Roodhooft: “Dat Van der Poel vorig jaar een volledige winter heeft gemist, vraagt tijd”
vrijdag 6 januari 2023 om 10:03

Roodhooft: “Dat Van der Poel vorig jaar een volledige winter heeft gemist, vraagt tijd”

De rugklachten die terug opspelen bij Mathieu van der Poel, zijn mogelijk het gevolg van zijn slepende blessure van vorig jaar. Dat geeft Christoph Roodhooft, manager bij Alpecin-Deceuninck, aan na de X2O Trofee van Koksijde. “Dat Mathieu vorig jaar een volledige winter heeft gemist, vraagt tijd en kunnen we niet zomaar inhalen”, zegt Roodhooft.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Je ziet bij meerdere renners dat ze niet zomaar opnieuw hun oude niveau halen. Dat geldt dus ook voor Mathieu”, aldus de teammanager in gesprek met Het Nieuwsblad. Van der Poel werd donderdag in de Duinencross op anderhalve minuut gereden door Wout van Aert. “Maar is dat meer dan twintig seconden?”, vraagt Roodhooft zich af.

“Als je ziet dat het je dag niet is, dan maakt het uiteindelijk weinig uit met hoeveel verschil je verliest. In een bergrit in een grote ronde is anderhalve minuut veel als je voor een klassement gaat. Hier telt dat niet. Mathieu is hier tweede, alleen is het verschil groot”, vertelt hij. Zondag krijgt Van der Poel een kans op revanche in de Wereldbeker van Zonhoven.

‘Panikeren gaat hij zeker niet doen’
David van der Poel liet zich ook nog uit tegen de krant. “Mathieu is het niet gewend om met zoveel verschil te verliezen, maar Wout is momenteel gewoon iets beter. Mathieu was voor Nieuwjaar de betere, maar vond toen niet de parcoursen om het verschil te maken, nu is het aan Wout. En op parcoursen als Koksijde zie je dat echt. Het WK is nog een maand, dus panikeren gaat hij zeker niet doen”, denkt David.

Wedstrijdprogramma
RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
6 januari 2023 10:26
Als het missen van vorige winter tijd vraagt, kan je deze winter dan niet beter een brede basis leggen waar Mathieu komend seizoen lang op kan teren? Nu is het van het mislukte weg-WK snel naar wat gravelkoersen gegaan, om dan een weer wat vollere crosswinter te doen, en daarna weer vlug-vlug naar het voorjaar te denderen. Iets dat tijd vraagt, moet je misschien tijd geven?

Ik vind dat Roodhooft heel knappe resultaten heeft neergezet met zijn ploeg, maar van de uitleg die hij er steeds aan geeft kan ik vaak weinig maken.

Overigens is een crosswinter heel erg vatbaar voor snel wisselende, extreme reacties. Als VDP in Zonhoven wint, krijg je hier weer een heel ander discours. Al denk ik wel dat je de trend moeilijk kan negeren dat de cross-dominantie van een paar jaar geleden er dit seizoen niet inzit bij Mathieu. Ligt denk ik niet enkel aan zijn eigen vormpeil, maar ook aan dat van Van Aert, die vorige winter al merkbaar heel sterk was zelfs zonder zijn eeuwige tegenstander erbij.
    6 januari 2023 15:55
    Bij Roodhooft is de wens de vader v/d gedachte: het ligt aan het missen van vorig veldritseizoen. De oorzaak voor dat missen wil hij niks van weten lijkt het: Discus bulging. "Veldrijden, waarbij je voortdurend kracht moet zetten, is de meest belastende discipline van allemaal.” Precies een jaar later zijn we weer terug waar we waren: Eerst moet die pijn weg en daarna uit het veld wegblijven. https://www.demorgen.be/sport/eerst-moet-die-pijn-weg-mathieu-van-der-poel-zet-punt-achter-crossseizoen-en-is-mogelijk-lange-tijd-out~bd0a75ae/
6 januari 2023 10:42
Ik heb die Roodhoofd nog werkelijk nooit op een heel zinnig statement kunnen betrappen en de ondertoon is altijd 'Mathieu bepaalt zelf en ik praat die kant vervolgens op'.

Of dat stretchen gisteren een indicator was is lastig te stellen maar in ieder geval moet er een plan B klaarliggen dat het voorjaar niet ten koste van je rug vermoeren in het veld verpest.
    6 januari 2023 11:43
    Eens met RV. Wat mij opvalt is dat MvdP ook extreem licht staat ofwel mager is. Zeker voor januari. Op instagram valt datzelfde me op bij zijn vriendin, die is ook lichter dan voorheen. Ik vrees dat ze te veel met calorieën en hun eigen merk voedingssupplement bezig zijn. Richie Porte gaf aan beter te rijden met een kilootje meer en ook Jutta Leerdam gaf onlangs aan nu sterker te zijn na minder gewichtsverlies dan voorheen met meer gewichtsverlies. Ik ben fan van MvdP en zie em graag op zijn best, maar ook na Tour vraag ik me af of er niet versterking nodig is bij Alpecin in het kader. Denk aan Wanty hoe dat gegroeid is nadat er een toptrainer bijkwam...
    6 januari 2023 12:12
    @HSV Ik denk dat iedereen zijn ingevallen wangetjes wel opgevallen zijn, het is overigens wel zo dat VdP altijd in het cross-seizoen daarvoor kiest. Mij lijkt het ook beter juist nu wat zwaarder te staan omdat je veel van herstelvermogen en weerstand vraagt in deze periode. Maarja blijkbaar ervaart hij het zelf net even anders. Het blijft wel 1 van de beste crossers ooit, dus wat is de kritiek vanaf de zijlijn waard?
    6 januari 2023 13:24
    Mij is hetzelfde opgevallen. Ik heb Mathieu er fysiek er al krachtiger/steviger op zien staan de laatste seizoenen, ook in die jaren dat hij zo domineerde. Als ik m nu zie oogt ie toch in elk geval dunner. Vraag is of dit bijdraagt aan wat toch een gebrek aan de gebruikelijke inhoud lijkt te zijn. Op de lange stukken bijgehaald worden door een Pidcock bijvoorbeeld zoals in Diegem, dat vond ik persoonlijk nogal vreemd ( en dat zeg ik als iemand die de laatste 8 jaar elke veldrit van Mathieu gezien heeft). Dat zou in t verleden echt niet gebeurd zijn, en dat past in t plaatje wat we breder zien dat hij op de langere stukken eerder terrein verliest dan behoudt of uitbouwd.
    6 januari 2023 13:58
    De oplossing is dus gemakkelijk: Wat meer Wielerchocolade.
    6 januari 2023 14:51
    Look at the picture of MVDP and Wout riding on the beach the '21 WC's in Ostend. MVDP looks plenty skinny/light. And then he went on to Strade Bianche, etc. The year has barely started with no races of consequence yet. Let's see what happens from here at Hoogerheide, RVV, PR, etc. Funny thing is that even with all the problems he's had, if both MVDP and Wout stopped today, MVDP has the better palmares on the road for riders of their ilk. And of course he far exceeds Wout in the field. Luckily for us that won't happen and we get to see what happens from here.
    6 januari 2023 15:07
    The better palmares on the road? Hmm, not convinced.

    Monuments: 2x Flanders vs. 1 Milano-San Remo
    Classics: Amstel & Strade they won both
    2x Dwars door Vlaanderen & Brabantse Pijl vs. Gent-Wevelgem, E3, Omloop, Plouay
    Grand Tours: 2 stages vs. 9 stages incl. Green jersey

    And then Wout also has a silver Olympic medal, 3 Worlds medals, podium in Flanders/Roubaix/Liège...

    Vélo d'or says Wout 2 times third, this year he was second. MVDP was never crowned among the best 3 riders of the world.

    In the CX, there's no doubt of course, Mathieu has the better track record although the difference in world titles is only 1.
    6 januari 2023 15:26
    Let's not make this a Wout vs Mathieu pissing contest shall we chaps?
    6 januari 2023 19:02
    HSV
    Idd Roxanne is eng mager geworden als je effe foto's van vorig jaar terugkijkt.

    Heel z'n entourage doet 'm duidelijk geen goed. Maar die heeft hij wel uiterst persoonlijk samengesteld.
    Dan is Adrie misschien nog de minst schadelijke met af en toe een flapuit maar wel de juiste kernwaarden.
6 januari 2023 11:20
Het verschil tussen de professionele begeleiding van Jumbo Visma bij van Aert en de eigenwijze eigen begeleiding van Mvdp lijkt steeds beter zichtbaar te worden in de resultaten.

Sinds overstap van Aert is hij alleen maar beter en beter geworden. Mvdp lijkt te stagneren. Zie ook het verschil in medisch beleid na van Aert Tijdrit tdf en het gestuntel met rug mvdp
    6 januari 2023 21:51
    Amen.
    Het ja knik kamp bij Alpecin
6 januari 2023 10:48
Vorig jaar veel te snel MSR gedaan, daarna gelijk door naar de Giro en als klap op de vuurpijl de Tour ook nog even meepakken. Word het niet eens tijd dat het sportieve management van Alpecin vragen gaat stellen bij zichzelf?
    6 januari 2023 12:25
    Wat was er te snel aan MSR en Vlaanderen? Hij was de beste in MSR en had kunnen winnen. Moet je die kans laten schieten als je waardes zo goed aangeven? Vlaanderen wint hij, da's niet zomaar iets. 1 van die 2 grote rondes had hij idd beter kunnen laten schieten.
6 januari 2023 11:10
Het blijft voor ons als buitenstaanders toch wat gissen, en zo'n type als Roodhooft werkt daarin niet mee. Feit is wel dat op dit moment Van Aert toch wel de betere lijkt van de twee, al weten we allemaal dat dat in de cross snel kan veranderen. Wout kon het WK veldrijden in 2021 ook al niet meer verliezen, en volgens de kenners zou Mathieu in Valkenburg ook wel even winnen.

Ik hoop vooral dat De Rug tijdelijk van aard is, en dat Mathieu zondag weer helemaal fit in Zonhoven staat. En dat is op dit moment even goed mogelijk als een ander scenario, helemaal gezien wij toch niet weten wat er precies aan de hand is.
6 januari 2023 11:29
Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat Wout van Aert op dit moment beter is. Het is niet vanzelfsprekend dat MvdP alle wedstrijden wint waar hij start. Gelukkig maar.
    7 januari 2023 10:09
    Als Mvdp nog lang bij dat ploegje van Roodhooft blijft zijn zinnetje doen en bijgevolg ter plaatse blijft trappelen zal de kloof met wva in het veld en op de weg waar er ook nog andere kleppers bijkomen niet meer te dichten zijn.Tijd dat hij overstapt naar een grote ploeg die de begeleiding en planning van hun renners wel professioneel nemen.
6 januari 2023 10:50
Ik begrijp eigenlijk ook geen snars van zijn "andere renners halen ook hun oude niveau niet". Welke andere renners? En wat heeft dat met Matthieu te maken? Of bedoelt hij andere renners die net als Matthieu niet gecrosst hebben vorige winter, maar dan kan ik al helemaal geen naam bedenken.
    6 januari 2023 10:53
    Dat is 'Naamloos whataboutism' : de meest vage variant van externe attributie.
    6 januari 2023 11:06
    Joris Nieuwenhuis is opzich wel een goede casestudy qua vergelijking. Heeft door z'n wegseizoen ook niet een echt (goed) crossseizoen gereden vorig jaar. Rijdt nu ook nog lang niet zo goed als zijn succesvolste seizoen een paar jaar terug. Haalt hij zelf ook aan in de Schuine Kant podcast trouwens. Dus heel gek is het niet gedacht.
    6 januari 2023 11:14
    Zelf op niveau gekoerst ?
    6 januari 2023 14:34
    Volgens mij bedoelt hij niet alleen de veldrijders, maar bijvoorbeeld ook een Alaphilippe die er lang heeft uitgelegen en ook nog niet op zijn niveau zit van voor die valpartij.
    Froome hetzelfde verhaal.
    Van Aert heeft ook behoorlijk lang nodig gehad om na zijn val in de Tour weer op topniveau te komen.
    6 januari 2023 14:48
    @Handige Harry,

    Met als verschil dat de renners die je opnoemt moesten terugkomen na pech, bij Mvdp is/was het daarentegen door stompzinnigheid van hem en zijn entourage.
    6 januari 2023 14:51
    Vermeersch, Merlier en toch ook Hermans halen hun niveau niet meer. Al dan niet door gewijzigde trainingsplannen. De cross finesse verdwijnt langzaam ook.
6 januari 2023 11:16
Diegem, waar Mathieu sinds hij een foetus was al 145 keer op rij heeft gewonnen, is plots zijn parcours niet meer. Goed om te weten. Ik weet dat zo'n ploegleider vaak maar wat wild uit de nek lult om zijn renner te beschermen en niet te veel van de interne keuken bloot te geven, maar die Roodhooft komt toch iets te vaak met ongezien rare kronkels aanzetten. Zelfs als het in praktijk niet zo is, geef je wel de indruk van een amateur te zijn, dan kan je beter niets zeggen.

Wordt toch tijd dat Mathieu eens andere oorden opzoekt. Niet zozeer omdat Alpecin een goede of slechte ploeg is, maar ik vind dat een renner sowieso niet zijn gehele carrière (of dan toch op WT-niveau) bij dezelfde ploeg moet rijden. Hoop dat Pogacar, Van Aert, Roglic, Evenepoel en co ook ooit nog een paar van hun goede jaren ergens anders doorbrengen en geen 10 of 15 jaar bij UAE, Jumbo en QS blijven.
    6 januari 2023 15:21
    Misschien maakt Roodhooft soms rare kronkels, maar het stuk waarover jij het hebt (over de parcoursen op maat vinden) Gebruikersnaam staat wel bij wat David heeft gezegd ;-)

    Zelf hoop ik eerder dat de drie die je aanhaalt bij Jumbo, UAE en Quickstep gewoon wel heel hun carrière bij dezelfde ploeg blijven. Beetje zoals Tom Boonen die toch ook wat bij Quickstep hoorde en visa versa :-)
6 januari 2023 12:03
Sommigen ondervinden de gevolgen van een slechte winter, anderen van een slechte geboorte. Multatuli of hoe heet die gast zei het zo "Ik heb veel verloren" en die andere velosoof had het over "De nederlaag maakt je alleen maar beter." Kortom, waar bij de een de zelfgenoegzaamheid van de makkelijke overwinning in het wintervet kruipt, doet de ander nog een jasje uit. Op naar de hoogtestages dus, want een koe is geen mus. O ja, vergeet je oefeningen niet.
6 januari 2023 14:51
De man uit Herentals laat natuurlijk buitengewone resultaten zien. Een trackrecord waar je u tegen moet zeggen. Want die kan er nog meer zeggen dat hij meervoudig wereldkampioen is bij de mannen en de vrouwen in het veld ... als ceo van de ploeg dan.
Hij heeft er vaak meerdere bij de eerste 10 in de uitslag terwijl het bij jumbo er meestal tot 1 beperkt blijft.
6 januari 2023 19:15
Van Aert is gewoon veel beter dan in pakweg 2018 en dat kunnen ze daar precies moeilijk geloven dat Wout misschien simpelweg iets beter is op de moment, het ligt weer aan het crossgevoel of whatever. Ik heb het wel voor Mathieu maar zeker niet voor zijn ploegleiding.
6 januari 2023 12:55
Iets met hooi en vork.
Thieuke moet gaan leren doseren.
Letterlijk en figuurlijk wat minder ruggengraat dan Van Aert.
6 januari 2023 13:43
Guttegut Matieu is gewoon in minder goede doen. Wout rijdt als tierelier.
Roodhooft die met zielig klagende toon de zaken met z'n achteraf bril weer aan elkaar leutert.
6 januari 2023 15:22
Als je sec kijkt naar de crossuitslagen, dan zie je een dominerende VDP vier jaar op rij, en in 2022 en 2023 is dat over.
6 januari 2023 15:36
Misschien heeft Matje tot en met 2021 gewoon teveel roofbouw op zijn lichaam gepleegd ...
6 januari 2023 16:55
“DAT VAN DER POEL VORIG JAAR EEN VOLLEDIGE WINTER HEEFT GEMIST, VRAAGT TIJD”

Nog voordat de navelstreng weg was, zat Thieu al op de crossfiets. Als er één een ervaringsdeskundige in eigen zaak is, is hij het zelf wel. Wat heeft vorige crosswinter met de huidige te maken? Z'n rug was zo goed als geen probleem meer na intensieve behandeling en training daarvan en zijn voorbereiding op dit crossseizoen was zoals gepland toch? Gewoon goed, behalve de laatste procentjes vlg A3. Heel simpel Van Aert is momenteel de betere over de hele, maar met zonhoven of WK kan het net zo goed weer omgekeerd zijn. En met een WK trui in de pocket kunnen alle beschouwingen, analyses, voorspellingen ruecksichtlos de prullenbak in. Is geen abstracte wetenschap oid.
6 januari 2023 10:21
Zonder in filosofische discussies te ontaarden, lijkt mij anderhalve minuut meer dan 20 seconde. Met de uitspraak dat voor nieuwjaar Mathieu de betere was, maar niet de parcoursen vond waar hij het verschil kon maken, ben ik het ook niet echt eens. Op de parcoursen waar verschil gemaakt kon worden, was het twee keer Van Aert die dat deed en alleen in Gavere Van der Poel. Overigens maakte Van der Poel op dezelfde parcoursen waar het verschil nu niet gemaakt kon worden in eerder jaren wel het verschil.
    6 januari 2023 11:03
    Vergeet Antwerpen niet, waar MvdP van Aert op een serieuze achterstand reed.
    6 januari 2023 18:26
    De eerste cross van Wout mag je nu ook niet als referentie nemen tegen de Mathieu van Hulst zou dat verschil miniem geweest zijn.
6 januari 2023 13:54
tussen vorige winter en deze winter heeft een jaar de tijd gaat met enkel de Tour als échte verplichting

andere renners zullen niks verbeteren aan Mathieu's probleem
bovendien zeer slap argument gezien Mathieu's uitzonderlijk talent.

is 1'40 meer dan 20 seconden???

Zelden gezien slap gelul vanwege de ploegbaas.
    6 januari 2023 14:07
    Het probleem is dat de ze-hebben-geen-plan-bij-Alpecin-kritiek niet dermate gepareerd wordt dat je van het tegendeel raakt overtuigd.

    Dubbel Giro-Tour moest Mathieu zijn motor nog vergroten, om hem nog een stap hogerop te laten zetten. Geen overbodige luxe als je Pogacar, Evenepoel en de Jumbo's ziet rondvliegen.

    Maar is het dan geen vereiste dat je zo'n renner fysiek (en ook mentaal na een toch wel turbulente periode) volledig laat herstellen, en dan in de winter een dikke fond leggen waarop de topconditie kan gebouwd worden om straks in het voorjaar van Strade t.e.m. Roubaix te schitteren?

    Het lijkt bij VDP sinds de val op de Olympische Spelen bij kortere piekjes te blijven, die je logischerwijs moeilijker weken, maanden aan een stuk kan doortrekken. Ik wil hier geen overhaaste conclusies verbinden aan een paar 'mindere' crossen, maar Roodhooft overtuigt nu al anderhalf jaar niet over de gekozen aanpak.
6 januari 2023 15:25
We hebben er met grote plateau weer een mvdp frustie hater bij,welkom
6 januari 2023 10:14
Dat is natuurlijk de hamvraag: is anderhalve minuut meer dan twintig seconden? :D

Heb nooit begrepen waarom een minder dan middelmatige renner én ex-dopeur plots de manager kon worden van zowat de meest getalenteerde renner van het moment. Het zal alleszins niet omwille van zijn intellect zijn.
    6 januari 2023 11:12
    En Merijn zeeman dan ? Top manager maar zeer middelmatige renner geweest!!!
    6 januari 2023 12:10
    omdat hij veel centen bij elkaar kan rapen

    en de eenhoorn zijn tenen kust
    6 januari 2023 12:25
    Zielige opmerking. Bovendien is Roodhooft niet eens de manager van Matje, maar CEO van de ploeg waar hij voor rijdt
    6 januari 2023 13:38
    Niet zijn manager maar tweede papa die meegaat naar Tokio en net zo min het plankje begrepen had en in Sydney ook 'naast' de Nederlandse selectie meereisde en toch ook in geen velden of wegen te bespeuren was om het probleem op de gang op te lossen.

    Zielig is jouw verblinde idolaterie.

    Ik kies niet voor de mantel der liefde zoals 9 van de 10 hier, maar leg de vinger op de zere plek.

    Met zijn talent, moet hij mij makkelijk de mond kunnen snoeren.

Reacties zijn gesloten.