Sastre ontkent gesprek met Riis over bloeddoping

dinsdag 23 juni 2015 om 15:00
Sastre ontkent gesprek met Riis over bloeddoping

Sastre na afloop van de Tour de France 2008 - Foto: Sirotti

Carlos Sastre werd vandaag onverwacht betrokken bij het rapport van het Deense anti-dopingagentschap ADD. Bjarne Riis zou hem volgens een anonieme renner tot bloeddoping hebben proberen aanzetten in een gesprek voorafgaande aan de Tour de France van 2008.

“Ik weet niet wat er aan de hand is, maar ik kan me zo’n gesprek niet herinneren,” aldus de Spanjaard tegenover Cyclingnews. “Hij kent me en weet hoe ik ben. Ik denk niet dat hij dit gedaan heeft, maar ik weet het in elk geval niet meer.”

Sastre vertrok aan het eind van het jaar wel bij CSC. In 2009 kwam hij uit voor het Cervelo Test Team. Zijn vertrek had echter niets met een eventueel aanbod van doping te maken. “De Schleck-broers kwamen er aan als nieuwe talenten en ik was bijna aan het einde van mijn carrière. Ik had de mogelijkheid om met een nieuw project te starten bij Cervelo. Daarom ben ik vertrokken.”

Doping binnen de ploeg
De winnaar van de Ronde van Frankrijk van 2008 was zich er ook niet bewust van dat er doping werd gebruikt binnen CSC. “Ik was me er bewust van wat ik deed, maar niet van wat anderen deden. Om eerlijk te zijn sprak ik nergens over met mijn ploeggenoten, nooit.”

Dit artikel delen:

47 Reacties

TrEb 23 juni 2015 om 15:05

…en ja hoor de tour komt er aan, inclusief 'dopinggevallen'uit het verleden. Houd het dan nooit op met de dopingverhalen vlak voor de tourstart?

Pannenkoek 23 juni 2015 om 15:07

Hij valt in Riis niet af, dat is wel opvallend natuurlijk. Of Riis weet iets over Sastre of Sastre is gewoon een toffe peer die de omerta respecteert ondanks dat hij zelf niet gebruikt heeft

Wim Kruithof 23 juni 2015 om 15:07

“ik kan me er niets van herinneren” en “ik was me er niet van bewust” zijn wellicht de meest frustrerende zinnen, omdat ze achteraf maar al te vaak, precies het tegenovergestelde bedoelen.

Wim Kruithof 23 juni 2015 om 15:08

Pannenkoek, ’toffe peer’ omdat hij de omerta respecteert?

hiddenz 23 juni 2015 om 15:09

als het wel heeft plaatsgevonden, waarom dan ontkennen. Het verhaal spreekt alleen maar in zijn voordeel. Met andere woorden, dan heeft het waarschijnlijk niet plaatsgevonden, en heeft riis hem niet op bloeddoping willen zetten.

klootje kriekeljon 23 juni 2015 om 15:15

Zulke dingen vergeet je van je leven niet idd, Wim.

Japsie 23 juni 2015 om 15:16

Ik hoor net meneer Lippens op radio 1 een prachtig verhaal vertellen over hoe Sastre te boek stond als een fel anti-doping renner. En dat voor een renner die is opgeleid bij ONCE en groot is geworden onder Riis……..

Jan Blokland 23 juni 2015 om 15:16

Het is weer Tourtijd. Hier wordt je toch moe van. Snel over op de orde van de dag ajb

nafnikleb 23 juni 2015 om 15:19

Ik gok dat hij dit ontkent om niet in zijn staart te worden gebeten met alles wat hij wel heeft gedaan (epo? Hormonen? Cortisonen?)

achtpuntzes 23 juni 2015 om 15:25

Riis heeft bevestigd met Sastre over doping te hebben gesproken, maar spreekt dus tegen dat hij hem er probeerde toe aan te zetten. Sastre zelf kan zich er niets meer van herinneren maar Riis dus wel?
van wie komt dan die beschuldiging dat Sastre CSC heeft verlaten om deze kwestie?

theking 23 juni 2015 om 15:27

hiddenz: als hij toegeeft dat het heeft plaatsgevonden dan pleit dit absoluut niet in zijn voordeel. Hij heeft dan bewust gebruik gemaakt van een groep knechten die aan de (bloed)doping zaten. In mijn ogen net zo fout. Denk dat nafnikleb het bij het juiste eind heeft.

Roberto 23 juni 2015 om 15:29

Lijkt mij dat je zo’n gesprek niet snel vergeet, maar bij wielrenners is het geheugen vaak niet optimaal.

@Jan
We hebben de hele winter door dopingzaken gehad hoor. Astana, Kreuziger en wat kleintjes die gepakt zijn. Dit heeft niks met de Tour te maken.

snoep de hond 23 juni 2015 om 15:31

@hiddenz,
Ik verwacht eerder dat hij zegt zich het voorval niet te kunnen herinneren (wat trouwens niet hetzelfde is als ontkennen dat het heeft plaatsgevonden), omdat hij geen zin heeft om ook maar iemand enigszins in diskrediet te brengen.

Je kan het omerta noemen, maar ik kan mij er ook best wel iets bij voorstellen dat hij geen zin heeft om nu ineens op allerlei zaken antwoorden te gaan geven die mogelijk schadelijk zijn voor oud collega’s.

Verder weet ik nu niet of het verhaal nu zo enorm in zijn voordeel spreekt. Hij zou dan bloeddoping hebben afgewezen, maar hij zat wel in ploeg waar doping blijkbaar werd toegelaten en zelfs werd aangemoedigd. Dat roept toch andere vragen op.

Paul4566 23 juni 2015 om 15:32

Als het inderdaad niet heeft plaatsgevonden is het wellicht een (ongepaste) geste naar Sastre omdat Riis weet dat hij niet heeft gepakt?

Giant-GreenEdge 23 juni 2015 om 15:34

@8.6

Dat zijn toch 2 verschillende dingen? Met je renner spreken over doping is helemaal iets anders dan zeggen dat hij doping moet pakken. Ik spreek met mijn kinderen over drugs, maar ik heb ze nog nooit gezegd dat ze maar eens een serieus lijntje moeten trekken…

Ze ontkennen dus allebei hetzelfde.

sjoerdtjen 23 juni 2015 om 15:35

@nafnikleb
Mee eens. Dat zal er denk ik wel achter zitten. Hij weet niets, sprak met niemand en was zich nergens van bewust!

Maar goed: een ONCE product, jaren bij de CSC ploeg en in die jaren De Tour gewonnen…. Dit spreekt voldoende tot de verbeelding.

Jan Blokland 23 juni 2015 om 15:36

@Roberto. Dat is dan al een winter teveel. Ik constateer toch ieder jaar weer dat rond de Tour er meer aandacht aan doping is dan voor of na de tour.

dikkechaap 23 juni 2015 om 15:38

Gezellige boel moet dat zijn geweest, als hij nooit ergens met zijn ploeggenoten over sprak. Leuke jongen om mee op de kamer te liggen.

Dit zet de uitspraken van Tinkov na het ontslaan van Riis trouwens weer in een ander licht. Die wist natuurlijk al dat dit naar buiten zou komen.

Pieter Peet 23 juni 2015 om 15:40

2008, de glorieuze Tour-overwinning van Sastre (Met dank aan het startverbod voor Astana/Contador):

1 Carlos Sastre
2 Cadel Evans
3 Bernhard Kohl
3 Denis Mensjov
4 Christian Vande Velde
5 Fränk Schleck
6 Samuel Sánchez
7 Kim Kirchen
8 Alejandro Valverde
9 Tadej Valjavec
10 Vladimir Jefimkin

Kohl is daadwerkelijk betrapt en verder heeft iedereen uit de top-10 wel een luchtje, heeft Sastre eigenlijk al toegegeven?
Valt me trouwens ook op dat ik Evans weinig hoor in dopingzaken. Voor iemand die in die periode met de top meereed toch opmerkelijk.

52voor11achter 23 juni 2015 om 15:42

Altijd blij met die openhartige, eerlijke en welbespraakte renners die niet bang zijn om jaren na dato eens goed uit de doeken te doen hoe het precies is gelopen, zodat ze als nog hun steentje kunnen bijdragen om deze sport een beetje schoner te maken.

Dan hebben we helaas nog meer aan de verklaringen van Rasmussen en Landis.

rahimns 23 juni 2015 om 15:42

Erg overtuigend komt deze reactie van Sastre niet over… ik geloof er niets meer van dat renners niet van elkaar wisten wat er gebeurde in het peloton. Dit is je reinste lariekoek. Maar het liegen is bijna een normale reactie voor een wielrenner uit die periode en dus zelfs als iets in je voordeel werkt.

debarreman 23 juni 2015 om 15:46

Is er wel eens fysiologisch onderzoek gedaan naar het verband tussen het gebruik van doping en de werking van het geheugen? Oftewel EPO-gebruik tast de hersenen aan zodat het geheugen niet meer goed functioneert.
Sastre kan het zich dus echt niet meer herinneren.

nafnikleb 23 juni 2015 om 15:49

“Ik was me er bewust van wat ik deed, maar niet van wat anderen deden. Om eerlijk te zijn sprak ik nergens over met mijn ploeggenoten, nooit.”

Dat moet gezellig geweest zijn aan tafel.

A. Schleck: “Hé Sastre, hoe is het met je vrouw?
Sastre: ” ”
F. Schleck: Hé Carlos, noggeneukt?
Sastre: ” ”
etc.

Chaba 23 juni 2015 om 16:04

Nee ik weet niets over bloeddoping. Ik hield het bij epo en al die andere zooi…
Je kan mij vertellen dat je zo een gesprek niet meet kan herinneren of het moet de normaalste zaak van de wereld zijn geweest.

Orakel 23 juni 2015 om 16:05

Slimme reactie van Sastre. Hij geeft niets toe, hij ontkent niet. Blijft allemaal in het ongewisse. Vraag gaat over bloeddoping en niet over reguliere doping. Zonder zich in de nesten te werken tackelt hij deze storm in een glas water.

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone