Sam Oomen wint Tour de l’Ain, slotrit voor Geniez
zaterdag 13 augustus 2016 om 15:56

Sam Oomen wint Tour de l’Ain, slotrit voor Geniez

Sam Oomen heeft de Tour de l’Ain op zijn naam geschreven. De pas 20-jarige Nederlander van Giant-Alpecin hield knap stand in de laatste etappe, met daarin de Col du Grand Colombier. Oomen werd de hele dag aangevallen, maar hij finishte uiteindelijk in het favorietengroepje. De ritzege ging naar Alexandre Geniez (FDJ).

Chaotische begin
De openingsfase van de wedstrijd werd gekenmerkt door een spervuur aan demarrages. Een hoop renners probeerden te ontsnappen, waaronder Steven Lammertink van LottoNL-Jumbo, maar niemand raakte weg.

Pas na zestig kilometer kregen vijf renners voor het eerst een voorsprong die boven de minuut uitkwam. Lennard Hofstede (Rabobank), Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale), Florian Vachon (Fortunéo-Vital Concept), Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo) en Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM) reden een tijdje vooruit, maar werden na vijftien kilometer weer bijgehaald. De koers kon dus voor de zoveelste keer opnieuw beginnen.

Sterk Lotto Soudal
Daar maakte Bob Jungels (Etixx-Quick-Step) gretig gebruik van. De Luxemburger sprong weg en kreeg Louis Vervaeke (Lotto Soudal), Clément Chevrier (IAM Cycling) en opnieuw Campenaerts met zich mee. Dit viertal begon als eerste aan de Col du Grand Colombier (12,8 kilometer aan 6,8 procent). Daarvan bleek Vervaeke de sterkste bergop. De Belg reed op de beklimming weg van zijn vluchtgenoten.

Daarachter dunde het peloton steeds verder uit, maar klassementsleider Sam Oomen hield goed stand. Aan het einde van de beklimming reed Bart Declercq (Lotto Soudal) weg uit het favorietengroepje. De nummer drie van het klassement sprong naar zijn ploegmaat Vervaeke en liet hem vervolgens snel achter.

Oomen overleeft
Vlak voor de top vielen ook Pierre Latour (AG2R La Mondiale) en de pas 19-jarige David Gaudu (Franse selectie) aan. De twee Fransen sloten daarna snel aan bij Declerq. Op 25 kilometer van het einde had dit trio een halve minuut voorsprong op een groepje van zes, met daarbij Oomen, die in de afdaling steeds meer renners zag terugkomen.

Dat kwam ten goede aan het tempo in de groep van Oomen. De drie koplopers werden daardoor snel ingerekend. Maxime Monfort (Lotto Soudal) maakte vervolgens gebruik van het moment van vertwijfeling door een demarrage te plaatsen. De Belg kreeg Marcel Wyss (IAM Cycling) en Antonio Pedrero (Movistar) met zich mee.

Het drietal leek te mogen strijden om de ritzege, maar in de laatste honderden meters werden ze alsnog ingerekend, waarna een kleine groep ging sprinten voor de overwinning. Alexandre Geniez (FDJ) bleek over de snelste benen te beschikken en won de spurt. Oomen eindigde als zevende, in dezelfde tijd als zijn concurrenten.

 
50 Reacties
Sorteer op:
13 augustus 2016
Oh ja dat is volgend jaar idd. Even kronkel in my minder, thnxs voor jullie reacties!
13 augustus 2016
schipperaar - 13 augustus 2016 om 17:09 Hij kan natuurlijk maar 1 renner vervangen die al met zijn hoofd bij de volgende werkgever zit.... Ze volgen gewoon hun plan en gaan niet uit van opportunisme, heel verstandig!
13 augustus 2016
Heel mooi voor Oomen, Giant brengt de talenten wel rustig. Dus we moeten helaas nog even wachten voordat we Oomen in een groye ronde zien
13 augustus 2016
Benieuwd welke koersen Oomen verder dit seizoen nog gaat rijden. Misschien naar Canada? In deze vorm zou het mooi zijn als hij ook bijv. naar het EK mag, winnen zal hij niet doen maar wel een mooie koers om te leren voor volgende EK's-WK's
13 augustus 2016
Gelukkig laten ze zich bij Giant niet gek maken en wachten ze nog een jaartje met Oomen in een grote ronde. Niets vreemds aan.
13 augustus 2016
Waarschijnlijk weet ie best zelf of ie drie weken aankan, hoeft ie wf niet voor te raadplegen. Hopelijk maken ze de switch nog, jongen rijdt zich echt niet over de kop gezien zijn verhaal. Veel leerzamer dan Canada of zo.
13 augustus 2016
Ze hebben hun selectie al op papier, als je iets gaat veranderen is dat ook een beetje sneu ten opzichte van anderen die je al eerder hebt verteld de Vuelta te mogen rijden.. gewoon lekker bij zijn originele programma houden dus.
13 augustus 2016
@schipperaar; ze weten zelf goed genoeg wat de beste optie is, daar hebben ze ons advies (inclusief dat van jou) inderdaad niet voor nodig.
13 augustus 2016
Toch mooi in de tas , dikke proficiat aan Sam Oomen.
13 augustus 2016
@vlek De renner zelf weet het vaak beter lijkt me al was dumoulin ook niet overtuigd in de vuelta maar heeft door vanaf begin te strijden een enorme progressie gemaakt, zie niet in waarom sam dat niet kan als ie zich op sommige dagen kan/mag sparen. Drie weken vergroot je inhoud enorm en hij is zgav.
13 augustus 2016
De renner in kwestie is niet op zijn mondje gevallen en intelligent genoeg. Die staat achter het uitgestippelde plan.
13 augustus 2016
Ja mooi he Vlek. Die staat zijn mannetje wel.
13 augustus 2016
Ja, al is dat uiteraard geen garantie op succes. Ik had bijvoorbeeld hetzelfde idee bij Olivier.
13 augustus 2016
Yes yes yes, proficiat Sam! Ik ben blij dat je gestopt bent met je studie; zo hoef ik jou geen statistiek bij te brengen, en vermaak je mij met jouw prestaties. :-)
13 augustus 2016
Uitslag is eindelijk doorgekomen. Gesink vandaag aan de finish in de tweede groep; qua positie vergelijkbaar met gisteren, maar qua gevoel van 'in koers zitten' wel beter dan gisteren.
13 augustus 2016
"In de achterhoede verloor Robert Gesink opnieuw een minuut". Zoiets?
13 augustus 2016
Begin me af te vragen of Jungels een Velits heeft gedaan de afgelopen giro, stelt toch zwaar teleur hier.
13 augustus 2016
Pedrero laat zich ook voor het eerst zien. Ik vroeg mij al af waarom ze die hadden aangetrokken, maar in deze ronde heeft hij zich laten.
13 augustus 2016
@MME Oomen had het erover dat hij dit jaar nog geen grote ronde ging rijden en volgend jaar nog geen tour. Oftewel: misschien wel giro of vuelta?
13 augustus 2016
Gesink gewoon redelijk goed. Natuurlijk is hij niet in topvorm en hoef je hem in de vuelta niet in de top van het klassement te verwachten. Maar hij gaat groeien en zonder gekke dingen zie ik hem de bergprijs pakken en etappes winnen als hij niet te veel hoeft te knechten voor Kruijswijk.
14 augustus 2016
Yes, die is binnen! En nu lekker verder groeien.
14 augustus 2016
@mollemarijden Overwinningen in criteriums Bergprijs van lutjebroek
14 augustus 2016
Sam Oomen is de man
14 augustus 2016
@Mollemarijden , chauvinistisch zijn is mooi , ben ik ook , maar als ik serieus en realistisch kijk naar Gesinks palmares , waar heeft hij ooit etappes gewonnen in een van de 3 grote rondes of meegedaan om de bergprijs ? We mogen al blij zijn als Robert fatsoenlijk zijn werk kan doen voor Steven en bij de top 25 kan eindigen.
14 augustus 2016
@ sooike: je bent een dag te vroeg, Sam is morgen jarig.

Reacties zijn gesloten.