Samuele Conti (Wilier-Southeast) test positief op doping

zaterdag 17 september 2016 om 09:16
Samuele Conti (Wilier-Southeast) test positief op doping

Foto: Sirotti

Samuele Conti is tegen de dopinglamp gelopen. Bij de 25-jarige Italiaan van Wilier-Southeast zijn sporen van het groeihormoon GHRP-2 gevonden. Dat meldt de UCI.


Conti testte positief bij een out-of-competition controle op 13 augustus. De renners heeft inmiddels een voorlopige schorsing gekregen.

Ploegbaas Angelo Citracca van Wilier-Shouteast is woedend op zijn renner. De Italiaan zegt in een persverklaring dat hij de ploeg middels een systeem met interne controles zo transparant mogelijk wilde maken. “Maar helaas kunnen de acties van een idioot alles kapotmaken.”

Conti zet volgens zijn ploegbaas de banen van veertig mensen op het spel. “En ook het leven van veertig families”, aldus Citracca. “Ik heb inmiddels met hem gesproken. Hij vertelde dat hij vitaminesupplementen had genomen, maar ik geloof deze bullshit niet. Het is een slechts een excuus van een stommeling die denkt slimmer te kunnen zijn dan de rest.”

Citracca zegt Conti voor het gerecht te willen slepen. Het is niet voor het eerst dat de ploegbaas te maken heeft met een dopinggeval. Bij dezelfde ploeg werden eerder ook Matteo Rabottini, Danilo Di Luca, Mauro Santambrogi en Ramon Carretero betrapt op het gebruik van verboden middelen.

Conti heeft in zijn loopbaan, die in 2014 begon, nog geen profzeges kunnen behalen. Twee derde plaatsen in etappes in de Tour of Qinghai Lake zijn zijn beste resultaten.

Dit artikel delen:

12 Reacties

JeDaRe 17 september 2016 om 09:20

178e in MSR (2016) en opgave in Lombardije vorig jaar. En dan aan de spullen zitten?! Intriest. Wel mooie en begrijpelijke reactie van Citracca.

Rondo 17 september 2016 om 09:34

Is dit zo’n ploeg waar je een contract kunt kopen, nah dan snap ik het wel.

Polleke 17 september 2016 om 10:07

Je oogst wat je zaait…

Spruch 17 september 2016 om 10:10

Is Citracca niet degene die een paar jaar geleden riep dat hij na nog 1 dopinggeval uit het wielrennen zou stappen en toen dat nog geen week later het geval was, daarvan terugkrabbelde? En was dit niet de ploeg die door de Giro zou worden uitgesloten, maar waarvan de Giro-directie in tweede instantie toch terugkwam? Hoeveel dopinggevallen zijn we met deze ploegbaas verder? Hoeveel meer moet er gebeuren om zo'n ploeg gewoon de toegang tot de koers te ontzeggen? En elke keer weer heel hoog van de toren blazen.

Citracca zou beter naar zichzelf kunnen kijken. Hoe kan het dat er bij zijn ploeg voortdurend dopinggevallen bekend worden? Waarom praat hij al jaren over een transparant systeem opzetten, maar is dat er nog steeds niet? Bij dit soort ploegen en ploegbazen moeten de UCI en de WADA toch meer middelen nemen en hebben om ze voor langere tijd te schorsen of helemaal uit te sluiten. Dit soort ploegen gaat ten koste van anderen die wel echt de goede kant op gaan. Hopelijk ziet de UCI dat ook in en grijpt ze stevig in tegen deze ploeg.

Doomsday 17 september 2016 om 10:20

Zonde dat dit soort jongens niet de juiste begeleiding krijgt om met vergelijkbare middelen op het randje te balanceren net zoals bij wt-teams.

TykkeThor 17 september 2016 om 10:30

Zonde? Zo’n pareltje leek me deze renner toch al niet…

Kingstown 17 september 2016 om 10:53

@ Spruch:

Jij wilt een beroepsverbod? lol. We hebben het over valsspelers en niet over moordenaars ofzo.

Romāns Vainšteins 17 september 2016 om 11:05

Als de UCI en WADA nou dikke bakken vol met klinklaar geld aan die ploegjes geven om zo’n puik programma op te zetten lijkt het me een goed idee.

Spruch 17 september 2016 om 12:43

@Kingstown
Waar lees jij dat ik een beroepsverbod wil? Een lange schorsing lijkt mij hier wel op zijn plaats. Eventueel een levenslange schorsing voor renners, maar ook ploegleiders die keer op keer in de fout gaan.

En wat een vergelijking met moordenaars daar mee te maken heeft, is me al helemaal een raadsel. Ik geef toch nergens aan dat het moordenaars zijn? Ik heb het ook niet over gevangenisstraffen, alhoewel er wel landen zijn waar een behoorlijke straf staat op het gebruik van drugs. Maar met dergelijke straffen voor drugs ben ik het sowieso ook niet mee eens, laat staan voor doping wat volgens mij nog weer een andere categorie is.

Het zijn wel oplichters. En gezien de gezondheidsrisico's die er mee gepaard kunnen gaan, ook oplichters die gevaarlijk bezig zijn (ook al gaat het bij de renners om hun eigen leven). Gezien de impact van hun oplichterij, vind ik dat daar best zware straffen op mogen staan die gelieerd zijn aan het begane feit. Dus een straf binnen de wielersport, of de sport in het algemeen. Het heeft dus wat mij betreft niks met moordenaars oid te maken. Uberhaupt niet met het strafrecht, want dat is een hele andere tak van sport, zullen we maar zeggen.

Romāns Vainšteins 17 september 2016 om 13:42

In algehele zin vind ik het heel discutabel of ploegen uberhaupt te schorsen zijn voor wat individuele sporters ernaast allemaal uitvreten. Het gezondheidsaspect evenzeer een beetje tja, ongezonde mensen de toegang tot die Mc ontzeggen lijkt me heilzamer.

SCIC 17 september 2016 om 14:24

Italiaanse ploegen kunnen zich meer veroorloven dan pakweg Wanty, CCC of Roompot. Ze moeten het nogal bont maken voordat ze niet meer uitgenodigd worden voor belangrijke Italiaanse wedstrijden zoals de Giro.

Spinergy 11 oktober 2016 om 11:22

Nogal praatjes van een ploegleider die Di Luca in zijn ploeg neemt na tig dopinggevallen…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.