Polen: Fabio Jakobsen aangewezen als winnaar openingsrit, Groenewegen gediskwalificeerd
foto: Cor Vos
woensdag 5 augustus 2020 om 18:26

Polen: Fabio Jakobsen aangewezen als winnaar openingsrit, Groenewegen gediskwalificeerd

Dylan Groenewegen kwam in de openingsrit van de Ronde van Polen weliswaar als eerste over de finish, maar de eindsprint werd ontsierd door een horrorval waarbij Fabio Jakobsen in volle vaart de omheining in werd gekatapulteerd. De crash werd Groenewegen aangerekend en de Jumbo-Visma-renner is gediskwalificeerd. Jakobsen is als winnaar aangewezen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Precies een jaar geleden liet Bjorg Lambrecht tijdens de Ronde van Polen het leven na een harde klap op een betonnen duiker. Zijn overlijden dompelde de wielerwereld in diepe rouw en vandaag bleek uit alle social media-posts dat de sport haar beloftevolle klimtalent allerminst is vergeten. Net op deze dag ging de 77e editie van de rittenkoers van start. Begonnen werd met een ronde door het Śląskistadion in Chorzów, dat recent is vernieuwd.

foto: Cor Vos

Daarvandaan reed het peloton kloksgewijs een ronde van bijna 147 kilometer door de omgeving om vervolgens aan te komen bij de drie plaatselijke ronden rond Katowice van 16,3 kilometer, waarin op 1,2 kilometer van de streep nog een klimmetje van vierde categorie was opgenomen. Vorig jaar won Luka Mezgec hier zijn eerste van twee ritzeges en ook nu werd in de hoofdstad van Silezië een sprint verwacht.

Vier vroege vluchters
Net na het startsein reden vier renners weg. Thuisrijders Kamil Małecki en Maciej Paterski, Julius van den Berg en Sam Brand vonden elkaar en reden bij de eerste tussensprint al vierenhalve minuut vooruit. In het peloton nam Jumbo-Visma, dat met Dylan Groenewegen haar topsprinter aan het vertrek had, het initiatief en vervolgens werd de voorsprong van de vlucht binnen een veilige marge gehouden.

Rond halfkoers was het verschil teruggelopen tot minder dan twee minuten door toedoen van onder anderen Jumbo-Visma’s Taco van der Hoorn. Dat werd stabiel gehouden tot aan de drie plaatselijke ronden rond Katowice. Na de eerste omloop bedroeg de voorsprong van de vier vluchters net geen minuut meer, terwijl daarachter Deceuninck-Quick Step, Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe het tempo hoog hielden.

Nervositeit zorgt voor valpartijen
Toen de nervositeit in het peloton toenam, werd ook gevallen. Op dertig kilometer van de streep smakten meerdere renners tegen het asfalt, onder meer ook Jumbo-Visma’s Christoph Pfingsten en Ryan Gibbons. De achtervolging op de kopgroep ging echter onverminderd hard door en op vijftien kilometer waren de vluchters ingerekend. De slotfase bleef nerveus, met meer valpartijen tot gevolg op de lokale ronde rond Katowice.

foto: Cor Vos

Een massasprint bleek echter onafwendbaar. Team Ineos leidde het peloton naar de laatste fase van deze openingsetappe, waarna in de laatste twee kilometer de treintjes van de sprinters het commando overnamen. In de slotfase trok Team Sunweb hard door voor Alberto Dainese met daarbij Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen bij elkaar. BORA nam vervolgens de kop over voor Pascal Ackermann.

In de laatste 200 meter zette Groenewegen de sprint in met Jakobsen in zijn wiel. De Nederlandse kampioen wilde rechts zijn landgenoot passeren, maar die liet geen ruimte: Jakobsen werd dan de omheining in gekatapulteerd. Groenewegen doorkruiste als eerste de aankomststreep, maar bleef net als andere renners niet recht. Een geaccrediteerde persoon naast de finish werd hard geraakt in de chaos en raakte serieus gewond.

Groenewegen werd nadien verantwoordelijk gehouden voor de chaos in de eindsprint en is uren na de finish gediskwalificeerd. Jakobsen, die op verschrikkelijke wijze in de hekken belandde, kreeg de overwinning toegekend in Katowice. Maar dat lijkt bijzaak na alle gebeurtenissen.

RIDE Magazine
295 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
5 augustus 2020 18:28
Verschrikkelijke crash, Groenewegen wijkt teveel uit. Wat was die aan het doen? Je voelt die renner toch naast je? Dit zag er echt verschrikkelijk uit, hopelijk gaat het goed met de betrokken renners.
  5 augustus 2020 18:34
  Knikker Groenewegen er maar uit, diskwalificeren en naar huis sturen. Wat een lelijke lelijke actie, dit ging echt niet per ongeluk. Op het moment dat hij naar rechts gaat is hetzelfde moment dat Jakobsen er naast aan het komen is. Ik ben vanaf nu anti-supporter voor de bowlingbal. Hij was al niet mijn favoriet, maar nu is hij gezakt richting Moscon, Voeckler en Ricco..
  5 augustus 2020 18:43
  Nooit een Groenewegen hater geweest maar dit kan gewoon niet. Niet alleen afwijken een hele baanbreedte maar daarna ook nog elleboog erbij om zeker te zijn. Groenewegen verdient een dikke schorsing en mag heel diep door het stof tegenover het gehele peloton. Hoe gaat iemand dadelijk nog naast hem rijden? hoe gaan zijn teammaten hem dadelijk nog een lead-out geven? Ik zie inderdaad zijn reputatie in het peloton door deze actie zware schade oplopen, nu maar hopen dat de fysieke schade meevalt voor iedereen.
  5 augustus 2020 18:48
  @arry
  Kan je me uitleggen wat Voeckler in dat rijtje doet?
  5 augustus 2020 19:04
  @r525,

  Vermoedelijk omdat die niet op het podium wou komen toen hij in Parijs-nice verloor van Wallays. Was ongelofelijk onsportief van Titti.
  5 augustus 2020 19:14
  Dit is volkomen buiten het boekje. Licentie innemen tot 2022. Zo niet langer! Bizar slecht van Groenewegen. Hij had verloren en voelde dat aankomen. Hopen dat de fotograaf en Fabio hier levend en zonder handicap uitkomen.
  5 augustus 2020 19:17
  @Geraint
  Dat was in Parijs Tours, en absoluut het dieptepunt van zijn loopbaan. Daar heeft hij gelukkig welgemeende excuses voor aangeboden.
  Dat lijkt me geen reden hem tussen een racist een een dopeur neer te zetten ;)
5 augustus 2020 18:30
Ik hoop maar dat dit niet expres is gegaan, anders moet Dylan naar een inrichting...
  5 augustus 2020 18:31
  Eerlijk is eerlijk; hij maakte zich onnatuurlijk breed. Ik heb met verbazing naar zijn lijn zitten kijken. Verschrikkelijke crash.
  5 augustus 2020 18:31
  Dat moet hij. Dit sloeg echt nergens op!
  5 augustus 2020 18:35
  Lefevere roept al om een gevangenisstraf...
  5 augustus 2020 18:45
  Levefre kan zich beter zorgen maken om z'n renner(s) dan direct Twitter op te duiken.
  5 augustus 2020 18:45
  Levefre kan zich beter zorgen maken om z'n renner(s) dan direct Twitter op te duiken.
5 augustus 2020 18:31
Zal diskwalificatie zijn voor Groenewegen, normaal gesproken. Hopelijk valt het mee voor Jakobsen.
5 augustus 2020 18:31
Hopelijk wordt Groenewegen geschorst. Dit was er echt over.

Marc Sarreau is de winnaar wat mij betreft.
5 augustus 2020 18:31
De bowlingbal slaat opnieuw toe... Wat een horror.
5 augustus 2020 18:31
Groenewegen wint????

Groenewegen moet uit koers gehaald en mag een jaar niet fietsen! Dit is echt krankzinnig, wat gaat er in zijn kop om?? Hij rijdt hem gewoon bewust met 70kmh de hekken in, ik heb dit echt nog nooit gezien. Wat een horror.

En die toeschouwer die krijgt Jakobsen met zijn hele lichaam tegen zijn hoofd! Oh man, gadverdamme wat erg.
5 augustus 2020 18:32
Groenewegen wint helemaal niks. Afschuwelijke actie, Dylan. Je voelt Jakobsen erover gaan en dan je elleboog zetten... Diskwalificatie en enkele weken gaan bezinnen aub.
5 augustus 2020 18:32
Bah, nare val.

Groenewegen lijkt mij een DQ, maar hoop dat iedereen er goed vanaf komt. Jakobsen leek ergens in zijn val nog zijn helm kwijt te raken.
5 augustus 2020 18:33
Velen gaan het hier niet eens mee zijn, maar dit doet mij héél hard aan Sagan - Cavendish denken... (en ja, ook toen vond ik diskwalificatie de enige juiste beslissing)
  5 augustus 2020 18:36
  Toen dook Cav in een opening die er niet was en botste vervolgens zelf tegen Sagan
  5 augustus 2020 18:36
  Alleen was er toen al weinig ruimte waar Cav in wilde, en hier was veel meer ruimte. Ook maakte sagan niet zo'n dubbele zwieper zoals Groenewegen deed. Afschuwelijk dit...
  5 augustus 2020 18:45
  Niet waar. Ter herinnering, kijk nog eens naar Sagan's lijn en hoeveel plaats er nog is op het moment dat Cavendish langszij komt: https://www.youtube.com/watch?v=mgwZsxukSL8 De overeenkomst met vandaag is groot.
  5 augustus 2020 19:34
  Juiste vergelijking, hoe geliefd de renner Sagan ook is. Ook dat was een vuile (uit de hand gelopen) actie.
  5 augustus 2020 19:47
  De boom staat in de weg op deze beelden en dus kun je niet zien wat er gebeurt.
  De opening is hier veel kleiner en Sagan wijkt minimaal uit. Cavendish brengt zichzelf en Sagan in gevaar door in de te kleine opening te willen duiken. Sagan zet zijn elleboog om in evenwicht te blijven nadat Cav hem langs achter raakt i.t.t. Groenewegen die wilde hinderen en 2 keer uitwijkt
5 augustus 2020 18:33
Dit was inderdaad weer een klassiek gevalletje Bowlingbal, Diskwalificatie natuurlijk en hopelijk valt het mee voor Fabio en ook die toeschouwer/fotograaf want die kreeg ook een klap.
5 augustus 2020 18:33
Groenewegen wint hier natuurlijk helemaal niks. Die krijgt gewoon een dikke diskwalificatie na deze belachelijke actie.

Zou eigenlijk gewoon geschorst moeten worden tot Jakobsen weer kan koersen.
5 augustus 2020 18:35
Hopelijk is Jakobsen ok...

Zelfde hoop ik voor die toeschouwer/fotograaf.
5 augustus 2020 18:35
Groenewegen verdient sowieso een schorsing voor de rest van het seizoen en eigenlijks zelfs nog veel langer. En met een beetje pech krijgt hij ook nog wel wat justitie achter zich aan en mag hij een tijdje een propjes prikken of een cel van de binnenkant bekijken.

Dit is in ieder geval 100% einde carriere, is het niet door een schorsing dan is het wel omdat hij in 1 klap de meest gehate renner van het peloton is geworden en niet meer zal worden geaccepteerd.
  5 augustus 2020 19:20
  Doe eens normaal man. Alsof hij dit expres doet. Hij gaat nota bene zelf ook keihard onderuit. In iedere sprint gooit wel 1 sprinter de deur dicht voor een ander. Het verschil is dat er nu een verschrikkelijke valpartij ontstaat.
  5 augustus 2020 19:28
  Doe eens normaal?? Doe jij eens normaal. Een zatlap die kinderen wegmaait met de wagen doet dat ook niet "opzettelijk" he.
  6 augustus 2020 10:04
  @boenk - die vergelijking gaat natuurlijk niet op: Groenewegen zat niet aan de alcohol en was niet aan het racen op de openbare weg.
  Ik zeg niet dat een straf niet op zijn plek is, maar wel in de context van de race en niet als een verlengstuk van het burgerlijk recht
5 augustus 2020 18:35
Wat een nare actie van Groenewegen.
Hopelijk valt de schade bij Jacobsen al bij al mee.
En wat te zeggen van die fotograaf. Voor hetzelfde geld is die dood.
5 augustus 2020 18:36
Wow, niet normaal dit. Hopelijk brengt iedereen het er heel vanaf. Die fotograaf op de finishlijn krijgt ongeveer een high-kick van Jakobsen.
5 augustus 2020 18:37
Poging tot doodslag van Groenewegen. Absurd dit. Hoop dat het voor alle betrokkenen goed af loopt. Die fotograaf krijgt ook een flinke beuk.
5 augustus 2020 18:37
Groenewegen naar huis sturen en even een paar maanden bedenktijd gaan geven. Jezus wat is dit voor bizarre actie?
  5 augustus 2020 19:29
  Mag voor mij definitief uit het profcircuit gehaald worden. Zal zijn ego ook wat goed doen.
  5 augustus 2020 19:49
  Tuurlijk boenk, Vlaamse nationalist.
5 augustus 2020 18:37
Wat een compleet krankzinnige actie van Groenewegen, dit zou Cavendish in zijn hoogdagen zelfs nooit gedaan hebben.

Ackermann had de benen niet en je ziet hem zich rechtop zetten. Groenewegen daarentegen besluit om zijn concurrent volledig in de hekken te rijden. Het feit dat het Jakobsen was, zal hier wel in meespelen.

Groenewegen zorgt hier voor een verschrikkelijke val met nare gevolgen voor vele renners en voor die toeschouwers. Dit seizoen hoeft het hele peloton hem niet al te veel meer te zien vermoed ik.
  5 augustus 2020 19:11
  Ook Cavendish heeft wel eens iemand van de sokken gereden. Tom Veelers bijvoorbeeld.

  Dit kan gewoon gebeuren in een sprint.
  6 augustus 2020 01:40
  Ooit de openingsetappe vd TdF in Engeland gezien ? Die Butsprinter van een Cavendish met zijn kopstoten ging bij het niet kunnen winnen van die etappe onvoorstelbaar te keer zodat ie gelukkig ook zelf zwaar tegen de grond ging.
5 augustus 2020 18:38
De sprint niet gezien, maar ik begrijp dat Dylan als hoofdverantwoordelijke wordt gezien. Wat ik dan weer niet snap is dat mensen dit aan hem toewijzen alsof Dylan veel vaker asociaal sprint. Verder: sterkte met het herstel Fabio en anderen.
  5 augustus 2020 18:41
  Ga jij hem na deze actie nog even verdedigen. Ben jij niet goed bij je pan ofzo?
  5 augustus 2020 18:42
  Als ik je reactie zo lees heb ik het idee dat je wel meer sprints niet gezien hebt - absoluut heeft Groenewegen vaker dit soort trekjes laten zien. Maar daar gaat het niet eens om, dit is gewoon crimineel en zo onverantwoord dat het zwaar bestraft moet worden. Ik zou als ploegmaat van Jakobsen die gast echt niet meer in het peloton willen zien!
  5 augustus 2020 18:43
  de mening, nog niks gezien maar wat ik lees zou DQ op zijn plek zijn. Sprinten is levens gevaarlijk maar ik denk niet dat groenewegen bekend staat als aso in het peloton.
  5 augustus 2020 18:43
  @lynda


  Welke sprinters sprinten er allemaal altijd keurig rechtdoor dan?

  Geen sprinters die winnen in ieder geval
  5 augustus 2020 18:44
  Ik kijk al heel wat jaartjes wielrennen, en heb al menig achterlijke actie op een fiets gezien.

  Maar... ik heb nog nooit een sprint gezien waarbij een langzamere sprinter een concurrent zo bewust de hekken in leek te rijden als Groenewegen hier. Enorm van zijn lijn afwijken terwijl hij het moet kunnen voelen, zich dan ook nog enorm breed maken. Echt alles is lelijk aan deze sprint van hem. En de emoties die ik hier lees over de achterlijke manoeuvre voel ik ook.
  5 augustus 2020 18:54
  @mus

  Dat is niet de juiste vraag. De vraag die je moet stellen is: hoeveel sprinters rijden er hun collega's met 70 per uur de hekken in door 5 meter naar rechts uit te wijken omdat ze al lang voelen dat ze worden ingehaald?

  Het antwoord: ik weet het niet, maar ik heb dit nog nooit gezien.
  6 augustus 2020 02:14
  Groenewegen heeft dit wel degelijk vaker laten zien. Reed in 2016 al Naesen tegen de finishpaal aan in een bijna identieke manoevre, en kreeg vervolgens de reactie "dat hij altijd al achterlijk was"... dat wil zeggen, toen stond hij al bekend als maniakale narcist die graag tegenstanders van de fiets af rijdt, zonodig met 70 per uur tegen obstakels aan, om maar zijn zielige overwinninkje te halen.

  Ze moeten die vent gewoon 2 jaar z'n proflicentie intrekken, op z'n minst. Dit komt echt niet uit de lucht vallen. Echt niet.

  https://www.wielerflits.nl/nieuws/naesen-vond-groenewegen-al-achterlijk-maar-nu-is-hij-helemaal-een-deb/
  6 augustus 2020 10:14
  @linda - ik kan me van het verleden 1 incident herrineren waarin Groenewegen iemand de weg afreed, verder is Groenewegen niet vaak de fout in gegaan hoor. Groenewegen is normaal geen psychopaat op een fiets. Dat wil niet zeggen dat Groenewegen hier iets doet waarvan hij moest kunnen aanvoelen dat het niet goed was, maar ik zie dat niet als een terugkerend fenomeen zoals Bouhanni of Cavendish Structureel riskante trekjes hebben.
5 augustus 2020 18:39
Dit in de rit die in teken stond voor Bjorg Lambrecht...
Groenewegen schaam je diep!
  5 augustus 2020 18:54
  Inhoudelijk heb je niet zo veel toe te voegen valt me op. Ik zie het verband tussen de 2 zaken niet.
  5 augustus 2020 18:54
  Jij kunt even lekker los hè Lander. Nu kun je lekker de antipathie die je al heel lang tegen Groenewegen hebt ventileren. Lekker populistisch losgaan, want nu mag het even toch? Toe maar even jongen.
  5 augustus 2020 19:00
  Ik had helemaal niets tegen Groenewegen. Ik vind het nog steeds een zeer goede renner. Maar wat hij vandaag deed was allemaal ok? rot toch op dan
  5 augustus 2020 19:14
  Lekker schelden Landertje, doe maar even jongen.
  5 augustus 2020 20:21
  Zoals jij, Marik? Jij mag anderen wel persoonlijk beledigen omdat ze iets zeggen dat je niet aanstaat. Hypocrietje.
5 augustus 2020 18:39
Vol tegen een fotograaf die op zijn hoofd valt

https://twitter.com/i/status/1291048697686622212
5 augustus 2020 18:39
Natuurlijk zal Groenewegen zeggen dat het niet expres was , maar we weten wel beter !!
Hij voelde hem aankomen .
Die man moet geschorst worden , ik vind zoiets misdadig .
5 augustus 2020 18:40
Wat triest zeg, als dit doet als prof renner. Accepteer als en man je verlies. Jakobsen had m voorbij gestoomd.

DG mag blij zijn als FJ dit overleeft.
5 augustus 2020 18:40
Zullen we dit artikel anders even schrappen tot er meer duidelijkheid is jongens?
  5 augustus 2020 18:44
  Akkoord, want de titel doet momenteel geen recht aan de feiten, maar ja geel-zwarte site...
5 augustus 2020 18:40
Wat wen krankzinnige reactie zeg. Dit verdient wat mij betreft een ban. Ja, Groenewegen maakt een gruwelijke fout. Maar lijkt me niet dat je het hem gunt dat iemand over hem heen rijdt
1 2 3 6

Reacties zijn gesloten.