Roy: ”Er zijn ook eerlijke mensen in de wielersport”

woensdag 7 november 2012 om 20:19

jeremy roy

foto: Sirotti

De Franse wielrenner Jeremy Roy heeft in een open brief op zijn website zijn licht laten schijnen op het probleem van doping in de wielersport. De Fransman geeft toe dat de wielersport momenteel niet in zijn beste periode zit, maar benadrukt ook dat er voldoende wielrenners zijn die het wel waard zijn om voor te supporteren. De Fransman zegt ook geschokt te zijn door het uitkomen van het USADA-rapport.

”Gelukkig werken niet alle teams op die manier.” Roy zegt bovendien dat hij niet heeft toegegeven aan een zogenaamde omerta binnen het peloton. ”Zelfs al spreek ik met renners van tijd tot tijd, denkt werkelijk iemand dat bedriegers aan mij zullen vertellen wat ze allemaal uitspoken?”

”Het is te gemakkelijk voor de renners die nu toegegeven hebben om vergiffenis te vragen om alleen maar hun geweten te sussen. Ze hebben resultaten, geld en contracten gestolen, maar aan de andere kant ben ik hen wel dankbaar voor het feit dat ze bekend hebben als dat helpt om de donkere wolken boven het wielrennen te laten verdwijnen. Het is goed dat ze verantwoordelijkheid nemen en helpen om tot een oplossing te komen.”

Roy pleit net als meerdere renners voor een onafhankelijke waarheidscommissie en een zero-tolerance beleid wat betreft het gebruik van pijnstillers en caffiene pillen. ”Sommige renners gebruiken pijnstillers tijdens wedstrijden. Als je echter een probleem hebt dat moet worden behandeld met pijnstillers, vraag ik me af of deelnemen aan een wielerwedstrijd zo’n goed idee is.”

”Ik weet dat ik nooit de Tour de France zal winnen of wereldkampioen zal worden met mijn capaciteiten. Toch hoop ik altijd weer dat ik vooruitgang kan boeken, dat ik het beste van mijzelf kan geven, om na mijn loopbaan geen spijt te hebben. Ik en mijn familie hebben zoveel opofferingen moeten doorstaan dat ik nu niet kan opgeven. Dat zou een nieuwe nederlaag betekenen waar deze bedriegers verantwoordelijk voor zijn”.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair