Rüdiger Selig sprint naar de zege in Volta Limburg Classic
zaterdag 30 maart 2013 om 17:14

Rüdiger Selig sprint naar de zege in Volta Limburg Classic

Rudiger Selig

foto: Sirotti

Rüdiger Selig heeft de Volta Limburg Classic op zijn palmares bijgeschreven. De Duitser van het Katusha team zegevierde in de semiklassieker na sprint met een beperkte kopgroep. Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) en Paul Martens (Blanco Pro Cycling) konden het wiel van de 24-jarige Selig verrassend niet vasthouden in de straten van Eijsden.

Een ontsnapping van bijna twintig renners – waaronder Blanco-renners Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman, en Argos-kopman Francois Parisien – nam snel twee minuten voorsprong. In de wedstrijd die voor het Blanco Pro Cycling Team erg belangrijk is, dachten veel ploegen toch niet over de juiste renners in de kopgroep te beschikken. Op zeventig kilometer van het einde werd de groep terug ingelopen.

Dat was het sein voor vijf nieuwe aanvallers om het hazenpad te kiezen. Het onbeschreven blad Luc Hagenaars (Metec) kreeg bij zijn aanval het gezelschap van Marco Canola (Bardiani-CSF), Maurits Lammertink (Vacansoleil-DCM), Bram Tankink (Blanco Cycling) en Timofey Kritskiy (Katusha). Door de aanwezigheid van deze laatste vier renners, waren bijna alle grote ploegen in de vlucht vertegenwoordigd.

Het vijftal mocht van het peloton uitlopen tot bijna vier minuten. Argos-Shimano had echter de slag gemist en zette een tegenactie op met Tobias Ludvigsson. De Zweed kreeg een zevental favorieten, waaronder Davide Rebellin, Pim Ligthart en Steven Kruijswijk met zich mee. Zij maakten snel terrein goed op de kopgroep, die nog niet uitgeteld was. Op de slotklim demarreerde Bram Tankink immers met Maurits Lammertink bij zich.

Tankink en Lammertink begonnen aan een koppeltijdrit. Het duo nam weer een minuut voorsprong en leek op weg naar de overwinning. De achtervolgende groep werd echter aangedikt tot twintig renners. Bij het ingaan van de laatste tien kilometer werd het tweetal bij de lurven gegrepen door de achtervolgers onder leiding van het Katusha Team, dat in dienst reed van de Duitse sprinter Rüdiger Selig.

Na de samensmelting controleerde ook Vacansoleil-DCM voor Pim Ligthart mee de wedstrijd. Alle uitvallen werden door deze twee teams gecounterd, dus stevende de twintigkoppige groep af op een groepsprint in de voormalige Hel van het Mergelland. Rüdiger Selig zette de sprint van bijzonder ver in, en rondde het ploegwerk van Katusha goed af. Colbrelli en Martens eindigden op enkele fietslengten achterstand.

Volta Limburg Classic 2013 (1.1)
1. Rüdiger Selig (Duitsland/Katusha Team)
2. Sonny Colbrelli (Italië/Bardiani-CSF)
3. Paul Martens (Duitsland/Blanco Pro Cycling)
4. Davide Rebellin (Italië/CCC-Polsat)
5. Pim Ligthart (Nederland/Vacansoleil-DCM)
6. Sander Armée (België/Topsport Vlaanderen-Baloise)
7. Mike Terpstra (Nederland/Team 3M)
8. Marc de Maar (Verenigde Staten/UnitedHealthcare)
9. Luc Hagenaars (Nederland/Metec Continental)
10. Sebastien Delfosse (België/Crelan-Euphony)