

dikkechaap 28 juli 2015 om 10:49

Hoe zei de grote filosoof Ali G het ook alweer? "Looking in tha mirror again" Savio?

Wim Kruithof 28 juli 2015 om 10:54

off… Fred eveneens

zoetepap 28 juli 2015 om 11:08

Savio ‘lijkt’ zijn kar gekeerd te hebben althans met die monsterboetes. Moet ook wel met zijn reputatie van Ex-dopers aan te nemen. Hij noemde Sella,Pelizotti en anderen wel geen ‘criminelen’ die moeten heropgevoed worden. Of hij op de hoogte is of een oogje dichtknijpt weet ik niet,feit is dat zijn transferpolitiek op zijn minst altijd merkwaardig is en zijn uitspraken doen niet onder. Van mij mogen die Italiaanse Procontis in de huidige structuur en begeleiding allemaal eens opgedoekt worden en de weg vrijmaken voor nieuwe mensen. Nog een geluk dat ze na 10dopinggevallen van 1land niet de hele natie schorsen voor een periode,dan zouden de bonden wel beter toezien en de juiste mensen aan het roer komen.

Koersmaniak 28 juli 2015 om 11:10

Welke wedstrijden missen ze nu?
Eigenlijk kan je zo een ploeg enkel straffen door ze niet te laten deelnemen aan de Giro

west 28 juli 2015 om 11:15

@Zoetepap
Beter toezien als je als bond geschorst kan worden? Of om het eigen hachje te redden minder controles doen? Je moet de bonden niet gaan straffen aangezien zij de controlerende partij zijn. Dan wordt er straks voor ieder gevalletje ergens een medisch attest uit een kast gevist om maar als land geen gezichtsverlies te lijden.

west 28 juli 2015 om 11:18

02.08 Trofeo Internazionale Bastianelli
09.08 Gran Premio Sportivi di Poggiana-Trofeo Bonin Costruzioni-Gran Premio Pasta Zara
16.08 GP Capodarco – Comunità di Capodarco

zoetepap 28 juli 2015 om 11:19

@west; Tja het is zoals je het wil bekijken/verwacht maar je hebt zeker een punt. Ik denk dat ‘malafide/criminele’ landen/bonden wel door de mand zouden vallen met de gevoerde politiek.

west 28 juli 2015 om 11:28

@zoetepap
Het gaat in dit geval over Italie en in het recente verleden ging het over Russen, Kazachen en Venezolanen. Die zijn allemaal niet zo van door de mand vallen. Dan zul je zien dat Nederland weer het enige land is dat zichzelf schorst omdat er een continentaal ploegje tijdens een rondje in China ofzo met z’n allen verkeerd vlees eet. Terwijl die landen allemaal hun pokerface opzetten en stoer blijven kijken.

woutersluis 28 juli 2015 om 11:42

@john bidon
ik ben niet zo’n hele erge zeurpiet omtrent dt fouten (maak er zelf zat), maar verwijdt? really? haha

Scotty 28 juli 2015 om 12:11

@west, het is alleen maar om aan te tonen dat die boete nergens op slaat. Ik kan me ook niet voorstellen dat hij dit moet betalen.

zoetepap 28 juli 2015 om 12:23

@west; Is het niet door zo te denken dat er nooit geen aktie ondernomen wordt tegen die landen? Of brengen ze net het meeste geld binnen in de wielersport? Ach ja laat alles maar zoals het is en laat de UCI maar werk maken van zijn toekomstig sticker/label systeem. Ik ben niet voor een reuze-verandering a la Tinkoff maar die ploegjes waar ze volop gaan/mogen experimenteren zijn meer een pest als een meerwaarde. En dan heb ik het zeker niet over de lage landen.

de nijs 28 juli 2015 om 13:10

In mijn optiek is iedereen onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar als er dan dopinggebruik wordt geconstateerd moet er ook een levenslange schorsing volgen (ook als ploegleider, verzorger etc.). Dan weten renners ook direct waar het op staat
(op zich is een boete vanuit de ploeg geen slecht idee, maar met een schorsing heb je er ook in de toekomst geen last meer van)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair

Poll